Vissers: 'KNVB bracht Nouri op de hoogte'

BVeenstra, 06-01-2018 om 10:20, 25456 views, RTV Noord-Holland |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Willem Vissers, journalist van De Volkskrant, heeft de KNVB Abdelhak Nouri wel degelijk op de hoogte gebracht van zijn hartafwijking. De verslaggever sprak, naar aanleiding van het artikel in het NRC Handelsblad, afgelopen nacht nog met mensen van de KNVB.

'Het is de vraag of het een afwijking is waardoor je niet kunt voetballen en of het iets heeft te maken met wat zich in Oostenrijk heeft voorgedaan', begint Vissers zijn uitleg bij NH Sportcafé, het radioprogramma van RTV Noord-Holland. 'De KNVB zegt van niet, daar heb ik mensen vannacht over gesproken. Ten tweede is het de vraag of Nouri het zelf wist. De KNVB zegt van wel. Nouri was toen al boven de zestien en dan heb je een medisch geheim, ook naar je ouders toe. Het is daarom theoretisch mogelijk dat Nouri het wist, maar het zijn ouders niet heeft verteld.' Wettelijk gezien mag een arts bij een zestienjarige de ouders niet inlichten bij een medisch probleem, tenzij hij daar toestemming voor geeft (zie kader onderin het artikel).

Wel vertelt Vissers dat de KNVB het op mondelinge wijze heeft overgebracht naar Nouri. 'Het staat niet op schrift. Ze hebben het verteld aan Nouri zelf', aldus Vissers, die vertelt dat het niet gaat om een zware hartafwijking. 'Een onregelmatigheid, wat veel mensen hebben en waar je mee kunt functioneren.'

Onlangs schreef de journalist voor De Volkskrant een uitgebreid artikel over de situatie omtrent Nouri en toen was al bekend dat de familie een letselschadeadvocaat in de armen had genomen. 'De familie had toen nog de hoop dat het niet uit de hand zou lopen. Maar de partijen staan nu tegenover elkaar, dat weet je als er advocaten aan te pas komen', aldus Vissers, die denkt dat het er straks op uit loopt dat er een schadevergoeding moet komen. 'Het kamp-Nouri wil straks aantonen dat Ajax niet adequaat heeft gereageerd en dat de familie niets wist van de situatie. Daar moet dan een bepaald bedrag tegenover staan. Ajax zal op haar beurt zeggen dat het is doorgegeven. Dan krijg je een steekspel.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
in Nederland nog steeds een soort taboe als t gaat om schadeclaims. Is toch volkomen normaal iets. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de hulpverlening te laat op gang gekomen is. De familie heeft t volste recht om alle informatie op te vragen. IMHO staat het gegeven vd vastgestelde hartafwijking los van de gang van zaken bij de hulpverlening aan Nouri. Ook zonder hartafwijking had die hulpverlening tijdig op gang moeten komen, ik ga er vanuit dat er bij de clubs protocollen vastliggen. Dat is bij elke werkgever zo, als t om noodhulpverlening, bij brand, hartstilstand e.d. gaat.
1 0
Babangida83
Lekker dan. Onderzoeksjournalistiek van het NRC en dan komt Vissers er even overheen met een wij van wc-eend verhaal na een paar nachtelijke telefoontjes. Had t raar gevonden als de KNVB had gezegd dat het NRC gelijk had. Dan hadden we immers het NRC niet nodig gehad.
0 -3
Lane 8
Fake news?
0 -2
Bocarra
Het gaat dus toch weer om geld... zowel mondeling als schriftelijk medegedeeld. Zegt de KNVB. De familie ziet natuurlijk een potentieel inkomsten bron wegvallen. Het wordt natuurlijk allemaal wel een heel triest verhaal.
5 -3
Babangida83
Belangrijkste is denk ik met het oog op volgende slachtoffers. In deze is het van ultiem belang dat de gang van zaken klopt en dat Ajax en de KNVB de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Als dat bij Nouri niet zo was, dan voor wie dan wel?
0 -1
Sazzz
Welke voorzorgsmaatregelen had Ajax moeten nemen dan? Het gaat om een ongevaarlijke afwijking. Een afwijking waar dus mee gevoetbald kan worden en waarvan men niet weet of dat de boosdoener is geweest. Als de arts inderdaad niet adequaat gehandeld heeft, in hoeverre had Ajax daar iets aan kunnen doen vooraf?
0 0
Juichtoon
TT houdt zn zeer tendentieuze berichtgeving maar staan. Wel de NRC quoten maar met geen woord over wat Vissers zegt reppen.
2 -1
JanTa
Ik heb maar 2 vragen, welk belang heeft Ajax om deze afwijking te gaan verzwijgen en wat is de rol van de sportarts.
3 0
booya4afca
Het is wettelijk verboden om medische gegevens te delen met derden. En ja dus ook de ouders. Nouri was namelijk ouder dan 16 op moment van constatering.
1 0
JanTa
Maar dan is die ene vraag nog steeds niet beantwoord, wat is het belang van Ajax door zoiets ernstigs te verzwijgen.
0 0
Bocarra
Wat is het belang van Nouri om dit niet aan zijn ouders te vertellen. Of heeft hij het wel gedaan.
0 -1
mickey2602
Gezien wat er afgelopen zomer allemaal gezegd is door diezelfde familie(Appie was zo'n goede jongen,wij zijn enorm hecht in de familie,Appie had een heel sterke band met zijn moeder) vind ik het vreemd overkomen dat een nieuws zoals hartproblemen niet door Appie aan zijn familie wordt verteld,met name zijn moeder.
Aan de andere kant,het bleek maar een lichte afwijking te zijn en kan het zijn dat hij zijn mond heeft gehouden om zijn familie niet ongerust te maken of omdat hij vreesde dat zijn carriere erop zat voordat die überhaupt zou beginnen.
De enige die hierin duidelijkheid zou kunnen geven is Appie zelf maar dat gaat helaas niet.
Trouwens,ik denk ook niet dat het momenteel dit punt is waar het om draait. Want wat dit punt betreft is er al genoeg over gezegd en geschreven dat zowel Ajax als de KNVB juist heeft gehandeld.
Het gaat meer om hoe er afgelopen zomer is omgegaan met dit drama.
En dat is iets waar miljoenen mensen direct of indirect getuige van zijn geweest en ook daar krijg je dus zeer uiteenlopende meningen.
Daarom,laten we afwachten wat er uit dit gedoe gaat komen,tot er zekerheid is en pas dan met een beschuldigende vinger gaan wijzen(ik doel hierbij niet op jou persoonlijk;-))
0 0
GeleenAjax
Zijn onvoorwaardelijke liefde voor Ajax en het voetbal? De angst nooit meer te kunnen of mogen voetballen? Die arme jongen ademde voetbal en dus kan ik me heel goed voorstellen dat hij thuis niets heeft gezegd. Al zullen we nooit weten of dit zo is...
2 0
Michelinho
Lijkt me ook niet geheel ondenkbaar. Zeker gezien het feit (?) dat zijn hartafwijking als ongevaarlijk werd beschouwd.
0 0
AFCAwooz
Tja op mondelinge wijze overgebracht. Met een beetje pech komen we nooit te weten of dit echt zo is, gezien de situatie van Nouri. Er moet toch iets van een verslag zijn of afspraak waaruit blijkt dat er inderdaad contact is geweest over deze kwestie?
2 0
Bocarra
De KNVB heeft formeel gereageerd en verklaart zowel in 2014 en 2016 het mondeling en schriftelijk meegedeeld heeft.
2 0
Michelinho
Waar las je dat? Ik heb uitsluitend artikelen gelezen waarin de KNVB verklaart dat een afwijking standaard mondeling en schriftelijk wordt medegedeeld, maar ze geen uitspraken over Nouri kunnen doen ivm medisch beroepsgeheim.
0 0
Joseph
Nouri heeft een onderzoek gedaan, dat is vastgelegd, dan mag je er van uit gaan dat de uitslag met hem besproken is.
Ik vind het erg laag om hier aan te twijfelen, dat is ingefluisterd door de letselschade advocaat om extra geld te kunnen krijgen.
Nouri heeft besloten om zijn ouders niet met zorgen op te zadelen, heel begrijpelijk.
1 -1
DavidFerr
Dit vind ik echt erg, hoe er nu over de familie van onze geliefde Appie Nouri wordt gesproken. Dit bericht is voor degene die de familie van Nouri nu als geldwolven willen neerzetten.

De familie van Nouri zijn niet degene die constant de media opzoeken. De media zoeken hen constant op en nu heeft de familie een persbericht uitgebracht om hierop te reageren. De familie van Nouri geeft niet voor niets in het persbericht aan dat zij niet door de media benaderd willen worden.

Maar verplaats jij jezelf eens in de schoenen van Nouri zijn familie. Nouri heeft een hartstilstand en verliest het merendeel van zijn hersenfuncties. Het is tragisch maar niemand wordt beschuldigd van iets. Maar dan komen er steeds meer geluiden dat de clubarts te laat is begonnen met reanimeren. Daarna komt ook nog eens uit dat Nouri een hartafwijking had en Ajax en de KNVB wisten daarvan maar de familie van Nouri niet. Tuurlijk kan het zijn dat Appie het zelf wist maar het niet aan zijn familie had verteld. Dat moet nog blijken.

Vraag jij jezelf nu eens eerlijk af als jij Nouri zijn vader was of jij dan niet alles zou willen weten? Wat is er gebeurd? Wat was er al bekend?

Dan vind ik het totaal logisch om een specialist (letseladvocaat) hier onderzoek naar te laten doen.

Dan vind ik het persoonlijk echt SCHANDALIG om te gaan suggereren dat Nouri zijn familie dit onderzoek puur voor het geld doet. Met zijn allen in de 34ste minuut klappen en zingen voor Nouri maar bij het minste of geringste Nouri zijn familie neerzetten als geldwolven. Zo zijn wij niet, wij zijn Ajax. Laten wij ons van onze beste kan zien.
3 -1
AFCAwooz
Dat de clubarts laat is begonnen met reanimeren hebben degenen die live zaten te kijken ook kunnen zien. Persoonlijk vond ik het opvallend dat je pas na langer dan 5 minuten iemand een beweging zag maken die leek op een reanimatie. Maar dan nog weet je dan niet of dat laat is. Het zou kunnen dat er pas na 5 minuten sprake was van een hartaanval en daarvoor alleen van een zeer onregelmatige hartslag (waar je heel beroerd en duizelig van kan zijn). Met andere woorden: dat er twijfels waren bij de familie komt denk ik niet alleen door invloeden van buitenaf. De hele situatie schreeuwt gewoon om een grondig onderzoek.
2 0
Gerard36
wat er precies gebeurt is in het verleden daar weten wij het ware niet van, wat ik wel weet is dat ajax sinds het drama met nouri zich tegenover de familie zowel maatschappelijk als financieel geweldig heeft opgesteld. dat mag ook wel eens gezegd worden.
3 -2
mvdk
Gelukkig lees ik nooit het NRC. Zouden meer mensen moeten doen.
2 -2
Babayaka
Tja staat overal, dus wat maakt dat uit.
0 0
3*stars*3
Dan moet er wettelijk toch wat aangepast worden.
17 jaar maakt niet uit maar ik wil van de (club/bond)arts wel weten hoe het voorstaat met die kleine van me.

Prima research van Vissers want het wijzen en speculeren begon al en eerlijk gezegd, werd ik met een fucked up gevoel wakker.
1 0
GeleenAjax
Dat kun je wel willen, maar als die kleine van je wil dat je het niet weet, zul je het nooit weten. Sterker nog: ook als je met hem / haar mee zou gaan en je kleine wil niet dat je mee naar binnen gaat, zal de arts je de toegang moeten weigeren...
Toch krijg je een duimpje omhooggevallen van me, omdat ik als ouder zijnde verdomd goed begrijp en voel wat je bedoelt!
2 0
Tecmessa
Tsja de grens voor 16 of 18 jaar is een arbitraire. Maar ik snap eerlijk gezegd de keuze voor zestien wil -> toch vaak de leeftijd waarop je als tiener je een priveleven begint te ontwikkelen buiten het zicht van je ouders. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat er veel minder meisjes aan de pil zouden gaan tussen hun 16r en 18e als ze weten dat hun ouders hierover worden ingelicht. Met alle ongewenste effecten van dien. In dit specifieke geval denk ik dat Appie inderdaad zijn familie niet 'onnodig' ongerust wilde maken omdat het om een onschuldige afwijking leek te gaan. Ik zou alleen Ajax zijnde toch wel een diepgravend onderzoek starten of de begeleiding vanuit de club voldoende is geweest, die waren natuurlijk wel op de hoogte en moeten zorg dragen voor het welzijn van hun werknemers.
1 0
gras
Met je eens. Maar daarnaast volgt uit bovenstaande regels in ieder geval niet de conclusie dat de ouders niet geïnformeerd mogen worden. Enkel als Abdelhak daar geen toestemming voor zou hebben gegeven. Voor iemand die zijn vader bij alles betrekt en zelfs meeneemt op vakantie, om hem in de gaten te houden en niet uit de band te laten springen, vind ik dat buitengewoon onaannemelijk.

Daarnaast vind ik dat er een morele en misschien zelfs een juridische plicht bestaat als club om wanneer je deze info geeft aan een speler, dat je daaraan toevoegt dat jij de ouders niet mag informeren zonder zijn toestemming en dat je daarom met klem aandringt op het feit dat de speler zijn ouders direct bericht.

Dat is gewoon je zorgplicht. Alsof je volwassen genoeg bent op je 16e om de bezorgdheid van je ouders te kunnen begrijpen in volle omvang. Nee dus. Je bent gewoon zo groen als een blaadje. Misschien kunnen de ouders dan vertellen over een neef of oom, die ook hartproblemen kreeg om onbekende redenen. Of dat die na zo'n bericht gaan staan op meer intensieve medische begeleiding.

Maar los van dit: hoe kan het dat er nu plots twee kampen bestaan? Ajax moet de familie in alles ondersteunen. Stel je volledig schadeloos, geef ze alle informatie en biedt openheid. Niemand heeft dit gewild, natuurlijk ook Ajax niet, maar blijf jezelf wel in de spiegel kunnen aankijken. Als er iets niet goed is gegaan in de procedure, waardoor dit heeft kunnen ontstaan, stop dat niet weg.

Deze familie heeft daar gewoon recht op. Dat is niet einde discussie: de discussie bestaat niet eens wat mij betreft.
1 0
MisterAFCA
Je reactie zit vol met aannames. Niemand weet hoe het is gegaan. Misschien heeft Ajax hem wel met klem verzocht om dit te vertellen en heeft hij niet gedaan. Er zijn zoveel mogelijke verhalen die waar en niet waar kunnen zijn... wij kunnen alleen maar speculeren. Dit is geen zaak waarin men moet speculeren maar dat is mijn bescheiden mening. Als iets wettelijk is vastgelegd heeft de club/bond zich daaraan te houden. Of dit bij een 16 jarige het juiste durf ik ook te betwijfelen maar je staat als club en bond wel met rug tegen de muur als zo’n ventje zegt dat hij het niet wil vertellen. Ik zeg hiermee niet dat het zo is gegaan trouwens. Maar wat als Ajax wel buiten Nouri om zijn ouders zou hebben ingelicht? Dan had Appie ook over de zuiger geweest en zouden zij de wet hebben overtreden. Ik vind natuurlijk ook dat gezondheid voor alles moet gaan. Ben zelf ook vader maar als mijn dochter 16 is en iets voor mij wenst te verzwijgen dan heb ik daar ook mee te dealen en geen weet van. Dat is dankzij de huidige wetgeving nou eenmaal een voldongen feit. Ik ben van mening dat deze wetgeving opgeschroefd zou mogen worden naar 18 jaar. Nogmaals ik wil hiermee niet zeggen dat het bij Appie zo is gegaan.
1 0
FUBAR
Lezen is blijkbaar moeilijk. Ajax mag alleen de familie informeren als de persoon in kwestie daar zelf toestemming voor geeft. Jij draait het om. Medisch geheim is juridisch vastgelegd en morele plicht is een leuk verzinsel.
3 0
Juichtoon
Hulde!!
0 0
Ajaxvooraltijd
Oke storm in een glas water weer omdat er mensen een zondebok zoeken dus en waarschijnlijk daar ook financieel voor gecompenceerd willen worden dus. Jammer.
2 -1
gras
Over wie heb je het nou? Wie beschuldig je nou?
0 0
Bil
Tot wanneer loopt Nouri zijn contract??

Het kan zijn dat de familie van Nouri gewoon rest van hun leven geld van Ajax wilt zien.
0 0
Babayaka
Lijkt me stug, hij heeft namelijk een tijdelijk contract niet 1 voor onbepaalde tijd. Als ie 1jaat goed had gespeeld was hij ook vetrokken geweest en had niet zijn hele leven bij Ajax gespeeld. Lijkt me dus stug dat Ajax zmoet betalen tot zijn dood. Beetje luguber misschien maar moet Ajax dat wel dan wordt nouri de nieuwe Sjaak Swart.
0 0
RaynoFischer
2020 geloof ik
Had hetzelfde contract als Donny die gister verlengd is
0 0
PeterVKV
Better call Saul.....die letselschade advocaten zijn er natuurlijk als de kippen bij ongeacht wat. Het draait dan alleen maar om geld en de beer is los.
5 -1
Wzawzdb1997
ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat alles om geld draait waarom ineens zoveel media aandacht nadat je de eerste paar maanden niet gestoort wilt worden of nieuws krijgt
15 -2
DavidFerr
Dit vind ik echt erg, hoe er nu over de familie van onze geliefde Appie Nouri wordt gesproken. Dit bericht is voor degene die de familie van Nouri nu als geldwolven willen neerzetten.

De familie van Nouri zijn niet degene die constant de media opzoeken. De media zoeken hen constant op en nu heeft de familie een persbericht uitgebracht om hierop te reageren. De familie van Nouri geeft niet voor niets in het persbericht aan dat zij niet door de media benaderd willen worden.

Maar verplaats jij jezelf eens in de schoenen van Nouri zijn familie. Nouri heeft een hartstilstand en verliest het merendeel van zijn hersenfuncties. Het is tragisch maar niemand wordt beschuldigd van iets. Maar dan komen er steeds meer geluiden dat de clubarts te laat is begonnen met reanimeren. Daarna komt ook nog eens uit dat Nouri een hartafwijking had en Ajax en de KNVB wisten daarvan maar de familie van Nouri niet. Tuurlijk kan het zijn dat Appie het zelf wist maar het niet aan zijn familie had verteld. Dat moet nog blijken.

Vraag jij jezelf nu eens eerlijk af als jij Nouri zijn vader was of jij dan niet alles zou willen weten? Wat is er gebeurd? Wat was er al bekend?

Dan vind ik het totaal logisch om een specialist (letseladvocaat) hier onderzoek naar te laten doen.

Dan vind ik het persoonlijk echt SCHANDALIG om te gaan suggereren dat Nouri zijn familie dit onderzoek puur voor het geld doet. Met zijn allen in de 34ste minuut klappen en zingen voor Nouri maar bij het minste of geringste Nouri zijn familie neerzetten als geldwolven. Zo zijn wij niet, wij zijn Ajax. Laten wij ons van onze beste kan zien.
1 -1
Babayaka
Zal allemaal wel maar denk nu niet dat die familie roomser is dan de paus. Als je als familie wil teren op de zak van je talentvolle zoon ben je in mijn ogen geen knip voor de neus waard. Het gaat ze echt wel om de poen.
En wellicht is het geld wat ze hebben gehad al op.
En nu willen ze een beetje extra.
1 -1
Rujar
Nouri zou wel financieel voor zijn familie zorgen. Dus als Ajax wat te verwijten valt vind ik een schadevergoeding wel te billijken. Ik vond het ook wel erg traag op gang komen.
0 -3
Babayaka
Met alle respect maar dat nouri voor zijn familie wilde zorgen is niet het probleem van Ajax. Nouri had ook zwaar geblesseerd kunnen raken en dan was het ook klaar geweest. Ajax betaald tot het contract is verlopen thats it.

Dat broertje van nouri kan ook werken of niet?
2 -1
RusselWestbrook
Tsja, weet niet hoor. Vanaf het moment dat het gebeurde tot en met het einde van het contract maakt Ajax nog 750.000 euro over aan Nouri.

Moeten ze nog meer hebben dan dat?

edit: het is zelf nog meer dan dat:
https://www.scribd.com/doc/303686308/Ajax-Abdel-Nouri-Contract
5 -1
PetrusKeizer
dat is niet erg ter zake. Het gaat om schade voor t leven, dat naar je mag aannemen langer duurt dan tot 2002. Dus juridische/arbeidsrechtelijke verplichtingen mb.t. zijn contract is vers 1, en de mogelijke verantwoordelijkheid van Ajax voor blijvende schade en dus ook o.a. blijvende arbeidsongeschiktheid is vers 2.
0 0
Koekepeer
Waarom staat dat contract ergens op internet?
0 0
3*stars*3
Weet niet hoeveel ze moeten hebben en wat genoeg is maar denk dat Ajax er wel uit zou komen met de ouders.
Alleen fuckedup dat het zo naar buiten moest komen.
Thanks voor de link.
0 0
RusselWestbrook
Het is naar om te zeggen, maar ik ben geneigd je gelijk te geven.
7 0