Stam: 'Heel item of je Cruijff-volger was of niet'

BVeenstra, 26-07-2017 om 16:50, 5343 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Reading-manager Jaap Stam heeft verklaard dat hij het niet eens is met de gedachte dat mensen binnen Ajax wel of geen Cruijff-volger moeten zijn. De Kampenaar, die in Amsterdam trainer was van Jong Ajax, geeft in de nieuwe Voetbal International aan dat trainers ook hun eigen opvattingen kunnen hebben.

Ten tijde van de Fluwelen Revolutie stond Stam volledig achter Johan Cruijff in de rechtbank, maar later nam hij geen partij in het conflict tussen Ajax en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk. Stam wilde vooral zijn eigen weg volgen, zo vertelt hij. 'Het werd bij Ajax een heel item of je een Cruijff-volger was of niet. Dat vind ik een rare manier van denken. We zijn allemaal opgegroeid met het aanvallende voetbal waarvoor Cruijff de basis heeft gelegd. Maar dat wil toch niet zeggen dat je geen eigen ideeën kunt hebben?', vraagt de oud-verdediger zich af.

Stam noemt de jaren bij Ajax leerzaam, maar verbaasde zich over de andere manier waarop er vorig seizoen over Jong Ajax werd gesproken. 'Je kunt prestaties nooit volledig op één seizoen of één trainer terugvoeren', verwijst Stam naar de vele complimenten aan het adres van Marcel Keizer. 'Wij werkten met ontzettend veel verschillende spelers. Afgelopen seizoen is gekozen voor een relatief vaste ploeg, waarvan een paar toptalenten zich steeds verder hebben ontwikkeld. Ook als team konden ze daardoor doorgroeien. Dat is een andere insteek. Het gaat me vooral om de manier waarop mensen elkaar napraten. Net zo goed als de voetbalvisies van Peter Bosz en Frank de Boer minder van elkaar verschillen dan veel mensen roepen. Het is allemaal niet zo zwart-wit.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Genant
Jaap was wel degelijk voor Ajax. Frank ook. Hoe ze Ajax-voetbal moeten spelen snappen ze echter niet.
0 0
MichelAngelo66
Jaap zeg nu gewoon dat je schijterd was en vervolgens een prut coach bleek. Stelling nemen wil nog niet zeggen dat je geen eigen inbreng mag hebben.
Je hoort gewoon niet bij Ajax. Ondanks dat je aan het einde van je carrière zei altijd een Ajacied zou zijn geweest. Dat kwam denk ik wel goed uit om je laatste periode bij een goede ploeg te kunnen doorbrengen.
0 0
ElFlaco14
Aanvallend voetbal heeft puur te maken met spelers.
Als een trainer Nouri op de tribune plaats dan houdt deze trainer niet van aanvallend voetbal zo zwart\wit is het helaas.
Bang voor risicos. Stam kan een goeie trainer zijn, maar niet voor ajax.
0 0
je
Jaapje Moet een eigen club oprichten FC Jaapje .

Welke spelers Zijn beter geworden bij JA door Jaapje?
Verdedigers.
Schoenmaker Houdt je bij je leest .
Jaapje was een goede verdediger tot het moment dat hij het beter wist Dan Mr Alex Ferguson en van af dat moment ging het mis met Jaapje.
1 -1
Harrie Nak
Jaapie is een beetje gepikeerd en / of bitter.
0 0
Web
Iedereen praat zijn eigen straatje schoon, zo werkt het nou eenmaal.

Maar het is ook niet allemaal zo zwart wit als iedereen roept, maar het was ook mijn trainer niet.
0 0
trodat4030
Aldus de man die Nouri op de tribune zette ipv in de basis...
1 0
Rudolph J
Nog zo'n verdediger, die het voetbal heeft uitgevonden ...
0 0
AjaxIsrael
In 2011 en 2012 kozen de heertjes allemaal slim de kant van Cruijff omdat ze wisten dat "de andere kant" het nooit kon winnen van Johan almighty.
En wat gebeurt er naderhand?
De heertjes zaten op mooie plekken en hadden opeens schijt aan de man door wie ze mooie functies kregen.
Jonk en zijn mensen bleven JC trouw. De rest heeft zich misdragen.
En Uiteindelijk is Bosz overhoop komen te liggen met een deel van de conservatieve backstabbers.

Zwarte bladzijde in de geschiedenis van Ajax.
3 0
EVH
Je hebt gewoon gelijk.

Maar ja, elephant in the room heh.
Niemand wil dit horen. De meesten willen politiek correct blijven en dit met de mantel der liefde bedekken.

Dennis en Edje moeten zich schamen.
1 0
gs1
wel heel erg zwart wit
0 0
klopper
Feitelijk klopt het redelijk. Frank wilde idd ook altijd vooruit voetballen. Echter deed Frank dat vaak op de verkeerde manier. Onder Bosz stond Ajax vaak een stuk hoger, waardoor je ook makkelijker en eerder druk kan zetten. Helaas lijkt ook Stam dat tactische inzicht. Hij zou eens op YT kunnen kijken naar hoe Oranje in 1974 op de bal joeg. Dát is volgens de Cruijff-manier voetballen. Daar kun je eigen gedachtes over hebben, maar als je dat goed beheerst ben je altijd kansrijk tegen elke tegenstander.
0 0
geDaante
'We' zijn helemaal niet opgegroeid met het aanvallende voetbal waar Cruijff de basis voor heeft gelegd. Stam snapt daar net als De Boer, Winter, etc, etc., namelijk helemaal niks van, de KNVB ook niet, dat slappe aftreksel en gedrocht van een filosofie en speelwijze heeft niks met de visie van Cruijff te maken.

En nee, je kan niet in een opleiding die volledig ingericht zou moeten zijn ten behoeve van het eerste, en met eenzelfde visie als het eerste, en door de hele club heen, jeugdtrainers hebben die hun eigen dingetje doen. Dan moet je mee in die clubvisie, anders doet ieder elftal het anders, en ben je overgegeven aan de visietjes van de trainers die je op dat moment hebt rondlopen. Paar wisselingen, en al die elftallen spelen wéér anders, en ook weer anders onderling.

Dat slaat werkelijk nergens op en is totaal kansloos. Helaas zie je dit alweer gebeuren bij Ajax. Allemaal vanwege de egootjes en eigenbelang.
4 -1
robert R.
God wat ben ik blij dat Stam niet benaderd is als nieuwe hoofdtrainer. Staat in de laatste alinea net als FdB tijdens de voorbeschouwing op Lyon Ajax partijtje onzin te brallen.

Het voetbal van jong Ajax onder Stam deed pijn aan de ogen gedurig, net zoals de laatste 3 jaar onder FdB bij het 1ste. Vorig seizoen kwam bij tijd en wijlen het kwijl uit je bek lopen als je Ajax1 of jong Ajax zag spelen.
1 0
MisterAFCA
Aanvallend voetbal Jaap met volle druk naar voren en meteen de tegenstander bij de strot grijpen. Daar stond Cruijff voor en dat zou heel Ajax moeten willen. Eigen ideeën prima maar wel in de lijn van Ajax. Dus niet spelen om niet te verliezen maar altijd voor de winst met verzorgt, aanvallend voetbal en het liefst met zoveel mogelijk doelpunten. Maar succes bij Reading met eigen ideeën. Jong Ajax speelde fantastisch vorig jaar en daar had Keizer zeker een aandeel in!
2 0
EVH
"Net zo goed als de voetbalvisies van Peter Bosz en Frank de Boer minder van elkaar verschillen dan veel mensen roepen"

Wellicht, maar dan is de uitvoering daarvan WEL heel erg verschillend.

Jaap heeft waarschijnlijk niet goed opgelet de afgelopen jaren.
Onder FDB werd er voornamelijk zijdelings en terug gepasst en gespeeld, terwijl er onder PB al vanaf de eerste wedstrijd veelal direct naar voren werd gepasst en gespeeld.
Dag en nacht verschil was het.
2 0
Godenzoon24
Piediepiediepiedie Jaap.
1 -1
Koenniiee
Laat zich kennen en zit er wel degelijk naast. Het verschil tussen FdB en Bosz is aardig groot, maar ook het verschil tussen hij en Keizer is immens.
2 -2
FlyingDutchMan
Jaap kon onze geweldige Nouri al opstellen, koos echter voor fucking Danny Bakker die tegenwoordig de afwas doet.. Tot zover het trainersinzicht van Jaap..
6 0
Fredschuit1
Gelijk heeft ie over dat jeugdtrainers hun eigen ideën mogen hebben. Al moeten sommige dingen wel vast staan. Zoals altijd met buitenspelers, opkomende backs spelen. En hoge pressie bij balverlies. Maar hoe dat ingevuld wordt zou de trainer moeten bepalen.

Maar tussen Frank en Peter zit wel degelijk veel verschil. Bij Peter ging zowat alles vooruit. Bij Frank veel geschuif en was onderhand Cillissen degene met de meeste balcontacten.
2 0