NOS: 'Overmars: 252 miljoen in vijf jaar'

BVeenstra, 19-08-2017 om 10:15, 3178 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Nu Davinson Sánchez voor veertig miljoen euro is verkocht aan Tottenham Hotspur is de Amsterdamse clubkas nog voller gestroomd. Met bonussen zou er bij de transfer van de Colombiaan nog eens twee miljoen euro bij kunnen komen. In dat geval komt het totaal aan transferinkomsten onder directeur spelersbeleid Marc Overmars op minimaal 252 miljoen euro, zo schrijft de NOS.

Sinds juli 2012, toen Overmars werd aangesteld, gaf hij 'slechts' 76 miljoen euro uit aan spelers. Dat houdt in dat er sindsdien een positief saldo van 176 miljoen euro is. Deze zomer vertrokken eerder ook Davy Klaassen (27 miljoen), Jaïro Riedewald (9 miljoen) en Kenny Tete (4 miljoen) uit Amsterdam. In totaal komt het bedrag op uitgaande transfers deze transferperiode op tachtig miljoen euro.

Qua uitgaven deze zomer staat de teller volgens de NOS op 6,35 miljoen. De duurste speler blijkt Luis Manuel Orejuela, die voor 3,65 miljoen euro overkwam. Het talent Dennis Johnsen kwam over voor 2 miljoen euro, terwijl Benjamin van Leer 0,7 miljoen euro kostte. Klaas-Jan Huntelaar kwam, zoals bekend, transfervrij over van Schalke 04.

Een volledig overzicht met alle inkomsten en uitgaven van de afgelopen vijf jaar zijn te vinden op de website van de NOS.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
sjaakthenler
Kan me nog herrinneren dat er onder Jol 20 miljoen verlies werd geleden? Wat het eigen vermogen toen was weet ik niet, maar als je dit dan leest verdient Marc toch echt een boel respect. Ook dankzij die 4 kampioenschappen van Frank natuurlijk. Kritiek hier is vaak onderbuikgevoel.
1 0
3sterren
De eerste grote Europese successen stammen uit een periode dat je nog kon spreken van echte Amsterdamse Ajacieden die hun club langer trouw bleven dan één à twee seizoenen. Het uitzonderlijke grote talent van onze legendarische nummer 14 speelde daarbij een rol van betekenis. Een plaats op de reservebank van het eerste gaf ook al status. Het is bekend hoe meer en langer spelers met elkaar samen kunnen spelen de kans op succes zal toenemen.
Vandaag de dag is clubliefde nagenoeg verdampt. Een enkeling daargelaten, vinden alle jonkies zich al op hun 17e rijp voor een basisplaats. Worden ze na een invalbeurt de week daarop gepasseerd dan dreigen ze met een vertrek. Twee maanden banken later zijn ze daadwerkelijk vertrokken.
Ik chargeer bewust, maar de werkelijk is nauwelijks minder somber.
Het ongunstige klimaat van Nederland helpt ook niet echt, en dan heb ik het niet alleen over het weer.
De hoge inkomstenbelasting speelt een grote rol in de weerzin van toppers om ons kleine kikkerlandje met een bezoek te vereren.
Dit kun je niet zomaar negeren als supporter. Je kunt ook trots zijn als supporter dat men nog steeds weet wie Ajax is. Blij zijn met wat je hebt blijkt in de praktijk toch moeilijker te zijn dan het uiten van je onvrede.
Eigenlijk dupeer je grotendeels jezelf daarmee. In plaats van alle minpunten van een speler uit te vergroten, probeer eens te genieten van de vele prachtige Ajax-waardige acties. Spelers als Kluivert, Neres, De Jong, Cerny en Younes brengen bij tijd en wijle iets magisch, althans voor mij.
Voetbal is voor mij geen oorlog.
Voetbal behoort voor mij in de eerste plaats entertainment te zijn.
Gelukkig biedt Ajax dat soort entertainment nog wekelijks.
Voor mij zijn alle spelers mijn helden, nog steeds.
En dit jaar eindelijk weer kampioenen…
0 0
JariHeijden
Voor buitenlanders is er helemaal niet zo'n ongunstig belastingklimaat. Buitenlandse voetballers betalen 35% belasting en hebben daardoor een voordeel op hun Nederlandse collega's. De Boertjes gebruiken dit onder meer om weg te kunnen uit Nederland eind 1998.
0 0
TheRiviera
Als je bij die volledig lijst kijkt op de NOS dan ga je je eigen wel irriteren. Met een positief saldo van 176 miljoen euro had de club in de afgelopen jaren zichzelf dusdanig kunnen versterken dat overwinteren in de CL en elk jaar de titel zowat een garantie zou zijn. Er zijn meer spelers vertrokken dan dat er bij kwamen nou dat vult de club natuurlijk op met eigen jeugd maar zelf daarvan stroomde er meer door dan dat er echte aankopen werden gedaan 28 om 20.

Naar mijn mening staat de club voor een dilemma. Ze zijn zo trots op hun jeugd opleiding dat de club zelf opleidingen prioriteit nummer 1 vind. Dit zorgt ervoor dat de club altijd kijkt naar jeugd als eerste optie om de selectie aan te vullen in plaats van aankopen waardoor er weinig word uitgegeven. Maar Ajax realiseert het niet dat het ''talent'' wat er rond loopt niet zo indrukwekkend is als ze zelf denken. Deze spelers zoals vd Beek hebben enorm potentieel maar grotendeels voor de Eredivisie. Op Europees niveau moet je nou eenmaal een toon hoger zingen. En zolang de club geen serieuze aankopen wilt doen omdat ze bang zijn dat hun talenten dan stil staan in hun ontwikkeling zal de club niet verder komen.

Een club met de naam en status zoals Ajax moet elk jaar domineren in de Eredivisie en overwinteren in de CL en dat kan je alleen maar bereiken door je selectie elk seizoen te versterken of minimaal op peil te houden. Elke club die wat wilt bereiken probeert dit vooral clubs actief op Europees niveau. Als Ajax dit niet bereid is om te doen zullen ze seizoen na seizoen achter de feiten aanlopen. Kijk bijvoorbeeld naar de jeugd opleiding van Barcelona. Die word net zoals die van Ajax op handen en voeten gedragen maar er breken niet heel veel jonge spelers door. Dat komt namelijk omdat die concurrentie moordend is in het eerste elftal en dat is logisch want Barcelona kan zich net zoals Ajax zich niet veroorloven om seizoenen na seizoenen zonder prijzen te zitten.

Ajax wilt een opleidingsclub zijn dat kan je zien aan heel het beleid van de club. De focus op eigen jeugd , het feit dat meeste serieuze aankopen jonge spelers met potentieel zijn maar met weinig ervaring en wanneer er dan een ervaren speler komt mag hij de jeugd niet in de weg staan wat weer je opties in spelers aantrekken limiteert. Als een deel van die 176 miljoen euro in de afgelopen jaren goed geinvesteert was in kwaliteit spelers dan had je de afgelopen 3 jaar titels gepakt en misschien vorig seizoen ook de EL. Maar kwaliteit spelers kosten geld zowel in transfer kosten en salaris en zolang Ajax niet bereid is meer soepel daarin te zijn zal de eerste best volgende Europese finale weer 20 of meer jaar later zijn.
0 0
Wijnvoord
Er blijven altijd diverse mensen roepen hier dat Overmars op de euro's zit. Als ik de media mag geloven en deze zitten er niet veel naast dan ligt het aan de RVC en niet aan Marc dat er zo gerommeld wordt en niet doorgepakt zoals hij graag wil doen.
TOP MARC jij hebt je werk goed gedaan
1 0
Michels
En dan zijn er nog steeds mensen die vinden dat hij z'n vak niet verstaat...
3 0
Josajacied87
Zullen we dan voor 8 eredivisieclubs maar een grasveld kopen?
2 0
Michels
Fucking hell... Het feit dat ik ook maar een klein beetje vind dat je een goed punt hebt, is eigenlijk best zielig...
0 0
pimp
Nee het wordt tijd om de Arena te kopen.
2 0
Youri08
Als je volgende week uitgeschakeld wordt in Europa loopt dat bedrag misschien nog op met minimaal 50 miljoen.
4 0
Babangida83
Het feit dat we veel geld op de bank hebben mag nooit een argument zijn om te kopen. Dat vind ik een raar argument en dat hoor ik van velen.
Werkt ook niet per se in ons voordeel bij aankopen. Je wilt nog steeds niet te veel betalen, kwaliteit kopen als het kan en het liefst het meeste gewoon opvangen met jeugd. Dat je dan veel geld op de bank hebt is dan alleen maar handig en maakt je stabiel. Ik hoop niet dat we daardoor ineens een koopclub gaan worden.
1 -3
Joseph
Geld op de bank is juist wat ons nu onstabiel maakt. We hebben een selectie die sportief gezien niet op orde is, hierdoor missen we vele miljoenen aan CL inkomsten en met een beetje pech missen we nu ook de EL!
Niemand riep om een vervanger van Klaassen, want we wisten dat we Donny haden, er zijn ook weinig mensen die roepen om een vervanger van Schone, omdat we weten dat we Frenkie hebben. Met het wegvallen van Nouri missen we alleen wel een middenvelder die Ajax 1 aan kan.
We hebben een groot probleem achterin, Veltman en Viergever zijn niet goed genoeg voor Ajax en er staat niemand klaar uit de jeugd. Dan moet je kopen, dat is ook de filosofie van Cruijff en we hebben nu het geld om daar ook echt een versterking voor te halen.
4 0
Babangida83
Met Viergever en Veltman in de basis hebben vorig jaar de finale gehaald wat ons in 20 jaar niet gelukt was. Dus dat ze te zwak zijn voor Ajax, is lariekoek. Nog afgezien van de leeftijdsbalans in de groep. Dat we daar beter kunnen: eens. Maar zeker geen prioriteit.
Voor de vervanging van Sanchez is Orejuela al gehaald. Bovendien is Sanchez net 1 dag weg, dus snap alle paniek niet.
Wel eens dat we nog een linker verdediger nodig hebben, omdat we in de breedte hebben ingeleverd en de jeugd wat stottert. Dat zal Wober wel worden. Maar Bergsma en Zeefuik komen er gewoon aan en weet zeker dat daaronder ook nog wel wat doorkomt dit jaar. Bovendien is de basis gewoon prima. De trainer moet er meer uithalen.
De verdediging is nu beter dan onder De Boer. Er even van uitgaande dat Sinkgraven fit is. We zijn er dus niet op achteruit gegaan en hebben met De Ligt nu zelfs een potentiële topper.
1 -2
De_Realist
Waar dient het geld dan voor? Prijzen van seizoenskaarten gaan niet omlaag, bier en eten is reteduur in de ArenA en je moet overal eindeloos voor wachten, we investeren het niet in een stadium van 80.000 man zodat we CL finales kunnen hosten of EKs/WKs. Ze investeren nauwelijks in spelers die er gelijk staan. Ze laten hun geld niet beheren door een investeringsfonds die van 150 miljoen 300 miljoen kan maken bijvoorbeeld om in de toekomst die financiële brug tussen Ajax en topclubs in het buitenland wat kleiner te maken. En ook gebruiken we het geld niet om onze beste spelers te behouden, want we hoeven niet te verkopen, maar we doen het wel.

We doen momenteel geen reet met het geld en niemand profiteert van geld dat op de bank staat. Geld is er om uitgegeven te worden, dat betekend niet dat je alle 150 miljoen er in een keer doorheen moet pompen, maar bijvoorbeeld wel dat als je voor 80 miljoen in een zomer verkoopt, je daar in ieder geval de helft van terug kan investeren in spelers die er (hopelijk) gelijk staan. Kijk aankopen zijn altijd een risico, maar dat is eigen talent ook, Veltman kostte bijvoorbeeld geen cent qua transfersom maar wel continue punten in belangrijke wedstrijden en gele/rode kaarten.
7 0
Babangida83
150 miljoen is een mooi bedrag als reserve. Van daaruit kan je alle klappen opvangen die je nodig hebt. Ajax heeft niet meer de noodzaak, zoals PSV, om ieder jaar te verkopen. En dat garandeert de lange termijn.
Dat gezegd hebbende, wordt het tijd dat er meer naar de jeugdopleiding gaat en dat er andere plannen gemaakt worden. Dat er een boekhoudtruck komt om talenten langer vast te houden etc. Maar aankopen doen op basis van het argument 'veel geld hebben' is een zwaktebod. Juist nu beleid blijven volgen.

De reden van het omhoog doen van de seizoenkaartprijzen is enkel vanwege boekhoudregels. Transferopbrengsten mag je niet gebruiken voor je dagelijkse boekhouding zoals salarisuitgaven en seizoenskaartinkomsten. Dus juist als ze een dure aankoop doen, wordt de kans groter dat die prijzen nog verder omhoog gaan om dat salaris van die speler te kunnen betalen.
Als je dit niet begrijpt, dan loont het misschien het verschil tussen enerzijds kosten/opbrengsten en anderzijds uitgaven/inkomsten eens op te zoeken.
Die boekhoudregels hebben een reden, maar zijn niet flexibel genoeg voor een voetbalclub...
1 -1
Boer Gijs
En hoeveel prijzen?
Twee titels in eerste 2 seizoenen, met selectie door voorganger samengesteld.
Kortom, er zit iets structureel mis bijn Ajax. De aandeelhouders juichen, de supporters balen.
Overmars (als directeurs spelersbeleid) en RvC hebben al jaren geen kampioenswaardige selectie samen gesteld. Als bedrijf hebben we succes, maar als voetbalclub falen we. In de topsport is het dan duidelijk wat het gevolg is...
3 0
Johnvanessen
Financieel kern gezond, sportief...
2 0
De_Realist
Je kan zeggen over Larsson wat je wilt, maar hij heeft net zoveel goals + assists gemaakt afgelopen seizoen als Dolberg.

Gezien Younes die wel leuke dribbels heeft maar totaal geen rendement, had ik liever Larsson gehad.
3 -1
Boer Gijs
Ik vind dat we voor categorie hoger moeten gaan. Maar die weten ze ook niet vast te leggen. Dan is het slordig als blijkt dat je hem voor dit bedrag kunt ophalen en je bent niet eens in de markt. We falen aan alle kanten
2 0
Youri08
Voor die 4 miljoen was het een leuke backup geweest.
2 -1
Johnvanessen
4 miljoen vind ik ook wel weinig ja.. had 6-7 verwacht. Maar ze hebben 27,5 ofzo uitgegeven. Veel voor Feyenoord!
0 0
Youri08
Hoge kwaliteit is het niet maar ze hebben veel (eredivisie) ervaring ingekocht tegen weinig geld. Brede selectie.
0 0
Josajacied87
Ik heb een zak geld nog nooit een doelpunt zien maken.
Helaas was deze uitspraak bedoeld tegen de rijkere Europese clubs, litte did they know.
3 0
Stibba020
Mogen ze lekker in hun reet steken, we zien er als supporters toch nooit van terug... Ben weer zo gek geweest om mijn seizoenskaart weer te verlengen...
2 0
RaynoFischer
Maar 2 prijzen in 5 jaar.
5 0
Keffie L
Oftewel Ajax onwaardig!
1 0
Maxwell_5
Als je de Televaag mag geloven komt de winst meer op naam van de rvc. Anders was er immers veel meer geld uitgegeven.
3 0