'Passieve' Roy: 'Ik heb het laten gebeuren'

BvdPloeg, 08-03-2017 om 10:04, 6015 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Bryan Roy baalt ervan dat de fluwelen revolutie bij Ajax nooit echt uit de verf kwam bij Ajax. Samen met Dennis Bergkamp en Wim Jonk had er iets moois moeten ontstaan, maar alleen Bergkamp is nu nog werkzaam in Amsterdam.

'Dat hebben we alleen maar aan onszelf te wijten. We hadden alle drie andere ideeën over de uitvoering en kwamen er niet uit. Dat had ook te maken met ego's. Ik verwijt mezelf dat ik te passief ben geweest en het heb laten gebeuren', vertelt Roy in gesprek met de NOS. 'Ik heb daar dertien jaar als jeugdtrainer gewerkt en altijd met ongelooflijk veel plezier. Ik ben Ajax dankbaar dat ik me daar heb mogen ontwikkelen als trainer en mens. Ik kijk met een goed gevoel terug op die periode, ondanks de vele slachtoffers.'

Roy trok zelf in 2015 de deur achter zich dicht, maar de visie van Johan Cruijff liet hij nooit los. Hij wil een eigen academie beginnen in Estepona, links van Malaga aan de zuidkust van Spanje. Roy heeft er een stuk grond tot zijn beschikking. 'Ik heb een tijd uitgerust, maar ik kan eigenlijk niet stil zitten. Ik wil dat clubs bij mij hun trainingskamp gaan houden. Ik ga zorgen voor alle faciliteiten, zodat ze zo kunnen werken als dat ze bij hun eigen club doen. Een goede gym, een spa, noem maar op. Alles op topniveau.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
je
Kijk het probleem is die vijfde Colone die de scepter zwaait .
ALS een Arie van OS niet zo Lang geleden zegt dat de Ajax Opleiding Niet lijdend Moet Zijn dit Zijn dit Dan de mensen die Ajax lijden .
Waar om staat er 150miljoen op de bank door de jeugd Meneer van Os.
En ik begin er weer over waar om worden stoffige oude mannetjes erelid die nog nooit een bal getrapt hebben in plaats van spelers die prijzen hebben gewonnen wij zij een voetbal club mijn Amsterdamse trots Amsterdamse Football Club Ajax.
1 -3
MosesD
Wat een onzin wederom. Alsof bijvoorbeeld vader en zoon van Praag ooit gevoetbald hebben, maar die hebben wel grote verdiensten gehad voor Ajax.
2 -1
geDaante
Het was heel simpel. Jonk was Hoofd Jeugdopleiding, en Bergkamp was vrijwel nooit op De Toekomst, die was druk samen met De Boer de visie in en rond het eerste te verloochenen,
en Jonk totaal monddood te maken tijdens vergaderingen door altijd 3 tegen 1 te stemmen, en dat terwijl Jonk onder meer zeer terechte kritiek ten aanzien van de speelwijze en het aankoopbeleid had. Daar deed men niks mee, Jonk had dus geen enkele inbreng over het eerste, maar men wilde wel zeggenschap over de opleiding. Deze zeer scheve verhoudingen en verantwoordelijkheden willen afpakken van Jonk, maakte dat Jonk de directie aanschreef met de wens verantwoordelijkheden dan maar heel duidelijk op papier te zetten en te scheiden, en terecht. Hier werd niks mee gedaan.

Maar Jonk was Hoofd Jeugdopleiding, Bergkamp was er vrijwel nooit. Jonk had wekelijks contact met Cruijff, Bergkamp liet Cruijff links liggen. Jonk had de totale goedkeuring van Cruijff, Bergkamp en de rest niet.

Oftewel, Jonk had gewoon de dienst moeten uitmaken als hoofdverantwoordelijke, en wie niet mee wil, had maar op moeten stappen. Iedereen zou namelijk Plan en visie Cruijff volgen. Maar eenmaal veilig in hun functie en op hun posities, heeft men allemaal Cruijff laten vallen, behalve Jonk.

En mensen hier maar zeiken op Jonk, en maar trappen in die propaganda van Ajax over die performance trainers en het niet meer aanschuiven bij vergaderingen, zonder te weten hoe het zat volgt men als makke, simpele schapen die niet verder denken dan hun neus lang is, de onbetrouwbare Ajax directie, leiding en overige deel van het TH, die allemaal Cruijff in de rug hebben gestoken.

Jonk afvallen en niet steunen is Cruijff afvallen en niet steunen. Bij Bergkamp is het vooral ego, omdat hij het denkt zelf wel even beter te weten. Jonk stond open voor discussie en feedback van Cruijff, en maakte zichzelf niet groter dan Cruijff, maar juist kleiner, wilde zijn kennis opzuigen en toepassen, en het zo neerzetten dat het de goedkeuring van Cruijff kon wegdragen.
2 -3
gras
Weet je wat het is D, jij bent net zo radicaal als het kamp dat jij beschuldigt van niet mee willen denken. Dat zwart-wit denken heeft juist voor een tweestrijd gezorgd bij Ajax.

Jonk had zich wat meer moeten verplaatsen in Bergkamp en de Boer. Die laatste probeert met kwalitatief zwakke spelersgroepen de positie die Ajax onder hem heeft veroverd in de top niet prijs te geven - met je eens dat het voetbal die prijs waarschijnlijk niet waard was - en Bergkamp gelooft vooral in de meerwaarde van oud topspelers om tactiek en omgang met ruimtes aan te leren. Dat kunnen performance trainers niet.

Jonk wilde juist weer de bewegingsachterstand inhalen van de jeugd en een fysieke inhaalslag maken. Dat zag Bergkamp als bedreiging voor het uitgangspunt dat niet het fysiek, maar individuele vaardigheden de boventoon zouden moeten voeren.

Voor alles was wat te zeggen. Als je daar niet uit kunt komen, hoor je niet in zo'n functie thuis. En aankopen bepaal je gewoon niet als HO. Ik was zelf ook 200% tegen de komst van Gudelj en heb Sink ook nooit begrepen. Waarom een creatieve linkshalf halen als je Nouri hebt rondlopen...Dat hij nu back is geworden is toeval. Maar Jonk zat er bij Sanchez dan weer naast.

Maw: dit zijn mensen die in een bepaalde bandbreedte allemaal op dezelfde manier over voetbal en het belang van opleiden denken. Dan moet je samen kunnen werken. Jonk had nooit die regeling moeten accepteren. Dan had hij er nu nog gezeten.
0 0
31xAjax
Het is eerder een zegen dat Jonk geen hoofd jeugdopleidingen meer is. Er wordt weer gecommuniceerd en de ontwikkelingen van talenten zal er niet onder lijden.

Die is nl voor 80-90% afhankelijk van de scouting cq het aantrekken van talent.

En of er nu wel of niet meer of minder worst gewerkt volgens de visie van Cruijff vind ik niet zo spannend. Die is niet heilig....
2 -1
MosesD
Geheel eens. Opleiden wordt weleens overdreven. Kijk naar een Frenkie de Jong, wellicht het grootste talent bij Ajax. Die heeft in de jeugd bij Willem II gespeeld, het talent heeft ie van onze lieve heer. Natuurlijk kan een trainer handvatten aanreiken, je kan echter niet van een matige speler middels opleiden een hele goede speler maken. Overigens is Jonk een prima trainer, maar geen manager en dus geen geschikte hoofd opleidingen.
0 0
4xbestevaneurop
De andere reactie op je bericht zegt genoeg over hoe veel mensen binnen Ajax denken, kort na Cruijff's overlijden meteen een lobby houden om van Gaal terug te halen bijv.
Iedereen maakte fouten. Je ziet dat Bergkamp af en toe in een interview wil laten doorschemeren dat hij echt nog wel achter de visie Cruijff staat en die leidend is etc.
Cruijff wilde alles in handen laten van de voetbaljongens, hij had zelf meer moeten rondlopen op de toekomst en meer met eigen ideeen moeten komen. Aan de andere kant, stel Cruijff had de handdoek gegooid nadat hij voor racist werd weggezet door Davids en Ten have, of stel Cruijff had zich nooit meer met Ajax bemoeit en bleef lekker elke dag tapas eten in Barcelona..
Sommigen zouden nog zeggen: Had hij dat maar gedaan dan waren er niet zo veel mensen beschadigd. Maar Cruijff wilde Ajax weer roem geven in Europa, iets dat bij Ajax hoort en sinds deze eeuw 1 groot drama is, 1x kwartfinale CL..
De persoon die het meest is beschadigd is Johan zelf. Eind 2015 toen hij al ziek was riep hij op om achter hem te staan, niemand reageerde terwijl hij 1 eis had en dat was Jonk's ontslag terugdraaien. Nu stond Cruijff in zijn hemd, bijna letterlijk want bij die bewuste vergadering hadden velen hem er nog graag bij gezien. Doodziek en dan live zien hoe niemand achter je staat. Bij de club waar je vanaf je 6e rondloopt en waar je moeder de kleedkamers nog schoonmaakte. Toen hij naar Barcelona ging wilde zijn moeder naar de meer blijven komen om naar het eerste te blijven kijken want ze had altijd een vaste stoel. Had Ajax omdat Cruijff wegging haar stoel verplaatst, zat ze opeens achter een grote paal....Diep triest als je net 3x op rij de beste was van Europa en 10 jaar daarvoor nog als club in de goot lag.
Ajax wilde Jonk niet terugnemen omdat er geen werkbare situatie meer was, daardoor werd ook Cruijff bij het grofvuil gezet, paar maanden later was hij overleden.
Doe dit in Napels bij Maradona die kanker heeft en de hele stad staat in vuur en vlam.
Dus vergeet nooit, als Cruijff niks had gedaan dan was Overmars en Vd Sar niet zo hoog opgeklommen en was Ajax in handen van types als Ten have. Een rvc voorzitter die onze grootste held publiekelijk als racist wilde wegzetten, en niemand die binnen Ajax zei: Tot hier en niet verder. Nee, ze konden nog een rechtszaak beginnen om de aanstelling van van gaal erdoor te krijgen. Met 14 ex spelers won Johan. Mooi verhaal voor een film. En als Ajax ooit weer in Europa presteert krijgen al die mensen die niet in Cruijff geloofde alsnog een dikke vinger.
0 -2
MosesD
En sinds Jonk weg is, is Ajax compleet ingestort en op sterven na dood.
1 -2
Koenniiee
Complimenten dat je niet als een gek bent gaan minnen maar gewoon reageerd, vanwege je andere mening. Mag ook wel eens gezegd worden! ;)
1 -1
MosesD
;-) Aan minnetjes geven doe ik eerlijk gezegd nooit. Vind ik een beetje stiekem zielig doen.
2 0
gras
Bergkamp ruzie met Jonk, Jonk ruzie met Roy. En allemaal staan ze voor de ontwikkeling van technisch en tactisch superieure spelers. Compromissen sluiten hoort erbij jongens. Iets meer of minder performance trainers kan echt het verschil niet maken.

Overigens wel benieuwd naar wat nu eigenlijk die visie van Roy was, waarmee hij terug kwam uit Beieren.
0 0
je
Bedankt Arie Ratje van OS maar en Hennie Huichelaar Henrichs door willens en wetens alle contracten over mekaar heen te laten Lopen.
2 -1
Sjaakvaak
Haha dat was het probleem niet hoor. Ook dan hadden ze fatsoenlijk samen kunnen werken. Waren teveel ego's zoals Roy al zegt. En dan met name Jonk en Bergkamp.
1 0
je
En toen Kwam de execusioner (Collee) en toen ging Ronald de Boer naar de TV het werd hem te heet onder Zijn voeten .
Jonk werd toen ontslagen missie geslaagd.
0 -3
afcas
maar als het ene ego gevoed wordt met ideeen die totaal haaks staan op die van een ander kan dat wel conflicteren natuurlijk.
0 0
MosesD
Zo is het. Roy best een aardige knaap, maar kon niet zoveel. Na zij project met de poppetjes nu dus een beetje aanmodderen in Malaga. Prima.
2 0
je
Ji bent de groot ste hypocrite
0 -2
MosesD
Ah kijk weer zo'n inhoudelijk reactie van de jongen die altijd maar wat roept over lidmaatschappen afnemen. Sneu.
1 0
je
Waar Is dat erelidmaatschap dan op gebaseert op Zijn boekhouders functies Van Arie van OS .Mijn Ajax een slechte naam bezorgen door 3dagen de gevangenis in te gaan.
1 -2
MosesD
Hahaha
1 0
je
Is dit een inhoudelijke reactie?
0 -2
MosesD
Ik lach o.a. om 2 fouten in 3 regeltjes. Bizar. Maar goed, toen van Os in bestuur kwam was Ajax zo goed als failliet. Konden zelfs bijna geen kerstkaarten verstuurd worden. Is erna toch niet bepaald slecht gegaan, maar jij blijft maar zeuren over die cel. Arie van Eijden heeft er ook in gezeten, maar daar hoor ik je nooit over.....
0 0
AYounes11
AS komt voortaan aan in Mercedes.
0 0