Stats: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep

BvdPloeg, 08-06-2017 om 10:00, 33968 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar Klaas-Jan Huntelaar, de spits die na negen jaar terugkeert op het oude nest.

Het kwam op 1 juni als donderslag bij heldere hemel, maar tegelijkertijd was het misschien helemaal niet zo verrassend. Ajax zat al enkele transferperiodes achter Huntelaar aan en nu de spits transfervrij was bij Schalke 04 was het moment daar om toe te slaan. Ajax communiceerde meteen dat Kasper Dolberg de eerste spits blijft in Amsterdam en dus werpen we een blik op de cijfers van de kersverse tweede spits van Ajax. Hoe verhoudt de routinier zich tot 'concurrent' Dolberg?

Huntelaar heeft niet het meest succesvolle seizoen uit zijn loopbaan achter de rug. De spits kwam slechts tot 1.130 minuten, verdeeld over 24 wedstrijden. Hij verloor door blessureleed en vorm zijn plek aan Guido Burgstaller en kwam dus vaak als invaller binnen de lijnen. Hij komt zodoende tot een speelpercentage van slechts 25 procent. In de minuten die hij speelde, scoorde Huntelaar wel vijf keer en gaf hij eenmaal de assist. De overige cijfers:


Wat opvalt, is dat Huntelaar en Dolberg op veel vlakken helemaal niet voor elkaar onder doen. Het aantal schoten per wedstrijd ligt bij Dolberg wat hoger, maar Huntelaar verstuurde in zijn minuten gemiddeld meer passes. Het aantal keypasses is vrijwel gelijk, maar Dolberg gaat wel weer veel meer aanvallende duels aan. Van die aanvallende duels wint Huntelaar er echter procentueel weer meer. Belangrijke kanttekeningen is dat Dolberg de cijfers overlegt op basis van drie keer zoveel speeltijd in minuten.

Als we de SciSkill-index van beide aanvallers bekijken, dan kunnen we concluderen dat Ajax met Huntelaar op papier een prima concurrent voor Dolberg heeft binnen gehaald. Zijn SciSkill-index (uitgebreide uitleg), een score die bestaat uit een combinatie van de aanvallende, verdedigende en weerstandsfactoren (afhankelijk van de competitie) van een speler, ligt met 81,4 wat hoger dan bij Dolberg (79,5). Hierbij moet gezegd dat Huntelaar een jaar geleden nog een SciSkill-score had dat 7,2 punten hoger lag. In de selectie van Schalke de meest negatieve ontwikkeling wat betreft SciSkill. Dit is voornamelijk toe te wijzen aan het feit dat hij in het afgelopen seizoen zijn basisplaats verloor aan de 28-jarige Oostenrijkse Burgstaller. Bij Dolberg zien we hieronder juist een enorme opgaande lijn. 


De opgaande lijn van Dolberg is indrukwekkend, maar de SciSkill-score van Huntelaar zat de afgelopen vier jaar soms zelfs ruim boven de 90. Die is het laatste jaar wat ingezakt, maar het tekent nog steeds de kwaliteiten van de routinier. Dat blijkt helemaal als we naar de potentiescore van Huntelaar kijken. Deze potentiescore is een verwachte maximale SciSkill-score op 28-jarige leeftijd. Die leeftijd is Huntelaar al een tijdje gepasseerd, maar daar is de P-Score voor verzonnen. Deze zogenaamde 'percentiel' score vergelijkt de SciSkill score met de scores van leeftijdgenoten die binnen een range van zes maanden ouder en jonger vallen van de betreffende speler. Als een speler een percentielscore heeft van 98 (uit 100), betekent dit de speler bij de beste twee procent spelers behoort in zijn leeftijdscategorie, gebaseerd op de SciSkill index. Klaas-Jan Huntelaarheeft een P-Score van 98,1.

In zijn leeftijdscategorie behoort Huntelaar dus (nog steeds) bij de beste twee procent van Europa. Dat 'The Hunter' nog allerminst aan afbouwen denkt, is ook op basis van de cijfers vrij logisch. Zijn SciSkill-score ligt momenteel namelijk ongeveer op hetzelfde niveau als in zijn topseizoenen bij Ajax tussen 2006 en 2008. Huntelaar was tussen zijn 29e en 30e levensjaar op zijn best. Als spits van Schalke 04 haalde hij toen een SciSkill-score van maar liefst 106. Het was de periode met het seizoen 2011/2012 inbegrepen. In die jaargang kwam Huntelaar 48 keer binnen de lijnen en maakte hij het duizelingwekkende aantal van 48 goals.

Conclusie:
Klaas-Jan Huntelaar is niet meer die topspits uit 2011/2012, waarin hij Schalke bij de hand nam. Voor velen is hij ook niet meer de spits die in zijn eerste Ajax-periode 105 keer scoorde in 136 optredens. Op basis van zijn cijfers is dit echter opvallend makkelijk te weerleggen. Huntelaar had in de Bundesliga zijn invloed als hij speelde en met zijn SciSkill-score behoort hij ook nu nog steeds tot de betere spitsen van Europa in zijn leeftijdscategorie. 

Kasper Dolberg heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en gaat Huntelaar in SciSkill-waarde snel voorbij als hij zich zo blijft ontwikkelen. Maar met Huntelaar heeft hij straks wel een spits aan zijn zijde die op topniveau heeft bewezen te kunnen presteren. Huntelaar zat afgelopen seizoen misschien op de bank, in de jaren ervoor haalde hij nog SciSkill-scores waar Dolberg graag naartoe wil. Een mentor-rol lijkt Huntelaar zodoende wel toevertrouwd als tweede spits, maar Ajax haalt met de goalgetter vooral ook een spits binnen die niet wil afbouwen. Huntelaar brengt juist extra kwaliteit binnen de ploeg, ook binnen de lijnen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Ben benieuwd wat hij nog kan. Toch wel wat pittige blessures gehad en een jaartje ouder.
Het siert hem dat hij niet naar de zandbak gaat, maar ik vrees dat hij bij ons niet heel veel zal spelen.
0 0
FlyingDutchMan
Huntelaar topper, welcome back!
2 0
Ajax meister
Heb het nog niet gelezen, doe ik vanmiddag wel even. Maar al deze cijfers van welke speler dan ook kan zo de container in. Een spits van Ajax is niet te vergelijken met 1 van VVV of Real Madrid . Dan heb je ook nog eens met dat beetje geluk hoe jouw seizoen verloopt. Dan moet je denken aan weersomstandigheden, fitheid, hoeveel goede passes krijg je voorgeschoteld en ga zo maar door.
Een speler die al 10-15 jaar in het vak zit vergelijken met iemand die net 1 jaar Prof is gaat zeker niet op. Als Dolberg toevallig 5 doelpunten meer maakt zien al die statistieken er heel anders uit, zeker omdat je maar 1 jaar op niveau gespeeld heb.
Als Messi of Ronaldo bij Ajax zou spelen dan maken die 2 superspitsen 30% minder doelpunten omdat je teamgenoten ook minder goed zijn ( en logisch )
We gaan het aankomende Jaar zien of Huntelaar zijn waarde waar maakt. Ik hoop van wel want ik ben fan van beide Ajacieden.
3 0
trainerdv
Klopt wel ja. Je hebt bij de laagste amateurklasses spelers die 50 goals per seizoen maken en keepers die het hele jaar de 0 houden. Volgens de 'stats' zou je die moeten halen dan.
1 0
Youri08
Over 11 maanden weten we het.
0 0
Panama
Bij Johnny duurde het wat korter haha
0 -2
Asociaal
Niet veel zullen het met me eens zijn, maar persoonlijk zou ik ze wel eens samen naast mekaar willen zien spelen/starten (niet alle wedstrijden overigens). Helaas zal dat niet snel gebeuren gezien het systeem wat Ajax hanteert
0 0
AFCAsphere
Kan wel. Dolberg speelde in de jeugd als linksbuiten. Pas toen hij bij het eerste team kwam, begon hij als spits te spelen. Hij kan dus wel degelijk samen met Huntelaar spelen, maar dan moet je Younes opofferen, of Dolberg als rechtsbuiten opstellen.
0 0
Maik
Speelde die Schmidt niet 3-5-2? Is de selectie ook gelijk wat meer in balans :P
0 -1
wendoo9
Dolberg een hele goeie spits in wording, maar wisselt nog hele goeie momenten af met ook matige momenten. Lijkt soms afwezig en ook regelmatig balverlies .Maar komt zeker goed met deze koele kikker.
1 0
Rockpotje
Die hele SciSkill score komt me iets te vaak terug in het artikel. Prima natuurlijk als quatitatief overzicht voor vorige prestaties, maar niet per se een indicator voor de huidige vorm/kwaliteiten. Als een speler een SciSkill waarde van 90 heeft en tien bagger wedstrijden speelt zal zijn waarde flink gaan dalen, maar niet in één keer naar zijn huidige niveau schieten lijkt me. Het feit dat Huntelaar z'n waarde flink is gedaald betekent dus dat zijn laatste wedstrijden best wel slecht waren, terwijl Dolberg zijn waarde juist flink is gestegen. Als je dus naar de trend kijkt is Dolberg momenteel een stuk beter dan Huntelaar.
1 -1
waynelove
Duidelijk
0 0