Stats: De transformatie van Hakim Ziyech

NielsE, 15-01-2017 om 12:35, 49676 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar de rol van Hakim Ziyech bij Ajax en vergelijken dat met de rol die de middenvelder had bij zijn oude club FC Twente.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

Hakim Ziyech, toch wel dé zomeraankoop van Ajax te noemen. De creatieve middenvelder kwam na een periode van twijfel bij Ajax met veel bombarie over van FC Twente voor een slordige twaalf miljoen euro. Met de komst van de Marokkaans-international is de Amsterdamse ploeg zichtbaar geholpen, alleen is de vraag hoe dit zich in cijfers uitdrukt. Tevens is het interessant om te kijken naar de rol van de creatieveling bij Ajax ten opzichte van zijn rol bij Twente. Waar zijn er verschillen en waar zijn er overeenkomsten? Ajax Showtime zocht het uit.

Bovenstaande statistieken betreffen absolute getallen.

Als we naar de wat meer basic cijfers kijken, dan zien we dat Ziyech een goede toevoeging blijkt te zijn voor Ajax. Met drie doelpunten en vijf assists is de middenvelder op de goede weg. Wat meteen opvalt is dat Ziyech in verhouding met zijn periode bij FC Twente een stuk meer voor assists zorgt en minder zelf de doelpunten maakt.

Daarnaast stond Ziyech bij Twente bekend om zijn doelpunten uit vrije trappen. Hier is in Amsterdam ook verandering in gekomen. Ten eerste moet de creatieve middenvelder zijn vrije trappen delen met specialist Lasse Schöne, ten tweede valt op dat Ziyech bij Ajax vaker kiest voor een (mogelijke) assist, dan voor een direct schot op doel. Dit ligt weer in lijn met het beeld wat we zagen in het open spel. De 23-jarige international gaat onder het regime van Peter Bosz vaker voor een assist, dan voor een eigen succes door middel van een dribbel of een schot.

Bovenstaande statistieken betreffen gemiddeldes per 90 minuten.

Ziyech lijkt zich dus meer te focussen op het verplaatsen van de bal naar een medespeler, dan het op doel schieten. Dit werpt cijfermatig duidelijk de vruchten af voor de jonge middenvelder. De international is, zoals te zien is in de bovenstaande tabellen, een stuk zuiverder (77% t.o.v. 72%) in zijn passing geworden. Tevens verstuurt de creatieveling er ook significant meer per 90 minuten in Amsterdamse dienst. Ook komen er procentueel meer voorzetten aan en creëert hij uit open spel een flink aantal kansen meer per duel.

Verdergaand op de eerder genoemde schoten is het duidelijk dat Ziyech minder schiet, maar ook een stuk minder zuiver schiet bij Ajax. Door middel van de bovenstaande graphic kunnen we mooi zien dat de middenvelder van Ajax vooral schiet van buiten het zestienmetergebied. Bij Twente schoot hij ook veel van deze afstand, maar Ziyech schoot daarnaast ook nog eens veel van binnen de zestien. Hieruit kunnen we concluderen dat de creatievling zich een stuk minder begeeft in de afrondende fase in het zestienmetergebied bij Ajax.

Conclusie:
Wat duidelijk naar voren is gekomen uit de cijfers die we zojuist bekeken hebben, is dat Ziyech zich een stuk meer is gaan focussen op zijn team dan op zijn eigen succes. Dit komt mede doordat de middenvelder een andere rol heeft bij Ajax dan dat hij bij FC Twente had. Een meer ‘vrije’ rol lijkt Ziyech dus meer doelpunten of in ieder geval schoten op doel op te leveren. De concessie die dan gemaakt moet worden is een mindere passzuiverheid en minder assists. Bij Ajax is er duidelijk gekozen om de nadruk te leggen op dat laatste, Ziyech is meer een teamspeler geworden, maar moet dit dus (nog) wel bekopen met wat minder doelpunten.

Door: Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DonAdam
Misschien komen de verschillende stats omdat Ziyech bij Twente in de voorhoede stond en bij Ajax op het middenveld? Ziyech werd altijd een middenvelder genoemd, stond ook bij Studio Sport en Fox op papier op het middenveld, alleen speelde hij daar niet.
0 0
mistermiyagi
Ik zie dat Ziyech een andere speler is bij Ajax als bij Twente, wat logisch is.

Twente speelde hij met ruimte voor de bal.
Bij Ajax zijn de linies gesloten.

Ziyech probeert veel iets te forceren, maar dit gaat vaker verkeerd dan goed.
Hij is tenslotte geen Messi.

Zijn rendement mag meer omhoog, beter zijn momenten uit te kiezen..
0 0
31xAjax
Gevoelsmatig heeft hij niveau van FC Twente bij ons nog niet aangetikt....
0 -1
Chesterson93
Gevoelsmatig, ja. Maar zijn kwaliteiten hoeven niet in die zin tot uiting te komen in het aantal goals. Want hij krijgt gewoonweg niet dezelfde vrijheid als bij Twente. Dus dat kan je hem niet kwalijk nemen. Maar in het teamproces is hij een veel betere speler geworden. Hij hoeft geen 17 goals en 15 assists te hebben bij Ajax om de beste te zijn. Als hij dat hier doet, is hij niet alleen de beste speler van de ED, maar ook echt wel klaar om een stap te maken a la Eriksen of naar een grotere club.
0 0
31xAjax
Maar we hadden er met z'n allen toch wel iets meer van verwacht. Zijn meerwaarde valt gewoon tegen...
0 -1
JanTa
Gelukkig dat het gevoelsmatig is en geen conclusie, Ziyech heeft bij Ajax een andere rol dan dat hij bij Twente had gekregen.
0 0
31xAjax
Gevoelsmatig heeft hij niveau van FC Twente bij ons nog niet aangetikt....
0 0
MSwertz92
De transformatie van Hakim Ziyech, klinkt als een nieuwe aflevering van Dragon Ball Super.
1 0
wolterx
Hij brengt een hoop voetbal mee, dat zeker. Toch kan ik me niet aan de gedachte onttrekken dat we best zonder hem kunnen, hij brengt een stuk minder als ik had gehoopt en onmisbaar vind ik hem zeker niet. Als je in de zomer er 20+ voor kan krijgen zou ik het doen, anders volgend jaar zomer. Laat Appie en Donny maar eraan ruiken voor nu, ik zie hun puur voetballend meer toevoegen als Ziyech doet als ze eenmaal gewend zijn. Desnoods schuif je Schone even door en Riedewald erachter, Schone heeft die creativiteit en dat schot ook.
0 -2
gi0vanni
Ja want Schone staat ook bekend om zijn snelheid en loopvermogen.
0 0
Bram410
Ben gewoon heel blij met Ziyech, wel ben ik van mening dat het nog veel beter kan. Ik hoop het gevoel dat Ziyech te veel doet. Dat is natuurlijk niet slecht maar ik denk dat hij daar door te weinig kracht over heeft om echt de dingen te doen waar hij goed in is. Ook denk ik dat het creëren van kansen en het nog sneller verplaatsen van het spel beter kan (dit geld voor het hele team). Vaak is de laatste pass net niet goed waardoor een kans om zeep geholpen wordt. Soms word er ook te snel geschoten (met name door Ziyech) waar beter nog langer door gecombineerd kan worden. Het sneller verplaatsen van het spel kan zeker nog sneller, hiermee maak je een tegenstander sneller moe en dat is in het voordeel van je team.
0 0
FlyingDutchMan
Same here!
0 0
De_Realist
Ik denk ook dat Ziyech nog beter kan, maar daarvoor zal hij van linkshalf naar 10 verplaats zal moeten worden. Hij heeft daar bij ons maar een paar wedstrijden gespeeld, maar speelde toen wel zijn beste wedstrijden voor ons.
0 0
Bram410
AJAX speelt nooit met een 10, dus op welke wedstrijden doel je nu?
0 0
blessure
Dat heb ik maanden geleden, ook al gezegd.
Ziyech wordt door Bosz, verkeerd gebruikt.
En dat is jammer, want het scorend vermogen van AJAX, is veel te laag.
0 0
Sterretje73
Als je erbij optelt dat dit pas zijn eerste seizoen is en hij er ook nog eens laat bijgekomen is zijn dit zeer mooie cijfers. De echte groei moet nog inzetten dus idd ben erg blij met hem...
0 0
3*stars*3
Imo moet Ziyech gewoon teveel doen, waardoor hij op het einde kracht tekort komt om belangrijk te zijn met goals.
Moet een iets betere balans gevonden worden want zijn grootste kwaliteit zijn toch zijn schoten, vanuit 2e lijn.

Maar het gaat vandaag weer echt beginnen, heb er zin in!
0 0
prinsmp
Conclusie is volgens mij, dat hij nog lang niet op zijn oude Twente niveau zit en veel beter moet gaan spelen.
0 -1
Chesterson93
Zo werkt dat niet. Hij moet veel meer doen én veel meer passen naar medespelers. Die het ook verbruiden. Passes naar Ziyech, Cerny en Traoré hebben niet alles opgeleverd.
0 0
prinsmp
Begrijp me niet verkeerd, want hij doet al heel veel goed. Echter hij als zijn dribbels en scorende vermogen weer op hetzelfde nt krijgt, dan is hij weer echt de beste speler op de Nederlandse velden
0 0
RusselWestbrook
Vind ik altijd mooi, wanneer Ziyech naar Ziyech speelt :p

Maar even zonder gekheid, je hebt gelijk. Hij is eerder beter geworden bij Ajax dan minder.
0 0
Chesterson93
Haha daar staat Ziyech waar El Ghazi hoort te staan. Maar echt, hij wordt wel omlaag geschreven op sommige fora, maar wanneer Ziyech dit half jaar aanpakt en alsnog op 10 goals zou komen, denk ik dat hij meer waarde heeft gehad dan bij Twente. Want hij verdedigt wel mee en doet andere dingen. Dus daarin deel ik je mening.
0 0
goblinmaster
Van 72 naar 77 procent passzuiverheid kan ook te maken hebben met meer veilige balletjes om de tegenstander wat meer te laten rennen zoals Ajax soms doet bij veel balbezit. Dát verklaart weer dat hij meer passes geeft in een wedstrijd, heel het team passt meer dan het team van Twente.
Ik had gehoopt op ook wat verdedigende statistieken te zien, want hij werkt wel meer volgens mij om ballen te veroveren.
0 0