De Boer: 'De D'tjes van Ajax deden het beter'

BVeenstra, 19-02-2018 om 15:35, 18666 views, Ziggo Sport |

Bestel jouw sjaal voor het tweeluik met Juventus!

Voormalig Ajax-trainer Frank de Boer heeft als trainer van Internazionale vol stijgende verbazing gekeken naar het positiespel van de Italiaanse club tijdens de trainingen. Volgens de oefenmeester was dat ver beneden de maat, zo vertelde hij zondagavond bij Rondo.

'Het was een beetje een zooitje, ze deden maar wat. Als ik een positiespel deed bij Inter...ik had dat nog nooit gezien. De D'tjes van Ajax deden het beter', vertelt De Boer, die in Italië nog meer opvallende dingen tegenkwam. 'Ik had niet verwacht dat het zo uit zou pakken. Pass- en trapvormen bijvoorbeeld. Zij zien daar het nut niet van in. Ik zei: maar dat is een essentieel onderdeel van hoe wij straks willen gaan spelen. Ze hebben het heel snel losgelaten, laat dat duidelijk zijn.'

De Boer was na zijn periode bij Internazionale ook trainer bij Crystal Palace, maar net als in Italië duurde het in Engeland niet lang voor de trainer weer op straat stond. 'Onze manier van denken toont veel gelijkenissen met de Engelse manier van denken. Zij (Inter, red.) doen alles op gevoel. Je hebt een blok van zes of acht en de rest zoekt het maar uit.'

De officiële Ajax-shop is genomineerd voor de Shopping Awards.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
godenzonenssuper
Tuurlijk Frankie, hou je daar maar aan vast.
0 0
Babangida83
De rest zit hem ook zo aan te kijken van...wat loopt hij nou te lullen...wat een minachting en onwetendheid. Frank kan beter dan dit, dit sloeg echt nergens op.
0 0
ElFlaco14
Tja proef een beetje bitterheid bij frank.
1 -1
AbdelhakNouri22
Lijkt me ook wel logisch als je zo kort de tijd hebt gehad om aan iets te bouwen terwijl je dat (zeker bij Crystal Palace) wel beloofd is.
3 -2
geDaante
Zoals De Boer bij Ajax ook aan iets bouwde? Die bouwt helemaal niet, is altijd bezig met korte termijn tactiekjes. Heeft bij Ajax nooit wat gedaan aan beter opbouwen, aan sneller naar voren denken/handelen, aan beter positie- en combinatiespel, wat onder hem nergens op sloeg. Accepteer nou eens gewoon dat het een matige coach is die niet zo goed om kan gaan met moelijkere karakters in een team, en die té controlerend denkt maar wel aanvallend voetbal denkt voor te staan, waardoor er een verschrikkelijk, slap aftreksel van de zogenaamde Hollandse School ontstaat, waarin de oorspronkelijke principes van lef en avontuurlijk, er volledig uitgecontroleerd worden.

De Boer is een schoolvoorbeeld van de qua visie en tactiek totaal achterlopende Nederlandse voetbalman, met balbezit om het balbezit, positiespel gericht op balbezit houden en vooral de tegenstander van scoren afhouden, in plaats van dat in te zetten om de tegenstander zoveel en zo vaak mogelijk uit te spelen, en uitgespeelde kansen te creëren.

Door dat balbezit om het balbezit, wordt er ook nauwelijks wat gecreëerd, weet men niet meer door defensies te tikken of open te spelen, en verzint men de loper op de half, a la Siem, Klaassen, De Wit en Ekkelenkamp, om toch voor wat gevaar te zorgen. Totaal zwaktebod.
3 -7
Michelangelo
De Boer heeft nooit iets kunnen bouwen bij Ajax. Elk jaar werd zijn team minder en minder. In zijn tijd konden er namelijk geen aankopen worden gedaan. Juist gezien de spelers die hij tot zijn beschikking had, heeft hij het uitstekend gedaan. Hij heeft in al zijn jaren niet de kwaliteit gehad die er nu op het veld staat. Ik weet zeker dat hij ons ook in europa verder had kunnen brengen als hij deze spelers tot zijn beschikking had gehad en laten we niet vergeten dat we in de CL elke keer een hele zware poul hadden en met een beetje meer geluk of minder pech gewoon overwinterden in de CL.
0 0
trooop
Teach ‘em frankie! Stomme rot-italianen!
5 -2
Panama
En dus ga ja stug 4-3-3 spelen en lig je er na een paar weken uit. Maar t ligt allemaal aan hun he Frank
1 -9
Michelangelo
Net als bij CP had met bij Inter ook gevraagd om het voetbal aantrekkelijker te maken. De clubs denken er niet na dat dit tijd kost.
0 0
nightgoat
Wat een vertoning weer..iedereen heeft het altijd gedaan of ze snappen er niks van,
behalve het onvolprezen tactisch meesterbrein FdB.
Hij zou voor de verandering eens kunnen proberen om van zijn vele fouten te leren, maar zijn gebrek aan (zelf)inzicht laat dat niet toe.
2 -8
pinballmagic
Denk dat Inter ook nog nooit zo'n trainer gehad heeft
Die zijn ze ook rot geschrokken
Daar gingen weer een paar miljoen in de prullebak
0 -8
geDaante
Haha het is me toch wat met De Boer, denkt werkelijk dat ie positiespel snapt. Als je niet verder komt dan balletjes breed en terug, alleen via de flanken opbouwen (wat kansloos is) en altijd het middenveld vermijden, dan óf snap je werkelijk niks van positiespel, óf je bent heel erg angstig aangelegd als coach.

Misschien is het dat laatste, maar dat is alleen nog maar erger.

Hoe durft hij na zijn vertoningen van de laatste jaren anderen te 'beschuldigen' van slecht positiespel?
4 -12
Web
Ziekelijke vent ben jij, hij heeft zo veel goeds gedaan voor Ajax een echte Ajacied.
Kijk even naar zijn interlands, een man met een geweldig inzicht, kon zich ondanks zijn traagheid enorm makkelijk staande houden, en weet je waarom? om zijn geweldig inzich. ja inzicht. Dit als voetballer. O ja hij heeft ook nog bij Barcelona gespeeld.

Niets snappen van positie spel, kijk even naar hem als voetballer, liet het positie spel met zijn voeten zien. Hoe durf je.

Nu de trainer, hij heeft Ajax 4 keer kampioen gemaakt met de eerste 3 jaar goed voetbal, de laatste 2 jaar was het slecht, toen hadden ze er mee moeten stoppen.

De kas was leeg toen Frank binnen kwam, hij moest het met minder middelen doen. De kas was vol toen hij vertrok, niet zijn verdienste volgends jou neem ik aan?

Hij heeft onder zwarenomstandigheden altijd de rust bewaart. ( Cruijff revolutie ) bewondegswaardig.

Vorig jaar stond hij als een echte Ajax supporter te analyseren voor de TV bij de EL.
Noem jij eens een trainer die dit doet binnen een seizoen dat hij weg is. NIEMAND.
5 -1
Babangida83
Jij hebt het over de speler FdB, Daan over de trainer FdB. Vervolgens heb jij het ook nog over de persoon Daan. Dat lijkt me wat overbodig, als ik heel eerlijk ben.

Persoonlijk denk ik nog steeds dat de spelers nogal onbestuurd werden. En als het over voetbal gaat, dan wil dat nog wel eens lastig zijn. Want dan wordt het fanatiek en liggen de meningen nog wel eens uiteen. Hoe slechter de leiding dan is, hoe erger het uit de hand loopt. Nou, we hebben het gezien. De situatie die we hebben gezien en gedeeltelijk nog steeds zien, is kenmerkend voor een slecht geleide organisatie. Er is totaal geen duidelijkheid geschapen, op geeneen vlak door het bestuur. En dan gaan mensen zelf maar projectjes beginnen en wrijven ze andere mensen tegen de nekharen in.

Qua voetbalvisie is FdB als trainer natuurlijk niet echt overeind gebleven. Dat vond ik al vanaf het tweede jaar FdB bij Ajax, zo rond november. Het is toen niet echt verbeterd en daar hebben zijn aankomen ook niet bepaald aan meegeholpen (Die overigens de trainer niet meer zou doen, maar het TH).

Het verbaast mij hoe tegendraads zijn voetbalvisie is als trainer tov zijn doen als speler.

In detail is het een eindeloze discussie, zoals hieronder ook wordt bevestigd, lol. Maar wat zijn verdienste voor Ajax betreft, lijkt het me duidelijk. Ik denk nog steeds dat hij in die transitiefase de beste keuze was voor Ajax. En zowel als speler, trainer en persoon heeft Ajax echt heel erg veel aan hem gehad. De stap van Jol naar De Boer was minstens zo groot als die van De Boer naar Bosz. Ik vind De Boer ook niet ontoevallig een beetje tussen die twee in zitten qua visie. Had De Boer het beter kunnen doen, ja, dat dan weer wel. Zijn bemoeienis met het technische beleid heb ik hem niet in dank afgenomen. Daar had hij beter naar anderen moeten luisteren. Maar ja, met de wetenschap van nu, is dat misschien makkelijk praten.
0 0
geDaante
Is jouw mening, ga jou daarom niet ziek noemen.

Ik vind dat hij juist zeer schadelijk is geweest voor Ajax, voor de lange termijn. Hij heeft zichzelf totaal los en boven het Plan en visie Cruijff geplaatst, en zich totaal niet aan de afspraken gehouden qua speelwijze en aankoopbeleid.

Waarom haal je hem als speler erbij? Daar heb ik nooit kritiek op gehad.

Zware omstandigheden? Er was nadat Sturkenboom en co. eruit waren gewerkt gewoon relatieve rust.

De eerste jaren had Frank veruit de beste selecties van Nederland, en de concurrentie lag totaal op zijn gat, steeds kampioen met historisch lage puntenaantallen, met zulke slechte concurrentie. Het voetbal leek aardig, was het niet als je het goed analyseerde. Was gericht op korte termijntactiek, niet op goed veldspel en dat steeds verder verbeteren.

Door die kampioenschapjes heeft Ajax inderdaad geld binnengehaald. Vele miljoenen zijn echter ook opgegaan aan kansloze spelers die De Boer wilde hebben en die in niks bij Ajax pasten. Die gehaald werden, niet om beter te voetballen, maar om te breken en te sleuren.

Plan en visie Cruijff is vooral geklapt door De Boers handelen, én het volgen en steunen van de directie en RvC van De Boer en co., ten koste van Jonk en Cruijff, die terecht kritiek hadden op de speelwijze en aankoopbeleid van De Boer, wat totaal haaks stond op Plan en visie Cruijff.
0 0
geendagsvlieg
Nix historische laag. De Boer heeft in zijn eerste 2 1/2 jaar meer punten gepakt dan Cruijff in zijn periode bij Ajax.

Bij die 73 zaten 41 in 17 van Frank, en die 2x 76 waren hoger dan kampioenschappen van 2008, 2007, 2002, 1993, 1990.


In de eerste 4 transferzomers met Frank de Boer is er voor 30 miljoen aan 22 spelers uitgegeven.
0 0
megaonion
Veruit de beste selectie??? Wie dan? Sigthorsson? Sana? Lukoki? De Sa? De Zeeuw? Koppers? Dijks? Serero? Bulykin? Sulejbami? Fischer? Duarte? Theo de rokert Janssen? De beste man had geen materiaal om zijn voetbal te kunnen spelen, als Davy Klaassen en Schone je beste VOETBALLERS zijn dan is het wel erg armoedig. Hij heeft 1 goeie voetballer gehad en zijn naam is Eriksen, de rest was oke.

( PSV Had overigens VERUIT de beste selectie )

Verder had FdB weinig invloed op het aankoop beleid , die engnek van Duivenbode echter wel en had het meeste vinger in de pap van iedereen. FdB is een fan van Cruyff z'n visie en heeft dat zo goed mogelijk geprobeerd uit te dragen aan z'n team, alleen zat er te weinig kwaliteit in het team om het gewenste spel te kunnen spelen.
0 0
geDaante
De eerste jaren! Lezen!

Eriksen, Anita, Vertonghen, Alderweireld, Blind, Van der Wiel, etc.

PSV bakte er toen helemaal niks van, ongeacht selectie, sportieve dip.

De Boer bepaalde grotendeels de aankopen, dat is een feit, Overmars gaf toe De Boer die spelers te gunnen, De Boer gaf het zelf ook aan.

Frank de Boer is fan van Van Gaal, die hetzelfde saaie spelletje met Manchester United speelde. Frank de Boer is niks vergelijkbaar qua visie met Cruijff, staat daar vrijwel haaks op.
0 0
Web
Pas op zeg geen goed woord over Frank.
Waarom haal ik hem als speler er bij, om zijn groot inzicht.
Zo erg dit, Frank heeft meer inzicht in zijn grote teen dan geDaante in zijn hele lichaam.

Jij komt nooit verder dan Jonk, als je straks als een oud mannetje door het leven gaat, loop je nog over Jonk te zeuren.
0 -2
trodat4030
Zoals jij in je kist nog steeds Bosz loopt af te kraken zeker? Potten, ketels, zwart..
0 0
DeWijsneus
Eens. Jammer dat het op het eind zo klaar was, zag er echt niet meer uit. Had hem wel graag gezien met meer kwaliteit in z'n ploeg.
0 -1
Bennyben
Waar ben jij de afgelopen 8 jaar geweest deze man heeft ons 4x kampioen gemaakt iets wat zijn 3 opvolgers nog niet kunnen gaan zeggen.
7 -7
Ajax#1900
PSV heeft ons kampioen van de armoede gemaakt
3 -10
Web
De hele eredivisie armoede, toen, nu en in de toekomst ook.
Lulkoek
1 -1
Bennyben
Kampioen = kampioen pannenkoek

Als je geen kampioen van de armoede wil worden moet je lekker geen eredivisie meer kijken
1 -3
amthree
Als jij alleen maar prijzen wilt zien inplaats van goed spel ben je een grote successupporter.
2 -3
Web
Leuk wat je nu zegt, gisteren werd er leuk gespeeld, wat was er paniek dat de tweede er niet inging, gaat toch om leuk voetbal.

Allemaal grote onzin, winnen dat is topsports, niets anders.
0 0
Bennyben
Als ik mooi voetbal wil kijken kijk ik wel naar oude dvd’s van Ajax dat gelul over mooi voetbal er is geen een club meer die mooi voetbal speelt
1 -3
geDaante
Wat ben jij een onzin aan het praten zeg.

Als je alleen resultaten wil zien, kan je net zo goed op het DAMRAK staan, en een willekeurig bedrijf aanhangen en hopen dat diens aandelen stijgen.

Je laat je volledig leiden door de emotie van het behalen van een paar lucky kampioenschapjes, en kijkt totaal niet verder. Niet hoe deze tot stand zijn gekomen. Je ziet ook niet de negatieve, lange termijn gevolgen die op De Boers handelen volgden.
1 0
Web
vergeet jij niet je Jonk pyjama aan te doen, wel met het licht aan slapen, als je dan even wakker word, kun je zo verder dromen. Ziekelijk

Eens een paar maand geleden zij je dat je er mee stopte.
Je had Ajax opgegeven. Hoe zit dat nou?
0 -1
Ferd
Van de laatste 8 jaar heb ik er 5 geslapen dankzij het vermoeiende, saaie voetbal onder FdB.
1 -2
Web
Met de kampioenswedstrijden niet gekeken,? je schaamde je voor Ajax?
Zou gek zijn als dit niet zo was
0 -1
geDaante
Ik heb daadwerkelijk naar het voetbal gekeken, als ik mijn ogen open kon houden, en kijk wat breder en dieper dan jou en je 4x kampioen, standaard dooddoener. PSV, Feijenoord en AZ lagen allemaal financieel en ook sportief op hun gat. De selectie van Ajax was veruit de beste, en dan met zulk saai en voorspelbaar voetbal en met historische lage puntenaantallen waarmee je normaal gesproken geen kampioen wordt, kampioen worden is meer ondanks De Boer geweest, dan dankzij De Boer.

Met goed positie- en combinatiespel, had je veel meer goals gemaakt, meer gewonnen, en al veel sneller kampioen geworden in plaats van zo moeizaam en met maar een enkel puntje verschil.
2 -2
BRAMHOUTEN
Nou doe je frank gewoon tekort. De 1e 2 jaar had hij prima spelersmateriaal en liet Ajax ook gewoon prima voetbal zien! Vorig jaar hadden we ook een prima selectie maar hebben we ook bagger wedstrijden gespeeld!
0 -1
ElPistolero9
Het spel in de eerste twee jaar van de Boer was gewoon goed. Daarna werd het erg slecht ja. Moet wel zeggen dat de laatste twee jaar dat hij kampioen werd de selectie erg slecht was, vele malen slechter dan nu
1 -2
geDaante
Dat spel was helemaal niet zo goed, dat oogde redelijk/leuk, wil niet zeggen dat het goed was. Begon pas echt een beetje te lopen toen derde keus Anita door meerdere blessuregevallen op de 6 kwam te spelen, die verzorgde in zijn eentje de opbouw, ook door Vertonghen beter te laten spelen.
0 0
BRAMHOUTEN
Mag ik vragen wat jij voor het voetbal heb betekend? Wat is jouw niveau geweest als voetballer of als trainer , ben ik benieuwd naar
0 -1
geDaante
Is totaal irrelevant. Het is nogal duidelijk geworden dat de nederlandse oud-voetballers en voetbalmensen er heel weinig van snappen, gezien het verval van het nederlandse voetbal.
0 0
BRAMHOUTEN
Waarom is het irrelevant, ben gewoon nieuwsgierig ?
0 0
Web
Ja dat Anita goed ging spelen en Verthongen beter laten spelen kwam niet door de Boer, misschien Spijkerman jou grote vriend.

Laat ik je niet betrappen over een positief woor over de Boer. Kan ik rustig zeggen wat dat zal NOOIT gebeuren bij jou.
0 -1
Ajax27
Inderdaad. En het laatste jaar als coach dat hij niet kampioen werd, juist dat jaar speelde we al veel beter en mooier voetbal dan de 2 jaren ervoor. Ach een hoop kattengejank om de Boer Ik vind het 1 van de beste trainers die we de afgelopen 15 jaar hebben gezien bij Ajax. Iedereen hossana achter Bosz aan, maar als Bosz er bij Schalke uit in de blessuretijd niet zoveel geluk hadden gehad, dan waren we gewoon met naïef voetbal in de kwartfinale eruit gevlogen en alsnog 2e geworden. Ik vraag me af of dan alle Bosz fans ook zo de polonaise achter m liepen. Bosz had 1 speelwijze, dat was aanvallen aanvallen aanvallen. De eredivisie was te achterlijk om daar doorheen te prikken, in Duitsland hadden ze er 10 wedstrijden voor nodig om zich ertegen te wapenen. Plan B, tja die moet Bosz nog uitvinden.
1 -3
Web
Ja en dan komt Dortmund langs, over de rug van Ajax weg lopen

Heel Duitsland ( grootste voetbal land, met het meeste succes, ligt in een deuk van DR professor Boszje)
0 -1
maikelklaassen
als younes 3x scoort tegen schalke was het 6-0 in de heenwedstrijd
1 0
Web
Jij zult nooit mee maken dat younes 3x scoort, als hij alleen op de keeper af gaat, het beste moment om koffie in te doen, je mist niks
Dus onzin.
0 0
Ruudje74
Bullshit! PSV had die jaren de beste selectie. Ajax was alsmaar aan het bezuinigen. Telkens werden de beste spelers verkocht en daarvoor jeugd of goedkoop ingekocht C-garnituur voor ingepast. Met de middelen die hij had heeft hij uitstekend gepresteerd. Ajax van tien was kwalitatief wel even anders dan nu met de grote talenten die doorkomen icm Neres, Dolberg, Huntelaar, Wober, Tagliafico, Ziyech, etc
0 0
geDaante
PSV zat sportief in een diep dal, het leek nergens op, Twente had toen een opleving en was beter dan Feijenoord, PSV en AZ op dat moment, dat zegt veel.

Je bent gewoon totaal verblind en nogal vergevingsgezind door wat lucky kampioenschapjes, zoals zovelen.

Verder sluit ik mee aan bij Bky
0 0
3*stars*3
Apart, kan mij herinneren dat hij af en toe toch een sneer uitdeelde richting Ajax.
De spelers van Inter hadden bijv plezier, tijdens potje handballen etc.

Dacht wel dat Frank het goed zou doen in de serie A maar hij koos de verkeerde club.
Palace was helemaal bizar.

Vraag me af waar we hem gaan zien.
Hij heeft aardig wat tikkies opgelopen.
3 0
amthree
Ja niet gek toch? Italianen en tikka takka voetbal...
2 -1
AlexIbarra
Een van de mooie dingen van voetbal vind ik die verschillende voetbalstijlen per land.

Het wordt allemaal steeds internationaler maar toch blijven er grote verschillen tussen Engels, Italiaans, Braziliaans of NL voetbal bestaan.
4 0
trainerdv
Spaans!
1 0
Zuiderling
Tot dat het om het echie gaat !
0 0