'Veldmate geen bedenker, maar uitvoerder'

BvdPloeg, 02-02-2017 om 07:09, 8063 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Henk Veldmate krijgt de afgelopen maanden vaak de credits voor de plotselinge jacht naar talent in Zuid-Amerika van Ajax, maar volgens het Algemeen Dagblad is dit ietwat overdreven. Veldmate is een belangrijke pion in een veel groter netwerk.

'De aanstelling van Veldmate, precies een jaar geleden, is eerder de bekrachtiging van een koers die daarvoor al werd uitgezet', begint Ajax-watcher Daniël Dwarswaard in een artikel over de totstandkoming van transfers in Zuid-Amerika. 'Is Veldmate een soort pilaarheilige die elk talent in Zuid-Amerika kent? Nee, hij werkt - ook overgehouden aan zijn tijd als hoofdscout bij FC Groningen - met een vast clubje kenners van het Zuid-Amerikaanse voetbal. Zij leveren tips waar de Ajax-scouts zoals Roy Wesseling en Hans van der Zee gedeeltelijk hun agenda's op afstemmen.'

Peter Gerards is één van hen. Hij tipte Ajax over Davinson Sanchez en benadrukt dat de club nog veel meer talent uit Zuid-Amerika kan halen. 'Natuurlijk blijft Scandinavië altijd interessant, kijk naar Dolberg, maar de markt wordt daar moeilijker. Ook daar neemt de concurrentie gigantisch toe en is de aanwas van talent de laatste jaren minder. In Zuid-Amerika is de markt enorm. Qua aantallen en qua talent.' Dwarswaard vat samen: 'Zuid-Amerika is een belangrijk continent geworden. Met Henk Veldmate niet zozeer als bedenker, maar dus wel als uitvoerder.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Ajax kan zich nog veel meer verbeteren, qua scouting..
Nu zijn ze aardig op weg.

Ook Football Manager brengt een grote database en netwerk met zich mee..
1 0
AjaciedMike
Dan kunnen we beter die computernerds in dienst nemen.
0 0
afcas
ben je een computernerd als je football manager speelt? right...
0 0
OKP-AFCA
Dat doen we al met die hele FIFA hype zooi.
0 0
AFCAsphere
Mensen die gamen zijn niet per definitie computernerds. Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om een gaming console of PC te hebben. FIFA is ook één van de meest gespeelde games ooit ter wereld. Je moet wel heel wat meer in je mars hebben om een nerd te zijn dan alleen een virtueel voetbalspelletje te kunnen spelen.
0 0
CruijffiaansNouriaans
En de teloorgang vh Nederlands voetbal gaat door.
0 -5
Dwergje48
Leg uit?
0 0
tijger19
Niet per se. Het is wel zo dat er veel moet veranderen bij de KNVB en zolang dat niet gebeurd kan Ajax bijv wel op de juist manier blijven opleiden maar heel het Nederlandse beleid moet veranderen.

Los van beleidsmatige kwesties van de jeugdopleiding, zie ik in het aantrekken van spelers als Neres en Sanchez wel degelijk de voordelen die dit met zich mee brengt. Allereerst geeft het een signaal af dat er nog steeds spelers komen spelen van een bepaald kaliber, en als dit in het algemeen meer wordt gedaan, dan zal de Eredivisie in aanzicht stijgen. Hierdoor zal het aantrekkelijker worden voor spelers om in Nederland te voetballen, wordt de competitie kwalitatief sterker en op het moment dat clubs als Barca en Real weer denken dat spelers van Ajax, PSV en Feyenoord ook goed genoeg zijn voor hun eerste, dát is het moment dat we weer op de goede weg zijn. Momenteel is het afgegleden naar een niveau dat subtop van Europa niet eens weet of het onze toppers zal moeten halen want het gat is te groot (zie Depay, De jong, Blind etc.)
0 0
OKP-AFCA
Bedenker... uitvinder... het is maar hoe je het wilt noemen
1 0
gebruikersnaam
er staat uitvoerder
1 0
OKP-AFCA
Je hebt gelijk, ik heb niet goed gelezen, vroeg zal ik maar zeggen.
0 0
gebruikersnaam
haha, dacht al zoiets, herkenbaar
0 0
Ruff Rhythim
Ja inderdaad...wat maakt het uit?
Als het doel maar de middelen heiligt..
1 0
eros
Het gaat er niet om hoeveel vissen erin de vijver zwemmen,... het gaat erom wat voor aas je ze voor houdt.

Je kan ze geld bieden (Odegaard), of kans op speelminuten en doorgroei (Dolberg).
Aan de speler de keus,...
1 0
mvdk
Mensen die denken dat het allemaal van 1 man komt moeten minder Football Manager spelen. Zoals hierboven uitgelegd hebben scouts allerlei mannetjes om zich heen die ze tippen. Vervolgens gaat er een scout heen en als hij bevalt, komt er nog een tweede of derde meekijken. Veldmate heeft natuurlijk invloed, maar hij doet het dus niet alleen.

Het was Ajax zelf die voorheen geen Zuid Amerikaans talent binnen wou halen omdat zij meteen een flink salaris op moeten strijken. Het werk van onder anderen Van der Zee viel daarom amper op. Ook is het zo dat Ajax volgens andere scouts voorheen nooit naar scoutingsrapporten keek en zelf maar wat deed.

Nu is Ajax blijkbaar toch overstag en hebben ze daar een aardig legertje met verstand rondlopen. Als ze daar dan ook nog eens naar luisteren, schieten we een heel eind op.
1 0
klopper
De invloed van de komst van Veldmate is enorm. Via zijn netwerk zijn de tips binnengekomen die tot nu toe geweldig waren. Cassierra heeft het niet makkelijk, maar echt potentie. Hij doet me aan Kanu denken, al was die wel vaardiger.

Wel blij dat Ajax nu wat beter lijkt te luisteren naar de adviezen. Sanchèz is echt een beest. En die Neres zou best eens kunnen zijn wat dit Ajax nodig heeft, zeker met Kluivert of Cerny aan de andere kant.
0 0
Michels
Dûh...
0 -4