'Continu bezig met eruit halen van ballijnen'

JesseTH, 04-02-2018 om 09:53, 9786 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Donny van de Beek is blij met het feit dat hij zijn scorend vermogen in het eerste elftal van Ajax iets opgekrikt lijkt te hebben. Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen NAC sprak hij al met de NOS en toen maakte hij drie goals. Onder het nieuwe bewind van Erik ten Hag hoopt hij dat opnieuw te doen.

'Dat is daarna beter gegaan, dus die lijn wil ik wel doorzetten', spreekt Van de Beek lachend. 'Ik moet me meer bewust zijn van echt willen scoren en daarop focussen. Die gretigheid hebben voor de goal. Dat gevoel probeer ik nu altijd naar boven te halen en dat is gewoon belangrijk.'

In de uitwedstrijd zag de middenvelder in de eerste helft iedere kans erin vliegen. 'Het was heel snel 3-0. Daarna pakten we het weer goed op en bleven maar doordrukken. Ik denk dat we dat zondag weer moeten doen. In eigen huis moeten we er vol op klappen en zorgen dat we zo snel mogelijk doelpunten maken.'

Van de Beek zoomt nog eens in op de nieuwe aspecten die Erik ten Hag vraagt van de selectie. 'Je moet op het middenveld echt continu bezig zijn met het eruit halen van de ballijnen en niet zo zeer vanuit de man verdedigen. Dat is gewoon wat anders en dat moet je goed invullen. Hij is qua organisatie veeleisend van iedereen. Daar moet je elkaar op kunnen vertrouwen en die afspraken moeten gewoon nagekomen worden.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Matzet
Koenniee en Babangida, mijn complimenten en respect voor jullie analyses en inzicht. Helaas zit ik nu in het buitenland, waardoor ik een aantal wedstrijden van Ajax heb gemist en omdat ik ook nog eens geen twitter heb, kan ik je (Koeniee)niet volgen. Hopelijk kunnen jullie hier dit soort bijdragen vaker weergeven. Ik geniet hiervan en hoop me binnenkort weer inhoudelijk te mengen in de discussie. Top kerels! Een verademing om dit soort Posts te lezen.
1 -1
Babangida83
Altijd inhoudelijk goede discussie's met Koennie. Thanks for the heads up!
1 -1
J0rDyH#!dEr
“Ik moet me meer bewust zijn van echt willen scoren en daarop focussen.” Pfffff, inhoudsloos!! Voetballers van tegenwoordig kramen zoveel onzin uit! Erger me kapot aan dit soort nietszeggende one-liners!
4 -7
masterrr
Er zijn maar weinig voetballers die over voetbal kunnen praten als denksport en strategie.

Bij De Ligt zie ik dat een beetje en bij Huntelaar. Dat
1 -1
Onpartijdig
Ik vind dat je dat als Ajax zijnde altijd mort doen. Vreemd dat we onder Keizer veel aan mandekking deden. Als je echt goed de counter wil tegenhouden is zonedekking vele malen effectiever imo. Vooral Guardiola weet goed hoe je dat neer moet zetten, maargoed die heeft ook wel iets andere spelers tot zijn,beschikking. Maar die organisatie staat zo goed bij balverlies
0 -3
Koenniiee
Heerlijke tacticus. Zo speel je modern voetbal. Overigens geldt dit ook voor Bosz, die ook bezig was met voornamelijk de defensieve organisatie om maar goed te kunnen aanvallen en druk zetten. Als je verdedigend niets neer kan zetten dan ben je gezien.
5 -4
gras
Want je vond het drukzetten vorig jaar onder Bosz niet goed? Daar werden spelers opgejaagd en niet zozeer de afspeellijn gedekt. Precies het verschil waar het hier om gaat.

Dit heeft ook niets met modern voetbal te maken, het is gewoon een tactisch middel. Als er nou een trainer is die het blocken van ballijnen als basis voor zijn spelconcept neemt, is het Mourinho. Lekker modern Koennie. Ten Hag met Guardiola vergelijken is echt kinderlijk. Is hetzelfde als Andre Rieu met Mozart vergelijken, eenvoudigweg omdat Andre dat soort muziek probeert na te spelen.

Ten Hag voert hier geen innovatie door en ik heb het idee dat je bij elke scheet van Ten Hag probeert iets van goddelijke vernieuwing te ontdekken waar niemand anders ooit op zou zijn gekomen. Best vermoeiend. Kijk gewoon wat je op het veld terugziet. In plaats op een hype mee te rijden.
2 0
AjaxPassion
Laten we het hopen. Maar van drukzetten is nog weinig te merken. In Utrecht hinkten ze iig nog op 2 gedachten.
4 0
Web
Dat is het nadeel van een trainer die in de winter komt. Hij moet alles in een kort tijdsbestek er in slijpen.
Ze liepen in Utrecht iets te veel achteruit. Zal nooit de bedoeling zijn geweest, heeft denk ik te maken met het leren wat Ten Hag wil. Hij doet het iets anders als de tegenstander de bal heeft.
Wel is een feit dat je in die twee wedstrijden tegen Feyenoord en Utrecht heel weinig weg gaf
2 -1
AjaxPassion
Ja precies. Ik wacht ook gewoon rustig af en beoordeel hem volgende winter, maar je kunt wel al wat dingen eruit pikken. Niet dat ik nou verstand heb van het spelletje, maar het is leuk om dat bij een aantal gebruikers hier met wat meer inzicht te toetsen.
1 0
Koenniiee
Inderdaad, xG against van beide wedstrijden staat in top 3 van minst weggegeven. Uit bij VVV wordt de top 3 gecompleteerd.
0 0
AjaxPassion
Klinkt goed, maar ik zie het uiteindelijk liever ook in de aanvallende statistieken zoals vorig jaar bij Bosz ;P
0 0
Koenniiee
Haha, inderdaad Passion. Daar valt inderdaad progressie te boeken. Tegen Feyenoord een verwacht aantal doelpunten gecreëerd 2,62. Tegen Utrecht het laagst van alle wedstrijden: 1,26.
0 0
ETM
Niet eens. Er is geen sprake van massale hoge druk zoals onder Bosz veelvuldig.. Maar ik heb wel het idee dat Ajax onder Ten Hag vooral collectiever druk zet op de bal, dan onder Keizer. Al viel me dat vooral op tegen Feyenoord. Tegen Utrecht lukten het gewoon beiden ploegen nauwlijks om uit de duels te blijven, ook ondersteund door het veld. Dat is toch wat anders. Met drukzetten en vooral druk houden is afstemming zeer belangrijk en uiteraard ook wat er met die omschakelmomenten gedaan wordt. Als de tegenstander steeds kan reorganeseren heeft t weinig zin. Maar ik had wel al meteen het idee dat Ten Hag daarmee bezig is geweest.
3 -1
AjaxPassion
Eens v.w.b de druk m.b.t. de trainerswisselingen. Utrecht is wss ook geen goed referentiekader, maar daar zag je ze ook echt inzakken i.p.v. drukzetten. Was ook een opdracht van Ten Hag om de counter te voorkomen. Maargoed zoals ik al zei, dat is 1 wedstrijd op een kutveld tegen een angstgegner. Over een paar maanden weten we meer ; )
2 0
Koenniiee
https://twitter.com/LaptoptrainerNL/status/955098757540048896
https://twitter.com/LaptoptrainerNL/status/955083479762505729

Zie boven. Dat is nou eenmaal de pressing stijl. Het zit wat tussen vast zetten en druk zetten in. Pressie is er wel, maar ploeg wil met name bal naar de zijkant dwingen om daar toe te slaan met een overtal.

(Mijn account, dus mocht je interesse hebben, follow)
6 -3
Babangida83
Leuk blog, Koen! Wat in mijn optiek anders gaat tov Bosz, is dat Ten Hag op een verdedigende manier druk zet, vanuit een zonedekking. Dat is dus niet echt fanatiek druk zetten. Voordeel is dat je gecontroleerder druk zet en dus verdedigender minder steken laat vallen. Nadeel is dat je de tegenstander meer tijd geeft en dus die bal minder snel veroverd. Ook is het makkelijker voor de tegenstander om toch de bal te krijgen bij degene met de meeste techniek. Ik noem dit drukzetten van een verdedigend/controlerend team. Is ook saaier om te zien imo omdat het dan echt een schaakspel wordt.

Bosz probeerde gewoon het veld klein te houden en zo snel mogelijk man loslaten en die bal af te pakken: 5-seconde regel. Wel aan de ballijnen denken natuurlijk, maar dat is zo met iedere pressing. Verder deed hij gewoon aan mandekking, als ik me goed herinner, maar vanuit de positie. Je kunt je man dus overgeven. Voordeel was dat je eerder de bal terug had, de bal dichter bij de zestien van de tegenstander onderschepte, de tegenstander niet liet ademhalen. Nadeel is dat als eentje uit het team niet meedoet het gelijk gevaarlijk kan worden, omdat je helemaal uit positie staat. Zeker tegen sterkere teams, die makkelijker de momenten herkennen en makkelijker wegdraaien, kan dit goed fout gaan. Maar als het er goed in gekneed is, kan je ook juist sterkere tegenstanders er mee de schrik op het lijf jagen en daar pakken waar ze het zwaktste aan de bal zijn, de verdediging. De gevaarlijke aanvallers hou je op die manier van de bal en ook nog eens ver van de goal. Ik noem dit drukzetten voor een aanvallend team. Vind ik leuker om te zien. Is ook een schaakspel, maar dan meer snelschaken.

In beide gevallen wil men de tegenstander naar de zijkant dwingen, heb ik altijd geleerd. Immers, daar wordt de tegenstander gelimiteerd door de zijlijn en kan dus minder kanten op. Makkelijker te verdedigen. Openen over de hele komt eigenlijk weinig voor.
3 -1
AjaxPassion
Goed verwoord Babangida!
0 0
Koenniiee
Dan heb je er een goede kijk op. Bosz deed inderdaad aan mandekking, maar wel met als detail dat hij zijn spelers vóór de man liet dekken om de passlijn af te schermen of inderdaad full pressie ging en doordekte vanuit je directe tegenstander. Hierbij stapte een back (Viergever/Sinkgraven) door op de back of centrale middenvelder (Klaassen) op centrale verdediger.

Ik heb precies deze structuren gezien onder Ten Hag tegen dat Lyngby. In één wedstrijd kwam het allemaal voorbij. Maar hij past zich wat meer aan aan de tegenstander bij het druk zetten afgelopen wedstrijden. Tegen de degelijke ploegen zie je een meer behoudende pressie die we kennen van zijn tijd bij FCU.

Drie spelers centraal die de bal richting zijkant lokken om van daaruit met een overtal toe te slaan en de bal te veroveren. Ik verwacht vandaag wat meer een full pressie, afhankelijk van hoe NAC de opbouw inricht.

Maar waar ik in elk geval blij mee ben is dat we weer controle over de wedstrijden hebben. Met name de transitie naar balverlies levert minder spannende momenten op omdat we compacter spelen en in een duidelijke organisatie (minder spelers vóór de bal en uit positie). Dat kreeg Keizer niet voor elkaar om goed te regisseren.
2 -1
Babangida83
Ik had het idee dat bij Keizer die transitie er nog niet uitkwam. Had het idee dat de middenvelders meer vrijheid hadden. Echter keken ze alle 3 naar elkaar bij balverlies en stond de verdediging dan te slapen als er een middenvelder van de tegenstander vrijliep. Een kwestie van afstemming. Ik denk dat als Keizer iets langer de tijd had gehad, dit nog wel goed gekomen was. Sterker nog, dit ging steeds beter. Daarentegen hadden we eindelijk wel weer een enorm kansenaantal. Ook hadden we geen problemen extreem verdedigende tegenstanders van het kastje naar de muur te spelen. Dat was onder Bosz nog niet goed en onder Ten Hag verwacht ik dit ook niet.

Het wordt daardoor iets lastiger om op een gelijkspel te spelen, zolang die transitie nog niet goed werkt. Maar nationaal hoeft dat ook niet. Gaat het om de drie punten. Met gelijke spelen verlies je weliswaar niet, maar twee keer gelijk spel is nog altijd een punt minder dan 1x verlies en 1x winst.

Persoonlijk ben ik dus niet zo gecharmeerd van de Ten Hag=-stijl. Maar jij vindt dat hij 'modern voetbal' speelt. Wat bedoel je daar precies mee? Wat meer veranderende tactieken?
1 0
Koenniiee
De spelers kregen inderdaad alle vrijheid aan de bal waardoor het middenveld vaak open lag en de onderlinge afstanden groot waren. De middenvelders onder Bosz werd verboden om zijwaarts te zwerven. Bij City mag het onder het mom van positiewisselingen, maar hebben ze op de flanken spelers die ook aan de binnenkant kunnen spelen. Younes, Kluivert en Neres zijn in niets dat soort multifunctionele spelers.

Het is inderdaad modern. Niet alleen maar dat saaie 'doorstappende middenvelder' of 'inzakken zonder enige vorm van pressie'. Het een (soms behoudend) druk zetten in de zone, focus op overtallen zowel aanvallend als verdedigend en het is dynamisch in balbezit met spelers die allemaal wat met een bal kunnen. Naast het aanpassen van de tactiek om de tegenstander nog meer pijn te doen. Dat zal dan wel 'niet klinken voor een Ajacied', maar als je daarmee er meer uit kan halen, waarom niet? Dat is voor mij modern.

Ik houd ook van full pressie hoor. Ik ben een Bosz' fan. Maar met name het controleren vind ik fijn. Ik houd niet van 'bokswedstrijden zonder dekking' en die waren er continu onder Keizer.
2 -2
ETM
Ja zo kijk ik er ook ongeveer naar. Goed verwoord.

Maar ik denk dat we niet gauw een trainer zullen krijgen die het zo als Bosz wilt. Ben benieuwd hoe het spel zich onder Ten Hag ontwikkelen zal..
2 0
Babangida83
Van t Schip en Keizer doen het meer op de tweede manier. De Ajax-jeugd speelt ook op die manier. Dus ze zijn er wel. Natuurlijk niet allemaal precies als Bosz en het kan per tegenstander verschillen, maar de principes zijn ongeveer hetzelfde, vind ik.

Ik vind Ten Hag wel echt een trendbreuk neerzetten. Ik vraag me wel af of hij dit zo houdt. Het kan ook dat hij eerst aan de organisatie werkt en daarna wat fanatieker druk gaat zetten. Zo heeft hij altijd wat om op terug te vallen. Dat was bij Bosz ook het geval, maar bij Bosz stond Ajax altijd hoog. Bij Ten Hag is dat echt anders, zie je iedereen teruglopen bij balverlies (uitzondering daar gelaten).
2 0
Koenniiee
Maar vergis je niet, City loopt ook regelmatig terug om van daaruit weer aanvallend te denken.
0 0
Babangida83
De keren dat ik City heb zien spelen, was ik daar ook niet zo van onder de indruk. Maar dat ligt denk ik aan het feit dat ik ze nog niet zo vaak heb zien spelen. Wat ik wel weet, is dat op dat niveau, en zeker met de Engelse media, het moeilijk is om spelers mee te krijgen als het gaat om 100% van de tijd drukzetten zoals Pep bij FCB deed.
0 0
DavidFerr
@Koenniiee

Leuk gedaan en zeker interessante stof. Tegen Feyenoord kon ik inderdaad zien dat ten Hag anders pressie laat zetten.
2 0
Broekzak
doe zelf niks met Twitter maar ik volg nu wel. interessant!
2 0
AjaxPassion
Thanks, was al op zoek naar je account maar kon het niet vinden. Heb geen twitter, dus aan een volger kan ik je niet helpen helaas.
2 0
Ar
Laptoptrainer, dat is hetzelfde als wereldtop zijn in fifa online.
Met echt voetbal heeft het nauwelijks te maken.
1 -9
Koenniiee
Wat verrassend dat jij er negatief over bent. Ik heb een prima kwalitatief aantal volgers (bekende namen), kwantitatief boeit mij niet. En er zijn al toffe dingen gaande. En dat in slechts drie weken.

Maar Ar vindt het niets. No shit sherlock..
3 -1
Ar
Gefeliciteerd Koen.
Je bent vast de nieuwe Van Gaal.
Dat je nog niet uitgenodigd bent bij de NOS of voetbal inside....
1 -1
Koenniiee
Dankje Ar! En nee, da's niet nodig.
1 0
masterrr
Organisatie, looplijnen. Ik denk dat Ten Hag veel nieuwe perspectieven inbrengt binnen dit Ajax.

Als het goed gaat, heb je attractief voetbal én spelers die precies weten wat ze moeten doen in mindere fases van een wedstrijd (daar ontbrak het echt aan bij Keizer).

Als het niet goed gaat, krijg je Frank de Boer voetbal terug.
5 -1
Babangida83
Ik zou Ten Hag niet al te serieus nemen als hij die termen gebruikt. Bij het drukzetten haal je per definitie de ballijnen(niet de looplijnen) eruit en speel je sowieso vanuit een organisatie, anders wordt je weggespeeld. Anders doe je iets goed fout. Of je nu aanvallend voetbal speelt of verdedigend voetbal.

Is dus niks nieuws aan. Alleen iets verdedigender omdat hij nog meer de nadruk legt op de organisatie ipv het gelijk druk zetten. Goodbye 5-seconden regel dus.
0 0
Lagasj
En dat goodbye 5 seconden regel wordt zijn ondergang.
Als je er als toeschouwer eenmaal van geproefd hebt heb je geen zin meer in een flauwe hap van hag.
0 0
ajaxminimax
Goede reactie. Gewoon realistisch en niet direct gaan roepen over ten hag. Heb er ook niks aan toe te voegen.
2 0
Gerard36
als ten hag de rust en tijd gegund wordt maakt hij er een team van waar bijna niet van te winnen is.
2 0
BrandjeXL
Tsja dat lijkt inderdaad wel zijn insteek maar ik zie liever een Ajax wat zelf van iedereen gaat winnen!
0 0
AjaxPassion
Laten we het hopen ; )

De kans is i.i.g aanwezig. Hij was in de ED wel Utrechts beste trainer ooit
2 0