Jonk over het gemis: 'Denk vaak terug aan Johan'

BVeenstra, 24-03-2017 om 07:15, 1493 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voetbaltrainer Wim Jonk denkt nog vaak terug aan de vorig jaar overleden Johan Cruijff. In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt Jonk over het leven zonder de legendarische nummer veertien, maar ook over hoe de visie van Cruijff zich kan ontwikkelen en verspreiden over de hele wereld.

'Zeker de laatste jaren hebben we veel tijd met elkaar doorgebracht. Er zijn geen vaste momenten waarop ik aan hem denk. Het zit hem in kleine dingen: hoe gevat hij kon zijn als hij voetbal keek. Ik stel mezelf soms de vraag: 'hoe zou Johan dit aangepakt hebben?''', vraagt Jonk zichzelf af, waarna hij vertelt over het ontwikkelen en verspreiden van de Cruijff-visie. 'In het belang van het voetbal en de fans. Dat gaat om de manier van spelen, aanvallend en aantrekkelijk dus. Maar ook hoe je dat vertaalt naar trainingen. Van de pupillen tot aan het eerste elftal. Een tweede hoofddoel is wat wij noemen: het individueel opleiden.'

Om dat te bewerkstelligen is het project Cruyff Football gelanceerd en aankomende zomer strijkt men neer in China. 'Daar ligt nu een mooie kans om het vanaf het begin goed neer te zetten. Belangrijkste doel daar is nu het opleiden van de opleiders. Er zijn nu heel veel verschillende initiatieven gaande in China, maar wij willen stap voor stap werken. Deze zomer starten we daarom met partners in Peking, met cursussen voor Chinese hoofden jeugdopleiding en coaches. We zullen ook Chinese jeugdspelers trainen, wat we dan weer gebruiken als praktijkvoorbeelden voor de trainers', aldus Jonk, die zojuist een bezoek aan de Verenigde Staten met het project heeft afgerond.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterrenAjax1
jonk is een grootheid. had overal kunnen werken. maar kiest ervoor om een arm voetballand als china op te bouwen met johan zijn visie. zo een enorm groot hart!
1 -1
Panama
Hahahah
1 -1
MosesD
Bij Fnoord en Psv koos men echter voor andere namen als hoofd jeugdopeiding, namelijk Grootscholten en Jansen. Jonk is nooit een serieuze optie geweest, zegt wel wat natuurlijk.
1 -2
MichelAngelo66
Nou dat zegt zeker heel veel.
0 -1