De Ligt: 'Bezig mijn snelheid te verbeteren'

JesseTH, 12-08-2017 om 10:00, 4908 views, De Telegraaf | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Matthijs de Ligt steekt met zijn achttien jaar nog veel op van de verhalen die hij hoort of leest van (ex-)grootheden binnen het voetbal, zo valt te concluderen uit een gesprek met De Telegraaf. Hij las vol bewondering de biografie van John Terry en luistert graag naar de verhalen van Barry Hulshoff. De Ligt is in zijn leven vooral bezig met voetbal en zoekt daarbuiten dan ook nog naar wat afleiding, op een positieve manier.

Het Engels van De Ligt was naar eigen zeggen behoorlijk slecht voordat hij bij Ajax 1 kwam, maar door het te spreken en vooral door Engelstalige boeken te lezen, is dat flink vooruit gegaan. 'Die vind ik leuker dan Nederlandse, omdat er veel mooiere uitdrukkingen, mooiere termen in staan.' Vooral voetbalbiografieën leest hij graag en daarvan las hij er al meerdere. 'Van Rio Ferdinand, Nemanja Vidic en John Terry tot Bobby Moore. Als ik lees, voel ik gewoon voetbal. Hebben ze het over Reading the game (het spel lezen). Of over een towering defender, een grote, sterke verdediger. Dat klinkt in het Engels toch veel mooier? Prachtig!'

De Ligt steekt een hoop op van de verhalen van oud-verdedigers. Zo las hij over hoe Terry zich in het team van Chelsea knokte en zijn wil om zich iedere dag te verbeteren. 'Dat is wel iets dat ik meeneem. Ik kan elke dag progressie boeken, de lat elke dag een stukje hoger leggen.' Sowieso is de kersverse achttienjarige erg bezig met wat er nog beter kan. 'Nu ben ik bijvoorbeeld fanatiek bezig om m’n snelheid te verbeteren. Daarnaast probeer ik veel energie in mijn lichaam te steken qua explosiviteit en kracht.'

Barry Hulshoff, de man die driemaal de Europa Cup I won met Ajax, is de zaakwaarnemer van De Ligt en beelden van die triomfen heeft hij dan ook al vaak gezien. 'Vroeger ging het voetbal langzamer, omdat het spel een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Maar als Barry over die tijd vertelt, hang ik aan zijn lippen. Meneer Krol bijvoorbeeld kon aanvankelijk weinig met links, begreep ik. Elke training weer probeerde hij daar zó veel vastigheid in te brengen en dat lukte. Het zijn dingen waar ik nu ook iets mee kan.' Toch keek de mandekker vroeger met meer plezier naar voetbal dan nu. 'Voor mijn gevoel waren de spelers toen wat vrijer om in het veld hun eigen gevoel te volgen en is het nu allemaal heel tactisch. Misschien komt het ook doordat ik het WK van 2006 en EK in 2008 echt als jongetje beleefde en het nu werk is.'

Wanneer hij zelf niet bezig is met voetbal, heeft De Ligt zijn vriendin, maar verder niet veel. 'Voorheen tenniste ik wel, maar Ajax heeft topprioriteit en dus is het niet meer verstandig om op de tennisbaan te staan. Ik moet daar nog wel een weg in vinden', aldus De Ligt, die vindt dat hij te weinig afleiding heeft buiten Ajax. 'Op vrije dagen zit ik meestal maar een beetje tv te kijken. Ik ben nog jong en als ik 22 of 23 ben heb ik misschien een gezin, waardoor ik vanzelf loskom van alleen maar Ajax. Maar dat is nu nog niet aan de orde.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax68
OPBOUWEND is hij zéér ZWAK, verzand daarmee ook snel in het Frank de Boer breedte voetbal, de bal gaat 80 x breed, en 40 x terug op de keeper en hij weet meestal dan ook géén oplossing, hij moet het zuiver van zijn kracht hebben, en verdedigend is hij óók tamelijk zwak !
Zijn mentaliteit is daar tegenover weer prima te noemen.
Kan en zal ook best allemaal goed komen, maar dat heeft nog wel een paar jaartjes nodig, én met een sterke man náást hem.
0 0
Ozymandias
Volgens mij is De Ligt slim genoeg om Ajax niet voordat hij 21 jaar oud is te verlaten. Als dat daadwerkelijk zo is kan hij de komende vier seizoenen als centrale verdediger van Ajax zich tot een dragende speler ontwikkelen. Het zou mij niet verbazen als hij daarna direct de stap naar de absolute top van Europa kan zetten. Ik kan maar één speler die door Ajax is opgeleid bedenken die op 17 jarige leeftijd completer was dan De Ligt en dat is Seedorf.
0 0
gi0vanni
Cruijff was ook wel een aardig talent maar die speelde op zijn 17e ook geen 34 wedstrijden.
0 0
Lagasj
Verstandige man.
0 0
ambtenaar
Dat zijn de echte, die naast alle uren met voetbal bezig te zijn ook nog voetbal boeken lezen.
0 0
Joseph
Wat een geweldige jongen, ik hoop zo ontzettend dat hij bij Ajax echt iets wilt neerzetten. Gelukkig is nu gebleken dat het salarisplafond niet meer gewapend is, dus financieel kan hij hier ook stappen maken.

Zou mooi zijn als hij dat gezinnetje nog in Amsterdam opzet.

1 0
Siemmie
Top gozer met een uitstekende mentaliteit
0 0
EVH
Speler die zich zowel fysiek als mentaal wil ontwikkelen.

Top
1 0
Youri08
Ik heb nog wel een aanrader voor hem: de biografie van Agassi. Wel geen voetbalboek maar wel de keiharde werkelijkheid van een individuele topsporter.
0 0
jaribombari
"Als ik 22 ben een gezin".

Zo gaat dat in de voetballerij.
1 0
Suarez16_
Nou inderdaad. Aan de andere kant krijgen je kinderen wel dingen van je carriere mee en om geld zit hij niet.
0 0
FlyingDutchMan
Ben 10 jaar ouder en begin daar nu al mee, voor mijn gevoel xD
0 0
MNJ7
Off

Zijn er leuke cafés in Amsterdam waar ik de wedstrijd kan kijken?
0 0
3sterren
Barretje ’de Naïeveling’ heeft nog geen tv, maar wel een oud transistorradiootje op de toog.

Zonder gekheid, rondom ’De Waag’ zijn genoeg leuke cafeetjes te vinden waar je luid je favo club mag en kan aanmoedigen. Daarna lekker naar de hoeren.
En anders op het Maria Heinekenplein, vóór de wedstrijd bij één van de lekkerste Chinese restaurants van mokum: ’Nam Kee’ (zit overigens ook in de buurt van ’De Waag’ de maaltijd nuttigen. Daarna lekker naar de hoeren...
; )

Veel plezier!
1 0
EVH
Waar zitten de lekkerste
0 0
Joel_en_Ajax
New King op de Zeedijk is nice!!
0 0
3sterren
Dat houd ik voor mezelf ; )

Tenzij je de restaurants bedoelde...
0 0
EVH
Nee die bedoelde ik niet :-)
0 0
Ajax#1900
Nee, Amsterdam is een dooie boel, cafés zijn er nauwelijks ;)
3 0
Youri08
Haha, geweldig
0 0
Rsv
Goed idee topper!
0 0
robertomalone
Ben benieuwd hoe hij dat doet. Kerel heeft al een grote aanleg tot spierontwikkeling. Gaat hij nog meer krachttraining doen, dan zou dat wel eens te koste kunnen van van zijn souplesse.
0 0
Wimmel
Vooral ook aan explosiviteit zei hij, die combinatie is anders.
1 0
insectenverdelg
Dat is idd nodig. hoop dat t lukt.
0 0
FlyingDutchMan
Wist dat hij niet heel snel was, maar dat Johnny Beukering moment vs Nice was wel even schrikken xD
0 0
Pauw
Toen zat hij er totaal doorheen. Slecht meetmoment.
0 0