Van Gaal: 'Mocht van familie niet naar Ajax'

BVeenstra, 12-02-2018 om 14:45, 20179 views, NH Sportcafé | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Als kind mocht Louis van Gaal van zijn familie niet gaan spelen voor Ajax. De voormalig middenvelder wist in het verleden een keer zevenmaal te scoren tegen Ajax, maar een overstap naar de profclub zat er als junior van amateurclub SV De Meer niet in, zo vertelde hij afgelopen zaterdag tijdens NH Sportcafé.

'Ik ben de jongste van negen kinderen', begint Van Gaal te vertellen over zijn jeugd. 'Al mijn broers voetbalden bij SV De Meer dat toen een rooms-katholieke vereniging was, en mijn zus turnde er. Onze vader nam ons op zondag mee naar het eerste, mijn oudste broer speelde in dat team.'

Van Gaal zou het eerste elftal van SV De Meer ook halen en werd er zelfs kampioen. Toch had hij als jong talent ook naar Ajax kunnen gaan. 'Ajax wilde mij in een eerdere periode reeds hebben. Met de B1 (onder 17) oefenden we een keer tegen de B4 van Ajax. We wonnen met 9-1 en ik scoorde zeven keer. Maar ik mocht de overstap niet maken van mijn familie. Ajax was namelijk geen rooms-katholieke club.'

Hij mocht dan wel niet bij Ajax spelen, maar hij ging er wel vaak kijken. Dat deed hij samen met Leo van Vuuren, tegenwoordig voorzitter van SV De Meer. Ze sprongen over een slootje om vervolgens het stadion binnen te glippen. 'Bij het slootje springen haalde Louis de overkant, ik niet altijd. Ik belandde in de sloot', grapt Van Vuuren, waarna Van Gaal besluit: 'Ik kreeg van mijn moeder een kwartje mee voor Ajax, maar ik hoefde op deze manier geen kaartje te kopen en kon het geld voor iets anders gebruiken.'

Uiteindelijk zou Van Gaal als senior wel bij Ajax tekenen, maar in het eerste elftal speelde hij nooit een minuut. Als trainer kende hij grote successen met de Amsterdamse club. Onder meer de UEFA Cup én de Champions League werden onder zijn leiding gewonnen.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rudolph J
LVG = Calimero 2.0
5 -3
Mung
Was Leo van Vuuren ook eigenaar van die sportzaak? Destijds op de Middenweg.
0 0
Babangida83
Van Gaal komt beetje bij beetje steeds meer in de pers. Dat heeft hij bewust een tijd afgehouden en nu zoekt hij dat bewust weer op. Reken maar dat het plan is om Van der Sar straks af te serveren en Van Gaal te installeren. En Van Gaal die weet dat nu al. Sterker nog, ik vermoed 6-7 jaar geleden al toen zijn installatie tijdens de Cruijff revolutie nog net was verijdeld (als echte Van Gaal fan heeft hij toen definitief voor mij afgedaan.)
Hier kun je je klokje op gelijk zetten. Politiek vrij geslepen gespeeld, moet ik toegeven. Integer is weer iets anders.
2 -5
Danivr
Mag ik die glazen bol een keer van je lenen?
4 0
JCr14
Luis van Gaal heeft bij mij al het respect verloren.
Deze zelfingenomen man kan alleen nog maar over zichzelf praten. Heeft hij nu ook weer laten zien.

Na zijn enorme prestatie met het onbegrensde talent dat Ajax rijk was. (In die tijd was hij de juiste coach) Maar van Gaal wilde meer. Oftewel hij wilde alles voor het zeggen hebben. Je zag al snel het verval bij Ajax.
Alles heeft stilgestaan. (Jeugd, scouting, en de staf) onder zijn leiding.
En hij laat nu maar al te graag weten hoe goed hij niet is.

Maar ik lever mijn seizoenskaart die ik sinds 1992 heb in als van Gaal of Peter R de Vries een functie bij de club krijgen. En met mij vele anderen.
7 -5
godenzonenssuper
Zijn toespraak tijdens de uitreiking van de Gouden Schoen voor Ruud Vormer was ook weer verbijsterend.
2 -3
JCr14
Daar doelde ik ook op.
Alles dankzij hem. Pfffff
2 -3
Mart42
Gelukkig heeft hij de CL en wereld cup niet gewonnen met
2 -4
JCr14
Dat noem ik toch ook een enorme prestatie.
En zeg ook dat hij de juiste coach was op dat moment.
Zeker met de staf van toen.
Bobby Haarms. (Niemand wilde geblesseerd zijn) want dan moesten ze naar Bobby. En dat was zwaarder dan gewoon trainen.
Sjakie Wolfs die voor veel plezier en geintjes zorgde.
En dan de strenge coach van Gaal.
4 -3
4xEC1
Je noemt gewoon feiten op. En toch minnetjes krijgen. Zullen wel lui zijn die, of niet geboren waren, óf nog in de luiers zaten en dit niet bewust hebben meegemaakt.
1 -1
Mart42
Blijft voor mij een held Louis van Gaal. Bedankt voor jaren negentig wat u gebracht heb. Daar kan het huidige Ajax een voorbeeld aan nemen.
8 -4
ambtenaar
Ik kreeg in de jeugd ook uitnodigingen voor psv en nac, maar hebben mijn ouders toen nooit verteld.
1 -4
Middenweg401
Real Madrid hing bij ons elke week aan de lijn. Op een gegeven moment hebben mn ouders maar een geheim nummer genomen.
3 -1
ambtenaar
Ok, maar uitnodiging gaat meestal per post.
1 0
Hziyech14
Bij mij lag dagelijks post van feyenoord op de grond, heb het met oud en nieuw tegelijk in de brand gestoken.
1 0
Hagmag
Johan Cruijff 4ever nr 1.
Diep respect voor de trainer Louis v Gaal, die Ajax in de jaren 90 op een zeer hoog niveau bracht.
WZAWZDB !!!
We zijn de beste van Rotterdam, van Eindhoven, van NL, van Europa, van de wereld.
Laat deze quote arrogant zijn, maar het was wel de waarheid en alle Ajacieden vonden het prachtig.
Dus..... svp respect voor Louis, dat heeft hij verdiend.
8 -5
geDaante
Niet van mij, heeft meer kapot gemaakt (de lange termijn; jeugdopleidingen KNVB en Ajax, kansloze niet doorontwikkelde visie, in totaliteit reden verval nederlandse voetbal) dan dat hij gebracht heeft (korte termijn succes Ajax).

Daarbij gebruikte hij Ajax puur om Cruijff dwars te zitten, met zijn smerige rattenvrienden, wat aangeeft dat zijn eigen ego vele malen belangrijker is dan Ajax voor hem is. Als het goed is is hem ook opgevallen dat waar hij zoveel succes had, bij Ajax en later Barcelona, het fundament was gelegd door Cruijff. Hij moet dus weten dat Cruijff dat fundament perfect kan leggen. Hij wilde dus niet het beste voor Ajax, maar Cruijff sarren en zijn eigen ego weer oppoetsen, en samenwerken met kansloze bedrijfspikkies als Sturkenboom, Ten Have, etc.

Dit is gewoon een schoolvoorbeeld van een narcist. Een extreem zielig figuur.
Die arrogantie is ook gespeeld, diep van binnen is hij heel erg onzeker.
13 -10
Knalpot
En JC had het beste voor met Ajax? Geloof je dat zelf? Als JC ergens geld rook dan sprong ie er ook meteen op. Zijn plannetje met de jeugdopleiding zou bij Ajax zn blauwdruk krijgen en daarna uitgerold worden bij diverse andere BVO'S die ook interesse hadden (lees wilden betalen). Elke snotneus had een jaar of 7 geleden wel aan zien komen dat Ajax met een gezegende lichting aan zou komen, toevallig net de lichting waarmee geoogst zou worden en het hele blauwdruk verkocht kon worden. Als je ergens blind achteraan loopt Daan dan moet je ook eens denken wat zouden de motieven zijn mocht er hier een addertje onder het gras zitten. Het feit dat zeer intelligente mensen als van basten en bergkamp (die zn oogappeltjes waren) z'n plannen al afkeurden zeggen mij al voldoende. Je kan Louis afbranden wat je wil maar hij heeft er wel voor gezorgd dat wij weer op dat bovenste laddertje terecht kwamen met 3 europese finales in 4 jaar tijd. Daarna is Ajax ten onder gegaan aan grootheidswaanzin van zittende bestuurders, een bosman-arrest en enkele demografische factoren, niet door een van Gaal of een Cruijff.
7 -4
godenzonenssuper
Afgehaakt na de eerste 3 zinnen.

Of was dat satire?
0 -1
MichelAngelo66
Met de eerste twee zinnen maak je jezelf volslagen belachelijk. Direct gestopt met lezen. Alles wat je hierna nog schrijft als niet Ajacied is volkomen nutteloos. Kijk je reacties er maar op na...
1 -2
DeGodenzonen020
Want kritiek op Cruijff is onmogelijk? Van Gaal=anti-Cruijff (aanname), dus kut?

Iemand die Ajax de laatste periode van Europese dominantie bezorgde en de eredivisie aanzien gaf ook (drie cl-tickets) heeft van mij het recht om een ego te hebben. Het verhaal van verval, tsja ik ben niet overtuigd. Als dat gaat over Oranje meest recent, ben ik er ook niet mee eens. Derde op een wk is wederom een puike prestatie.
0 0
MichelAngelo66
Ik heb het over de eerste twee zinnen. Je kan toch wel lezen? Wat jij allemaal roept heft er geen bal mee te maken. Heb ik het nog niet over je scorebord aannames, zeker wat betreft Oranje. Maar goed, 9 op de 10 is ziende blind.
0 0
geDaante
Dat verval door zijn hervomingen in de jeugd bij Ajax en de KNVB is gewoon een feit, dat was een kansloze aanpak.

Nogmaals, Van Gaal is een goede trainer, een tacticus, maar niet meer dan dat. Met Oranje moest hij zich volledig aanpassen. Overigens ging het toen pas weer een beetje lopen en scoorde men als men terugschakelde naar 4-3-3, dus zo goed pakte die 5-3-2 niet uit, alleen tegen Spanje, die verrast werden.

Buiten dat nooit meer aanvallend en dominant goed voetbal op de mat weten te leggen na zijn tijd bij Barcelona.
0 0
grannig mokum1
Je kan een goede coach, trainer zijn, maar het belangrijkste zijn de spelers die maken je kampioen
0 0
Babangida83
Je hele verhaal valt een beetje in het niet door wat je hier nu zegt:

"Elke snotneus had een jaar of 7 geleden wel aan zien komen dat Ajax met een gezegende lichting aan zou komen, toevallig net de lichting waarmee geoogst zou worden en het hele blauwdruk verkocht kon worden."

Kom op man...
1 -5
Lagasj
Katholikken
0 -4
Ajax4xbestevaneuropa
Nog een leuk verhaaltje, begin jaren 70 speelde Louis in Ajax 2, liep hij tegen iedereen te roepen dat hij de opvolger van Cruijff zou worden, sterker nog, er zijn mensen die zelfs zeggen dat Louis riep dat hij veel beter was dan Johan, terwijl deze net 2 jaar de beste speler van Europa was geworden.
Normaal zou je denken: Wie zou zoiets nou roepen? Als iemand dit zou doen dan was het Louis.
Ajax 1 haalde hij nooit. Vraag maar aan de ouwe garde, is een bekend verhaal. Louis was toen al arrogant.
Ondanks dat hij mee hielp de club in de fik te zetten samen met ten have & co en Johan een ems in zijn rug stak, blijft Louis toch een grootheid.
Feit blijft dat Van Gaal wist dat zijn aanstelling zonder Johans medeweten als een bom binnen Ajax zou zijn. Daarvoor bij college tour zei hij nooit meer bij AJax te willen werken, maar wel als hij Cruijff een hak kon zetten natuurlijk.........
En de mensen die Cruijffs revolutie mislukt vinden: 2010 diepe schulden, eind 2015 toen Johan wegging rijker dan ooit. Oke oke, het werd een rommel, maar hadden ten have& co Ajax rijker dan ooit gemaakt. Had Overmars er gezeten en 250 miljoen kunnen verdienen?
Johan wilde Ajax weer naar de europese top brengen en iedereen dacht dat hij gek was. En toen stonden we vorig jaar weer in een europese finale. De dag dat we weer een Europese prijs pakken gaat ooit nog komen, en dan proosten wij op Johan!
9 -5
DeGodenzonen020
Op wat baseer je die megalomane uitsoraak van Van Gaal? Roeptoeteren doe je maar freelance Telegraaf-reporter
0 0
Knalpot
Ga je nu zeggen dat Vertonghen, Alderweireld, Eriksen, Blind, Anita en Milik etc. uit de hoed van Cruijff kwamen? Sorry maar dan vind ik de Boer nog groter dan Cruijff en van Gaal samen. Die europese finale is leuk natuurlijk maar we zijn gewoon nog steeds europese middenmoot.
4 -2
gras
Kappen met die rancuneuze onzin man.

Van Gaal heeft nooit geroepen dat hij beter zou worden dan Cruijff. Het is een erg hysterisch verhaaltje dat je de wereld in gooit. Je kan het onder de noemer fake news scharen.

Van Gaal en Cruijff hebben beiden enorme verdiensten voor het NL voetbal. De een als architect, filosoof, speler en trainer, de ander als trainer. Ajax in 96 was absurd goed. Echt absurd. Jammer dat blessures een rol gingen spelen, om niet te zeggen doping aan de zijde van een werkelijk onvermoeibaar Juve. Anders had Van Gaal een nog meer unieke prestatie neergezet.

Dat Louis een moeilijke vent is die persoonlijk ging botsen met Cruijff is doodzonde, maar moet ook niet groter worden gemaakt dan het is. Lui als jij willen die wonden steeds maar weer openrijten.

Het zijn beide iconen wiens spel als bron van inspiratie gezien moet worden. Niet om verschillen en oorlogen te kunnen rechtvaardigen.
8 -8
geDaante
Niet groter worden gemaakt? Is het pure ontkenning of heb je het een en ander niet meegekregen? Er valt geen wond open te rijten, die is altijd open gebleven.

Van Gaal is niks, een leuke trainer die overwicht als trucje gebruikt, zodat met name jonge spelers onder de indruk zijn, zelfs wat bang, en alles doen wat ie zegt. Verder had hij gewoon erg goede spelers, door goede scouting en voorwerk van Cruijff in de opleiding, en hanteerde hij het Ajaxsysteem en speelwijze, dat in die tijd alleen door Ajax werd gespeeld, waar tegenstanders dus sowieso al veel moeite mee hadden, omdat ze dat niet gewend waren.

Bij Barcelona ook kunnen teren op een al bestaande visie, weer door Cruijff gelegd, en een zeer sterke selectie, en daarna, bij welke club hij ook kwam, nooit meer datzelfde spel of zo dominant en aanvallend weten te spelen, en is gebleken dat hij dat helemaal niet zo snapt. Anders had hij wel kunnen inspelen op de veranderende voetbalwereld, en dat spel zo tweaken dat hij later ook zo dominant en aanvallend kon blijven spelen, zoals Cruijff dat deed met Barca/tiki taka. Van Gaal kwam niet verder dan De Boer voetbal bij Man U na zoveel geïnvesteerd te hebben, en alle ballen op Robben bij Bayern.

Door zijn enorme ego heeft hij zich met vanalles en nog wat bemoeit, zoals de opleidingen bij Ajax en de KNVB, en heeft dit totaal verpest, snapte daar helemaal niks van, maar iedereen maar achter deze kerel aanlopen, omdat hij een CL gewonnen had.

Ik vind Van Gaal het tegenovergestelde van een icoon, en het is zeker niet een clubicoon, want een clubicoon heeft ook het beste voor met de club, niet alleen met zichzelf.
10 -7
DeGodenzonen020
Alle credits van Van Gaal behoren Cruiff toe. Steeds weer. Zijn andere prestaties bij Bayern zijn Robbens credits. Tuurlijk, joh.
0 0
geDaante
Je mist totaal mijn punt, het was een prima coach, maar niet meer dan dat, en heeft heel veel kapot gemaakt, meer dan dat hij Nederland en Ajax gebracht heeft, maar laat maar, verafgoodt die kerel zoveel je wil.
0 0
Knalpot
Had Cruiff geen ego dan? Eind jaren 80 hadden wij ipv PSV europa kunnen domineren. Maar nee meneer vond Vaantje te gevaarlijk voor zn reputatie, liet Koeman veel te makkelijk gaan en tot slot van rekening pestte hij en-passant ook nog eens Rijkaard weg, Leuk zo'n EC2 en wat KNVB bekers maar daar heeft meneer zn ego AJAX behoorlijk dwars gezeten.
4 -2
geDaante
Jij weet zijn beweegredenen van toentertijd helemaal niet, het is jouw invulling ervan. Daarnaast, dat betrof een paar keuzes als trainer, vind ik wel wat anders dan een hele opleiding overhoop gooien omdat je denkt dat je daar zo goed in bent, terwijl je er helemaal niks van snapt. Cruijffs wist waar hij wel goed in was, en waarin niet, en eiste zeggenschap over dat waarin hij goed was, en liet die andere dingen aan anderen over, die daar beter in waren. Zo hoort het in een organisatie.

Cruijff zou niet Ajax gebruiken om Van Gaal een hak te zetten, als de revolutie door Van Gaal was gestart.

Cruijff voelt echt veel voor Ajax, en had zich daar onbaatzuchtig en op de achtergrond alles voor gedaan. Van Gaal doet vrijwel alles vanuit het eigen ego.
1 -2
Mokumnorth
Ga je mond spoelen man!

wat een gelul van jou en wat geef jij hier Cruijff een hoop (eigenlijk te veel) credits voor zijn tijd als trainer. De beste man is nieteens kampioen van Nederland geweest als trainer.
Ook volkomen bullshit om de resultaten van lvg aan Cruijff toe te bedelen. Het topteam van Cruijff wat hij geleid heeft was barca '92 denk ik? Als je dat vergelijkt met het Ajax van '95 en '96, dan zie je hopelijk toch zelf wel wie er mooier voetbal speelde en wie er een beter team van gesmeed heeft? Over verdere resultaten nog maar te zwijgen...

Alle respect voor Cruijff in zijn tijd als voetballer, maar LvG heeft veeeel meer bereikt als trainer en verdient hier respect voor.
5 -4
MichelAngelo66
Het dreamteam van Barcelona geldt als een van de beste teams ooit. Hahaha, mijn hemel uit welk zonnestelsel kom jij man? Je weet vast meer van korfbal. Ook leuk.
0 -1
geDaante
Ga eens lezen man! Nergens heb ik het over de trainer Cruijff, ik heb het vooral over de visionair Cruijff, de voorziener en opleider, die het spelletje als geen ander snapt. Helemaal niks meegekregen van Cruijffs inspanningen in de organisaties en jeugdopleidingen van Barcelona en Ajax? Cruijff was veel meer dan een trainer, hij heeft het dominante en aanvallende voetbal gevormd en tot zijn dood met de tijd mee laten gaan en succesvol laten blijven, door een visionair te zijn. Nederland heeft alles aan zijn visie te danken, ook Van Gaal. Het is de lijn Jack Reynold - Michels - Cruijff, met als sidenote dat Cruijff meer dan Michels verantwoordelijk was voor de visie en speelwijze. Cruijff heeft die lijn voortgezet, de ware Hollandse School, en heeft deze na zijn vertrek naar Barcelona, meegenomen naar Spanje, waar de ontwikkelingen plaatsvonden, die eigenlijk in Nederland hadden moeten plaatsvinden. Maar hier won Van Gaal de CL, en heel Nederland ging deze man volgen, met alle gevolgen van dien. Het tiki taka is geen voortborduursel op Van Gaals visie, maar op die van Cruijff. De huidige beste coach ter wereld, met het beste en meest succesvolle voetbal, is een 100% Cruijff pupil, Guardiola.

Van Gaal was puur een trainer en tacticus, en in niks een visionair of een opleider. Van Gaal heeft na Ajax en Barcelona, waar al een goede visie was neergezet, nooit meer dominant en aanvallend kunnen spelen, met Man U als dieptepunt, totaal niet meegegaan met de tijd, kan alleen nog tactisch bezig zijn, en aanpassen. Oftewel hij teerde op de Ajax en later Barca filosofie, en was onder hem heel succesvol, omdat die jonge jongens zwaar onder de indruk van zijn overwicht waren, en alles braaf en gedisciplineerd uitvoerden.

Het Barcelona dat jarenlang domineerde aan de hand van tiki taka, was het beste voetbal ooit, en meest aantrekkelijke, als de tegenstander ook een beetje durfde te voetballen. Allemaal naar de geest van Cruijff. Alle goede ontwikkelingen in het buitenland, zijn op basis van Cruijffs visie, men noemt het modern, maar dat is al die tijd gewoon Cruijffs visie geweest.
Nederland heeft echter Van Gaal gevolgd, met alle gevolgen van dien. Met als gevolg onder meer het balletjes terug en breed voetbal, en middelmatige spelers door verkeerd scouten en opleiden.

Ik heb altijd gezegd Van Gaal een prima coach te hebben gevonden, een tacticus, maar
2 -1
Lagasj
Volkomen mee eens.
Niets rancuneus, het is zoals het is.
Die man heeft een grote bek maar weinig tot geen inhoud.
Het vervelende is dat ik Ten Hag in dezelfde vakje plaats.
Veel geschreeuw en weinig wol.
0 -4
wladimir
Louis van Gaal en Danny Blind waren aangesteld als directeuren. Eerlijk, ik denk dat zij het beter hadden gedaan.
4 -12
MichelAngelo66
Whahaha, Je maakt me wel aan het lachen. Dat moet ik je nageven.
0 -2
geDaante
Haha
3 -4
hakkietjakkie
Leuk bericht! Besef dat vroeger een kwartje gewoon veel geld was XD
2 0