Ajax-PEC de ommekeer van dit seizoen?

BVeenstra, 09-09-2017 om 10:00, 8721 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Net als dit seizoen was ook de start van het vorige seizoen allesbehalve denderend te noemen. Destijds verloor de ploeg van toenmalig trainer Peter Bosz al snel vijf punten in de Eredivisie en werd het in de play-offs van de Champions League kansloos uitgeschakeld door FK Rostov. In het bekerduel met Willem II wijzigde Bosz zijn opstelling en prompt ging de ploeg draaien. Zijn opvolger Marcel Keizer lijkt voor de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle ook zijn opstelling te gaan wijzigen. Is een nieuwe ommekeer aanstaande? Ajax Showtime blikt vooruit.

Een jaar geleden was Bosz op zoek naar zijn ideale basisopstelling. Vooral over de positie van controlerende middenvelder had hij zijn vraagtekens. Wie moest daar toch spelen? Met Jaïro Riedewald dacht Bosz zijn ideale en ook enige 'zes' te hebben gevonden, maar toen Riedewald in het bekerduel met Willem II rust kreeg en Lasse Schöne, op aandringen van zichzelf, het mocht bewijzen als controlerende middenvelder, viel de puzzel in elkaar.

Ook al omdat Hakim Ziyech voor het eerst op het middenveld stond en niet vanaf de zijkanten speelde. Ajax won het duel met Willem II met 5-0, het spel was een stuk beter dan de weken ervoor en Bosz had zijn ideale basisopstelling voor de rest van het seizoen gevonden.

Nieuwe ommekeer?
Opvolger Keizer is eveneens nog op zoek naar de ideale formatie. De trainer beschikt met Kasper Dolberg over één van de grootste talenten in het Europese voetbal, maar heeft er met Klaas-Jan Huntelaar een uitstekende spits bij. Eerstgenoemde scoorde nog niet, maar blijft de nummer één spits. Huntelaar daarentegen liet bijna elke keer in de minuten die hij maakte een goede indruk achter, waardoor de trainer ook om hem eigenlijk niet meer heen kan.

Op de vraag of Ajax zaterdagavond met beide spitsen gaat spelen, gaf Keizer vrijdag tijdens de persconferentie nog geen duidelijk antwoord. 'We hebben pas een paar trainingen als groep gehad. Donderdag en vrijdag hebben we volledig getraind en de dagen daarvoor met de jongens die geen international zijn. We zijn wel wat verder, maar de opstelling is nog niet bekend', aldus Keizer, die in ieder geval niet uitsluit met zowel Dolberg als Huntelaar te gaan spelen. ‘Het heeft gevolgen voor bijna je hele elftal. Gelukkig kunnen jongens bij Ajax dat snel leren.'

Bovendien zou het afhangen van de tegenstander in welk systeem Keizer wil spelen. ‘Je kunt ploegen treffen, waar het misschien wel kan en tegen sommigen doe je het misschien niet. Als het goed gaat, kan het ook een vaste formatie worden. We hebben het nog niet echt op het veld gezien, dus het is te vroeg om daarover te praten', aldus de trainer.

Inmiddels lijkt het erop dat beide spitsen 'gewoon' gaan spelen, zo meldde Ajax Showtime vrijdagavond al. Ook de Nederlandse kranten maakten zaterdagochtend melding van de verwachting dat Dolberg én Huntelaar zullen spelen en bovendien sprak Freek Jansen van Voetbal International eveneens zijn verwachting al uit.

Oude-bekenden bij PEC Zwolle
Tegenstander PEC Zwolle is het seizoen prima begonnen. De Zwollenaren staan na drie speelronden op de derde plaats en vergaarden al zeven punten. In de eerste speelronde werd afgerekend met Roda JC (4-2), terwijl ook FC Twente (2-0) op eigen veld verslagen werd. Op bezoek bij Sparta Rotterdam werd met 1-1 gelijkgespeeld.

Bij de Zwolse club lopen verder een hoop mensen rond met een verleden bij Ajax. Te beginnen met trainer John van 't Schip. 'Ik ben 24 jaar bij Ajax betrokken geweest. Die club is altijd bij me en daar heb ik warme herinneringen aan. Dat je daar dan ook warme gevoelens voor koestert, is logisch', vertelde de oefenmeester zaterdag in De Telegraaf.

Met Diederik Boer, Mickey van der Hart, Philippe Sandler en Dico Koppers spelen er ook nog enkele spelers met een verleden bij Ajax. Vooral voor Boer zal het treffen met Ajax bijzonder worden. De keeper stond de afgelopen drie jaar bij Ajax onder contract en treft al snel in het seizoen zijn oude club. 'Tegen Ajax wordt het een ander verhaal. Als we daar verliezen, is dat de normaalste zaak van de wereld. Als we daar een punt of meer pakken, dan heeft iedereen het er weken over. Daar gaan we voor', laat Boer in gesprek met het Algemeen Dagblad weten zich niet te gaan inhouden tegen Ajax.

Historie tegen PEC Zwolle
Als we puur naar de historie kijken, lijkt het erop dat PEC Zwolle zaterdagavond weinig te halen heeft in de Johan Cruijff ArenA. Zeventien keer eerder troffen de clubs elkaar in Amsterdam en nog nooit gingen de drie punten mee naar Zwolle. Vijftien keer won Ajax en twee keer eindigde het treffen in een gelijkspel.

Sinds de terugkeer van PEC Zwolle in de Eredivisie speelde Ajax vijf keer in de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen de Overijsselse club. Vier keer won Ajax, één keer eindigde het duel in een gelijkspel. Vorig seizoen won Ajax overtuigend, vlak na 'de wedstrijd' tegen Willem II overigens, met 5-1 (zie video hieronder).

2012/2013: Ajax 3 - 0 PEC Zwolle
2013/2014: Ajax 2 - 1 PEC Zwolle
2014/2015: Ajax 0 - 0 PEC Zwolle
2015/2016: Ajax 3 - 0 PEC Zwolle
2016/2017: Ajax 5 - 1 PEC Zwolle

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Ajax - PEC vorig seizoen vol spektakel

Dit weekend gaat de Eredivisie verder, met voor Ajax een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Vorig seizoen werd dat een galavoorstelling. ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax Snapchat: http://snapchat.com/add/afcajax

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AFCAjax
Ik was groot voorstander van keizer toen bosz wegging, maar dat is nou totaal veranderd, je kan aan alles zien dat hij totaal geen idee heeft waar hij mee bezig is.
Ik hoop dat ik het mis ga hebben en Ajax de eredivisie dit jaar helemaal kapot gaat spelen, al moet dat ook ondanks keizers onkunde kunnen.
2 -2
Joseph
Dit is niet Keizer hoor, dit zijn de assistenten die een spreekbuis gevonden hebben.
1 -1
AFCAjax
het is mede keizer want hij laat het gebeuren. maar hij had idd eerst assistent moeten worden.
0 0
AlexIbarra
Laatste 2 competitiewedstrijden 6 punten, 5 goals voor en 1 tegen.

Dus ik hoop het niet. ;)
0 0
CaptainDavy
Ommekeer van het seizoen? Denk dat we nog steeds geen europees voetbal spelen als we van pec winnen eigenlijk.
1 0
Piejotter
De media weet de opstelling al voordat Keizer het weet. Althans zo lijkt het nu.
0 0
Puurvoetbal
Voetbal is een dagvers product.

Als wij vanavond met 6-0 winnen en PSV en Feyenoord verliezen dit weekend zijn we titelfavoriet nummer 1
0 0
Freddy Al
Exactomundo!
0 0
Joseph
Het probleem is dat het niet uitmaakt hoe je gaat spelen, we gaan toch wel winnen tegen PEC Zwolle. Als dat is met Veltman en Dijks op de back posities, dan is dit geen ommekeer maar je ondergang, want met die 2 backs haal je al het voetbal uit je team en dat komt je duur te staan tegen betere ploegen.
3-4-3 kan een ommekeer worden, omdat je dan de spelers op de juiste posities kan zetten, pas als Sinkgraven en Orejuela klaar zijn, kun je weer denken over formaties met backs.
0 -3
Ajaxido
"Het probleem is dat het niet uitmaakt hoe je gaat spelen, we gaan toch wel winnen"

De wens van jouw gedachte maar verder nergens op gebaseerd.
0 0
Ozymandias
Een 3-4-3 formatie werkt in het moderne voetbal alleen in de variant die door hoodtrainers als Conté wordt gebruikt. Met twee centrale middenvelders, de buitenste middenvelders die de gehele flank bespelen en de vleugelspelers die dichter naar het midden staan. Eigenlijk komt het er dan als een soort 3-4-2-1 uit te zien. Een 3-4-3 formatie met een '6' en een '10' is veel te statisch én verdedigend erg kwetsbaar.
0 -2
Joseph
Knap dat jij weet wat wel en niet werkt. Hoeveel teams zijn onssuccesvol met 4-3-3 of 4-4-2? moeten we dan ook maar zeggen dat die formaties ouderwets zijn? Denken in formaties als statische gegevens is niet meer van deze tijd, ook in 3-4-3 moet je namelijk dynamisch spelen, modern voetbal is geen gesimuleerd computerspelletje.
Het belangrijkste zijn de spelprincipes en dat je mensen in hun kracht opstelt. We hebben geen spelers die de back rol goed kunnen invullen, dan moet je daar gewoon niet mee spelen.
Stel trouwens dat 3-4-3 een statisch systeem zou zijn, wat jij suggereert (of hoe jij voetbal bekijkt), ben je met 3 centrale verdedigers zeker niet kwetsbaarder en al zeker niet in de eredivisie, waar geen enkele club met 3 aanvallers zal spelen tegen ons, dan komen ze immers 1 op 1 te staan op de rest van het veld.
1 0