[Update] 9 Ajacieden bij Oranje-O15

SJvanveen, 06-02-2018 om 12:55, 13059 views, Ons Oranje |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax is goed afgevaardigd in de voorselectie van Oranje Onder-15. Coach Peter van der Veen heeft liefst elf spelers uit de Amsterdamse jeugdopleiding geselecteerd, zo blijkt uit berichtgeving van Ons Oranje

Op 15 en 17 februari aanstaande oefent Oranje O15 tweemaal tegen de leeftijdsgenoten van Italië. In de voorselectie, die veertig spelers kent, maken genoeg Ajacieden kans op een definitieve uitverkiezing, die maandag volgt. 

De volgende spelers uit de Ajax-jeugd zijn vooralsnog geselecteerd: Solomon Bonnah, Eja Dakriet, Marijn Dijkstra, Dani van de Heuvel, Dillon Hoogewerf, Chesron Oostwoud, Diferdio Misidjan, Youri Regeer, Devyne Rensch, Naci Unuvar en Gibson Yah. 

Update - 12.52 uur (6 februari 2018)
Twee van de elf eerder opgeroepen Ajacieden zijn niet opgenomen in de definitieve selectie van Oranje Onder-15 voor de interlands met de leeftijdsgenoten van Italië. Eja Dakriet en Marijn Dijkstra blijven thuis. Voor de rest zijn ondergenoemde Ajacieden wel van de partij. Hierdoor is Ajax met liefst negen spelers afgevaardigd. 

Alle opgeroepen Ajacieden: Solomon Bonnah, Dani van de Heuvel, Dillon Hoogewerf, Chesron Oostwoud, Diferdio Misidjan, Youri Regeer, Devyne Rensch, Naci Unuvar, Gibson Yah. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MosesD
Jonk en Jongkind gingen weg en Ajax zou volledig in elkaar storten. Gaat echter prima op de opleiding. Goed zijn in de jeugd is weliswaar geen garantie voor een grote carrière, maar heel erg leuk voor alle talenten. Top!
1 0
geDaante
Die talenten die Jonk en co. gehaald hebben en/of jarenlang opgeleid hebben, zijn niet ineens weg, en die zijn niet ineens het voetballen verleerd.

Het zegt verder ook niet veel over opleiden, de beste talenten in je opleiding hebben, zegt niks over in hoeverre je ze beter maakt. Manchester City kan de beste talenten ter wereld kopen, en hen alleen op een knollenveld laten rennen. Dan zijn ze nog steeds de beste talenten. Het gaat erom het maximale eruit te halen, ook uit je mindere talenten. En op zo'n manier dat ze optimaal voor het eerste worden klaargestoomd, dus dat spel door en door kennen, en vooral getraind hebben met dat spel in het achterhoofd. Dan moet het spel van het eerste gelijk zijn aan die van de jeugd, in ieder geval de principes, en alle jeugdelftallen dienen dan ook dezelfde principes en spel te hanteren. Dat is nu niet meer het geval, dus al kansloos.

Een opleiding waarin teamresultaat weer boven individuele ontwikkeling staat, wat bij Ajax sowieso in de bovenbouw alweer het geval is, is sowieso al kansloos.

De visie van Ajax is nu blijkbaar voor op de rechtshalf lopers en werkers op te leiden, die puur de 16 induiken en verder niks toevoegen, die de opbouw en het combinatiespel frustreren, en zo het hele veldspel. Het creatieve, het centraal creëren door vlot combinatiespel en creativiteit en handigheid is er niet meer bij. Het is nu al weer veel meer tactiekjes en lopen en kansloze langere ballen/voorzetten. Weer meer gericht op controle en opportunisme, KNVB/De Boer trekjes.
0 0
MosesD
Talent daar gaat het om. Als trainer kan je hooguit wat handvatten aanreiken. Maar er waren er hier nogal wat die beweerden dat het vertrek Jonk/Jongkind het einde van Ajax betekende. Dat valt dus reuze mee. En wat ik al zei, goed zijn in de jeugd is beslist geen garantie. In het verleden wat Bergkamp geen super talent, JC liet hem zelfs debuteren en plukte hem toen weg uit de A2. Er zijn talloze spelers te noemen die in de jeugd super waren, maar uiteindelijk het niet hebben gered.
Jij denkt zoals ik vaker zeg te rigide. Natuurlijk is het indivdu belangrijk, maar ook het team. Daar moet een goede balans in zijn. Teveel, of beter gezegd alleen op het individu, dat is op de lange termijn niet goed voor de opleiding. Winnen, een wedstrijd kunnen lezen, bepalen en/of doodmaken/uitspelen, oftewel een bepaalde mentaliteit en karaktervorming is minstens zo belangrijk. En daarbij, voetballen hoef je de betere talenten echt niet te leren.Het is dus 'en en' niet 'of of'. Frenkie de Jong het grootste talent bij Ajax in jaren heeft bij Willem II helemaal niet zo'n individuele benadering gehad. Is gewoon gezegend met enorm veel talent. Wel ben ik het met je eens dat er nu tegen PSG te weinig creativiteit op het middenveld speelt. Waarom Pasquali en Jensen op de bank?? Ik ben sowieso niet zo'n fan van de trainer/coach Heitinga. Als analist al lachwekkend. Perenboom, nota bene door Jonk bewierookt diens assistent. Waarom? En waarom is het niet andersom?
Overigens vind ik dat je meerdere systemen moet kunnen spelen. Je kan ook met 2 lopers aan de zijkanten spelen, maar dan moet je creatieve 10 en creatieve inschuivende cv hebben. Dat is nu tegen PSG niet het geval. Overigens zie ik bij de Fransen gewoon meer individueel talent.
0 0
geDaante
Wat jou betreft hoef je dus alleen maar goed te scouten, hoe je opleidt, en óf je uberhaupt opleidt, maakt volgens jou niks uit, als ze maar conditie opbouwen. Hoe kan je dan spreken van een goede of slechte opleiding.

Onder Jonk stond het individu volledig centraal, en het spel en het aanleren daarvan. Er werd altijd van eigen kracht uitgegaan, en altijd de keuze voor de beste technische voetballers voorhanden.
Onder Jonk had vanavond in plaats van Dani de Wit - Gravenbergh - Ekkelenkamp (hoe verzin je het!!!), Jensen - Pasquali - Gravenbergh gespeeld. En daarmee zou er net zo getracht worden te voetballen zoals toentertijd met Nouri - Van de Beek - Eiting/El Mahdioui, waarmee PSG toen compleet werd weggetikt.

Nu dus Dani de Wit - Gravenbergh - Ekkelenkamp, en dus niet met als doel het eigen spelletje te spelen en op te bouwen, spel te maken en te combineren en uitgespeelde kansen creëren, maar het middenveld overslaan, lange ballen, en veel man voor het doel om meer kans bij voorzetten te hebben. Totale verloochening van je principes en kernwaarden, totaal verkeerd visitekaartje dat je afgeeft, en juist je beste technische talenten als Jensen en Pasquali, hebben deze wedstrijden nodig voor die weerstand om beter te worden, voor deze spelers wil je vooral Youth League spelen.

Ik heb me kapot geërgerd aan die opstelling, aan de wedstrijd, kapot verveeld, alleen maar balletjes veilig terug en breed achterin, dan weer de lange bal op goed geluk, en dan maar de bal in de pot gooien, weer op goed geluk. Gewoon schandalig!

Peereboom liet als een van de rouleurs van de A1 onder en samen met Jonk de A1 heerlijk voetballen, des Cruijffs, en met de beste talenten, en geen lopers of lange ballen, of extra fysiek erin. Peereboom deed dat omdat er een duidelijke, eenduidige visie was waarin iedereen mee moest, geen ruimte voor het ego van de trainer en diens eigen visietje. Nu mag iedere trainer zijn eigen dingetje doen, en dat is funest, dan krijg je dit soort waanzin.

Onder Jonk zag ik teams en dus ook individuele jongens alles geven op het veld, flink tempo, enorme druk naar voren, veel beweging zonder bal, meeverdedigen, aanvallen, scoren, en na een voorsprong alsmaar door blijven gaan om meer te scoren. En drilde Jonk op mentaliteit? Nee, die wist dat hoe je spelers het veld instuurt bepalend is, dus met de intentie volop aan te vallen, lekker te spelen te voetballen, en plezier te hebben, zoveel mogelijk te scoren, en niet bang te zijn voor een doelpuntje tegen.

Voetballen hoef je de betere talenten niet te leren, wel nog beter voetballen en de juiste bagage meegeven, en die aspecten die belangrijk zijn voor het ware Ajaxspel verder uitontwikkelen en perfectioneren. Neem Donny van de Beek, die naar eigen zeggen enorm veel aan Jonk en co. gehad heeft, en onder hem zo goed heeft leren drukzetten, en vooral naar voren leren denken en handelen, wat Donny nu de spelers maakt die hij anders niet was geweest. Stond nooit bekend als echt een toptalent. Door spelers bijna te dwingen naar voren te spelen, moeten ze die oplossing naar voren leren zien, en steeds sneller, waardoor ze genoodzaakt zijn hun inspeelpass en pass te verbeteren, hun aannames om meer tijd voor zichzelf te creëren, en sneller handelen. Iedere wedstrijd maar weer. Reken maar dat spelers daar beter van worden. Had Van de Beek alleen maar in een speelwijze zoals vandaag in de Youth League gespeeld, dus alleen maar balletjes terug en breed en lange ballen over zich heen zien vliegen, was hij nooit de speler geweest die hij nu is. En dat is maar een voorbeeld, en één spelers, het geldt voor alle spelers. En dan heb ik het alleen nog maar over het naar voren denken en handelen. De speelwijze onder Jonk was ook vooral over de grond, puur combinatiespel, dus veel balcontacten, kleine ruimte, snel handelen, secuur moeten passen, steeds goed moeten aannemen en opendraaien, techniek wordt uitgedaagd, combinatiespel wordt erin geslepen en oog voor driehoekjes, etc.
Nu zie je dat vele malen minder, nu is het meer tactiek, langere ballen, voorzetten, meer controle en tegelijkertijd opportunisme.

Als je na vanavond nog wil beweren dat de opleiding nog net zo goed is als onder Jonk, kan ik je echt niet meer serieus nemen. Hele wedstrijd lange halen gezien, vrijwel geen enkele combinatie. Ekkelenkamp en De Wit op één middenveld, waar één van hen op een middenveld als half eigenlijk al teveel is. De opbouw was er dan ook niet logischerwijs, en ook geen combinatiespel. Men wilde dit dus, want Jensen kwam pas in de 86e(!!!) minuut.

En dan kan je dit een incident noemen, maar het is gewoon een uitvergroting van wat men wekelijks op de mat legt, alleen dan met één zo'n loper, in plaats van twee. Dan is het iets minder erg, en minder lange ballen, maar nog steeds veel teveel, en veel te weinig combinatiespel. Het is gewoon klaar met de opleiding van Ajax. Alles staat of valt nu bij een goede scouting en bij puur talent, dat kan nog een hoop verbloemen.
0 0
MosesD
Nee, nu denk je wederom te rigide. Maar inderdaad alles begint met goed scouten. O.a. de Ligt, van de Beek en Kluivert werden gehaald toen Olde Riekerink hoofdopleiding was, dus ja het is wel van essentieel. Daarnaast kan je talenten de beste faciliteiten, trainers en specialisten, diëtisten, etc bieden. Maar welke trainer je ook bent, je kan niet van een matige spelertje een geweldige speler maken. Het gaat om enkele procenten (weliswaar belangrijke), maar niet meer dan dat.
Over de opstelling van vanavond ben ik het volkomen met je eens. Maar zoals ik eerder zei, ik ben geen fan van Heitinga. Maar waar was/is Peerenboom? Die is gehaald door Jonk die het in hem zag zitten? Waarom is Peerenboom geen hoofdcoach en Heitinga assistent? Maar luister onder Jonk was bijvoorbeeld Bryan Roy nog trainer. Die past in het rijtje Heitinga en Winter.
Ook hilarisch slecht.
Je noemt ook de vorige wedstrijd tegen PSG. Toen was er gewoon een betere lichting. Ik heb het al diverse keren gezegd, de ene lichting is beter dan de ander. De bekende golfbeweging. Daar heeft elke club mee te maken.
En luister, ik zeg ook keer op keer dat ik Jonk (en ook Bergkamp) een uitstekende trainer vond en vind. Mag zo terugkeren. Echter heb ik ook keer op keer gezegd dat hij voor de functie van hoofd opleiding gewoon bepaalde essentiele kwaliteiten mist.
De opelding is nog steeds prima. Ik spreek een paar ouders en kom regelmatig kijken. Het is echt goed. Dat er vandaag minder gespeeld wordt (de B1 speelt bijvoorbeeld uitstekend voetbal) dat ligt dus grotendeels aan de trainer, die de creatieve spelers op de bank laat. Maar zelfs en ondanks dat hadden we gewoon nog kunnen winnen. En Daan, ik vond er bij PSG gewoon een paar zeer goede spelers rondlopen. Dat waren geen spelers van de FC Bal op het Dak.
Dus nogmaals, laat Jonk terugkeren als trainer. Het kan wat mij betreft zeker (Bergkamp is weg en het ego moet maar even geparkeerd worden). Saïd Ouaali is door Jonk zelf binnengehaald, dus ik zie kansen.
Ik denk echt dat wij niet zo van mening verschillen. Oké, in details, maar ik vind het juist goed als er binnen de opleiding maar veel discussies zijn met het doel Ajax beter te maken. De perfecte balans/combinatie tussen het individu en het team. Het eerste het belangrijkste, zonder het tweede onder te laten sneeuwen. Teambuilding is ook ontzettend belangrijk in iemands individuele ontwikkeling.
0 0
DavidFerr
Dit is toch geweldig nieuws! Nog niet zo heel lang geleden waren er soms lichtingen waarvan maar een handjevol Ajacieden meegingen.

Oranje o17 = 7 Ajacieden
Oranje o16 = 7 Ajacieden
Oranje o15 = 9 Ajacieden

En nog een aantal staan op de reservelijst. Ik ben benieuwd wie er de komende jaren in het eerste staan.
1 0
DavidFerr
Hier wordt ik heel blij van. Bij oranje o16 zijn er 7 spelers die mee gaan en bij oranje o17 ook al 7 spelers. Goed teken van de aankomende jeugd l.

Wie weet hoeveel spelers er uiteindelijk mee gaan met o15?
1 0
Suarez16_
Stuk of 8 denk ik wel.
0 0
DavidFerr
Ik bedoelde eigenlijk in totaal.

Ik heb het even opgezocht en de definitieve selectie wordt 23 spelers.
0 0