De Jong legt speelstijl uit: 'Hou van risico'

BVeenstra, 13-09-2017 om 07:45, 4553 views, Voetbal International | Ben je al Ajax-vakantie-proof?

Ajax-middenvelder Frenkie de Jong betwijfelt of hij het zou hebben gered als hij als klein kind al was begonnen in de jeugdopleiding van Ajax. Het talent ziet zichzelf als iemand die liever zijn eigen gang gaat dan dat hij te veel luistert naar jeugdtrainers, zo vertelt hij in de nieuwe editie van Voetbal International.

De Jong geeft aan de wijsheid niet in pacht te hebben en vindt dat hij nog maar een jonge speler is, maar denkt wel te weten waar het vaak misgaat. 'Veel jeugdtrainers maken het voetbal veel te moeilijk en halen daarmee de vrijheid uit een speler. Dat twee keer raken, het kiezen voor zekerheid boven risico. Ik liet me nooit iets aanpraten, deed zoveel mogelijk op intuïtie, maar veel voetballers zitten zo niet in elkaar', is De Jong vervolgens zeer uitgesproken. 'Misschien was ik wel overstag gegaan als ik eerder bij Ajax terecht was gekomen. Dan had ik meer concurrentie om me heen gehad, waren trainers wellicht voor een ander gaan kiezen als ik mijn acties bleef maken en niet klakkeloos luisterde.'

De middenvelder vertelt dat hij bij Willem II het krediet had, omdat hij daar jaarlijks tot de betere voetballers behoorde. Bovendien hoopt hij dat meer talenten hun eigen weg bepalen. 'In Nederland is het positiespel heilig, maar volgens mij slaan we door in het positiespel om het positiespel. Balletjes breed, balletjes terug, om maar balbezit te houden. Ik hou van risico, van vooruit voetballen, en wil op een goede manier op avontuur gaan in een wedstrijd. Bij Ajax kan dat en ik merk uit de reacties van de fans dat ze zoiets ook waarderen.’

Zelf voetbalde De Jong vroeger vaak op straat en dat heeft hem, naar eigen zeggen, een goede techniek bijgebracht. Bovendien werd er goed 'geluisterd' naar een enorme grootheid binnen Ajax. 'Ik weet nog dat we met een paar vrienden iets van Johan Cruijff hadden gelezen, dat voetballen met een kleinere bal beter was voor je techniek. Op een gegeven moment besloten we dat gewoon te doen. Daardoor moest je nóg behendiger worden. De vrijheid van het voetballen op straat is aanstekelijk. Acties maken, tegenstanders opzoeken, continu alert zijn... Dat heeft zeker wel een flinke bijdrage gehad in mijn spel.’

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Joseph
Wat een heerlijk ventje ik hoop echt dat hij niet kapot gemaakt wordt door deze staff, dit zijn de gouden jongens van het voetbal. Zet deze jongen ook gewoon op 6, dat is toch de positie waar het spel bepaald wordt.
Wel opvallend dat hij zegt dat hij denkt dat hij het bij Ajax niet gered zou hebben, dat geeft toch aan dat er iets niet goed gaat in de opleiding nu, of hij bedoelt spijkerman, die natuurlijk elk risico probeert te vermijden.
3 -2
Ajacied33
Jongens die op intuïtie voetballen en brutaliteit uitstralen,dat zijn ze. Zo willen wij ze zien. Gozer heeft een prachtige balbehandeling
3 0
NouridolbergNeres34
Dit zijn de echte! Pure voetballer op intuitie. Deze jongen hoort in de basis.
Hij en Appie waren ook vooral de reden waarom Jong vorig jaar zo om te smullen was, echte Ajax voetballers, wegdraaien, steekpasses, passeren, wat een inzicht, balletjes op de stropdas echt genieten!
4 0
trodat4030
Je vergeet nog iets, iets wat in mijn ogen heel belangrijk is. Deze jongens zijn niet egoïstisch. Ze staan de bal met liefde af aan een medespeler die er beter voor staat. Ze spelen graag een medespeler in omdat ze weten dat als ze na die pass een goede loopactie maken, dat hun medespeler die bal weer teruggeeft.

Mij deed het heel erg denken aan MSN, die stonden ook te glunderen als 1 van hen de bal op de doellijn nog breed gaf om een ander te laten scoren (omdat dat de beste oplossing was). Zorgen dat het doelpunt gemaakt wordt, maakt niet uit door wie. Een assist is net zo belangrijk als een goal, zonder assist kan de goal (bijna) nooit gemaakt worden. Sterker nog, zelfs een loopactie kan gewoon belangrijk zijn om een tegenstander weg te lokken zodat degene met de bal meer ruimte krijgt. De ploeg onder Keizer (vorig seizoen) zag dat allemaal in en loofden elkaar daar ook voor. Bij een goal van (bijv) Frenkie op aangeven van Appie, werd Cerny ook bedankt omdat die met z'n loopactie de ruimte maakte voor Frenkie (of Appie).
4 0
afcas
Precies, dat is naar mijn mening het grootste probleem binnen Ajax. Vorig seizoen ook al. Spelers willen veel te graag voor eigen succes gaan. Zag tegen pec ook weer een actie waar Dolberg de bal heel simpel af kon leggen op Huntelaar die dan 1 op 1 voor de keeper stond, maar Dolberg besloot zelf te schieten. Ziyech en Schone hebben dit ook net als Younes vorig seizoen, maar die geeft nu wel weer meer af. Dat is het lekkere aan Huntelaar met zijn leeftijd en intelligentie. Zo een kopballetje op van de Beek tegen vvv zou Dolberg nooit gegeven hebben. Die zou zelf hebben geprobeerd te scoren.

En over je stukje met MSN, ik denk dat het nu met Dembele nog meer wordt. Je zag het al in de laatste 2 wedstrijden met zijn assist op Suarez dat ze allemaal naar hem toe gingen, maar ook tegen Juve bij de laatste goal van Messi geloof ik. Je zag Dembele nog snel over Messi heen gaan waardoor hij iets meer ruimte had om te schieten en dat Messi daarna ook naar hem wees om aan te geven dat zijn loopactie belangrijk was. Neymar was naar mijn mening toch de meest egoïstische van de drie namelijk waar ik denk dat Dembele mede omdat hij zo onder de indruk is van Messi en Suarez veel meer zal afgeven.

Daarom kijk ik er aan de ene kant ook deels naar uit naar het moment dat Ziyech vertrekt. Niet dat ik hem geen geweldige voetballer vind, maar een middenveld met Eiting op 6 en van de Beek en de Jong ervoor gaat denk ik zoveel extra kansen creëren omdat zij eerder voor de pass gaan dan voor het schot ipv andersom.
0 0
ajaxinho
Voetballen zonder bal vind ik het grootste talent dat er is.
Dat zie je in het eerste heel weinig terug.

Dat talent maakte Seedorf tot de meest succesvolle voetballer
van zijn generatie, in clubverband.

Ik hoop dat Keizer daar gevoel voor heeft.
Het lijkt er wel op dat hij Frenkie belangrijk gaat maken.
0 0
PuurGeluk
Ik hou van die jongen!
3 0
Causio
Wat, wat een schitterende gozer!!!!
4 0
Koenniiee
En exact daarom was ik bang dat dergelijke voetballertjes onder Frank kwamen te spelen. Een deel zal het wel weer zien als 'bashen', maar dat is niet mijn bedoeling. Ik ben fan van dit soort gastjes, ben dat ook ontzettend van Nouri en Sinkgraven, maar dat was ik ook van Andersen. Het haalt gewoon herinneringen naar boven, nu ik dit zo lees. Andersen werd in feite 'verkracht' en eenzelfde lot zou ook die anderen toebedeeld zijn.

Dat soort voetballers hebben niets aan spelen in een statisch zootje. Zij moeten kunnen combineren, wegdraaien, veel aan de bal komen en spelers wegsturen die in beweging zijn. Ze moeten de eerste zijn die in balbezit komen en daar had je ook een hele andere (opbouw-)positionering voor nodig met bv. hoge backs.
6 0
ajaxinho
Sinkgraven had een half jaar later gekocht moeten worden.
Of een half jaar later in de basis opgesteld moeten worden.

Andersen had een echte kans moeten krijgen.
Hij had het vertrouwen moeten krijgen die Eriksen van FdBoer kreeg.

Bovendien had Nouri ervaring kunnen opdoen als bankzitter
en zijn debuut al kunnen maken.

Dat half jaar werd de slechtste competitiereeks onder FdBoer.
Wanhopig probeerde hij het middenveld Sinkgraven-Bazoer-Klaassen te laten slagen.
Om een half jaar later Sinkgraven te vervangen door Gudelj.
2 0
suske
Kwa potentie de beste speler van Ajax.
2 0
masterrr
Laat kinderen vooral kinderen zijn, proef ik uit zijn teksten :-).....
Buiten spelen op straat, en geef ze af en toe een kleine ipv een grote bal.

Speler naar m'n hart, met hem en Sinkgraven kan het spel wel eens een grote sprong maken. Iets waar Keizer weinig voor hoeft te doen!
4 0
Gouda
Zo blij dat deze jongen bij ons aller Ajax speelt! Was natuurlijk ook bij psv in beeld, maar gelukkig is hij een slimme jongen. Prachtige fluwelen techniek en bravoure zoals wij Ajacieden het graag zien.
Hoop dat hij altijd het risico in zn spel houdt en zijn frivole spel niet geroofd wordt door een of andere trainer. Ook zal het in sommige wedstrijden best eens minder goed uitpakken. Ik herinner me nog een invalbeurt in 1 van de EL wedstrijden, waarin hij een aantal keer gevaarlijk balverlies leed. Dat hoort er dan soms ook bij en zal hopelijk steeds meer afnemen naarmate hij beter wordt. We gaan nog lang genieten van deze man!
4 0