Ajax komt vaak kwakkelend uit winterstop

BVeenstra, 15-01-2018 om 16:00, 12309 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Aankomende zondag hervat Ajax de competitie met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Voor de winterstop kende de Amsterdamse club een aardige reeks, maar hoe komt het eigenlijk meestal uit de winterstop? Het ene seizoen gaat het beter dan het andere seizoen en een mindere start wil ook niet altijd zeggen dat een kampioenschap niet meer mogelijk zou zijn. De beste hervatting na de winterstop kende Ajax met zeven zeges op rij een jaar geleden. Ajax Showtime blikt terug op de laatste vijf jaar.

2012/2013:
Net als in 2018 trad Ajax na de winterstop in 2013 direct aan tegen Feyenoord. Veel supporters zullen wellicht tekenen voor een wedstrijd als toen. Ajax won dankzij twee treffers van Viktor Fischer en één van Christian Eriksen namelijk met 3-0 van de Rotterdamse concurrent. Toch was de euforie destijds van korte duur. Een week later werd namelijk - na een 0-2 voorsprong - met 3-2 verloren bij Vitesse. Vervolgens won Ajax simpel bij VVV-Venlo (0-3) om een week later weer punten te verspelen. In eigen huis kwam Ajax niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC. De Amsterdammers bleven vervolgens kwakkelen. Er werd gewonnen bij RKC Waalwijk (0-2), maar daarna ging het in het eigen stadion opnieuw mis. Dankzij een late goal van Lasse Schöne werd voorkomen dat er werd verloren van ADO Den Haag (1-1). Uiteindelijk werd Ajax wel 'gewoon' kampioen met een puntentotaal van 76. 


Net als aankomend weekend begon Ajax ook in 2013 met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Destijds won Ajax eenvoudig met 3-0. De doelpunten werden gemaakt door Viktor Fischer (twee) en Christian Eriksen.

2013/2014:
Ajax begon het jaar 2014 direct met een overwinning op PSV (1-0). Wat dat betreft moet dat vertrouwen geven richting het aankomende duel met Feyenoord, waar Ajax opnieuw direct een topper moet spelen bij de hervatting van de competitie. Daarna werd gewonnen bij Go Ahead Eagles (0-1). Toch werden in de duels erna punten verspeeld. Zo werd er niet gewonnen bij FC Utrecht (1-1) en PEC Zwolle (1-1). Wel werd gewonnen van FC Groningen (2-1), SC Heerenveen (3-0), AZ (4-0) en Feyenoord (1-2). Opvallend genoeg ging het daarna in eigen huis mis tegen SC Cambuur (1-1). Uiteindelijk zou Ajax wel kampioen worden, al behaalde het 'slechts' 71 punten in totaal.


Ook in 2014 begon Ajax direct met een topper. Dankzij een rake kopbal van Kolbeinn Sigthorsson uit een voorzet van Lasse Schöne werden de Eindhovenaren met 1-0 verslagen.

2014/2015:
In het seizoen 2014/2015 kende Ajax allesbehalve een denderende start van het kalenderjaar. De eerste wedstrijd na de winterstop werd nog gewonnen (FC Groningen, 2-0), maar daarna werden veel punten verspeeld. Zo werd er niet gewonnen van Feyenoord (0-0) en zelfs verloren van Vitesse (1-0) en AZ (0-1). Vervolgens werd er ternauwernood gewonnen bij Go Ahead Eagles - dankzij nota bene een eigen doelpunt van Wesley Verhoek - waarna ook FC Twente (4-2) werd verslagen. Dat er daarna werd gelijk werd gespeeld bij Willem II (1-1) gaf het beeld van dat seizoen wel weer. De Amsterdammers eindigden het seizoen als tweede met een achterstand van liefst zeventien (!) punten op kampioen PSV.


Ajax won de eerste wedstrijd in 2015 met 2-0 van FC Groningen. Ricardo Kishna was destijds een van de doelpuntenmakers. Uiteindelijk kende Ajax een teleurstellend seizoen en eindigde het als tweede met liefst zeventien punten minder dan kampioen PSV.

2015/2016:
In 2016 kende Ajax een stroeve start van het kalenderjaar. Weliswaar werden de eerste twee duels - te weten ADO Den Haag (0-1) en Vitesse (1-0) - gewonnen, maar daarna werd twee keer duur puntenverlies opgelopen. Allereerst kwam Ajax niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Heracles Almelo, waarna op bezoek bij Roda JC met 2-2 werd gelijkgespeeld. Hierna herstelde Ajax zich door vijf keer op rij te winnen. Ajax leek daarna lang op weg naar de titel, maar op de slotdag werd deze alsnog verspeeld na een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap.


Op bezoek bij ADO Den Haag startte Ajax dankzij een treffer van Amin Younes met een overwinning. De Amsterdammers leken lang op weg naar de landstitel, totdat op de slotdag bij De Graafschap werd gelijkgespeeld (1-1).

2016/2017:
Met zeven overwinningen op rij kwam Ajax in het vorige seizoen uitstekend uit de winterstop. Op bezoek bij PEC Zwolle (1-3) werd destijds de eerste zege van 2017 geboekt. Daarna werd achtereenvolgens gewonnen van FC Utrecht (0-1), ADO Den Haag (3-0), Roda JC (0-2), Sparta Rotterdam (2-0), Vitesse (0-1) en Heracles Almelo (4-1). Pas in maart liepen de Amsterdammers averij op. Op bezoek bij FC Groningen kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Al met al kan gesproken worden van een perfecte hervatting van de competitie, maar het bleek niet genoeg voor de landstitel. De punten die in de eerste seizoenshelft werden verspeeld, lijken daar de grootste oorzaak van te zijn geweest.


Ajax-middenvelder Hakim Ziyech juicht na de 1-3 op bezoek bij PEC Zwolle. Mede dankzij twee treffers van de creatieveling wist Ajax zijn eerste duel in 2017 te winnen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Profiteer nu van MEGA-kortingen in de Ajax-webshop!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
lf87
Wat een heerlijke wedstrijd van Fischer was dat toen. En niet te vergeten die penalty van Immers.
0 0
wendoo9
Zorgen dat we de eerste twee wedstrijden winnend afsluiten !
0 0
Ajaxtrouw
Zomaar een gevoeltje: zou PSV Klaassen niet gaan huren?
2 0
Ferd
Psv heeft al genoeg gehuurde middenvelders, daarnaast heeft Klaassen wel betere opties en geen nageboorte bij psv spelen met wie hij graag eens in een team wilt spelen.
2 0
Bjorn
Dat gaat Klaassen nooit doen.
2 0
Labrador
Wat denk jezelf
1 0
Redrum
Ze zijn er natuurlijk vies en laf genoeg voor, maar dat gaat niet gebeuren. Davy gaat echt niet voor die luizenclub spelen.
2 0
Finalvoetbal
- Ajax komt vaak kwakkelend uit winterstop -

Ik weet in ieder geval wel dat Ajax in laatste 10 seizoenen bijna altijd meer punten pakt in de 2e helft van de competitie dan in de 1e helft. Dus ik denk dat Ajax zwakker begint aan een competitie dan de hervatting van de competitie.

Vanaf maart zijn we sowieso bijna onverslaanbaar.
4 0
Middenweg401
Ajax heeft om de paar jaar een totaal vernieuwd team. Ik zie geen reden om waarde te hechten aan statistiekjes.
0 0
Turbo
We hebben ook structureel een ontzettend zwaar programma kort na de winter. Bijna altijd een topper én een zware uitwedstrijd zoals Utrecht-uit. Sowieso jammer dat Ajax zelden een topwedstrijd speelt in wat aantrekkelijkere omstandigheden. Bijna alle mooie wedstrijden zitten tussen oktober en begin maart.
0 0
Ferd
Feyenoord thuis of Ajax uit. Ik weet zeker dat Feyenoord meer te klagen heeft dan Ajax deze eerste speelronde na de winterstop.
1 0
mvdk
Aan de andere kant geldt dat nu natuurlijk ook voor Feyenoord.
0 0
Synzo
Gooi dat dak vast dicht!
0 0
Ajax#1900
Het dak gaat er af tegen Feyenoord ;)
1 0
AJAXTHELEGEND
Ajax - Feyenoord is een wedstrijd op zich ,daar hoeven de spelers van beide ploegen niet extra voor gemotiveerd te worden . Ik verwacht een boeiende klassieker ,op het scherpst van de snede .Vraag is alleen wie de spitspositie bij Ajax gaat invullen .
0 0
ram
Lijkt me nu juist totaal géén vraag wie in de spits zal staan.

Ben wel erg benieuwd naar onze prestaties. Ik denk dat we wel redelijk in vorm zijn op het moment. Ik hoop alleen niet dat Van Persie er dan al is. Ben ik ergens toch wel een beetje bang voor
0 0
AFCZlatan
Huntelaar natuurlijk. Het lijkt me niet dat Cassierra de voorkeur krijgt als Huntelaar en Dolberg al het hele seizoen strijden voor de plek als spits. Ik ben wel benieuwd voor wie Ten Hag zal gaan kiezen als Dolberg terug is van z’n blessure.
0 0
Budapest
Antwoord: Huntelaar.
0 0
Duif63
We komen meestal ook kwakkelend uit de zomerstop.
0 -1
M.Olsen
Wat een programma’s na de winterstop steeds he
1 0
mgtow
Je zou bijna gaan denken dat dat bewust wordt gedaan.
1 0
M.Olsen
Ja maargoed dan wil je toch reeel bijven. De KNVB is natuurlijk gewoon een neutrale organisatie zonder kampioensvoorkeuren. Oke ja er gebeuren opvallende dingen zoals:

Uitspraken over kampioenschap 010
Geseponeerde rode kaarten 9 van de laatste 10x bij 010
Nijhuis
Finale JC Schaal in het stadion van de, toen bijna zekere kampioen, 010.
Nog meer nijhuis
JC schaal zonder gelijke verdeling uit/thuis publiek.

Maar ee pleiten ook genoeg dingen vòòr de KNVB zoals:

kuipers in topwedstrijden
Ennnnnn i dont know
2 0
M.Olsen
Ja maargoed dan wil je toch reeel bijven. De KNVB is natuurlijk gewoon een neutrale organisatie zonder kampioensvoorkeuren. Oke ja er gebeuren opvallende dingen zoals:

Uitspraken over kampioenschap 010
Geseponeerde rode kaarten 9 van de laatste 10x bij 010
Nijhuis
Finale JC Schaal in het stadion van de, toen bijna zekere kampioen, 010.
Nog meer nijhuis
JC schaal zonder gelijke verdeling uit/thuis publiek.

Maar ee pleiten ook genoeg dingen vòòr de KNVB zoals:

kuipers in topwedstrijden
Ennnnnn i dont know
1 0
Redrum
Ik ga voor een serie van 16 winstpartijen op rij beginnend met komende zondag.
7 0