De Volkskrant: Ajax aantrekkelijk, niet efficiënt

BvdPloeg, 04-04-2017 om 07:57, 18376 views, De Volkskrant |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax kijkt op de ranglijst tegen een achterstand van drie punten aan en bovendien is het doelsaldo minder dan dat van Feyenoord, maar het had er allemaal heel anders uit kunnen zien. De Volkskrant dook de cijfers in en concludeert dat Ajax veel kansen creëert, maar er procentueel weinig benut.

'Ajax werd al meerdere malen geroemd om het aantrekkelijke spel, maar efficiënt blijkt het allerminst', opent de ochtendkrant. 'Ajax loste het vaakst van alle clubs een schot, 565 keer. Slechts 10 procent van de pogingen resulteerde in een doelpunt. Feyenoord is een stuk effectiever. De koploper schoot 483 keer op het doel en had in 14 procent van de gevallen succes. Daarmee is Feyenoord de efficiëntste club in de eredivisie, terwijl maar liefst twaalf clubs het beter doen dan Ajax.'

 

'Het missen van grote kansen (een uitgespeelde aanval of een-op-eensituatie met de keeper) is het hele seizoen al een probleem bij Ajax. 69 keer kreeg de ploeg van Bosz dit seizoen een grote kans. Daaruit maakte het dertig doelpunten (43 procent)', valt er verder te lezen. 'Ook in dat opzicht is Feyenoord effectiever dan Ajax. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst creëerde tot nu toe 71 grote kansen. Daarvan werden er 35 omgezet in een doelpunt (49 procent). Door alle gemiste kansen heeft Ajax ten opzichte van vorig seizoen tien doelpunten minder gemaakt - terwijl de club per wedstrijd meer kansen creëert: vijftien om twaalf. Bovendien schieten de Ajax-spelers nu vaker op doel dan vorig seizoen ( 7,4 om 6,1 schoten op doel per wedstrijd). Het levert tot nu toe nog niet het gewenste resultaat op.'

Ga in stijl het voorjaar in met deze WZAWZDB-zonnebril!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Dat Feijenoord de meest efficiënte club is zagen we afgelopen zondag heel duidelijk in beeld.

Mmmmwwhooeeoeoehaahaahahaha!
1 -1
NouriVandeBeek
Weet je wat efficiëntie betekent?
1 0
Radikaal
1 kansje, 1 goal, 93 minuten pijn.
0 0
OKP-AFCA
Alleen gaat het seizoen niet over een wedstrijd en is het dus toch een vervelende waarheid dat Feyenoord efficiënter is.
1 0
Labrador
Ze hebben 1 x op doel geschoten en die ging er in
0 -1
Reicer
Het ligt er natuurlijk allemaal aan, vanaf waar er wordt geschoten. Schiet je 10 keer van afstand of vanaf 5 meter, dan zal die vanaf 5 meter er waarschijnlijk vaker ingaan. Dus vergelijken puur op basis van schoten stelt niets voor.
Op basis van 'grote' kansen kan al beter, maar ook dat lijkt me nogal subjectief, er staat ook nergens vermeld hoe ze bij de definitie van 'grote' kans komen.
Als ze nu eens een Expected Goals model zouden gebruiken, kan je veel beter conclusies trekken.
En onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat het benutten van kansen meer wordt bepaald door pech/geluk dan door kwaliteit.
2 0
Maxwell_5
Om deze reden juich ik bijvoorbeeld de (terug)komst van Huntelaar toe. Die jongen hoeft geen 90min te voetballen. Maar Ajax heeft geen pinchitter, iemand waar je tijdens de wedstrijd over kan schakelen op plan B. Hoeft niet eens een stormram te zijn, maar in ieder geval iemand met een neusje voor het doel.

Mindere wedstrijden zal je altijd houden, zie bijv nu Roda, Willem II en recentelijk Excelsior. Vergelijk Excelsior uit van dit seizoen met het seizoen waar Ajax bijv de mogelijkheid had om van der Hoorn de spits in te gooien. Dan is het simpel om heel minachtend over van der Hoorn te praten, maar hij zorgde wel voor drie punten die je aan het einde van de rit broodnodig hebt.
1 0
BrandjeXL
Als Ajax het op kan brengen om tegen Excelsior te spelen zoals tegen Kopenhagen en 010 dan win je daar met 0-8. Het heeft niks met plan B te maken maar met de instelling van de spelers. Neemt niet weg dat je KJH best kan halen want je hebt ook spelers nodig die de boel op scherp zetten. Bij ons zijn ze veel te lief voor elkaar als het niet loopt.
1 0
Maxwell_5
Laat ik wel even duidelijk stellen dat Ajax van iedereen hoort te winnen in de eredivisie. Des te meer van een Excelsior. Maar je mag er ook vanuit gaan dat je niet alle wedstrijden top speelt. Soms door blessures of schorsingen of doordat je midweeks Europees moest opdraven. En soms dus simpelweg omdat je een offday hebt, dan kan je nog zo goed (willen) zijn, die wedstrijden heb je er tussen zitten. Vanuit de positie als trainer zie ik het als een plus dat je dan opties hebt om een wedstrijd alsnog in je voordeel te beslissen.
0 0
Bjorn2321
Ach als we Traore uit die statistieken halen gaan de percentages voor 100% kansen wel dik omhoog ;)
1 0
FlyingDutchMan
Ben je ineens dodelijk effectief xD
2 0
nuff-said
En younes dan? Denk dat die nog erger is
1 0
Ruff Rhythim
Zie het dit seizoen niet meer gebeuren maar volgend seizoen moet dit echt anders.
0 0
Labrador
De conclusie is dus dat Bosz het aardig voor elkaar heeft maar dat het materiaal het laat afweten
2 -1
BrandjeXL
Kan, je kan ook zeggen dat hij het verkeerde materiaal op stelt zoals Younes en Traore.
2 0
Labrador
Kan, maar je kan ook concluderen dat het materiaal waar hij mee moet werken ondermaats is. :)
0 -1
BRAMHOUTEN
Precies, bosz blijft stront eigenwijs en de spelers die opzichtig falen maar opstellen. Wisselt standaard altijd veel te laat waardoor je een wedstrijd niet meer kan omkeren!
0 -1
strafschop
Je kan ook stellen dat PB niet het beste uit zijn spelers haalt. Vorig seizoen scoorde Younes nog acht doelpunten met veel minder schoten en in minder speeltijd.
1 -1
ajax4ever01
Eens, maar dat willen de meesten hier niet begrijpen. Als je telkens die reacties van Bosz-out leest! Met dit materiaal moet je gewoon makkelijk kampioen worden als je de rest van de ploegen in de eredivisie ziet alleen het komt er niet uit, dat is een pure mentale instellingskwestie
0 0
RaynoFischer
Dat is in een paar gevallen zeker zo geweest.
0 0
FlyingDutchMan
Niet echt verrassend, meer bevestiging van wat men al dacht.
1 0