Ajax heeft hoogste begroting; PSV zakt

JipVR, 11-08-2017 om 11:04, 15480 views, Het Financieele Dagblad | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Nu de Eredivisie voor de deur staat is het tijd om de balans op te maken, zowel sportief als financieel. Het Financieel Dagblad zette de begrotingen van de traditionele top drie op een rij, waaruit blijkt dat Ajax aan het langste eind trekt.

Ajax heeft dit jaar met zo'n 80 miljoen euro het meest uit te geven, hetgeen hetzelfde bedrag als vorig seizoen is. PSV was in 2016/17 lijstaanvoerder met 85 miljoen, maar de Eindhovenaren zien hun omzet dit seizoen flink slinken. De club zakt naar 70 miljoen, wat te maken heeft met het mislopen van Europees voetbal. NK Osijek bleek over twee wedstrijden te sterk voor de Eindhovenaren. 

In Rotterdam kan men met een positief gevoel uitkijken naar het nieuwe seizoen. Feyenoord kan door deelname aan de Champions League rekenen op een begroting van zo'n 65 miljoen euro, vijf miljoen meer dan het jaar ervoor. Excelsior heeft de kleinste begroting van alle clubs uit de Eredivisie. De club heeft een begroting van 6,2 miljoen euro, een half miljoen minder dan promovendus VVV kan besteden. 

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Raoul14
Jammer en opvallend dat het verschil relatief klein is. Had en moet veel groter worden.
0 0
JanTa
Ik denk ook dat het veel groter is. Ajax neemt zijn Europese wedstrijden nooit mee in zijn begroting en PSV doet dat standaard wel e. ik vraag mij af of hun aflossingen van hun schulden meegerekend is. Zo kan je dus heel creatief boekhouden.
0 -1
kweetniet
Poeh, met foute aannames is het wel heel makkelijk om creatief iets in twijfel te trekken. Ajax en PSV begroten op dezelfde wijze. Geen verschil wat Europese wedstrijden. Zoals beide clubs ook een bedrag uit losse kaartverkoop voor nog te spelen eredivisiewedstrijden begroten. Alles wat vooraf redelijkerwijs op gerekend mag worden wordt opgenomen. Transferbedragen zijn nooit een zekerheid. In de begroting wordt alles opgenomen dat betaald moet worden of met grote zekerheid binnenkomt. Transferuitgaven staan net als transferinkomsten niet in de begroting. Aflosverplichtingen zoals bijvoorbeeld de hypotheek staan wel in de begroting. Net als de huur van de Arena.

Overigens zegt de hoogte van de begroting niet eens zoveel. Uiteindelijk draait alles om het verschil tussen in en uitgaven aan het einde van het seizoen. En zelfs dat is ondergeschikt aan de sportieve resultaten. Liever elk jaar kampioen met steeds even veel uitgeven als binnen krijgen dan steeds tweede met jaarlijks vijf miljoen winst.

0 0
kweetniet
Ik ben even in de jaarcijfers gedoken van beide clubs. Ajax heeft vanaf 1998 tot zomer 2016 een totaal verlies geleden van 930 duizend euro. Dat is de belangrijkste reden waarom Ajax ondanks grote winsten in de afgelopen jaren nog steeds geen dividend heeft uitbetaald. Ondanks megawinsten op transfers in de afgelopen 18 seizoenen dus toch een verlies als geheel tussen zomer 1998 en zomer 2016. PSV heeft in de zelfde 18 seizoenen een winst gemaakt van ruim 23 miljoen (23,412 miljoen euro). Dat Ajax ondanks vele malen hogere inkomsten uit transfers toch meer dan 24 miljoen minder winst heeft gemaakt dan PSV zegt veel over de enorme verliezen die op bedrijfsvoering gemaakt zijn en deels nog worden gemaakt. Überhaupt niet goed dat Ajax ondanks veel grotere achterban en reclame inkomsten geen volledige financiële afstand van PSV heeft kunnen nemen.

Seizoen 1998/1999 is genomen omdat vanaf daar de oudste jaarcijfers gevonden konden worden voor beide clubs. De jaarcijfers tot en met seizoen 2015/16 zijn gepubliceerd. Afgelopen seizoen zal daar voor beide clubs een winst bijgekomen zijn. PSV met name via CL inkomsten en Ajax met name via transfergeld met oa Milik. Voor het huidige seizoen maken beide clubs opnieuw winst op transfers maar duikt PSV door gebrek aan Europees voetbal flink in inkomsten. Ik verwacht dat Ajax daardoor uiteindelijk over totaal 20 seizoenen in financieel resultaat net iets hoger uitkomt dan PSV.

Kanttekening bij de cijfers is dat PSV uit verkoop van de eigen grond een enorme boekwinst heeft kunnen maken omdat de grond zonder waarde in de boeken stond. Daar staat tegenover dat zij in die periode veel hogere investeringen in het eigen stadion hebben gedaan terwijl die waardestijging door afschrijvingen inmiddels ook niet in de boeken en dus ook niet bij het eigen vermogen staat. De werkelijke waarde van de selecties staat ook nooit in de boeken. Ajax heeft een waardevollere selectie dan PSV in 2017. Maar dat was ook al zo in 1998. Vraag is dan vooral of het verschil in selectiewaarde tussen Ajax 2017 ten opzichte van Ajax 1998 het lagere financiële resultaat verklaart als je het vergelijkt met het verschil tussen PSV 2017 en PSV 1998.

Uitgaande van een veel betere opleiding, grotere achterban, groter stadion en hogere reclame inkomsten zou het verschil in begroting tussen Ajax en PSV structureel minimaal 10 miljoen per jaar moeten zijn. In mijn ogen zou het verschil tussen Ajax en PSV even groot moeten zijn als het verschil tussen PSV en een club als AZ. Dan hebben we het jaarlijks over 20 miljoen euro verschil. In dat opzicht hebben Sar, Overmars en de rest een veel grotere prestaties te maken dan nu weer eens boven de begroting van PSV uit te komen. Feyenoord zou tussen Ajax en PSV in moeten zitten. Dus wat die presteren is sowieso treurig.
1 0
AbdelhakNouri22
De begroting heeft volgens mij te maken met spelerssalarissen en transferuitgaven samen.
0 -2
afca95
p$v begroot op succes, terwijl Ajax al jaren begroot op realistisch doelstellingen zoals EL en niet CL.
Kakkies begroten nu op CL maar volgend seizoen zal dat ook weer lager zijn als ze weer EL halen.
Ik ga ervan uit dat Ajax kampioen gaat worden en we stijgen naar een begroting van 100 miljoen binnen een paar jaar. Zeker met die op hol geslagen transfer markt.
0 -1
RusselWestbrook
Je wilt transferinkomsten begroten?

Doe maar niet.
2 0
EVH
Toch opvallend dat AJAX ondanks dat we veruit het grootste en modernste stadion hebben, de succesvolste club zijn, uit Amsterdam komen, toch geen grotere voorsprong qua begroting hebben op bijvoorbeeld psv.

Wellicht moet AJAX z.s.m. de JC Arena kopen om verder te groeien qua begroting.
3 -1
Radikaal
Er zit veel meer geld buiten Amsterdam dan jij denkt volgens mij.
0 0
HG26
Off: Dennis Johnson naar Ajax.
0 0
SoAFCA
voor het eerste of JA?
0 0
jollie18
Denk JA maar weet het niet zeker
0 0
Petervandersluis
Zag een paar samenvatting van de voorbereiding van Heerenveen, echt een lekkere speler.
1 0
ajaxminimax
Bron?
0 0
HG26
Omrop Fryslan.
0 0
ajaxminimax
Lijk me aardig betrouwbaar, kan iemand meer vertellen wat voor speler het is?
0 0
HG26
Technisch vaardige buitenspeler. Slim dat Ajax hem haalt voor dat hij doorbreekt bij Heerenveen. Werd gezien als de opvolger van Larsson.
1 0
Rujar
Ajax begroot niet op Europees voetbal. Als ze dat wel zouden doen zou je al uitkomen op 90 -100 miljoen.

PSV is volgens mij de enige club die ieder jaar Euopees voetbal in de begroting meeneemt.
0 -2
SoAFCA
Ajax begroot Europa League poulefase.
3 0
EVH
Exact.
Daarom zou je verwachten dat AJAX een veel grotere voorsprong qua begroting zou hebben dan nu het geval is.
1 0
Felix Gassenlicht
Vaag verhaal. Auteur begrijpt er weinig van. Wat is nou een begroting van 80 miljoen? Bedoelt hij verwachte omzet? Of dat wat er overblijft na aftrek van kosten.
Overigens is het Europees gezien zo dat wie het meeste geld heeft ook het beste team heeft en de grootste successen behaalt. In Nederland is dat helaas niet zo, zeker de laatste 3 jaren niet. Dus dat zegt wat over de mensen die aan het roer zitten.
0 0
Ajax#1900
Termen begroting en omzet worden door elkaar gebruikt hier idd. Titel is al wel aangepast.
0 0
S_020
Met de CL erbij had je de 100mil aangetikt.
1 0
Ajaciedvooraltijd
Hoeft geen poen meer bij in Amsterdam. Toppers lekker aan boord houden en kampioen worden.
0 0
BL4EverAjax
Poen is altijd welkom, maar dan wel zonder de verkoop van spelers ;)
0 0
ditisdebeslissing
orejuela gearriveerd op de toekomst....! zou het dan...
0 0
Suarez16_
Wat?
0 0
nvd-afca
Dit was een laar jaar terug toch boven de 100 als ik me niet vergis? Volgens mij heeft Marc netto sindsdien alleen maar meer geld binnen geharkt met de verkoop,(iets wat hij wel goed doet) dan dat we uitgeven aan transfers.
0 0
Bjorn
Ja, als er CL wordt gehaald is de begroting voor dat seizoen 100 miljoen. Dat staat overigens los van het vermogen e.d.
0 0
Ferd
Ajax begroot de CL niet dus wel of geen CL veranderd niets aan je begroting.
0 0
@Maar7en
Een begroting is wat anders dan vermogen..
2 0
M.Olsen
Nee er is +100 aan eigen vermogen. Dat is niet de begroting en ook niet het geld op de bank. Eigen vermogen is alle bezittingen - schulden.
3 0
Bjorn
Ja dat klopt, maar hij doelt op de begroting. Wanneer de CL wordt gehaald zijn de inkomsten dermate veel hoger dat er puur in dat seizoen gewerkt kan worden met een begroting van 100 miljoen.
0 0
M.Olsen
Ajax en feyenoord begroten geen Europees voeltbal. Al weten we op voorhand dat we hem gaan winnen blijft het op 80 miljoen
0 0
Bjorn
Poulefase EL wordt altijd op begroot.
0 0
EVH
Poulefase EL wel.
0 0
BrandjeXL
Dat dacht ik dus ook.
0 0
mistermiyagi
Beetje amateuristische neergezet.

Voor de echt inhoudelijke zaken kan je beter de begroting jaarlijks volgen, de uitgaven, het eigen vermogen, en de inkomsten.

Ajax zal er goed aan doen om nu een besluit te nemen, stadion kopen om meer winst te maken en daardoor de lonen wat omhoog te gooien.
Meer marketing en grotere sponsor contracten af te sluiten met Azië.
(bv een chineze ster speler binnen halen, ect)

Ajax komt al jaren op mij over als een stel slapjanussen, die alles op safe spelen, geen besluiten weten te maken en geld blijven oppotten.
0 0
Koenniiee
Wat is er waar van de overname van de aandelen van de Gemeente Amsterdam in de 'ArenA' door Ajax zelf? Ik meen dat vaag ergens gelezen te hebben. Dat zou anders al een goede stap zijn.
0 0
chrisjuhhh
Amsterdam gaf het aan Ajax en behielden een aantal.
0 0
Ajax#1900
Is waar. Check BNR. Gaat stap voor stap.
0 0
@Maar7en
Heeft veel met de aandeelhouders te maken die ook een vinger in de pap hebben.. Hopelijk worden er nooit aandelen aangekocht door een activistische aandeelhouder :-(
0 0
chrisjuhhh
Hahahaha sorry lachte me lul uit me aandelen broek .
0 0
RusselWestbrook
Ben je nou serieus of?
0 -1
@Maar7en
Yep... aandeelhouders willen een keer diffident zien van Ajax. Zou graag zien dat ze de aandelen opkopen.. scheelt een boel kapiteins op het schip wat allemaal vertragend werkt.
0 0
RusselWestbrook
8 cent per aandeel is er uitgekeerd in de afgelopen 5 jaar.

8 fucking cent.
0 0
JesseMKB33
Dat zegt dus precies helemaal niks. Ligt eraan hoeveel aandelen er zijn. Voor zover ik weet zijn er zo'n 18 miljoen.
1 0
RusselWestbrook
Keer 0.08 = wisselgeld in de voetballerij.

Gaat dan ook nog 73% van dat bedrag naar Ajax zelf.
0 0
ovdw
Aandelen zijn ongeveer 193 miljoen euro waard. Aandelen per stuk ongeveer 10 euro. Ca. 50 miljoen van totale beurswaarde (27%) is niet van Ajax. Dus plusminus 5 miljoen aandelen in vreemde handen. 8 cent dividend zou dus ongeveer 4 ton bedragen. Dat lijkt me te overzien.

Note: een grove berekening, maar veel zal het er niet naast zitten.
0 0
ovdw
Dividend. Niet om te zeiken, but just so you know.

Ajax is verder ook nooit verplicht om dividend uit te keren. Bovendien houden aandeelhouders over het algemeen aandelen omdat ze speculeren op prijsfluctuaties van het aandeel. Uitkering van dividend verlaagt de prijs per aandeel met dezelfde mate als de grootte van het uit te keren dividend. Een gemiddelde aandeelhouder schiet hier dus niet zo veel mee op.

Verder heeft Ajax aandelen uitstaan met een waarde van 193 miljoen euro. 73% daarvan is in eigen handen. Het kost dus ruim 50 miljoen euro om "een boel kapiteins op het schip die vertragend werken" op te ruimen.

Ik vind dat een hoop geld voor iets dat weinig oplevert, aangezien Ajax al gewoon een meerderheidsbelang heeft.
0 0
chrisjuhhh
de aandelen waren een support of gun aandeel aan Ajax .
0 0
ovdw
Ik wilde alleen duidelijk maken dat over het algemeen geen enkele aandeelhouder zit te wachten op dividend. Laat staan die van Ajax dan als het klopt wat jij zegt.
0 0
chrisjuhhh
het klopt , want sinds dag 1 heb ik aandelen en nooit dividend gezien .
0 0
skinny hein
chinese sterren bestaan niet...anders zaten ze al bij manu of real.
0 0
EVH
Ik denk dat een Chinese superster al niet eens meer voor het geld naar Europa komt.
0 0
RusselWestbrook
En als je de eerste bent die een potentiële Chinese superster op de kop tikt, dan heb je de jackpot. Letterlijk tientallen miljoenen shirtverkopen kun je verwachten.
1 -1
Ferd
Allemaal winst voor Adidas, Ajax ziet er weinig van, alleen als ze via de Ajax webshop kopen. En natuurlijk kassa voor de fabrikanten van namaakshirts.
1 0
OKP-AFCA
Denk je dat al die chinezen de trip maken om een shirtje in de fanshop te kopen?
Normaal gezien gaan de meeste verkopen dan via de webshop, die is zelfs al in het chinees geloof ik.
0 0
Minsc
Tel er bij Feijnoord (of hoe je dat ook schrijft) maar alvast 16 miljoen bij op vanwege het bereiken van de kwartfinale CL, ze hebben ons ingehaald!
0 0
NouridolbergNeres34
Kwartfinale hahahahah jij bent grappig. Mogen blij zijn als ze meer als 3 punten pakken in de poulefase.
0 0
Minsc
Ieder puntje is er 1 teveel!
0 -1
Ajacied33
Denk dat je op de verkeerde site zit gap. Bovendien is het onzin wat je zegt. Maar dat weet je zelf ook
1 -1
PeterVKV
klap van de molen gehad?
3 0
ditisdebeslissing
wij zijn Ajax wij zijn de rijkste! dat dan weer wel.
3 0
RaynoFischer
En de mooiste ;).
En de grootste van Nederland.
1 0
NouridolbergNeres34
En de beste.
1 0
RaynoFischer
Ook, dat moet dit jaar weer eindelijk vertaald worden naar prijzen ;)
1 0
ovdw
Haal bij Ajax er 5-6 miljoen euro af vanwege Europees voetbal en je hebt het structurele verschil met PSV. Ik blijf me verbazen dat dit slechts 4-5 miljoen euro is?!
0 0
Bjorn
Ik acht het heel onwaarschijnlijk gezien onze sponsoren.
0 0
MFox
Het gat had nog veel groter kunnen en moeten zijn.
0 -1
BrandjeXL
Want?
0 0
FUBAR
Hoe dan?
0 0
Meinders
Cl?
0 0
BrandjeXL
Begroot Ajax niet
0 0
Minsc
Jawel. Is een keer uitgelegd door de financiële bobo, ze begroten een gemiddelde. Iets van 3 x per 10 jaar CL.
0 0
Bjorn
Groepsfase EL is inmiddels begroot geloof ik. Gezien alle nieuwe sponsordeals zit dat wel goed.
0 0
ovdw
Beste begroting? Hoogste begroting moet het zijn.
8 0
Bensco
wie had dat gedacht??

van veel geld en dure spelers kopen
naar huren omdat je europees voetbal bent misgelopen
32 -1
Ajax412
Hahahaha :')
2 -2
Gerard36
heel mooi gezegd, en het klopt helemaal
3 -1
godenzonenssuper
Zo zo, niet-voetballer Gebrands heeft de zaakjes maar mooi op orde dus.
0 -3