VK: 'Familie Nouri vroeg second opinion'

JesseTH, 01-12-2017 om 21:27, 12239 views, Volkskrant |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

De familie van Abdelhak Nouri heeft in de situatie rondom de Ajacied om een second opinion gevraagd aan een neurochirurg uit Miami, zo weet de Volkskrant de melden. Verder wil de familie graag meer weten over wat zich heeft afgespeeld in Oostenrijk.

Over de second opinion van de chirurg wil de familie van De Koning van Geuzenveld niets naar buiten brengen. Ze zijn Ajax als club verder dankbaar voor alle hulp die de familie heeft gehad na het voorval, maar willen desondanks meer informatie over wat er allemaal gebeurde op trainingskamp in Oostenrijk. Onder meer over de manier van behandelen op het veld.

'De Volkskrant sprak vijf specialisten die onafhankelijk van elkaar twijfels uitspreken over de destijds rechtstreeks op televisie te volgen behandeling, waarbij de reanimatie te laat zou zijn begonnen. Wel zeggen ze erbij dat ze als wetenschappers geen bewijs hebben. Ze gaan af op tv-beelden', zo valt er verder te lezen.

Vanuit Ajax is gereageerd op die kritiek. 'Onze dokter is een geregistreerd medisch specialist en hij voldoet aan alle daarvoor geldende verplichtingen, waaronder jaarlijkse nascholing. De behandeling, die wordt gevolgd bij bedreiging van vitale functies, is verlopen conform de ATLS-criteria (Advanced Trauma Life Support), die zijn opgenomen in het Football Doctor Education Programme van de UEFA.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
Op de TV beelden viel in elk geval te constateren dat er nogal wat tijd passeerde voordat er met effectieve reanimatie werd aangevangen. Bovendien is uit getuigenissen gebleken dat Nouri niet direct het bewustzijn verloor doch zich eerst onwel voelde en moest gaan zitten. Het duurde vervolgens 10 minuten voordat met effectieve reanimatie ( AED) werd begonnen, dit ondanks het feit dat er 2 ziekenauto's stonden geparkeerd in de nabijheid van het speelveld. Ook de arts van de tegenstander is er nog bij betrokken. Er is helaas een te lange circulatiestilstand geweest m.a.g. ernstig zuurstof tekort in essentiële hersengebieden. De hartfunctie heeft men uiteindelijk weer op gang weten te krijgen doch er bleken naderhand te veel hersencellen te zijn afgestorven ( bij zuurstoftekort vallen hersencellen eerst uit doch ze zijn dan nog wel levensvatbaar. Daarom is het van belang om de circulatie z.s.m. weer op gang te brengen = O2 naar hersencellen die daardoor vervolgens weer kunnen gaan functioneren. Duurt het zuurstoftekort te lang dan is de aangerichte schade helaas irreversibel en kunnen andere hersencellen soms taken overnemen. Bij Nouri bleken essentiële hersengebieden te lang zonder zuurstof te zijn geweest. Mogelijke oorzaak: een te laat beginnen met effectieve reanimatie ( AED o.a.). In haar statement lijkt Ajax zich nogal opzichtig te verschuilen achter BIG-registratie eisen en behandelingsprotocollen doch krijg je weinig tot niets te horen over wàt er nu precies is gebeurd aan de hand van een tijdlijn registratie ( met als belangrijk onderdeel de bestaande TV beelden ende diverse getuigenissen). De familie van Nouri doet er goed aan dit helder aan de oppervlakte te krijgen. Het is niet onmogelijk dat de juristen van Ajax dit proces dwarsbomen omdat ze bang zijn voor mogelijke schadeclaims. De uitlatingen van Ajax als reactie op de kritiek doen wat dat betreft het laatste vermoeden maar laten we hopen van niet.
8 0
Saren
Wat wil je hier nou bewerkstelligen? Dat deze doctor zijn BIG-registratie verliest? Dat Ajax geld verliest aan een schade claim? Dat alle doctoren over de hele wereld meer hun best doen omdat ze weten dat dit kan gebeuren? Het spijt me maar dat laatste gaat niet gebeuren. Die kennen deze situatie allemaal al en hebben dit allemaal al meegemaakt. Soms gaat het goed, soms gaat het fout, ondenkbaar jammer dat het fout ging. Het enige wat we willen is Nouri op de been krijgen. Maar dat lukt door zo'n post ook niet.


TLDR: Nouri is belangrijker dan randzaken.
0 -1
X-RaY
Goed verhaal en dito analyse!

Moeten nog maar niet op de zaken vooruit lopen en dus maar hopen dat je vermoeden niet uitkomt. Want anders kan dit nog wel eens heel vervelend gaan worden allemaal pfff.
2 0
Ajaxsupzuidned
Ik ben nog steeds benieuwd naar hoe lang het geduurd heeft voor dat ze begonnen met reanimeren?! En van waaruit bepaalde keuzes zijn gemaakt?
6 0
Dennis1964
Ik begrijp ook niet zo goed hoe het allemaal kan. Maar een hartstilstand met die hitte en op hoogte, dan gaat alles sneller. Die Friso lag een halfuur onder de sneeuw voordat ze begonnen met reanimeren. Bij Appie was het eigenlijk vrij snel maar helaas toch te laat. Wat mis ik deze jongen. Ik weet zeker dat we Europees voetbal hadden gespeeld en dat we eerste hadden gestaan. Appie we missen je XXX
6 0
DollieDollie
(L)
0 0
Leviathan
Er zal ongetwijfeld wel een arts zijn die het misschien iets beter dee, maar de beste arts kan niet overal zijn net zoals niet elke club een Ronaldo of Messi kan hebben. De arts heeft zijn best gedaan uiteraard.. Misschien kon het nog wel beter maar ik denk dat een arts ook niet altijd het perfect kan doen..

Een second opinion prima maar hier komt het wel een beetje zuur over alsof er gedaan werd van laat maar liggen joh
1 -1
A-west
De beelden laten zien dat er geen AED aanwezig was. Die had meteen aanwezig moeten zijn en ingezet moeten worden. Die eerste minuten zijn van cruciaal belang.
1 0
Sterretje73
Een AED wordt pas gebruikt bij vermoeden van hartfalen. Jij komt over als iemand die maar wat roept zonder dit zelf ervaren te hebben. Je ziet heel duidelijk de absolute paniek bij de helpers. Je kunt trainen wat je wilt maar als zoiets uitzonderlijks echt gebeurt staat 90% met z’n bek vol tanden en zijn er maar enkelen bij wie alle trainingen ook echt boven komen drijven. Dat is de realiteit. Roepen over wat zou moeten en wat fout is is heel erg makkelijk. Zoeken naar een zondebok is totaal niet constructief.
1 -2
Pierre Heno
Iedere aanwezige arts weet wat hem/ haar te doen staat in zo'n geval. Plotselinge bewusteloosheid en ineenzakken op een sportveld komt regelmatig voor doch gelukkig niet bijzonder vaak a.g.v. een ernstige hartaandoening. Toch zal iedere arts daar als eerste vanuit gaan omdat je daar n.l. wèl direct wat aan kunt doen. Is iemand nog aanspreekbaar? hoe staat het met de vitale functies en bij enige vermoeden op een hartstilstand of kamerfibrilleren zal een AED direct uitkomst kunnen bieden. I.g.v. een hartinfarct hangt het er van af of er nog sprake is van een effectieve klepfunctie = pompfunctie zodat hartmassage ook zinvol zal zijn. Daar kom je op dat moment natuurlijk niet achter dus zolang er nog geen AED ter plaatse is ga je over tot reanimatie. Zeker een sportarts of chirurg/ traumatoloog/ SER verpleegkundige weet dan precies hoe te handelen. Maar allerbelangrijkste is en blijft om met die essentiële handelingen z.s.m. te beginnen. Net als i.g.v. enig vermoeden op een hersenbloeding/ infarct: z.s.m. naar een ziekenhuis dat beschikt over een stroke-unit alwaar snel gedifferentieerd kan worden (CT/MRI) tussen bloeding of infarct hetgeen van groot belang is omdat elk een specifieke behandeling vereist waaronder het gebruik van verschillende medicijnen.
2 0
3*stars*3
Blijft een heel gevoelig onderwerp en ik begrijp 100% dat familie Nouri, radeloos is maar imo blijft het walgelijk dat een Volkskrant hier bij springt en wilt stoken en zo scoren.
Nou weet ik dat Ajax altijd hot is maar dit gaat imo toch te ver.

@Mikey Stormram, helemaal mee eens!
2 -1
Mikey Stormram
Waarom moet de Volkskrant zich er zo weer mee bemoeien? Kan me ergeren aan het feit dat men (voor mijn gevoel) opzoek is naar sensatie door gelijk 5 specialisten er bij te roepen die zelf ook met louter ‘speculaties’ komen. Hebben we niks aan en de familie Nouri al helemaal niet.

Daarnaast erger me ik eraan dat iedereen weer zo sceptisch is over het handelen en de kwaliteiten van een dokter. De man heeft een opleiding van 15 jaar gehad, heeft een eed gezworen en zal altijd zijn best doen voor zijn spelers. Man man man.

Sorry dat ik zo te keer ga maar ik krijg (nogmaals) echt het gevoel of De Volkskrant hier sensatie loopt te verkopen over een situatie waar je geen sensatie over hoort te verkopen...
12 -2
godenzonenssuper
Wat is de functie van een journalist in jouw ogen?
0 0
Pierre Heno
Volkskrant doet wat het moet doen: aantonen wat er verkeerd is gegaan zodat daar in de toekomst mogelijke nieuwe soortgelijke slachtoffers mee voorkomen zullen kunnen worden. Het gaat dus niet zozeer om de schuldvraag doch om vast te stellen wàt ging hier mis?! Daar kan dus hopelijk lering uit worden getrokken. Helaas zijn er ook altijd juristen die een dergelijk leerproces dwarsbomen om andere redenen dan waarheidsvinding. Gevolg: er wordt dus geen lering uit getrokken en dus nieuwe slachtoffers in het verschiet.
2 -1
Dwergje48
Ik geef geen oordeel. Maar om als reactie te geven “hij heeft een diploma” is wel een beetje zwak en nietszeggend.
3 -2
Jantjeajax
Ik ben die volkskrant kots beu.
Wat helpt deze informatie ons verder ? Al hebben ze 20 specialisten gesproken ?
Ik heb idee dat de volkskrant uit is om te scoren over iets wat ons allen maar met nadruk de familie is overkomen.

Wat er gebeurd is is triest en moelijk. Ik zit niet te wachten op deze ondervindingen wat andere er van vinden.

Er moet maar een ding gebeuren de 34 titel ter eren van Nouri en hopen dat het goed komt
4 -2
HeavenlyDivine
Edit: laat maar zitten dan
0 -5
ST
Zoals?
0 0
Siemmie
Deel die info dan, anders moet je er niet over beginnen.
1 0
Bram410
Als je die info niet wilt delen is het ook niet echt nuttig en ook niet handig om dat dan op deze site te gooien.
5 0
HeavenlyDivine
Edit:
0 -6
RaynoFischer
Maar begin er dan ook niet over, als je er toch niet verder op in gaat
1 0
HeavenlyDivine
Had je het gelooft als ik het zou zeggen, als anoniem persoon op een Ajax-fansite? Lijkt me niet (en terecht). En wat zou je in godsnaam doen met die informatie?
Ik had niet verwacht dat mensen het zo'n probleem zouden vinden, tering.

Het eerste wat ik onder dit bericht lees is dat het 'walgelijk' is dat iedereen net doet alsof hij het beter weet op basis van beelden. Ik werk zelf in de zorg (met een naaste) en ik zei het alleen maar, om aan te geven dat ik de familie kan begrijpen

Als het waar is komt het vanzelf naar buiten. Als het niet waar is, creëer je een onnodige situatie
0 0
Djabber
Het vragen van een second opinion is vrij standaard in dit soort situaties.

Ik vind het overigens ook niet vreemd dat er uitgebreider wordt gekeken naar de behandeling op het veld destijds. Ik blijf het raar vinden dat er zoveel blijvende hersenschade is bij een dergelijke reanimatie waar zoveel professionals bij aanwezig waren.
3 -1
NoPants
De reanimatie is geslaagd. Zijn hart pompt weer bloed door zijn lichaam. Het probleem is dat tussen het ineenstorten en het gereanimeerd worden er seconden voorbij gingen waarin zijn hersenen geen zuurstof kregen, en dat is niet opgelost als na reanimatie er wel weer zuurstof is.
1 0
HeavenlyDivine
De kans dat een reanimatie slaagt is waarschijnlijk echt kleiner dan je denkt. Helaas
0 0
insectenverdelg
De kans als alles voor handen is om goed te reanimeren is groter dat het slaagt, maar verre van 100% Helaas. Het is goed om te evalueren en re kijken of dingen beter konden en in de toekomst kunnen, maar het heeft weinig zin om schuldige te gaan aanwijzen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen daar naar eer en geweten heeft gehandeld en ook dat se mensen die gereanimeerd hebben, daar nog steeds een trauma aan over hebben. Zeker de arts van Ajax. Er zijn alleen maar verliezers in deze.
1 0
Siemmie
Het aantal professionals bij een reanimatie zegt niks over hoe erg de hersenschade kan zijn. Dat is gewoon een kwestie van 'geluk' of de reanimatie snel genoeg aanslaat en of de hersenen daarbij genoeg zuurstof krijgen.
Het is überhaupt al een wonder dat ze na zo'n lange reanimatie dat hart weer aan de praat hebben gekregen. Al kun je je achteraf afvragen of dat dat wonder gebeurd had moeten zijn.. Hoe erg het ook klinkt.
0 0
Labrador
Ach op basis van de beelden. Dit is precies wat er mis is in Nederland. We weten het allemaal beter dan een ander. Hou gewoon je bek. Walgelijk
1 -3