Kok: 'Uitgangspunten Cruijff waren ongunstig'

ArthurV, 15-01-2018 om 22:00, 10421 views, DWDD | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Bij het programma De Wereld Draait Door was Auke Kok maandag te gast. De schrijver werkt momenteel aan zijn biografie over Johan Cruijff en is daarmee op de helft. Kok vertelde in één van zijn anekdotes dat het talent waarover Cruijff beschikte, hem nooit is komen aanwaaien.

'Vaak wordt beschreven dat Cruijff een geweldig talent was, dat vanuit Betondorp bij Ajax kwam, veel goals maakte en rijk werd', vertelt Kok. 'Maar wat eigenlijk veel interessanter is, is dat de uitgangspunten van Cruijff helemaal niet zo gunstig waren. Hij had namelijk een broos lichaam en een raar voetje. Daarnaast was hij heel erg nerveus en slikte hij veel pillen tegen hoofdpijn.'

Volgens Kok had Cruijff zichzelf eerst moeten overwinnen, voordat hij aan zijn tegenstanders toekwam. 'Hij was heel zelfbewust en wist heel goed dat hij de mensen om zich heen moest aansporen om hem te helpen.' Volgens Kok maakte Cruijff in veel situaties ook slim gebruik van zijn status als voetballer. 'Ik heb verhalen gehoord dat Cruijff op een keer een wasmachine nodig had van 700 gulden. Hij vroeg vervolgens aan de verkoper wat het voor hem kostte als hij met die wasmachine in de krant ging staan, want dan was het voor hem natuurlijk veel goedkoper. Dus zo stond hij een week later in de krant, met die wasmachine.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Juichtoon
De uitgangspunten waren juist gunstig Auke. Maar dat zul je waarschijnlijk wel nooit begrijpen. Daarom is Johan bij jou niet in goede handen. Je hebt nooit iets van hem begrepen en ik ben bang dat je de vele reacties die je nu ongecensureerd kan ontvangen ook verkeerd zal gebruiken.
1 -2
Ajax4xbestevaneuropa
Mensen die roepen dat Cruijff beter weg had kunnen blijven. Toen Cruijff kwam stond Ajax diep in het rood. Hij ging weg eind 2015 en we waren rijker dan ooit. Kan je roepen: Had hij niks mee te maken. Maar dacht je dat ten have en co het beter hadden gedaan.
Cruijff ging 2x als speler weg en 1x als trainer, na alle keren zat de kas door succes vol toen hij wegging check maar na. De 4e keer eind 2015 zat de kas voller dan ooit.
Als Johan had gedacht: Ajax, who cares, ik blijf hier lekker tapas eten! Dan was de club in handen van mensen als ten have. Die johan een mes in zijn rug staken met de aanstelling van Louis en Cruijff de racisme kaart toespeelde...........
Onze grootste ooit zo weg willen jagen.. En louis die meehielp een bom bij Ajax naar binnen te gooien terwijl hij zelf lekker buiten stond.
Nee Johan vocht nog 1 keer voor zijn jeugdliefde. Hij wilde Ajax weer groot maken in Europa, 1 jr na zijn dood na 20jr weer een finale..... 1 van de gezondste en rijkste van Europa.
En nog mensen die liever wilde dat Johan weg was gebleven...
Cruijff betekende poen, punt uit.
Oh en eind 2015 riep hij om steun en die kreeg hij alleen van een handjevol mensen van de toekomst die met A4'tjes stonden bij de Arena. De rest liet hem vallen. 1 eis-Jonk terug.
Waar was Dennis toen? Cruijff die zijn handen eraf trok en er niks meer mee te maken wilde hebben. 3 maanden later was ie kassiewijle. En Ajax maar roepen dat ze zijn visie bleven uitdragen terwijl Cruijff zelf dacht: De ballen jullie nemen me in de maling!
Dus als de arena zijn naam krijgt, en hoe dan ook dat gaat 100% gebeuren als moeten we de letters er zelf op timmeren, dan weten alle Cruijff haters waar ze zich voortaan bevinden: Cruijff's Arena, zijn kasteel dat hij eigenhandig bouwde met zijn 3 europa cups jaren 70. De fundering van onze club. Zelfs united heeft ons nog steeds niet ingehaald. Jobs= Apple Johan = Ajax. Altijd achter hem staan, dat zijn we hem verschuldigd.
3 -3
MosesD
Verhaal vol onzin. JC kwam nooit echt bij Ajax, maar bovendien stonden we helemaal niet in het rood. In 2010 had Ajax nog een EV van rond de 40 mio. Dat is enorm opgelopen door 5x achtereen CL deelname, de verkoop van jeugdspelers uit de tijd van voor de zgn revolutie en enkele zeer goede aan- en verkopen van Overmars (Milik, Sanchez). Alles niet met JC te maken. Toen JC wegging als trainer in 88 was de de financiële situatie erg belabberd, zo was er in 89 zelfs geen geld voor Kerstkaarten.
JC was een fantastische voetballer, de beste ooit, een goede trainer, maar van organisaties (zeker op grote afstand) en mensen heeft hij helaas een stuk minder verstand.
3 -2
Juichtoon
Je hebt werkelijk alles gemist. Vind het bijna heiligschennis zoveel onzin verkondig je. Vrijwel alles wat je schrijft is onjuist.
Je rekent de fin situatie in 88 Johan nb aan. Was Johan de penningmeester oid? Door Johan speelden we 2 europese finales achter elkaar 87 en 88, en zaten de stadions bomvol. Waarom denk je dat Johan wegging in de winterstop (vanwege dat bestuur dat er niks van bakte (Harmsen cs).
1 0
MosesD
Ook jij leest totaal niet wat ik zeg en wat voorganger schrijft. Die zegt dat dankzij JC de kas vol zat toen hij bij Ajax vertrok als trainer. Pertinent onwaar. Er is was in 89 zoals ik reeds stelde geen geld voor Kerstkaarten, zo penibel was de situatie toen. JC was geen penningmeester (ook dat beweer ik nergens), wellicht moet je het even aan Ajax4xbestevaneuropa vragen, want die beweert namelijk dat de kas dankzij JC in 88 vol zat. Dus voordat je gaat gillen, graag even goed lezen.
0 0
Juichtoon
Dat is zeker pertinent onwaar maar jij doet alsof dit door Johan kwam, vandaar mijn opmerking Johan was toch geen penningmeester.
1 0
MosesD
Of je bent gewoon dom of je bent echt een hele slechte lezer. Ik zeg werkelijk nergens dat financiële voor- of tegenspoed aan JC te wijten is (zo is ook de huidige prima financiële situatie niet aan JC te danken). Maar als je goed zou lezen in interpreteren zou je zien en begrijpen dat ik reageer op wat Ajax4xdebestevaneuropa zegt, namelijk dat dankzij JC wij in 88 een volle kas hadden. Ik ontkracht dat, simpelweg omdat dat niet waar is. We zaten toen in een hele penibele situatie. Echter zeg ik werkelijk nergens dat dat aan JC te wijten is. Graag goed lezen!
0 0
Babangida83
De organisaties van z'n teams stonden als een huis en as zeer goed over nagedacht. Overigens niet vanaf het begin. Het begin bestond altijd uit leren en fouten maken, maar wel vanuit potentieel de beste setting.
Je zit weer een lulverhaal op te hangen zonder enige kennis van zaken. (over organisatie en Plan Cruijff blinkt je daar niet in uit op wat afgezien van wat van elkaar losstaande feitenkennis.)

Als je zegt dat we helemaal niet in het rood stonden, klopt dat natuurlijk feitelijk gezien. Maar wij beiden weten dat de situatie zeer precair aan het worden was. Niet op de laatste plaats omdat het resultaat niet in orde was, en dat is een belangrijk element wat je voor het gemak even weglaat.

Wat heeft Cruijff je aangedaan, zou ik bijna zeggen. Je draait alles in zijn nadeel. Bent gewoon op zoek naar z'n zwakheden. Triest.
0 0
MosesD
Je leest weer eens niet. Ik zeg namelijk dat JC een goede trainer was, en dus kan je er vanuit gaan dat zijn teams goed stonden.
Dat je weer het woord 'lulverhaal' in de mond neemt om je onzin kracht bij te zetten, tja dat zegt genoeg lijkt me.....
Ajax4xbestevaneuropa zegt met grote stelligheid dat we 'diep in het rood stonden'. Dat is niet alleen onzin, maar ook ver bezijden de waarheid. We hadden nog een EV van rond de 40 mio. Dat er toen financieel een andere koers gevaren moest worden, ja, dat ontken ik niet (jij dus ook niet) maar dat is wel wat anders. Kijk als iemand hier gewoon pertinente onzin verkoopt, wil ik dat graag even rechtzetten.
JC heeft mij niets aangedaan. Keer op keer zeg ik dat hij de grootste voetballer ooit was (heb hem over de hele wereld live zien spelen) en ook een hele goede trainer. Ik mag toch wel zeggen dat hij van sommige dingen minder verstand blijkt te hebben? Man, man, hou toch eens op met dat simpele heilig verklaren. JC was ook maar een mens van vlees en bloed. Die maken ook fouten en zien ook weleens dingen verkeerd. Gelukkig maar.
0 0
Juichtoon
Voor jou dan. Ajax draaide 3 jaar op rij een operationeel verlies van € 20 mln (dat is in 24 mnd € 60 mln (!) down the drain). Dat noemt een andere poster in het rood staan. Dat is toch niet fout?
En als je zo goed op de hoogte bent weet je heel goed wat hij bedoelt.
0 0
MosesD
Ajax draaide verlies (1 seizoen zelf een behoorlijk groot verlies, toen is er ook ingegrepen). Máár, en het begint eentonig te worden, wederom lees je niet goed. Ajax4xbestevaneuropa beweert stellig dat Ajax in 2011 'diep in het rood stond'. Klopt helemaal niets van. Ondanks enkele jaren slechte cijfers, had Ajax in die periode nog een EV van rond de 40 mio.
Dus nogmaals, als je gaat gillen, eerst goed lezen wat eenieder precies schrijft. Dank!
0 0
Juichtoon
jaja diep in het rood, dat doet er niet toe. Je snapt toch wat ie bedoelt. In die tijd en ook nu wisten heel veel mensen het verschil tussen EV en negatief resultaat niet. Het gaat over die € 20 mln 3 jaar lang. Dat is toch diep of veel voor mijn part. Het EV was 100 en ging naar 40 meloen in 24 maanden tijd.
Het gehanteerde businessmodel bracht Ajax naar de rand vd afgrond. Kijk nu eens.
0 0
MosesD
Dat doet er wel toe, omdat Ajax4xdebestevaneuropa dat met grote stelligheid beweert. Als er hier pertinente onwaarheden vertelt worden, dan corrigeer ik dat graag even. Niks meer, niks minder.
Gaan we weer, goed lezen! Ik zeg ook letterlijk dat Ajax een paar jaar slechte cijfers schreef (waarvan 1 jaar zelfs heel slecht te weten 16 mio verlies). Ajax stond echter totaal niet diep in het rood, want er was nog altijd een EV van 40 mio. En Ajax heeft hooguit vlak na de beursgang 100 mio in kas gehad. Maar dan hebben we het over ruim 20 jaar geleden.
0 0
Juichtoon
Dus Auke techniek boven fysiek.
0 0
Jelle2500
Hoe netto begon volgens de Cruijff filosofie ❌❌❌#wasmachine
0 -1
CruyffFootball
Grapjas.
0 0
Wijnvoord
wat een kul reacties. Cruijff was zo, nou en. Dat maakte hem ook speciaal. En Kok heeft een goed verhaal. lees reacties over de huidige selectie die zich niet drukt maskt over 700 euro. Klopt helemaal, maar we praten wel over 47 jaar geleden mensen, toen was 700 gulden veel geld.
2 0
Michels
Andere tijden... Je druk maken om een wasmachine van 700 gulden. Lijkt me niet dat de huidige eerste elftal spelers zich druk maken om 700 eurie.
2 -1
Babangida83
De huidige spelers maken zich niet druk om 700 euries, omdat ze nu een spelersmakelaar hebben. Daar was Cruijff overigens de eerste mee, voor de mensen uit een andere generatie. Nam hij z'n schoonpa mee en liet hem de zaken regelen, die had wel verstand van nummers.
0 0