'Op dat gebied valt nog zó veel terrein te winnen'

BVeenstra, 13-09-2017 om 12:15, 8382 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Na zijn vertrek als hoofd jeugdopleiding bij Ajax is Wim Jonk zich volop gaan bezighouden met het verspreiden van de voetbalvisie van Johan Cruijff. Dat doet Jonk, samen met onder meer Ruben Jongkind, Michel Hordijk, Jasper van Leeuwen en Matthias Kohler, onder de naam Cruyff Football. In de nieuwe Voetbal International geven enkele leden van deze stichting hun mening over het jeugdvoetbal in Nederland.

Zo is er dankzij deze heren een nieuwe opzet voor de jongste jeugdcompetities, met kleinere teams op kleinere velden, gebaseerd op de eerder bij Ajax ontstane Twin Games. 'Ik beweer niet dat wij de enige waarheid in pacht hebben. Het gaat om een andere manier van kijken, anders dan tot nu toe gebeurt', begint Jonk in gesprek met Voetbal International. 'Zeker op het gebied van training en individuele talentontwikkeling valt nog zó veel terrein te winnen. Tijdens mijn eerste gesprek met Johan over de noodzaak van veranderingen bij Ajax, jaren geleden, spraken we lang over de kernvraag: hoe maak je aanvallend voetbal trainbaar in de jeugdopleiding? Hoe krijg je dat in het DNA van iedere speler? Johan barstte van de ideeën daarover. Maar hij schreef nooit iets op. Het zat allemaal in zijn hoofd. Ruben Jongkind en ik hebben daar als het ware soep van gemaakt.’

Volgens Hordijk moeten techniek en creativiteit de speerpunten zijn bij de jongste jeugd en dit komt op een volwassen speelveld te weinig aan bod. 'Toen ik bij Ajax kwam, speelde Onder-11 vaak tegen twee jaar oudere jongens. Vanuit het idee dat ze dan meer weerstand zouden krijgen. Maar in de onderbouw gaat het vooral om techniekontwikkeling. Dat lukt niet op een groot veld, tegen fysiek sterkere gasten die je onder de voet lopen. De kerngedachte van Johan was dat elementen van het straatvoetbal in de opleiding geïntegreerd moesten worden. Voetballen in kleine ruimtes, met veel balcontacten, is daarin essentieel', vertelt Hordijk, die wel van mening is dat het veld niet té klein moet zijn. 'Want dan komt het principe van diepte voor breedte in het gedrang.'

Tijdens een van zijn eerste jaren bij Ajax maakte Hordijk een jaargang mee, waarin bij elke jeugdploeg 75 procent van de spelers in de eerste helft van het kalenderjaar geboren was. Hoe hoger in de opleiding, hoe schever de verhoudingen waren. ‘Door het geboortemaand-effect ontstaat een vertroebeld beeld van de werkelijke potentie van talenten. Jongens met een fysieke voorsprong springen er eerder bovenuit. Maar dat wil niet zeggen dat het uiteindelijk betere voetballers worden dan de kleinere ventjes met een betere techniek. Pas als ze volwassen zijn, vallen die fysieke verschillen weg.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lagasj
Jonk als TD terug naar Ajax maar eerst TH opheffen en Jonk zelf staf laten samenstellen.
La Ling Algemeen Directeur.
Van de beurs afgaan.
5 -4
geDaante
Dat zal helaas bij een droom blijven. De middelmatigen en incapabelen houden elkaar altijd een hand boven het hoofd.

En dat bedoel ik niet disrespectvol. Met 'middelmatig' is niks mis, behalve dat je waarschijnlijk in het verkeerde vak bezig bent. Maar met middelmatig zijn en per se je stekkie behouden en een veel capabeler iemand die plek ontzeggen, ten koste van Ajax, is kwalijk.
2 -4
Bouke
ik denk dat je je beter kunt focussen op de trainingsuren met de jeugd, dan moet je ze in kleine ruimtes en met veel balcontacten laten oefenen niet in de wedstrijd dat is maar 2x 25 minuten per week voor de onderbouw. Bovendien hebben de BVO's in de jeugd selecties van 18/19 spelers die allemaal speeltijd krijgen in de competities. Dus gewoon trainen en oefenen doordeweeks en zaterdags geen twingames maar gewoon 7 v 7 op een half veld tot O-11 en bij de O-13 gewoon 11 tegen 11.
1 -2
geDaante
Die trainingsuren waren onder Jonk en Cruijff ook meer dan verdubbeld.
0 0
FT`S
Verhaal klinkt leuk, maar geldt helaas alleen voor topvoetballers...Minder begaafde spelertjes moet je eerst dingen aanleren voordat je de weerstand verhoogt bv door de ruimtes te verkleinen. Helaas zien we in het amateurvoetbal nu wekelijks hotseknots partijtjes die nergens meer over gaan..
0 -4
geDaante
Het hoeft helemaal niet meteen te lopen. Die jongetjes proberen echt wel uit die hotseknots te blijven, en dat maakt ze al beter.

De betere talenten komen dan vanzelf boven drijven, zo ook beter te scouten.
0 0
Juichtoon
Gelukkig kon deze man niet door een deur met Dennis.
0 -14
aietos
Gelukkig maat dat ja-knikker Keizer wel met Dennis en Hennie overweg kan.
3 0
trainerdv
Ja, het lijkt misschien vernieuwend, maar eigenlijk staat er niet meer dan dat voetballen in de kleine ruimte goed is voor de jeugd. Dat is al een eeuw bekend en alle jeugd in Nederland traint zo.
Oefenvormen waarbij niet elke counter een tegengoal is en dus aanvallend spelen écht loont, stimuleert dat aanvallend denken. Of daar nog zóveel in te winnen valt, vraag ik me af.

Ik vind het niet gek dat je juist de extra procenten zoekt in de fysieke, tactische en mentale mogelijkheden.
1 -10
geDaante
Nederland traint helemaal niet zo, dit is nieuw in Nederland, Ajax is ermee begonnen, andere BVO's namen het snel over, en de KNVB heeft het nu over heel Nederland uitgerold.

Veel clubs waren meteen enthousiast, andere huiverig door vooral materieelgebrek, maar worden daarvoor gecompenseerd. Dit gebeurt allemaal niet als er in Nederland al zo gespeeld werd.
0 0
Barra
Die punten die jij noemt komen natuurlijk pas later in de jeugdopleiding aan bod. Jonk heeft het hier over de echt jonge gastjes en die moeten zoveel mogelijk technische bagage krijgen en natuurlijk spelvreugde. Voor die jonge spelers moet het in verhouding gebracht worden en het speelveld klein maken zorgt ervoor dat je techniek ontwikkeld en je sneller leert denken en handelen.
0 0
ajaxinho
Geniaal en toch logisch: maak de velden kleiner naar proportie van de jeugd.
Nog kleiner om de techniek te ontwikkelen.
1 0
EuforischeRealist
Genieten om dit soort teksten te lezen. En zo jammer dat er niet MEER gebruik van wordt gemaakt, niet alleen bij Ajax maar door alle lagen van het Nederlandse voetbal zou dit zo enorm welkom zijn.
7 0
Ajax27
Veel te duur voor de amateurvelden. Je zegt dan eigenlijk tegen de amateurs: naast je normale traings- en speelvelden moet je ook nog verkleinde velden tot je beschikking hebben. Zeker wanneer dit niet gewoon de breedte en lengte heeft die binnen de helft van een normaal veld past.
1 -6
GutiHaz
Wat een onzin. Je gooit gewoon een paar hoedjes / pionnen op het veld en je maakt van 1 groot veld 2 tot 6 E/F/mini-pupillen veldjes hoor geen enkel probeem.
5 0