'Hebben meer vrijheid dan onder Ten Hag'

BVeenstra, 12-02-2018 om 11:15, 10533 views, Algemeen Dagblad | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Waar de spelers van Ajax duidelijk moeten wennen aan de visie van Erik ten Hag, merkt men ook bij FC Utrecht dat er wel wat veranderd is sinds de trainer is vertrokken. Meerdere spelers geven aan meer vrijheid te hebben onder nieuwe trainer Jean-Paul de Jong.

'Naar voren toe krijgen we heel veel vrijheid', vertelt Zakaria Labyad in gesprek met het Algemeen Dagblad. Onder De Jong zijn een paar dingen veranderd. 'Ons spelsysteem is na het vertrek van Erik ten Hag niet veranderd, maar er is wel méér ruimte voor variatie. Veel bewegen, zélf keuzes maken, het past denk ik goed bij het type spelers dat we hebben.'

Ook verdediger Mark van der Maarel ziet een verschil tussen Ten Hag en De Jong. 'Jean-Paul geeft ons - in vergelijking met Erik ten Hag - minder taken en opdrachten mee en dus ook meer vrijheid. Dat is niet negatief naar Erik bedoeld, maar een verandering', vertelt de rechtsback, die ziet dat FC Utrecht de stijgende lijn te pakken heeft. 'In de eerste duels viel er dus een hoop te zien, was het niet altijd hoogstaand. Maar tegen PEC hebben we qua veldspel iets neergezet wat we verder uit moeten bouwen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
blueberry
Dit weekend PEC - Ajax wordt weer billenknijpen
0 0
DarkDefender
ik ben ergens bang dat psv eindelijk eens punten laat liggen zaterdag en dat wij zondag dan hetzelfde gaan doen.
0 0
masterrr
Als je het nou andersom bekijkt, zou het kunnen dat die JP de Jong gewoon een minder duidelijke kijk heeft op voetbal en daarom maar vrijheid geeft?
0 0
Suarez16_
Ik weet het nog niet zo bij Ten Hag. Ik ben niet per se negatief over hem, want 4x winst (waaronder de klassieker) en 1x gelijk (in de lastigste uitwedstrijd van het jaar) is natuurlijk gewoon prima als je net 4 weken voor een groep staat en midden in het seizoen in stroomt.

We zagen Bosz in zijn 1ste 5 wedstrijden keihard op zijn bek gaan tegen Rostov en we verspeelde punten thuis tegen roda en willem 2.

Marcel deed het niet veel beter met uitschakelingen tegen Nice en Rosenborg en verliespartijen tegen heracles en vitesse (thuis) en een onnodige gelijkspel in den haag binnen 5 speelrondes.

Het spel wat Ajax nu op de mat legt ben ik nog niet kapot van. Ik vond de 1ste helft tegen nac, de 2de helft tegen feyenoord, de pot tegen roda en de 1ste 20 minuten tegen twente prima, maar het spel buiten deze minuten om was gewoon slecht. Het middenveld is met Ziyech en Schone veel te kwetsbaar in de omschakeling en Frenkie achter in ben ik ook niet kapot van, omdat hij op het middenveld hoort en bijvoorbeeld roda op 2-3 kwam omdat Frenkie te veel risico nam met een schijnbeweging. Het druk zetten wordt anders gedaan en je ziet duidelijk dat dat nog tijd nodig heeft. Voetballend gezien spelen we vrij aardig in de laatste 25 meter, maar de laatste pass is vaak net niet goed. Verbeterpunten zijn dus echt druk zetten, omschakeling van ons middenveld en de laatste pass in de eindfase. Als Ten Hag dit er in weet te krijgen dan zal het spel een stuk leuker worden en zal het iets minder billen knijpen worden. We moeten hem wel de tijd geven, want Bosz lukte het ook pas na een half jaar. Voor nu vind ik het prima als ze voorlopig aansluiting houden met psv, want als er nog een kansje is moet je er voor gaan.
2 0
Ajaxtrouw
Je maakt een grote denkfout Bosz en Keizer moesten een nieuw team neerzetten. Ten Hag kreeg een team wat al behoorlijk goed stond.
0 0
geDaante
Dit verklaart ook het meer plichtmatige, gecontroleerde, saaiïge spel met spelers die er ogenschijnlijk ook wat minder plezier in lijken te hebben.

Ten Hag gaf al toe veel zijn stempel te willen drukken en veel taken mee te geven, maar dat hij moest oppassen dit niet te overdrijven en spelers niet te verlammen. Wel goed dat hij dit inziet, maar het zit in het aard van het beestje, en al die taken en opdrachten blijken er toch teveel.

Of hij leert hiervan en ziet in dat het wat vrijer en losser moet, of hij mag van mij alweer vertrekken, want ik vind dat helemaal niets.

Taken zijn goed en noodzakelijk, juiste taken that is, maar als je er in doorschiet verlam je je elftal. Zeker je creatieve spelers moet je zelfinitiatief en wat vrijheid meegeven.
1 0
BRAMHOUTEN
In het begin heeft ten hag veel gezeik gehad bij Utrecht maar toen het kwartje daar viel kwam de spelvreugde daar terug en liet hij Utrecht leuk spelen. Ik denk als het kwartje hier valt we ook een leuker Ajax te zien krijgen. 1e 20 minuten waren gewoon leuk om naar te kijken. Als ze dit doortrekken de hele wedstrijd ziet het er echt wel goed uit.
0 0
Ruudje74
Ten Hag gaat het ook niet redden. Het voetbal ziet er niet uit, spelers duidelijk te statisch in het veld. Er gebeurt niks. Ik heb meer genoten van Ajax onder Keizer. Vrees dat van der Sar en Overmars hun biezen kunnen pakken. Ze hebben gegokt en verloren.
Nu 3 degradatiekandidaten achter elkaar gehad en met slecht voetbal nipt gewonnen. Tegen Utrecht gelijk met slecht voetbal en gewonnen tegen een zeer slecht Feyenoord met matig voetbal. Gisteren overigens mazzel gehad met die penalty anders was daar ook puntverlies geweest. Het is structureel erg slecht, slechter dan voor de winter waar ze fantastisch waren tegen PSV en AZ o.a.
Verlang weer naar Frank de Boer, die had met dit materiaal wel mooi voetbal op de mat gekregen.
0 -1
geronimo
Nu Keizer en Bergkamp weer terug halen?
0 0
Daniii
Dit zegt natuurlijk al genoeg..

Had Labyad dat niet even kunnen zeggen voordat we Ten Hag aantrokken..
2 -2
3*stars*3
Dit zegt natuurlijk genoeg.
FCU draaide in 2017, beste voetbaljaar ooit.
Maar als ik Ten Hag bij ons zie, heeft hij ook veel bij PSV geleerd want resultaat staat op 1 en manier waarop lijkt voor hem niet belangrijk.

Al moet er wel bij vermeld worden dat er druk op staat en zeker na Utrecht uit.
Woorden van vd Sar helpen ook niet mee.
1 -1
Ajax27
Pep Guardiola, die is pas van de taken. Sommige spelers lopen met m weg, anderen haten m ervoor. Feit blijft dat ie het maximale uit iedere ploeg perst, het meest verzorgde spel speelt, veel scoort en bovenal mooi voetbal op de mat legt. In Spanje.. in Duitsland en nu in Engeland. En overal prijzen pakken. Dan kunnen de klagers weer zeggen dat ie ook absurd veel heeft mogen investeren, maar er zijn wel meer clubs met het geld van de wereld. Dus ja dat spelers opdrachten krijgen, dikke prima.
3 0
Ozymandias
Inderdaad, Ten Hag geeft net als Guardiola zijn spelers pas in het laatste 1/3 van het veld de vrijheid om op instinct te spelen. Alles daarvoor is vastgelegd in regels die vastgesteld zijn op basis van de positie van de bal ten opzichte van de positie van de teamgenoten van de speler aan de bal (zowel in aanvallend als verdedigend opzicht). Iemand die hier meerdere keren mooi over heeft gesproken is Henry die op een relatief simpele manier de speelprincipes van Guardiola heeft uitgelegd. Niet alle spelers komen goed tot hun recht met zoveel tactische aanwijzingen maar daarom houden hoofdtrainers als Guardiola en Ten Hag ook zo van intelligente spelers. Die begrijpen de visie achter de spelprincipes namelijk en snappen daardoor eerder wat ze op het veld moeten doen.
1 -1
ETM
Ten Hag is op deze abstracte uitspraken niet te beoordelen, maar mijn onderbuik borrelt er een beetje van...
Ik heb al eens verwoord dat ik het zo prettig aan Bosz vond dat hij altijd de nadruk legde op dat zijn spelers zo goed konden voetballen. Speelde Ajax goed onder Bosz dan had hij altijd de boodschap dat dat logsisch was omdat zijn spelers zo goed konden voetballen. Bosz stelde duidelijk bepaalde voorwaarden aan hoe er gespeeld moest worden. Allereerst heeft hij natuurlijk gigantisch de nadruk gelegd op hoe er druk op de bal en tegenstander moest worden gehouden met risicos die hij accepteerde. En de bal moest zo snel mogelijk naar voren doormiddel van voetballende oplossingen.
Een van de eerste dingen die opviel onder Bosz was de inspeelpass door het centrum met een fuik erachter in de vorm van een voetballende 6.

Bij Ten Hag meen ik te zien dat hij nadrukkelijk bezig is met hoge backs, gefaseerd drukzetten waarbij hij tegenstanders ook wil uitlokken, en temporeseren ter controle. Dit zo 123. Mijn zorg is dat Ten Hag een dusdanige 'tactische' trainer is dat A de nadruk komt te liggen op hemzelf ipv op de voetballers en B er alleen daarom al veel vertwijfeling in de ploeg is geslopen midden in een titelrace.

Ik lees heel veel dat de hand van Ten Hag nog niet zichtbaar is, maar ik denk juist dat die hand er al heel duidelijk wel is, echter ook niet tot uiting komend zoals Ten Hag het zelf bedoeld.

Dat hij in perspraatjes na matig tot zelfs slechte wedstrijden vooral nadruk legt op wat er goed was en zelfs voorbij gaat aan slechte zaken is irritant maar ik denk wel een logische reflex; immers heeft hij ook een groep te overtuigen, en moet hij zn team minimaal in bescherming nemen. Zichzelf kwetsbaar opstellen is misschien sympathiek, maar niet handig....
0 -1
Ajacied33
Taken en opdrachten horen erbij,maar in hoeverre kunnen onze spelers ermee omgaan. Het kan je ook verlammen
1 -1
Leviathan
Taken en opdrachten mee geven was 1 van de fout van Frank de boer
2 -1
RusselWestbrook
Het is profvoetbal. Taken en opdrachten horen erbij.
4 -1
RaynoFischer
Ee is idd geen een trainer die zou zeggen, ja jongens jullie zoeken het maar uit hoe jullie gaan winnen :p.
Maar Levithan bedoeld dat je ze wel in hun kracht moet laten spelen en niet ineens zoveel opdrachten geeft dat het de kwaliteiten blokkeert.
3 0
SR83
Hiddink ;)
1 0
Suarez16_
Die wel 4 titels opleverde.
1 -1