Knopper duidelijk: 'Superieur zijn aan tegenstander'

JesseTH, 02-09-2017 om 15:25, 10943 views, Ajax.nl |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Richard Knopper, hoofdtrainer van Ajax O15 tijdens de eerste seizoenshelft, is gematigd tevreden met de wedstrijd die zijn ploeg hem zaterdagmiddag voorschotelde. Hij zag een sterke eerste helft van zijn ploeg en een mindere tweede op de dag waarop zijn ploeg de Supercup veroverde. Vooral op mentaal vlak ziet hij dat er in de ploeg nog genoeg te winnen valt.

'Het eerste kwartier speelden we zeer goed', begint Knopper vol lof tegenover Ajax.nl. 'We kwamen verdiend op een 2-0-voorsprong. Daarna hadden we de derde en vierde treffer kunnen maken. De intenties waren goed, en ik was blij met de eerste helft, maar op momenten waren we iets te druistig.', vertelt de oefenmeester, waarna hij ingaat op het tweede bedrijf. 'Kort na rust kregen we direct drie grote kansen om verder weg te lopen bij PSV, maar we misten scherpte. We speelden een moeizame tweede helft. Ik zag geen loopacties, geen passing, geen spel via de buitenkanten, geen bereidheid om duels te winnen.'

Knopper ziet dat de ploeg vooral op mentaal gebied nog stappen kan en moet maken. 'Fouten maken mag, en soms kan het voetbal wat minder zijn, maar dan komt het op mentaliteit aan. Dan moeten ze leren bikkelen om een bepaald resultaat te halen. Vandaag zag ik dat niet en dat vond ik jammer.' Het succesvol zijn in een jeugdteam is van veel factoren afhankelijk, zo weet hij ook. 'Het fysieke gedeelte is belangrijk, zoals de groeispurt die ze doormaken. Als je een goed functionerend team hebt, met jongens die meer kwaliteit hebben dan de tegenstander, dan kan je alles winnen. Dat is ook ons doel: superieur zijn aan de tegenstander.'

'De puberteit, hè? Ze krijgen een eigen willetje en dat hoort ook bij jongens van 13, 14 jaar', vervolgt hij over de leeftijdscategorie waarmee hij te maken krijgt. Knopper kan er naar eigen zeggen goed mee omgaan. 'Hard als het moet, maar ook een dolletje op zijn tijd. Er moet plezier gemaakt worden, maar ze moeten wel luisteren. Als dat niet gebeurt, dan hebben ze een probleem. Dat kan als team zijn, maar ook als individu.' Het eerste halfjaar is de man geboren in Rijswijk verantwoordelijk voor Ajax O15, daarna wisselt hij met Nordin Wooter en krijgt hij Ajax O16 onder zijn hoede. 'Wij zijn samen verantwoordelijk voor deze leeftijdscategorie. Vorig jaar hebben we de triple gewonnen met Ajax O15 en dat willen we dit jaar weer. Dat is onze doelstelling.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
gras
Hier waren we toch van af? Die focus op resultaat, desnoods bikkelen, nadruk op de ploeg etc?

Heeft Knopper de hele FR gemist? Plan Cruijff?
5 -3
Ozymandias
Jonk heeft meerdere keren gezegd dat het leren winnen een belangrijk onderdeel van de individuele ontwikkeling van talenten is.
1 0
gras
Tuurlijk. Maar wel als onderdeel van individuele ontwikkeling. Als je mentaal goed in elkaar steekt, wil je wel winnen hoor. Dat kan een leerproces zijn.

Maar die cultuur van tegenstanders verpulveren en met uitslagen wegspelen, is precies de cultuur die er onder de JOR's was. En die ten koste gaat van individuele ontwikkeling.

Je moet een wedstrijd niet beoordelen op resultaat qua cijfers, maar qua ontwikkeling. Het resultaat kan daar een onderdeel van zijn, maar ook niet meer dan dat.

Er rust geen verbod op resultaat nastreven, maar de definitie van resultaat is wel aangepast. Dits is gedateerde praat van Knopper.
1 0
Ozymandias
Vreemd want ook Jonk heeft gezegd dat jeugdspelers elke wedstrijd moeten willen domineren. Het verschil is wat de doelstelling van de spelers en de doelsteller van de trainer is. De spelers moeten elke wedstrijd zich 100% geven om de wedstrijd te winnen. De trainer moet zijn beslissingen baseren op wat het beste is voor de individuele ontwikkeling van de spelers. Als de spelers zich niet 100% geven moet Knopper daar bovenop zitten.
1 0
Babangida83
Die focus op resultaat is prima, Als het primaire doel maar opleiden is. En daar gaat het bij Knopper nu juist wel goed, heb ik het idee. Die gast wil dat ze 90 minuten blijven gaan en de tegenstander onder druk zetten en overrompelen. Kijk de samenvatting maar ff.
3 0
Rockslide
Wat is er mis om te leren bikkelen? Er staat toch als het voetballend niet lukt. Wij verwijten Ajax 1 soms een gebrek hieraan.
2 -3
geDaante
Als het voetballend niet lukt, moet je zorgen dat het voetballend wel lukt. Blijven proberen, meer risico nemen, desnoods meer fouten maken, falen, de pot verliezen, als de er maar alles aan hebben gedaan het voetballend te flikken, en niet te bikkelen in de vorm van fysiek duels, maar meer bewegen zonder bal, meer aanbieden, meer tempo maken, feller drukzetten, sneller die spelen, etc.

Dat is óók meer inzet en beleving in het spel leggen, maar op een andere manier dan simpel bikkelen. Ik heb onder Bosz nooit geklaagd over te weinig inzet, alleen was men in uitwedstrijden vaak te bangig en teveel onder de indruk, en dat is iets anders.

Als je spelers plezier laat maken in het veld, wat vrijheid meegeeft, en met de opdracht lekker samen te spelen, te durven, te voetballen, meer te scoren dan de tegenstander, dan gaan ze er gewoon voor, dan is het ook leuk om te voetballen.

Het gaat erom dat er weer steeds meer resultaatgericht denken in de opleiding ontstaat, en dat gaat van kwaad tot erger, tot je weer helemaal terug bij af bent.
2 -3
Freddy Al
Het behalen van resultaat staat niet haaks op plezier hebben,sterker in het onderwijs is het zelfs een uitgangspunt dat jongeren resultaat halen om door die succeservaring meer gemotiveerd te raken en afstand te nemen van eventuele faalangst .
Dat is een heel zinvol gegeven kan ik je melden.
Daarbij is er helemaal geen tegenstelling tussen persoonlijke ontwikkeling en leren in teamverband te werken.

Het moet als onderdeel van een persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd worden om in teamverband te kunnen functioneren.
Individuele ontwikkeling is meestentijds gericht op dit gegeven waarbij je ,kijkend naar sterktes en zwaktes, probeert om die zwaktes aan te scherpen.(Dat is in mijn vakgebied een gegeven)
Gevolg is dat een speler zijn sterke punten meer en beter gaat benutten en minder gefixeerd raakt op die mindere punten (ook tijdens een wedstrijd).

In de opleiding moet wel ruimte zijn om fouten te maken,hetgeen Knopper ook zegt, maar je kunt het niet als doelstelling zien.
Leren hoe je een wedstrijd kan winnen,ook onder moeilijke omstandigheden tegen mogelijk een betere tegenstander is logisch en volkomen terecht.
0 0
Ajacied1989
Knopper zegt precies wat jij zegt, alleen wil jij dat per se anders uitleggen. Als Jonk identieke woorden had gebruikt was je het er roerend mee eens geweest.
6 -2
geDaante
Jonk is niet voor niets weggewerkt natuurlijk, die eiste dat ieder elftal des Cruijffs speelde, in ieder geval ten allen tijde die intentie.

Dat betekent de egootjes echt opzij zetten voor de opleiding en het individuele talent. Dat kunnen de meeste mensen niet, dus laat Ajax het maar gaan, zodat er geen gemor komt. Want dat krijg je bij onderdrukte egootjes.
4 -3
Freddy Al
Onsamenhangend verhaal,Jonk is zelf weggegaan om dat hij niet in teamverband wilde en kon werken en zijn eigen grote gelijk belangrijker vond.

Dus wie vond zijn ego belangrijk?
1 0
BaddahBing
Jonk is niet zelf weggegaan, lastig he je bij de feiten houden.
Zijn grote gelijk ? Je bedoelde werken volgens het tot beleid verkozen Plan Cruijff, dat dit niet gebeurde heeft Rapport Ling wel duidelijk gemaakt,
Dus als er personen waren die zich niet aan het grotere doel, een lange termijn volgens Plan Cruijff, wilde conformeren waren dat FdeB en Dennis B wel.
Het blijft toch triest dat ajacieden, zowel hier als op de Toekomst, hun eigen ego oppompen aan de hand van korte termijn uitslagen van de jeugd van Ajax.
En dus nog steeds niet kunnen/willen begrijpen wat opleiden volgens Plan Cruijff nou eigenlijk inhield.
0 -1
Michels
Was zelf ook een groot talent. Jammer van zijn blessure gevoeligheid. Is hij eigenlijk al lang trainer bij Ajax? Dacht dat hij nog bij Haaglandia speelde...
0 0
Bjorn
Jammer dat de triple winnen het doel is van deze mensen. Volgens mij is het doel kwaliteitsspelers leveren voor Ajax 1. Een goede ontwikkeling van de jeugdspeler dus. Vaak zijn dit er 1 of 2 in een elftal. De rest zal het niet halen.
1 -1
EVH
De triple winnen moet geen doel op zich zijn.
De persoonlijke ontwikkeling van de spelers moet het doel zijn.
Alleen de allerbeste spelers stromen door naar AJAX 1.
De rest is er, om er 11 op het veld te hebben.
Die paar diamantjes, daar gaat het om.
1 -1