'Johan zou trots zijn op de talenten in Ajax 1'

BVeenstra, 22-03-2017 om 07:50, 15316 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens voormalig hoofd jeugdopleiding Wim Jonk zou Johan Cruijff 'heel trots' zijn geweest als hij nu de talenten bij Ajax in het eerste elftal had gezien. Dat vertelt de Volendammer, die Cruijff zag als idool, een mentor en een persoonlijke vriend, in gesprek met Voetbal International.

'Tegen FC Kopenhagen stonden jonge gasten als De Ligt, Van de Beek en Dolberg in de basis, Kluivert en De Jong vielen in', begint Jonk zijn verhaal. 'Een paar dagen later zag ik Carel Eiting bij Jong Ajax tegen NAC een fantastische assist geven. Nou, daar word ik vrolijk van. En Johan zou dat volgens mij óók zijn geweest. Ondanks alles wat er is voorgevallen. Het ging hem om die talenten en dat blijft mooi om te zien. Dit is waarvoor we het allemaal hebben gedaan.’

Sinds zijn vertrek bij Ajax is Jonk druk bezig om de filosofie van Cruijff te bewaken, verder te ontwikkelen en het te laten verspreiden. 'Dan praat je over aanvallend en aantrekkelijk voetbal, de manier van spelen, maar ook de manier van trainen', aldus Jonk, die predikt voor aanvallend voetbal van de jongste jeugd tot en met het eerste elftal. 'Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook: hoe maak je dit trainbaar. Daarnaast het individueel opleiden van echt goede spelers. Dus hoe kun je talenten helpen hun maximale potentie te benutten vanuit de wetenschap dat ieder individu uniek is. Daar is nog steeds heel veel winst te boeken.'

Tenslotte blikt Jonk nog een keer terug op Ajax. In Amsterdam vertelt men nog altijd het Plan Cruijff uit te voeren, maar de voormalig hoofd jeugdopleiding heeft er zo zijn mening over. 'Er zijn nu andere mensen leidend, met een eigen visie. Dus dan moet je daar ook voor staan, geef het dan maar een andere naam. Johan heeft ook niet voor niets gezegd: “Gebruik mijn naam niet meer”. Johan en ik hebben duidelijk gemaakt wat wij ervan vonden. Dat is ook allemaal opgetekend. Ik heb daar weinig meer aan toe te voegen.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RvhC74
JC draait zich om zijn graf als hij ziet hoe professor Bosz omgaat met buitenspelers die totaal niet presteren én omdat er géén ervaren directe versterkingen zijn gehaald. Bosz houdt het doorstromen van talent ook tegen....Traore blijven opstellen. Veltman ten nadele van Tete. Riedewald krijgt geen kans. Bazoer weggepest, was jaar daarvoor een van de grootste talenten volledig afgeschreven door een trainer die zelf nóóit iets gepresteerd heeft. JC we missen je elke dag sinds Pb trainer is.....
0 -2
geDaante
Bosz houdt de doorstroom helemaal niet tegen. El Ghazi was overduidelijk niet goed genoeg, Bazoer ook niet geschikt voor het spel dat Bosz wil spelen. Denkt dat hij een 10 is, en wanneer op 6 gezet, gaat ie teveel lopen en vertragen. Riedewald en Tete moeten even geduld opbrengen, Bosz wil toch een beetje ervaring, waar supporters zo vaak om schreeuwen, maar wanneer Bosz dat inbrengt is het weer niet goed. Tete en Riedewald kunnen komend seizoen gewoon het stokje overnemen. Veltman en Viergever kunnen nog voor aardig wat verkocht worden, dus ook in etalage.

De 17-jarige De Ligt speelt geregeld, zelfs Europees. Dolberg speelt basis, Van de Beek maakt zijn minuten, net als de 17-jarig Kluivert. Nouri en De Jong mogen er af en toe aan ruiken, worden klaargestoomd.

Ziyech is niet door Bosz gehaald, maar door de directie. Traoré is wispelturig en soms te nonchalant, maar speelt verder prima, zeer balvast, speelt mannetjes uit alsof het niks is, niet eens op snelheid, verlegd het spel goed, is goed in de combinatie, etc.
Younes heeft ook gewoon vrijwel altijd dreiging. Dus wordt allemaal zwaar overdreven. De pot tegen Kopenhagen was de beste pot in vele jaren, dus het zit er gewoon in.

Elke trainer stelt wel een of enkele spelers op die lievelingen zijn, dat houd je altijd. De Boer had dat, en al zijn voorgangers hadden dat. Men wil Kluivert ook rustig brengen, en Neres is er blijkbaar nog niet klaar voor.

Cruijff is vele malen blijer met Bosz, dan met De Boer. Bosz wil naar het spel van Cruijff toe, en Cruijff weet dat dat de moeilijkste speelwijze is die er is, en dat dat tijd kost erin te slijpen. Alsof Barcelona meteen uit het niets tiki taka speelde. Het gaat vooral om de intentie van de trainer, wat hij voor ogen heeft, en Bosz wil naar Cruijff voetbal.

Zonder aanvallende backs die erover heen gaan, en halven die te diep staan en niet echt geschikt zijn, wordt dat dit seizoen nog even lastig, dus straks weer verder doorselecteren, en Ziyech en Klaassen van de hand doen.

0 -2
Middenweg401
Vind je niet dat Nouri veel te weinig minuten heeft gemaakt tot nu toe?
En vind je het ook niet zonde dat we na El Ghazi en Bazoer nu ook Tete, Riedewald en Cerny dreigen te verliezen?
0 0
gras
Toch zou ik nog weleens de verschillen op een rij willen zien tussen Plan Cruijff onder Jonk en nu.

Verder is de discussie uitgekauwd. Beide kanten hebben gefaald. Jonk had nu nog in de opleiding rond moeten lopen.
0 0
geDaante
Plan Cruijff omhelst een heel Plan voor de club, en een groot onderdeel daarvan is het technische aspect, de filosofie; een duidelijke speelwijze die aanvallend, aantrekkelijk is, en dat op basis van een duidelijke manier van opbouwen, vooral centraal, en ook vooral centraal voetballen en combineren, en van daaruit zowel de flanken zoeken, maar ook centraal aanvallen, en dat alles met veel beweging zonder bal, alles op techniek en zoveel mogelijk creativiteit en voetballend vermogen. De speelwijze werd in detail en op perfectionistische wijze toegepast en verder uitontwikkelt, en ook trainingen werden daar zo goed mogelijk op afgestemd.

Nu is van zo'n duidelijke visie totaal geen sprake meer. Iedere jeugdtrainer mag spelen zoals hij wil, als het maar aanvallend is, dus ieder elftal speelt anders. Dan is er dus geen visie meer, dat is dus aanklooien, en lekker gezellig doen, sfeertje goed houden, etc.

Kortom, Visie Cruijff was een uitstekende lange termijnvisie, en wat men nu doet slaat nergens op, en brengt Ajax op termijn niet verder, het is weer in handen van de ego's, en vriendjespolitiek heerst weer. Het gaat weer niet om kwaliteit. Op basis van Winters prestaties bij Oranje en zijn visie, zou iemand als Jonk hem nooit gehaald hebben. Jonk wilde bijvoorbeeld Moniz, en een onbekende jonge duitse trainer. Ging voor kwaliteit. Deze hield Overmars echter tegen, de zoveelste treiterijtjes.
1 -2
je
Wijlen Meneer Ton Harmsen is in de Jaren 90 geroyeerd ALS Ajaxlid door veroordeeld te Zijn belastingontduiking met de transfers van Soren Lerby Henning Jensen en Frank Arnesen.
Nu Heden ten dagen loopt er een erelid rond de Heer Arie Van Os is veroordeeld voor belastingontduiking en heeft 3dagen in de Bijlmer Bajes gezeten met de transfers van Michael Laudrup en Shota Arveladze .
En deze heer zit nog steeds elke 2weken bij thuis wedstrijden van mijn AFC Ajax de boel leeg te vreten in de Erelid Skybox .
Arie van OS Not Done
1 -2
MosesD
Hé, jij hebt helemaal geen tijd hiervoor. Hup naar bijles Nederlands en Geschiedenis.
1 -1
MosesD
Jonk ga nou maar snel naar China. Er is blijkbaar geen belangstelling hier voor je (terwijl er toch wat vacatures zijn) en dan nu roepen trots te zijn. Komst Dolberg wilde je tegenhouden omdat 'jij' El Azouzzi al had. De Jong komt uit de opleiding van Willem II. De Ligt is een knoert, maar die zou overal 'komen bovendrijven'. Jij zette Stam en Ulderink neer bij Jong Ajax, ook zo'n succes. Nee, veel succes in China.
2 -1
geDaante
Jonk = Cruijff in deze, besef je wel dat je Cruijff hiermee ook steeds afbrand en je blijkbaar geen benul hebt waar Ajax voor staat?

Jonk stelde Stam helemaal niet aan, Jong Ajax maakte geen deel uit van de opleiding. Stam werd door Overmars en co. gezien als een mogelijk opvolger van De Boer, kreeg daarvoor de kans zich te bewijzen in Jong Ajax. Dolberg was veel twijfel over, niet alleen bij Jonk, heeft zich pas dit seizoen stormachtig ontwikkelt. Azzouzi ontwikkelde zich ijzersterk onder Jonk, en speelde ijzersterk, terecht dat Jonk dan in eerste instantie kiest voor eigen jeugd.
1 -2
MosesD
Ajax staat voor aanvallend en creatief voetbal. Dat is niet Cruyff alleen. Het beste voetbal wat Ajax ooit in de Arena gespeeld heeft, was onder Olsen en daar had Cruyff niets mee te maken. Jonk stelde Stam en Ulderink wel degelijk aan. Jij denkt dat Jonk alleen maar Hoofd Jeugdopleiding was, maar hij zat ook in het TH. Hij heeft deze 2 naar voren geschoven. Nu heeft Bergkamp er voor gezorgd dat Keizer de trainer is. Ik noem het een geweldige verbetering, of wil je dat soms ontkennen? Dolberg daar waren twijfels over vooral bij Jonk. Overmars en Bergkamp waren lyrisch (net als Steen Olsen) en hebben de komst van Dolberg tegen de wil van Jonk doorgedrukt (Jonk was vermoedelijk bij dat overleg afwezig...). Gelukkig maar. Dolberg staat op de radar van elke Europese topclub, El Azzouzi zit op de bank bij Sparta. Need I say more?
1 0
MichelAngelo66
Beetje domme opmerking die je poneert in zo mogelijk elk topic wat deze week over Jonk en Cruijff gaat. Geen belangstelling voor Jonk? Jij weet dat hij overal heeft gesolliciteerd en is afgewezen? Jonk heeft vanaf de dood van Johan als prioriteit om met Jordi om het gedachtengoed van Cruijff te bewaren en verder uit te dragen. Zit hij dan op een baantje ergens te wachten?
1 -2
MosesD
Weet dat Psv en Fnoord op zoek waren naar nieuw Hoofd Opleiding. Er werd de voorkeur gegeven aan Jansen en Grootscholten. Hoofd opleiding, daarvoor hoef je niet per se een ex-topspeler te zijn.
1 0
godezonensuper
Volgens mij waren er wel meer mensen met twijfels over Dolberg (die overigens 2 jaar geleden nog geen spits was).
En el azzouzi deed het gewoon uitstekend onder Jonk.
0 -2
MosesD
Dolberg in de jeugd vaker linksbuiten dan spits idd. Maar als je niet ziet dat die jongen veel meer potentie heeft dan El Azouzzi, tja dan twijfel ik of je wel geschikt bent voor zo'n belangrijke post binnen Ajax. Nog afgezien dat Jonk beslist geen manager is. Wel een goede trainer, maar ja was hij maar alleen trainer geweest.....
1 0
Koenniiee
Welke Hoofd Jeugdopleiding, trainer of Technisch Directeur maakt er alleen maar goede beslissingen? Ik vind het te makkelijk om iemand (enkel!) daarop aan te vallen. Daarnaast, wie zegt dat hij zelf openstond voor een club hier in Nederland of Europa? Dat waag ik te betwijfelen namelijk.

Hij had de beste bedoelingen met Ajax. Was bezeten van het voetbal van Cruijff en wilde dat tot in de kleinste details uitvoeren. Misschien is dat ook niet zo gek, hij had namelijk de Grote Cruijff het dichtst achter zich en de volle steun. Als er dan bestuurlijke pionnen niet in willen grijpen om bepaalde taken af te bakenen en jouw visie continu tegenwerken, gaat het inderdaad allemaal niet snel genoeg. Dat kun je hem kwalijk nemen, Jonk heeft de rust niet bewaard.

Hij wilde Ajax terug naar de top brengen en dat kon hem niet snel genoeg gaan. Het is niet voor niets dat Cruijff zich terug trok en zijn naam er van weg hield, want ze werden overal tegengewerkt!
1 -1
gi0vanni
Dus heeft het niets met tijd te maken maar met de mensen binnen Ajax die juist waar ze voor aangesteld werden om zeep hielpen en zelfs wegwerkte. Het grappige is dus dat de gene die werkt weigeren in dit geval worden beloont.

Niets meer aan te doen. Het was duidelijk dat ze bij Ajax zelf en het meerdere deel van die een stem hadden tegen Cruijff waren. Dat is natuurlijk logisch want zo'n ouwe man kan toch nooit meer weten als al die mensen bij elkaar. Het eigen tikkie terug, tikkie breed voetbal kijk dat is van deze tijd. Het echte Ajaxvoetbal heeft Frank de Boer uitgevonden.
0 -1
MosesD
Ik vind dat in die roerige periode vooral Frank de Boer de rust heeft bewaard. Overigens, ik zeg het maar weer eens, vind ik Jonk een prima trainer, maar als Hoofd Opleiding ben je meer een (peoples) manager en als Jonk iets niet is, dan is dat het wel.
2 -1
geDaante
De Boer heeft juist onrust en onenigheid gezaaid door de afspraken, visie en Plan Cruijff totaal te verloochenen en niet na te komen. Met name door De Boer, en de rest die achter hem is gaan staan, vertrokken Jonk en Cruijff.

De opleiding ging uitstekend onder Jonk. Alle elftallen speelden hetzelfde uitstekende, zeer aanvallende en aantrekkelijke spelletje, talenten ontwikkelden zich zeer goed. Van de Beek bijvoorbeeld die nooit bekend stond een heel groot talent te zijn, maar heeft naar eigen zeggen onder Jonk goed druk leren zetten, naar voren leren denken en handelen, etc, en Eiting, die fysiek veel baat had bij de performancetrainers, en die na hun vertrek fysiek een terugval kreeg.

Het is dat er zoveel jeugdtrainers rondliepen die hun ego niet opzij konden zetten ten faveure van de opleiding, zich niet ondergeschikt konden maken en hun eigen stempel wilden drukken. Jonk zat er namelijk strak op, iedereen moest mee in de visie en speelwijze, anders kan je deze niet perfectioneren en talenten daar optimaal in voorbereiden.

Je ziet nu dan ook dat jeugdtrainers weer hun eigen stempel mogen drukken, hun ego mogen laten gelden. 'Als het maar aanvallend en attractief is', is nu het devies. Lekker simpel, iedere trainer heeft daar ook een ander beeld bij, en iedere trainer speelt dus anders, met Winter die totaal niet des Cruijffs speelt, maar vooral via de flanken, veel lange ballen, en veel meer zekerheidjes en op safe en veel minder combinatiespel dan onder Jonk. Zo'n Vink die kickt op fysieke spelers, etc.

Er is dus geen visie meer, iedereen kan doen wat ie wil, en men vindt het allemaal prima, als de sfeer maar goed is.
0 -1
Rood Gevaar
Ik zou er een moord voor doen om Jonk als trainer van Ajax 1 te zien.
zeker gezien hij alle aankomende talenten kent als zn broekzak
1 -2
Afcagauke95
Ik zou hem in ieder geval bij Ajax willen hebben, al is het als trainer of iets wat met de doorgroei van jong naar 1 heeft te maken. Beetje zoals Bergkamp
0 -1
chrisjuhhh
Om iets te bereiken zou je toch eerst moeten investeren en vernieuwen .
Simpel toch ?
Alles wat je dan heb bereikt is meegenomen als ervaring .
0 0
Ajaxbrl
Ik niet al 3jaar zonder prijzen
1 0
Stibba020
Heb een paar enkele leuke wedstrijden gezien dit seizoen. Voor de rest was het weer niet om aan te gluren. Elke wedstrijd heeft Ajax het ook moeilijk maakt niet uit tegen wie je speelt. Nee, Johan zou zich omdraaien is zijn graf..
2 -4
Ajax4life020
hij zal trots zijn op de toekomst en zich kspot schamen hoe wij 2 jaar lang dr titel weg geven
3 -3
Duif63
Zou Johan ook trots geweest zijn op een 1-1 bij Excelsior en een aankoop van 12 miljoen in de eerste divisie ?
2 -1
ajaxminimax
Hij zal er niet trots op zijn geweest, maar Johan keek vooral naar het hele plaatje, en dan kan hij toch altijd weer positieve punten opnoemen. Misschien niet na excelsior uit, maar wel na genoeg andere wedstrijden. Ik durf namelijk te wedden dat Johan nog steeds achter Peter Bosz had gestaan, aangezien Johan ook in zijn boek schreef, dat alles met vallen en opstaan zou gaan bij een verandering van speelstijl.
1 -1
Koenniiee
Neee, vast niet. Maar uit alle wedstrijden na de winterstop spelen we twee keer gelijk in de Eredivisie. Dat kan gebeuren. Dat het geen goed moment is met een winnend Feyenoord: "tsjah!". We moeten niet te dramatisch doen!

Oja en tweemaal een tegendoelpunt door een persoonlijke fout achterin.
3 0
afcas
eenmaal door een blunder van de arbitrage...
0 0
Loek14
Inderdaad, Ajax doet het gewoon goed na mijn mening! Kwartfinale gehaald en in seizoen gaat het ook goed alleen minder omdat Feyenoord dit seizoen net het geluk aan hun zijde heeft! Tegen NEC had Feyenoord gelijk moeten spelen bijvoorbeeld en tegen PSV ook. Dat waren dan al 4 punten minder geweest. En zo zijn der nog meer voorbeelden te noemen!

Het is tevens ook het eerste seizoen van Bosz! Ik zou het niet super erg vinden als wij dit seizoen geen kampioen worden ten opzichte van vorig seizoen. Vorig seizoen was zo zuur...
2 -1
Ajax4life020
van roda en willem 2 thuis moet je altijd winnen zelfs zonder coach en exesior uit ook
3 -1
w86
Roda JC thuis was een prima pot met een onvoldoende resultaat. Dat kan altijd een paar keer per seizoen gebeuren. Excelsior uit punten verspelen doordat de tegenstander gewoon 100% inzet toont, kan ik niet begrijpen en vind ik dan ook veel erger.
0 -1
AjaxCitizen
Roda en Willem II was in een periode waar Ajax nog duidelijk zoekende was. Dat kan dan jammer genoeg gebeuren. Excelsior uit hadden we wel volledig aan onszelf te danken. Die laksheid in dat soort wedstrijden zit er nog altijd. Je zou denken dat de spelers geleerd hebben uit fouten in het verleden, maar dat gebeurt dus niet. Daar moet aan gewerkt worden.
1 -1
Horrontelli
Het blijft pijnlijk dat Ajax Cruijff heeft laten vallen. Alle bijzondere talenten laten zien hoe goed hij met z'n mensen bezig was. Over 10 jaar zullen we weten of het breken met Cruijff net zulke bijzondere talenten zal opleveren.
5 -2
31xAjax
Wat een zwetskameel die Jonk. Ik begin haast te geloven dat ie de talenten zelf verwekt heeft.....
4 -12
WestlandforAjax
als je dit zo hoort wil je die man toch weer verschrikkelijk snel bij Ajax zien werken.
8 -2
Wijnvoord
helemaal mee eens
1 -2