Ajax kan pas écht signaal afgeven in Alkmaar

JesseTH, 16-12-2017 om 11:43, 9685 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Na de wedstrijd tegen PSV was één ding duidelijk: mocht er van een écht succesvolle week gesproken worden, dan moest óók gewonnen worden van Excelsior en AZ. De ontmoeting met De Kralingers verliep met een zakelijke 3-1 zege in eigen huis goed voor de Amsterdammers en dus staat in de reeks na Ajax - PSV nu alleen nog de 'topper' in Alkmaar op het programma. Het verloop van die wedstrijd, maar ook die van Willem II-thuis die nog volgt, zal van groot belang zijn voor de uitgangspositie van Ajax na de winterstop. Ajax Showtime blikt vooruit op AZ - Ajax.

Normaal gesproken is een ontmoeting met AZ geen topper voor de Amsterdammers. Echter hebben dit seizoen beide ploegen tot nog toe evenveel punten behaald en is alleen het doelsaldo ruim in het voordeel van de ploeg van Marcel Keizer. Ajax scoorde dit seizoen al 49 keer, het vaakst van de Eredivisie, en kreeg er zestien tegen, samen met PEC Zwolle en Feyenoord het minst van alle ploegen.

Veel belangrijker om naar te kijken zijn de punten op de ranglijst. Mocht Ajax onverhoopt punten verspelen in de Noord-Hollandse derby, dan zou het zomaar weer een eind verder verwijderd kunnen zijn van de koppositie. PSV komt zaterdagavond in eigen huis in actie tegen ADO Den Haag, de ploeg die het met een achtste plaats op de ranglijst niet onverdienstelijk doet. Mocht PSV winnen van de ploeg van Alfons Groenendijk, dan komt de druk op Ajax te staan. Wanneer Ajax dan namelijk een nederlaag lijdt tegen AZ, wordt het verschil met PSV weer acht punten.

Defensieve problemen
Het grootste aandachtspunt van zondagmiddag zal voor Marcel Keizer de verdediging zijn. In de wedstrijd tegen Excelsior verliet Max Wöber het veld en tot nog toe is enkel bekend dat hij schade aan de binnenkant van zijn knie heeft opgelopen en de laatste wedstrijden van 2017 aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Verder pakte Joël Veltman, die op scherp stond, een gele kaart en dus is ook hij er niet bij. Puzzelen geblazen voor de oefenmeester dus.

Over de plaats van de rechtsback leek Keizer duidelijk op de persconferentie. 'Deyovaisio heeft het verdedigen bij Ajax onder de knie, dat is bij Orejuela nog een puntje. Deyo is voor ons op dit moment dan ook verder.' Aan de linkerkant van de defensie zal Mitchell Dijks, afgelopen donderdag ook invaller, vermoedelijk voor het eerst in lange tijd een basisplaats kunnen verwachten. Het centrale duo, tegen PSV en Excelsior bestaande uit Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, zou ongewijzigd kunnen blijven.

AZ maakt indruk
Met dertig gemaakte doelpunten en zestien tegentreffers doet de ploeg van John van den Brom het op dat gebied minder goed dan Ajax, maar voorlopig heeft dat weinig te betekenen op de ranglijst. Afgelopen dinsdag kwam de ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen PEC Zwolle, de nummer vier van de Eredivisie, maar daarvoor werden er zeven competitiewedstrijden op rij gewonnen.

Tegen topploegen heeft de ploeg het zelden tot nooit gemakkelijk, zo ziet ook Van de Brom zelf. 'Het heeft niet zoveel zin om terug te kijken op die wedstrijden. In dat soort wedstrijden moet de mentaliteit eigenlijk altijd hetzelfde zijn, alhoewel je juist tegen topteams een stapje extra zou moeten kunnen zetten', spreekt hij tegenover het Algemeen Dagblad. Van den Brom ziet desondanks toch kansen voor zijn ploeg, waarbij hij denkt dat AZ als team misschien wel verder is. Ook ziet hij overeenkomsten. 'Het zijn allebei jonge teams en de beide clubs hebben gezocht naar een vaste opstelling. Die lijkt er nu te zijn.'

Historie: AZ geen angstgegner voor Ajax
In de onderlinge geschiedenis is een vrij ruim voordeel voor Ajax te onderscheiden. 39 keer gingen de Amsterdammers op bezoek in Alkmaar en twintig keer kwam het als winnaar uit de strijd. Achtmaal wist AZ er een overwinning uit te slepen en elf keer werden de punten verdeeld in de derby van Noord-Holland. 

Van de laatste vijf edities werden er drie gewonnen, één gelijkgespeeld en werd er eenmaal verloren, dat was in het seizoen 2013/2014. In die editie kwam Ajax tweemaal op voorsprong via doelpunten van Christian Eriksen en Siem de Jong, maar een treffer van Viktor Elm deed de ploeg van Frank de Boer toen de das om.

2016/2017: AZ 2-2 Ajax
2015/2016: AZ 0-3 Ajax
2014/2015: AZ 1-3 Ajax
2013/2014: AZ 3-2 Ajax
2012/2013: AZ 2-3 Ajax

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
rsvh88
Engnekkieee
0 0
PuurGeluk
15 tegen toch?

Veel vertrouwen in voor straks! Ons middenveld en aanval staat lekker. Een snelle goal is wenselijk!
1 0
NouridolbergNeres34
Kluivert dolberg neres

Donny ziyech
Schone

Eiting frenkie de Ligt Zeefuik

Onana

Dijks gaat alleen maar blind naar voren rennen, terwijl hij achterin moet blijven deed hij tegen excelsior ook een aantal keer en onnodige vrije trappen veroorzaken omdat hij te wild inkomt. Liever eiting.
0 -2
Bil
Proost mate, neem er nog één.
0 -1
NouridolbergNeres34
Ik drink niet , maargoed prima jongen.
0 0
AjaxPassion
Haha, Eiting RB?! Daar heeft hij nog nooit gestaan en ook absoluut niet de kwaliteiten voor... Is veel te traag en onwendbaar om 1 tegen 1 tegen een Jahanbaksz te spelen
0 -1
NouridolbergNeres34
Linksback beter kijken.
0 0
AjaxPassion
Oh LB excuus. Dan snap ik het, want dat haalt mijn punt onderuit...
0 0
EricAjax1
hopen op gelijkspel
0 -3
AlexIbarra
Hopen nog wel?

Als je Denkt dat dat het hoogst haalbare is kan dat, ieder zijn mening.
Maar Hopen op 1 puntje in een NL wedstrijd is voor een Ajacied wel heel zuinig.
0 0
Redrum
Eh nee
1 0
Ferd
Ben jij een PSV’er? Gelijkspel is gunstig voor hun dus heel Eindhoven hoopt daarop.

Niets hopen op een gelijkspel, hopen en gaan voor een overwinning, niets minder!
2 0
Joseph
Ik zou bij hoge uitzondering, want Frenkie hoort daar absoluut niet, maar dit is gewoon een zeer belangrijke wedstrijd, hem op linksback zetten.

Dijks is werkelijk een drama, kan niks goed maken door positionering en kan totaal niet opbouwen. Daarnaast maakt hij verdedigend te veel domme fouten, de snelheid van Frenkie en zijn bewegelijkheod maken dan veel goed.

Centraal zet je dan Eiting, een slimme rustige speler, waarbij je de Ligt in de mandekkerrol zet, ipv de wat vrijere rol die hij nu heeft. Zeefuik laat je alleen verdedigen op linksback.

Ik denk dat dit dan de sterkste verdediging is en absoluut de sterkste opbouwende opstelling.
0 -2
Ferd
Dat zou echt een dramatische keuze zijn. AZ lacht zich een breuk, die breken zich nu het hoofd hoe ze De Jong moeten uitschakelen maar jij stelt hier voor om dat voor ze te doen, je maakt De Jong onschadelijk door hem linksback te posteren.

Daarnaast is Dijks niet zo dramatisch als jij omschrijft. Hij is niet van Ajax niveau maar zou bij de subtop van Nederland gewoon mee kunnen. Het oogt wat houterig wat hij doet, dat speelt mee in de beeldvorming en als je daar niet doorheen kunt kijken roep je al heel snel dat hij dramatisch is. Goed genoeg voor Ajax niet maar dramatisch ook niet
1 -2
RusselWestbrook
Dijks doet bijna niets goed, dus die is wel zo dramatisch. Zowel aan de bal als zonder bal een drama en brengt verdedigend ook gewoon niets. Staat veel te vaak verkeerd, laat zich ondanks zijn grote lichaam kinderlijk eenvoudig aan de kant zetten en kan ook nog eens niet koppen.

Dijks kan werkelijk waar alleen maar hard rennen. Dat is het.
2 0
AFCA-CBS
Dijks en Zeefuik in de basis... ik heb er een hard hoofd in. Gelukkig scoren we makkelijk, dus een doelpunt maken zal niet het probleem zijn. Maar zodra Az een beetje druk op onze verdediging zet, wordt het een lastige wedstrijd. Met twee backs die niet kunnen voetballen wordt je gewoon achteruit gedrukt. Hopelijk kan Frenkie het een en ander compenseren vanuit de verdediging.
0 0
eros
Het wordt nu nog belangrijker dat Ajax vroeg druk zet en afjaagd.
Ik denk dat het wel goed gaat komen.
0 0
gras
Ja en nee. Als AZ daar nu onder speelt, is het geheid een goal. De hele defensie moet namelijk aan elkaar wennen en waar Wober en de Ligt anders rugdekking kunnen geven, is die eerste afwezig en de tweede let op Frenkie

Denk dat ze in fases druk willen zetten.
0 0
AlexIbarra
Op zich zijn Zeefuik en Dijks niet langzaam, dat is fijn tegen counters.
Als AZ langdurig op onze helft speelt wordt het wel echt een probleem.
0 0
insectenverdelg
Ben blij dat schone terug is ipv Siem. Dat zorgt toch dat het middenveld beter fubctioneert en dat Donny weer op N eigen plek staat.
1 0
altijdwelwat
Sinds Koopmeiners en Midtsjo samen met die Til het middenveld vormen hebben ze 9 wedstrijden gespeeld , 8 gewonnen 23 voor en 4 tegen. De slag zal gewonnen moeten worden op het middenveld, ik hoop dat we daar met de Jong een overtal situatie kunnen creëren.
0 0
luiszwaaris
Spektakel in Alkmaar 2-6
0 0
Labrador
een erg lastig potje. Ik hoop dat onze middenvelders de aanvoer kunnen verstoren naar de aanval van AZ. Ik heb het idee dat daar de sleutel ligt en niet bij onze defensie.
1 0