'We hebben 90 minuten rondjes gelopen'

sammekors, 21-02-2018 om 08:30, 7437 views, Voetbal International | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Het seizoen 1999-2000 was een slechte jaargang voor Ajax. De resultaten waren zwak en trainer Jan Wouters werd weggestuurd. In Voetbal International wordt in de rubriek Anno teruggeblikt op deze mindere periode in de geschiedenis van Ajax.

Eén van de weinige spelers die wél een goed seizoen doormaakte, was jongeling Richard Knopper. 'Het jaar ervoor had ik na de winterstop, toen Wouters Morten Olsen was opgevolgd, bijna alles gespeeld. Jan was eerder mijn trainer bij het tweede en had veel vertrouwen in mij. Ik zat daardoor lekker in mijn vel, was jong en onbevangen. Bij Ajax is er altijd druk, maar die legde ik mezelf nooit op.'

Knopper wist in het seizoen 1999-2000 vijftien keer te scoren. Elf daarvan vielen voor de winterstop. Na de winterpauze werd het minder, zowel voor de speler als voor het team als geheel. 'Voor de winterstop verloren we thuis van RKC en PSV. Vooral die laatste nederlaag was killing. Kort na de winterstop moesten we opnieuw tegen PSV. Dat werd een oorwassing: na een kwartier stond het al 3-0 en uiteindelijk hebben we negentig minuten rondjes gelopen. We mochten blij zijn dat het bij 4-0 bleef.'

Toen er vervolgens in maart werd verloren van Fortuna Sittard en FC Twente, werd trainer Wouters ontslagen. 'Dat deed mij veel’, zegt Knopper. ‘We werden onder hem met het tweede ongeslagen kampioen, dus in dit geval heeft het zeker niet alleen aan de trainer gelegen. Te veel spelers brachten niet wat ze móésten brengen en voorin had bijvoorbeeld Nikos Machlas, die als Europees topscorer was gehaald van Vitesse, het erg moeilijk. 

Uiteindelijk werden met de nieuwe trainer Hans Westerhof, die over was gekomen uit de jeugdopleiding, de resultaten niet beter. Ajax eindigde op een teleurstellende vijfde plek. Knopper: 'Deze club moet altijd voor de titel spelen. Vijfde worden, dat is gewoon slecht, Ajax-onwaardig.'

Benieuwd hoe het nu gaat met de Ajacieden van 1999-2000? Via deze link kun je het artikel van Voetbal International bekijken.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ar
Slechtste Ajax wat ik ooit meegemaakt heb.
Al was het destijds een paar seizoenen weinig soeps.
Pas met de doorbraak van Van der Vaart, Sneijder, Heitinga en de komst van Zlatan werd het weer wat.
0 0
Zionist
Een van de slechtste seizoenen ooit. Westerhof werd in en tegen Heerenveen zó kwaad dat hij de hele bank liet warmlopen. Ná Morten Olsen wist men niet meer wat men moest doen. LvG was onvervangbaar, zijn unieke visie werd onderbroken.
1 -1
WantAmsterdam
Dit is een marathon!
0 0
Sluk
Ik had best wel te doen met Machlas toen. Die had zo ontzettend veel pech in z`n afronding. Toch heeft hij nog aardig wat goaltjes gemaakt.
1 0
MosesD
Haha, die foto..... Wat een drama dat seizoen. Winter kon het niet meer (was überhaupt niet meer dan een waterdrager), Verlaat was een drama, De Cler ook verschrikkelijk (op de ander backpositie stond Kanu, daar hield je het echt niet bij droog). Arveladze, tja die werd ook niet blij van zoveel armoede om zich heen. Knopper deed z'n best, maar was natuurlijk ook niet goed genoeg.
3 0