Overzicht: Knelpunten in programma's Ajax en PSV

JesseTH, 30-12-2017 om 10:00, 21436 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de wetenschap dat Ajax na de winterstop nog vijf punten in moet halen op PSV, is het interessant om te kijken op welke momenten de club dat kan gaan doen. Met het commentaar dat de Eindhovenaren veel geluk kennen bij veel van hun overwinningen, blijft er hoop op puntenverlies voor de Brabantse ploeg en dus een mogelijk kampioenschap voor Ajax. Ajax Showtime zet de belangrijke speeldata voor Ajax en PSV uiteen.

Hoe vaak speelt Ajax eerder of later?
Kijkend naar de data waarop beide ploegen spelen, valt te concluderen dat PSV aanmerkelijk vaak eerder in actie komt. Op de onderlinge clash na, spelen beide ploegen tweemaal tegelijkertijd. Dat zal echter pas zijn gedurende de laatste twee speelronden die de Eredivisie te wachten staat. Van de overgebleven dertien wedstrijden die beide ploegen moeten gaan spelen, komt PSV maar liefst elfmaal (!) eerder in actie dan Ajax. De Amsterdammers spelen dus slechts tweemaal op een eerder moment.

De eerste van de twee keer dat Ajax eerder in actie zal komen, is op 21 januari, in de eerste speelronde na de winterstop. Voor de ploeg van Ten Hag staat dan meteen de Klassieker op het programma (14.30 uur), terwijl PSV het later die middag (16.45 uur) opneemt in een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De tweede maal is op 25 februari, wanneer Ajax het vroeg in de middag (12.30 uur) opneemt tegen ADO Den Haag en PSV op bezoek gaat bij Feyenoord (14.30 uur).

Of het als voor- of nadeel gezien moet worden dat Ajax vaak later aan moet treden, is geen vaststaand feit. Wel kan gezegd worden dat PSV vaker in alle rust kan spelen, waarna het de druk bij Ajax kan leggen. Daartegenover kan ook gezegd worden dat de Amsterdamse ploeg dan telkens weet wat nodig is om in te lopen op de koploper.

Lastige wedstrijden PSV
Op papier zijn de wedstrijden tegen de traditionele top-drie uiteraard de meest lastige wedstrijden. Zoals gezegd moet PSV op 25 februari op bezoek bij Feyenoord in De Kuip, een veste waar weinig ploegen het gemakkelijk hebben. Op diezelfde dag moet Ajax in de eigen Johan Cruijff ArenA tegen ADO Den Haag de punten in Amsterdam gaan houden. Pas op 15 april wordt de clash PSV – Ajax afgewerkt in Eindhoven. Wat precies het belang van de wedstrijd gaat zijn, moet dan nog blijken, maar dat het meer dan een doorsnee Eredivisiewedstrijd is, staat vast.

Ook de wedstrijden tegen PEC Zwolle en AZ kunnen bestempeld worden als op papier pittige wedstrijden. Op zaterdag 3 februari al, komt PSV in eigen huis in actie tegen PEC. Ook op 19 november jl. vond die ontmoeting plaats en dat bewees de moeilijkheidsgraad voor PSV. Weliswaar werd de wedstrijd gewonnen met 0-1, maar de verrassende ploeg van John van ’t Schip had gedeeltes van de wedstrijd het betere van het spel. Diezelfde speelronde, op zondag 4 februari, speelt Ajax thuis tegen NAC. Een week voordat Ajax en PSV elkaar treffen, speelt de grootste concurrent nog tegen AZ, de niet uit te vlakken nummer drie. Ook van hen won PSV eerder dit seizoen, maar een uitslag van 3-2 vertelt genoeg over de moeite die de ploeg had. Datzelfde weekend staat Ajax – Heracles Almelo op het programma.

Lastige wedstrijden Ajax
Daartegenover staan uiteraard diezelfde lastige tegenstanders ook voor Ajax op het programma. Zoals eerder vernoemd begint Ajax haar tweede seizoenshelft op 21 januari tegen aartsrivaal Feyenoord, terwijl PSV die dag uit speelt tegen Heracles Almelo. Op 15 april spelen de Amsterdammers de laatste wedstrijd tussen twee teams van de traditionele top-drie van het seizoen, PSV dus.

Op 18 februari gaat Ajax op bezoek bij PEC, de huidige nummer vier van de Eredivisie. De thuiswedstrijd van eerder dit seizoen werd vrij eenvoudig met 3-0 gewonnen, maar op papier blijft dat toch een uitdagende ontmoeting. Een dag eerder speelt PSV een thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Ook de uitwedstrijd tegen FC Utrecht kan voor Ajax als moeilijk bestempeld worden. Des te meer is het duel interessant te noemen door de overstap van Ten Hag van Utrecht naar Ajax. Op 28 januari, een week na Ajax – Feyenoord, staat die ontmoeting al op het programma. PSV speelt wederom een dag eerder dan Ajax. Dit keer gaan de Eindhovenaren op bezoek bij FC Twente in De Grolsch Veste.

Negatieve resultaten eerste seizoenshelft
Ajax liet in de eerste helft van de competitie tegen een vijftal tegenstanders punten liggen. Van Heracles Almelo, Vitesse en FC Utrecht werd verloren en tegen ADO Den Haag en FC Twente werd er gelijkgespeeld. Laatstgenoemde ploeg was er, weliswaar na penalty’s, ook verantwoordelijk voor dat Ajax na de winterstop niet meer strijd voor de beker. Op zondag 28 januari komt de ploeg in actie op bezoek bij FC Utrecht, op zondag 11 februari komt Twente naar de ArenA, op zondag 25 februari ontvangt Ajax ADO, op zondag 4 maart reist de selectie af naar Arnhem en op zondag 8 april staat Ajax - Heracles op het programma.

Naast het feit dat Ajax in de eerste seizoenshelft eenvoudig wist te winnen van PSV, verspeelde laatstgenoemde ploeg nog tweemaal punten in de competitie. Het verloor met 2-0 op bezoek bij SC Heerenveen en speelde recent met 3-3 gelijk tegen FC Groningen. Een vrees voor het Noorden dus. Op zaterdag 17 februari volgt een re-match tegen Heerenveen, ditmaal in het Phillips Stadion. Op de slotdag van de Eredivisie, op zondag 6 mei, komt de groen-witte ploeg uit het Noorden nog op bezoek.

PSV in de beker
In tegenstelling tot Ajax, is PSV nog actief in het bekertoernooi. In de kwartfinale is het gebonden aan Feyenoord, wat opnieuw een kraker oplevert. De wedstrijd vindt plaats op 31 januari, tussen Twente-uit en PEC-thuis in. Met in diezelfde periode alleen Utrecht-uit en NAC-thuis, ligt er voor Ajax die week mogelijk een kans. Of de Eindhovenaren verder in het toernooi geraken, valt nog niet te voorspellen, maar mogelijk krijgt de ploeg van Phillip Cocu daardoor nog vaker een dubbel programma.

PSV – Ajax op 15 april
Voordat de wedstrijd tussen de nummers één en twee van de Eredivisie gespeeld zal gaan worden, zijn er, zoals boven beschreven, al behoorlijk wat drempels waar beide ploegen over kunnen struikelen. Het kan daarom dan ook nog niet dé belangrijkste wedstrijd van het seizoen genoemd worden, ook omdat erna nog drie duels gespeeld dienen te worden. Mochten beide ploegen tegen die tijd nog dichtbij elkaar staan op de ranglijst, dan belooft het een beladen middag te worden.

Volledige resterende programma's Ajax en PSV:
21 januari 14.30 uur: Ajax - Feyenoord
28 januari 12.30 uur: FC Utrecht - Ajax
4 februari 16.45 uur: Ajax - NAC Breda
7 februari 20.45 uur: Roda JC - Ajax
11 februari 12.30 uur: Ajax - FC Twente
18 februari 16.45 uur: PEC Zwolle - Ajax
25 februari 12.30 uur: Ajax - ADO Den Haag
4 maart 14.30 uur: Vitesse - Ajax
11 maart 14.30 uur: Ajax - SC Heerenveen
18 maart 14.30 uur: Sparta Rotterdam - Ajax
1 april 14.30 uur: FC Groningen - Ajax
8 april 16.45 uur: Ajax - Heracles Almelo
15 april 16.45 uur: PSV - Ajax
18 april 20.45 uur: Ajax - VVV Venlo
29 april 14.30 uur: Ajax - AZ
6 mei: Excelsior - Ajax

21 januari 16.45 uur: Heracles Almelo - PSV
27 januari 19.45 uur: FC Twente - PSV
3 februari 19.45 uur: PSV - PEC Zwolle
7 februari 18.30 uur: PSV - Excelsior
10 februari 19.45 uur: Sparta Rotterdam - PSV
17 februari 19.45 uur: PSV - SC Heerenveen
25 februari 14.30 uur: Feyenoord - PSV
3 maart 18.30 uur: PSV - FC Utrecht
10 maart 19.45 uur: Willem II - PSV
17 maart 19.45 uur: PSV - VVV Venlo
31 maart 19.45 uur: PSV - NAC Breda
7 april 19.45 uur: AZ - PSV
15 april 16.45 uur: PSV - Ajax
18 april 18.30 uur: Roda JC - PSV
29 april 14.30 uur: ADO Den Haag - PSV
6 mei 14.30 uur: PSV - FC Groningen

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Als PSV één keer verliest, is dat een enorme rode lap voor ons. Commercieel beter, maar qua spanning toch jammer dat ze zo weinig tegelijkertijd spelen.
0 0
Restored
Nog steeds ziek van die wedstrijd PEC - PSV, toen had PSV echt met 3 - 0 nat moeten gaan werden helemaal zoek gespeeld door PEC..
2 0
Red Devil
Ajax moet gewoon alles winnen als ze kampioen willen worden dus niet janken maar poetsen en alles geven na de winterstop. ten Hag zal ze zeker hard gaan aanpakken en terecht want die waardeloze mentaliteit bij sommige spelers moet er uit.
3 0
chloorbestendig
Het hangt een hoop af of het geluk bij p$v na de winterstop aanhoudt. Zo ja, dan worden deze 'knelpunten' met een enkel doelpuntje verschil gewonnen, een penalty hier, een eigen doelpunt daar. Als die blessuretijd goaltjes ineens niet meer gaan vallen dan zie ik Ajax er nog wel overheen gaan, hopen dat Ten Hag vanaf dag 1 de boel goed op de rails krijgt. Qua selectie zijn we stukken verder dan die laffe lampen.
2 0
Middenweg401
Toch tegenvallend als ik de uitwedstrijden zie.
PSV heeft alleen de lastige uitwedstrijden Feyenoord en Az (misschien Twente, maar normaal doen die niet zoveel tegen PSV) en wij moeten na Utrecht nog naar Zwolle, Vitesse en dus PSV.
Eerst maar eens die eerste 2 wedstrijden over de streep trekken. Zwolle zie ik nog wel lukken, maar Vitesse is traditioneel erg lastig. Hopelijk herpakt Twente zich tegen PSV.
0 0
3sterren
Wij hebben nu de trainer van Utrèg ...
0 0
JCr14
PSV moet uit Heracles, Az, Feyenoord, Twente, Willem 2 en Roda
Daar kunnen ze het heel lastig krijgen
0 0
Middenweg401
Willem 2 en Roda verwacht ik niks van.. het is niet altijd feest hoor.
0 0
Suarez16_
Voor willem 2 is psv de wedstrijd van het jaar en ze doen het normaliter altijd goed tegeb hun thuis. Spelen ook 532 en houden alles compact. Met roda ben ik met je eens. Al was dat altijd wel een vervelende pot.
0 0
FlyingDutchMan
Voor Tilburgers is NAC toch echt de wedstrijd van het jaar hoor, neemt niet weg dat ze gek kunnen doen vs die boeren
0 0
behangdelul
PSV bij Roda uit is bijna altijd garantie voor puntverlies
0 0
PJK54
Ik heb er het volste vertrouwen in, oké ze zullen niet alles winnen maar dat zal P=V ook niet, maar denk wel dat we aan het eind van de rit op de eerste plek staan.
0 0
Redrum
Ajax moet gewoon alles winnen en dat moet ook kunnen. Ten Hag begint met twee lekkere potjes:Feyenoord thuis en Utrecht uit. Wint hij die dan kan hij direct niet meer stuk.
0 0
insectenverdelg
Of Ajax echt mee gaat doen weten we al heel snel. De eerste 2 potten zullen cruciaal zijn. Minimaal 4 maart liefst 6 punten. Als je er 6 pakt zet je dexdruk er vol op bij PSV.
2 0
3sterren
Don't worry about a thing, everything gonna be alright ...
2 0