'Uitgespeeld' Twente niet zien als tussendoortje

BVeenstra, 11-03-2017 om 10:15, 11686 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Tussen de zware en belangrijke Europa League-ontmoetingen met FC Kopenhagen door speelt Ajax zondagmiddag in eigen huis tegen FC Twente. De club uit Enschede speelt dit seizoen eigenlijk nergens meer voor, maar wellicht schuilt daarin wel het gevaar. Ajax mag FC Twente dan ook absoluut niet zien als 'tussendoortje'. Ajax Showtime blikt vooruit.

FC Twente is, zeker gezien de sportieve en vooral financiële malaise van vorig seizoen, bezig aan een goed seizoen. De Enschedeërs hebben zich allang veilig gespeeld (in hoeverre je al kunt spreken van enig degradatiegevaar), maar vanwege de financiële miskleunen kan het voorlopig even niet op Europees niveau uitkomen. De ploeg is daardoor min of meer al uitgespeeld voor dit seizoen. En wellicht is dat juist wel gevaarlijk: de ploeg kan vrijuit spelen en heeft niets te verliezen.

Bovendien zou Ajax na de eerdere ontmoeting met FC Twente gewaarschuwd moeten zijn. In de Grolsch Veste verloren de Amsterdammers namelijk met 1-0 en als het aan plaaggeest Mateusz Klich ligt, gebeurt dat zondag opnieuw. 'Ik verwacht dat wij gaan winnen. Serieus, ik denk echt dat we best kans maken. Thuis hebben we gewonnen en we hebben laten zien goed voetbal te kunnen spelen', spreekt hij gedurfde taal in De Telegraaf.

Dat FC Twente al min of meer uitgespeeld is, maakt Klich verder ook niet veel uit. 'We hebben veel jonge spelers, die erop gebrand zijn om zich in dit soort wedstrijden te laten zien. Ook op bezoek bij PSV (1-1) hadden we kunnen winnen. Tegen de goede teams hebben we dit seizoen tot dusver prima gespeeld.'

Het huidige FC Twente
Die laatste opmerking van Klich klopt voor een groot deel, al verloren de tukkers dit seizoen wel twee keer van koploper Feyenoord. Toch kan men in Enschede met een huidige zevende plaats, zeker gezien de club vorig jaar bijna failliet was, heel erg tevreden zijn. Ajax-trainer Peter Bosz is in ieder geval op zijn hoede voor FC Twente.

'Ik vind dat Twente goede spelers heeft, ook met individuele kwaliteit', vertelt hij op Ajax.nl. 'Onder meer een aantal huurspelers van Manchester City. René Hake heeft daar in korte tijd een goed team van weten te maken. Ze spelen compact, en iets teruggeplooid, en zullen dat waarschijnlijk tegen ons ook doen.'

Het huidige Ajax
Ajax verkeert in een drukke periode met zowel wedstrijden op nationaal als internationaal niveau. Het kan ervoor zorgen dat spelers vermoeid raken, zoals in het geval van Hakim Ziyech het geval was. De middenvelder gaf aan de scherpte te missen, waardoor hij tegen FC Kopenhagen op de bank begon.

Waar de een vindt dat een speler met het salaris van een Ajax-speler altijd fit moet zijn, prijst de ander, zoals aanvoerder Davy Klaassen, juist de eerlijkheid van Ziyech. Zelf is de Marokkaans international blij dat hij voor Ajax heeft gekozen en niet al de stap heeft gemaakt naar een internationale topcompetitie, waar het tempo nog hoger zou liggen.

'Dit is een ideale tussenstap. In de seizoenen die ik voor Ajax speel, wil ik me verder ontwikkelen en dus ook sterker worden', vertelde hij erover in gesprek met De Telegraaf. 'Mijn lichaam moet wennen aan de combinatie van de hoeveelheid wedstrijden en mijn rol op het middenveld, die veel van me vraagt. Daardoor miste ik nu de scherpte en daarover sprak ik met de trainer.'

Verder staan Ziyech, maar ook Joël Veltman op scherp. Beiden zullen daardoor aankomende zondag rondlopen met een dilemma. Volgende week wacht namelijk het duel met laagvlieger met Excelsior, terwijl de wedstrijd daarna gespeeld wordt tegen Feyenoord. En laatstgenoemde wedstrijd kunnen beide spelers uiteraard niet missen.

Historie tussen Ajax en FC Twente
Historisch gezien mag een thuiswedstrijd tegen FC Twente geen problemen opleveren voor Ajax. Van de vijftig eerder gespeelde competitiewedstrijden in Amsterdam won Ajax er 39. Achtmaal eindigde het treffen in een gelijkspel, terwijl slechts drie keer de volledige buit meeging naar Enschede. Ook de doelcijfers spreken voor zich: 153-42.

In de laatste vijf seizoenen wist Ajax vier van de vijf wedstrijden te winnen. Bovendien dateert het ene gelijkspel nog uit de periode dat FC Twente een hoogvlieger was in de Eredivisie. Vorig seizoen won Ajax met 4-0, al kwam deze zege wel moeilijker tot stand dan de uitslag doet vermoeden. Bekijk onderin het artikel een samenvatting van dat duel (voor app-gebruikers)

Laatste vijf jaar:
2011/2012: Ajax 1 - 1 FC Twente
2012/2013: Ajax 1 - 0 FC Twente
2013/2014: Ajax 3 - 0 FC Twente
2014/2015: Ajax 4 - 2 FC Twente
2015/2016: Ajax 4 - 0 FC Twente

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Highlights Ajax - FC Twente

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jollie18
Ze zullen morgen weer flink aan de bak moeten ik vond Twente vorige week tegen Willem II goed spelen ik denk dat ze het ons wel moeilijk kunnen maken.
0 0
WyZynDeBeste
Wat was vorig jaar op 1 mei die 4-0 een schitterende dag tegen FC Twente. Qua weer, qua supporters, qua wedstrijd.

Alles leek op zijn plaats te vallen en kon gereed worden gemaakt voor de huldiging een week later.

Enige manier om die verschrikkelijke dag weg te nemen is een titel dit jaar.
1 0
Ajaxbrl
OFF , Sneijder mag weg bij Gala , wat vinden jullie? halen van de zomer? (mits Klaasen vertrekt natuurlijk maar dat is aannemelijk).
1 -2
Ajaxbrl
Achterin staan we nog wel eens te slapen en voorin is het natuurlijk lachwekkend , dolberg is daar het enige lichtpuntje maar die krjjgt geen aanvoer van de vleugels (en 2 goede vleugelspelers zitten alleen maar op de bank). Zo is het natuurlijk elke wedstrijd moeilijk om te winnen!
0 -1
ajax4ever01
Ik eis dat ze morgen eens eindelijk vol met inzet en passie gaan spelen met de wil om te winnen maar dat zal wel teveel gevraagd zijn?
0 0
Ajaxbrl
Dat ontbreekt ook nog wel eens bij de verwende jongentjes (behalve klaassen) , op de vijverberg hadden ze daar ook al wat last van helaas..
0 -1
Dwergje48
Als er maar voor gezorgd wordt dat er geen domme fouten gemaakt worden. Dan moet het wel goed komen.
0 0
HarryHarHar
Het kampioenschap moet prioriteit nr.1 zijn... of zijn er mensen bij Ajax die denken de Europa league te gaan winnen?... aankomend seizoen kan het maar zo zijn dat de nr1 van Nederland voor het laatst rechtstreeks geplaatst word voor de Champions League, dan als je naar de centjes kijkt is dat vele malen interessanter dan met veel hangen en wurgen in de Europa league nog een rondje verder te komen om daar de toppers te treffen... Kampioen worden Ajax!,,,,,,,,, dat telt!...
2 0
Suarez16_
Heb liever dat ze deze winnen dan dat ze door gaan in Europa. In de kwartfinale loot je toch een United, Roma/Lyon, Gladbach/Schalke en die hebben gewoon duidelijk meer kwaliteit waardoor we ons alleen maar gaan dood lopen zodat we in het weekend de titel gaan verspelen. De titel is de prioriteit.
1 -2
Ajax4life16
Europees succes is toch wat iedereen wil? Volgens mij hebben we tegen iedereen in ieder geval een kans. Lyon is geen Europese subtop, en Pisv kon het vorig jaar ook tegen Man u
0 -1
Ajax#1900
Tegen Lyon en ManU ben je wel kansloos hoor. Maar er zitten ook genoeg andere clubs bij waar tegen je wel een kans hebt. Lyon kun je dit seizoen wel rekenen tot de subtop denk ik hoor. Als je vier keer scoort tegen Roma kun je wel wat.
0 0
Ajax#1900
Hmm op zich is dat het meest logische, maar gaat niet gebeuren natuurlijk. Gladbach zou natuurlijk heel lastig worden, maar je hebt ook kans op bijvoorbeeld de RC Genk. De stugge ploegen zijn er wel bijna allemaal uit, dus als er door gaan hebben we best kans op een mooie wedstrijd denk ik.
0 0
Milan95
Ja, zodat we weer in de CL kunnen spelen tegen tegenstanders met duidelijk meer kwaliteit.
0 -1
Suarez16_
Ja liever kampioen en CL, dan 2e en kwartfinale EL.
0 0
ram
Nee, in tegendeel. Ik vind Twente best een leuke ploeg en denk dat we het best eens heel moeilijk kunnen krijgen.
1 0
Horrontelli
Dat er wordt gesproken over een tussendoortje zegt al veel. Dat wordt niet gezegd als PSV op bezoek komt maar alleen over een tegenstander die wordt onderschat.
0 -1
Pauw
Ajax kan zich helemaal geen tussendoortjes veroorloven, daar is t niet goed genoeg voor.
2 0
Ajacied33
Aanpakken die gasten en niet meer loslaten totdat de scheidsrechter heeft gefloten voor het eindsignaal. Een 3-0 verwacht ik wel
1 0