Reiziger: 'In Eredivisie hoor je niemand klagen'

BvdPloeg, 24-11-2017 om 08:00, 4749 views, De Volkskrant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Beloftenteams in de Eredivisie werken wel degelijk competitievervalsing in de hand, zo blijkt uit cijfers van Opta in De Volkskrant. Volgens het statistiekenbureau is er een duidelijk verschil in de prestaties van de Jong-teams op vrijdag en maandag.

'Als deze jeugdploegen op vrijdag hun wedstrijden spelen, presteren ze aanmerkelijk zwakker dan als ze op maandag spelen. Op vrijdag behalen ze gemiddeld 1,2 punten, op maandag 1,6 punten. Op vrijdag verliest een beloftenteam in 45 procent van de gevallen, op maandag is dat 28 procent', zo valt te lezen.

Op maandag spelen vaak spelers mee uit eerste elftallen, die in het weekend geen beroep op hen hebben gedaan. Dat is op vrijdag anders. Er zijn regels, maar voor clubs met veel spelers onder de 23 jaar is de belangrijkste dat een speler na vijftien wedstrijden voor het eerste elftal niet meer speelgerechtigd is voor Jong. Voor spelers boven de 23 jaar geldt: maximaal twee tegelijk in het veld.

De competitievervalsing zit hem niet alleen in het feit dat er op vrijdag en maandag wordt gespeeld, maar ook welke clubs dat doen. Opta stelt dat er clubs waren die de afgelopen jaren vaker op maandag speelden dan anderen. Ook heb je de discussie dat bij Jong-teams soms spelers spelen die duurder zijn dan de volledige selectie van de tegenstander. Michael Reiziger vindt die discussie onzin. 'We zijn een bedrijf. En als je in de Champions League speelt hoor je toch ook niet: dit is oneerlijk want die Engelse clubs hebben meer geld? In de eredivisie hebben Ajax en PSV toch ook de grootste begroting, daar hoor je niemand over klagen. Dit hoort gewoon bij voetbal: de ene club heeft nou eenmaal meer geld dan de ander. Dat kun je als kleine club ook zien als een uitdaging.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
falonso
Gewoon die wedstrijden op maandag afschaffen, krijg je geen gezeur meer wat dat betreft. En zoveel voegt het toch niet toe, op maandag spelen. Gewoon alle JL wedstrijden op vrijdag.
1 0
AFCZlatan
Ajax 1 verliest op zondag 12.30 bijv ook veel meer punten dan om 14.30 of 16.30. Ze moeten niet zoveel waarde hechten aan een bepaalde dag of tijd. Naar ons is er destijds ook nooit geluisterd om meer wedstrijden om 14.30 te spelen, terwijl bekend was dat er veel minder punten werden gepakt als er om 12.30 werd gespeeld.

Daarnaast doet het wel pijn om te lezen dat er wordt gezegd: ‘Wij zijn een bedrijf.’ Het geeft wel aan hoe Ajax er zelf al instaat.
0 0
WesleySonck
Wat Opta even vergeet te melden dat JA meestal zijn uitwedstrijden op vrijdag en thuiswedstrijden op maandag speelt. Die cijfers moeten dus wel ook even gecorrigeerd worden voor uit/thuis...
3 0
Jayq
Was ook het eerste wat mij te binnen schoot...
Uit die cijfers hoeft dus geen zinnige conclusie getrokken te worden
0 0