Stats: Bosz het plezier, De Boer het rendement

NielsE, 25-12-2016 om 10:00, 38818 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week zetten we een aantal leuke weetjes over de eerste seizoenshelft van het seizoen 2015/2016 tegenover de eerste helft van jaargang 2016/2017 op een rijtje.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

Het gevoel onder de supporters van Ajax is sinds de intrede van de avontuurlijke Peter Bosz flink verbeterd. Gesproken wordt er over wedstrijden, die een stuk leuker van karakter zijn wegens het aanvallende spel dat gespeeld wordt door de Amsterdammers. Interessant is, nu de eerste seizoenshelft is afgelopen, om te kijken of dit risicovollere spel ook bijvoorbeeld meer punten en doelpunten heeft opgeleverd. Ajax Showtime zette het op een rijtje.

Schoten op doel
Als we naar de schoten kijken dan zijn er geen echte verrassingen te ontdekken. Ajax heeft onder het regime van Bosz gemiddeld vaker op doel geschoten dan dat de Amsterdammers deden in elk seizoen onder Frank de Boer. Tevens bezet de Amsterdamse ploeg wat betreft schoten (347) en schoten op doel (132) de eerste plek in de Eredivisie.

Wie zeker bijdraagt aan deze statistiek is Hakim Ziyech. De middenvelder, die deze zomer voor zo’n twaalf miljoen euro overkwam van FC Twente, schiet er lustig op los. Interessant is hier dat de creatieve middenvelder maar liefst 45 keer van buiten de zestien schoot dit seizoen. Van al deze schoten ging er slechts één raak. De Marokkaans international schiet een stuk minder van binnen de zestien; acht keer, waarvan twee strafschoppen. Dit leverde dan weer een productie van twee doelpunten op tijdens de eerste helft van het seizoen.

Daadwerkelijke doelpunten
Meer schieten hoeft dus niet meteen te betekenen dat er veel wordt gescoord, zo zien we ook in de cijfers over de algehele doelpuntenproductie van Ajax dit seizoen. Die is even in perspectief geplaatst door de cijfers van de eerste seizoenshelft van het seizoen hiervoor onder De Boer bij te voegen. Duidelijk wordt nu dat het doel dit seizoen significant minder wordt getroffen. Tevens krijgt de ploeg van Bosz meer doelpunten tegen. Dit terwijl het juist weer minder schoten (op doel) tegen krijgt.

In het blok met uitsluitend de thuiswedstrijden van de Amsterdammers zien we eenzelfde tendens. Er wordt dit seizoen significant meer geschoten, maar het doel wordt minder getroffen. Daarnaast worden er meer tegendoelpunten geïncasseerd, maar krijgt Ajax opvallenderwijs minder schoten (op doel) tegen. De tegenstander gaat dus efficiënter om met haar kansen en/of er worden grotere kansen weggegeven.

Wat betreft doelpunten is er wel een Ajacied die lof oogst met zijn productie: Davy Klaassen. De middenvelder scoorde dit seizoen al negen keer in het shirt van Ajax. Opvallenderwijs is dit het hoogste aantal doelpunten in de eerste helft van het seizoen sinds Miralem Sulejmani in het seizoen 2011/2012, met elf goals. Als we verder kijken wordt er onder leiding van Bosz zuiverder gepasst en worden er ook meer van diezelfde passes verzonden. Gemiddeld zijn dit er 56 per wedstrijd, wat een procentueel verschil van ongeveer elf procent oplevert. 

Puntentotaal
Al deze doelpunten en tegendoelpunten leveren uiteindelijk een puntenaantal op tijdens de winterse break. Hier komt De Boer met zijn ploeg van vorig seizoen duidelijk als de winnaar uit de bus. Er werden door de Amsterdamse ploeg in de jaargang 2015/2016 41 punten bij elkaar gevoetbald. De Amsterdammers pakten in het seizoen 2016/2017 tot nog toe 37 punten na zeventien duels. Een verschil van vier punten dus.

Om het jaar nog een positieve afsluiting te geven hebben we gekeken wat de Amsterdammers in het verleden deden met een achterstand van vijf punten op de koploper in de winterstop. Opvallend is hier dat de ploeg onder het regime van De Boer maar liefst tweemaal kampioen werd na een achterstand van vijf punten na zeventien duels!

Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geronimo
Alle spitsen mislukken bij F de Boer , hoe zou dat nou komen?
0 -3
gras
Het zou niet Bosz vs de Boer moeten zijn. Beiden hebben hetzelfde doel. Zo goed mogelijk presteren met het eerste. Nu is de vergelijking al lastig doordat Bosz drie klassespelers erbij heeft gekregen ten opzicht van vorig jaar.

En aan AZ, Twente en PSV heb je al kunnen zien dat je met drie klassespelers erbij dat het verschil maakt tussen een goed team en een landskampioen.

Het team zonder die spelers speelde net zo zaad als onder de Boer.

Niettemin neemt Bosz meer risico's in zijn keuzes voor spelers, de manier van opbouw etc. Alleen heeft Bosz nooit in de top gewerkt en gespeeld en vind ik hem naast een basisopstelling tactisch nooit eens verrassen of goed inspelen op de tegenstander. Een Ten Cate was daar heel goed in, Koeman ook wel. Die zagen wel waar de ruimtes lagen en wanneer een invaller die beter kon benutten dan een basisspeler.

Frank heeft goud betekend door zijn rust in bizarre onrust, prijzen te pakken na een enorme droogte, de kas weer te spekken na rode cijfers en Ajax weer echt de nr 1 titelkandidaat te maken.

Alleen werd het met materiaal steeds behoudender qua spel. Bosz brengt het avontuurlijke, aanvallende spel weer terug. Ook essentieel. Ik vraag me af of hij als trainer in staat is ook echt te winnen met goed voetbal. Er zijn zat aanvallende trainers geweest die wel resultaten hebben geboekt met hun stijl. De teams van Bosz zijn enorm wisselvallig gebleken.

Ik vraag me ook af of dat komt door de manier waarop hij met spelers omgaat.

Voorlopig geeft hij Ajax wel het eigen gezicht weer teruggegeven en doe we het heel aardig in Europa. Dat was de laatste jaren dramatisch onder Frank.

3 -1
ElFlaco14
De Boer is een verdediger geweest, zie je terug in zijn spelopvatting. Creatieve spelers hebben een ander mindset dan de harde werkers. Als coach dien je met alleerlei soorten karakters om te kunnen gaan en begeleiden, de Boer kan dat niet want het systeem is heilig en de organisatie. Bosz kan dat wel en vandaar dat een Ziyech wel naar ajax is gekomen want onder de Boer was ie nooit gekomen.
Zet de Boer bij Barcelona en hij krijgt gegarandeerd ruzie meteen Messi of Neymar. Het draait om de spelers en niet het systeem.
1 -9
blava
Bosz heeft betere spelers tot zijn beschikking. Nouri, v.d. Beek, de Ligt, de Jong, Cerny en Eiting zijn nu wat ouder en Ziyech en Sanchez zijn aantoonbaar een verbetering.

Ziyech begon goed maar valt de laatste twee maanden tegen. Hij werkt hard en dat gaat ten koste van zijn creativiteit. In feite knappen Klaassen en hij het vuile werk op voor Schone, die nu goed speelt. In feite offert Ziyech zich op ten koste van Schone. Ik zie het liever anders. Beter v.d.Beek i.p.v Schone.
5 -4
JesusZoonVanGod
Ziyech speelt nog steeds goed. Wil je Ziyech helemaal vrij houden en zorgen voor overwicht op het middenveld, dan zul je toch echt met een inschuivende verdediger (centraal) moeten gaan spelen. Van de Beek is naast een harde werker ook een uitstekende voetballer, die moet je niet als stofzuiger laten fungeren.
2 0
Theo jan
4x kampioen
dan heb je het goed gedaan
10 -4
JesusZoonVanGod
Dat is inderdaad erg netjes. Maar je moet niet vergeten, het oog wil ook wat. Onder Frank hebben we helaas weinig vermakelijke en spectaculaire wedstrijden gehad. Ik wil elke avond een warme prak op tafel hebben, maar het moet ook lekker smaken ;-).
0 0
WyZynDeBeste
Verschil qua spel en attractiviteit is er zeker. Als je Europa League resultaten mee in het achterhoofd neemt dit seizoen en vorig seizoen zijn we beduidend beter bezig.

Het spel biedt bovendien perspectief voor een nog sterker Ajax.
2 -2
FrankRijkaard4
Onzin om te vergelijken; onana, sanchez,Sinkgraven , schone ( op andere positie), Ziyech, Traore nieuw. Mijn punt: vergelijken kan alleen maar als selecties in tact zouden zijn gebleven
6 0
RuffRhythim
Laat ik maar mijn eigen gemoedstoestand vergelijken met die van vorig jaar om deze tijd.
Heel simpel: vorig seizoen om had ik maar verdomd weinig zin om naar t stadion te komen. Nooit heb ik zo moeten denken over Ajax. En dat is nu gelukkig weer ten goede gekeerd.
Wat anderen daarvan denken interesseert me niet zo veel, maar dat is hoe ik vorig seizoen met dit seizoen vergelijk.
6 -5
EVH
Ik ook.
0 0
EenAjacied
Als je kijkt naar de schoten van troaré, younes, cassiera en aan het begin van het seizoen gudelj dan snap je waarom er meer geschoten word maar minder word gescoord. Toch wel goeden pass stats, vind het positie spel ook een stuk leuker om te zien nu.
1 -1
Pietjeprecies12
Als je bij Ajax komt moet je gelijk presteren. Bosz heeft een veel betere selectie tot zijn beschikking, maar weet er geen team van te maken. Teveel jongens die voor eigen succes gaan. Leuke stats voor Ziyech hoor. 5 meter naast knallen vanaf 30 meter en dan tellen als schot. Gaat nergens over. Ik heb geen Italiaanse bloedverwanten, maar wat maakt het mij uit hoe die 3 punten er komen? Als we maar winnen! Dit seizoen moeten we bovenaan eindigen. We hunkeren naar een kampioenschap, vooral na dat debacle van vorig seizoen. Winterstop gebruiken om een paar vleugelspelers te halen en ophouden met die waardeloze huur spelers.
3 -3
Ricbun
Vroeg begonnen met de kerstborrel zeker?
0 -4
EVH
Jij houdt niet van echt voetbal.

Vreemd dat je dan toch Ajacied bent
0 -4
MickS
gaan gelijk op dus. qua stand lichtjes voordeel voor Frank.
Dus het tikkie breed versus vooruit spelen maakt (tot nu toe!) niet zo veel verschil qua resultaat.

Laten we het maar houden op vooruit spelen, ik heb in het afgelopen half jaar 10x meer plezier gehad in het stadion dan de 2-3 jaar ervoor. En ik durf te wedden dat in the long run Bosz zijn resultaten beter zullen gaan zijn. Btw: Europees is het resultaat in de nodige jaren niet zo goed geweest als tot nu toe dit seizoen.
3 -2
Minsc
De Boer het rendement? Zal wel maar ik vergeef hem nooit de tweede plaats van vorig jaar (en z'n vertrouwen in non-voetballers als Gudelj en Serero, maar daarover een andere keer meer).
1 -5
mickey2602
Wat hier nou gedaan wordt in dit artikel is toch de resultaten vergelijken. En dan nog nieteens met dezelfde spelers en trainer maar er zijn zoveel dingen op te noemen wat het verschil kan maken.
We hebben een nieuwe trainer met een (deels) andere speelstijl,dat kan gewoon niet in een paar maanden werken aangezien de meeste spelers helemaal ingespeeld waren op het spel onder de Boer. Geef Bosz de tijd(minimaal 2 seizoenen)en dan praten we nog eens.
Die andere speelstijl is zoveel leuker om naar te kijken als de speelstijl onder de Boer. Met die andere speelstijl gaan de punten ook komen,daar ben ik van overtuigd.
Iedere trainer heeft zijn eigen voorkeur wat betreft spelers,zo lag de voorkeur van de Boer bij spelers als Gudelj en van der Hoorn in plaats van andere spelers die wellicht beter bij het Ajax spel hadden gepast. Maar het Ajax spel was een soort speelstijl dat de Boer al een aantal seizoenen niet meer wilde spelen. IK zeg expres wilde want hij kon het wel,met de juiste aankopen.
Onder de Boer gleden we op Europese vlak naar beneden in plaats van bij de Europese (sub)top aan te haken zoals ooit uitgesproken werd. Er was incidenteel een succesje te boeken op dat gebied(Barca thuis,Man United uit en Man City thuis)maar zeker het laatste seizoen was het drama wat dat betreft. Nu met Bosz zijn we de eerste voorronde CL doorgekomen wat vorig jaar niet lukte(en dat vond ik al een prestatie aangezien Bosz er net was en het moest doen met de "erfenis"van de Boer). Daarna na 4 wedstrijden in de groepsfase al geplaatst voor de volgende ronde,dat zijn dingen die weer bij Ajax horen in plaats van tot de 6e wedstrijd ploeteren om door te gaan in Europa.
De beker is wel een fout van Bosz geweest,voor die laatste wedstrijd had hij iets teveel jonkies opgesteld en je kan niet werken op basis van de eerdere wedstrijd van Jong Ajax tegen Cambuur want Cambuur zal daar ook van geleerd hebben.
Voor dit moment ben ik uiterst tevreden over Bosz en dat zal ik na afloop van dit seizoen nog zijn als hij tot het laatst mee strijdt om het kampioensschap en als hij ver komt in Europa. Dat laatste is dan ook weer afhankelijk van loting maar als we spelen zoals we tegen PSV deden en daarnaast erop trainen om die voorsprong te behouden in het slot van de wedstrijd kunnen we veel ploegen hebben in Europa,in de eredivisie is vrijwel iedere club dan zo goed als kansloos.
Maar om dat spel iedere week en soms meerdere keren per week op de mat te leggen kost tijd en ik krijg het idee dat Bosz die tijd nauwelijks gegund wordt. Door supporters dan wel te verstaan.
2 -4
Rsv
Zal niet genoeg zijn om kampioen te worden.
2 0
Leviathan
Nee en in 95 was 17 wedstrijden ook niet genoeg om kampioen te worden, maar 34 wel. Bosz heeft het roer omgegooid dat kost wat meer tijd na de winterstop is wellicht iedereen weer fit en misschien nog een goede aankoop erbij en dan kan je gewoon kampioen worden. Zie Feyenoord ook gerust 3e eindigen
5 -3
Sup3rJ00d
We moeten niet vergeten dat dit het eerste jaar van bosz is en er zijn vrij veel nieuwe spelers; onana, sanchez, sinkgraven op LB, ziyech, schone als VM, dolberg en traore. Het heeft tijd nodig en wat we vergeten is het europese succes dat mag er ook wezen
2 0
Web
Het spel is zeker leuker geworden, maar Bosz heeft ook een betere selectie, al vond ik het eerste en tweede jaar van de Boer Ajax ook leuk spelen, daarom doe ik ook nooit mee om de Boer onderuit te halen.
4 -5
mistermiyagi
Ajax is op het moment niet beter als de ploeg van de Boer, alleen heeft het huidige team meer kwaliteit en potentie in de gelederen. Ziyech, Dolberg, Sanchez, Traore, de Ligt kunnen doorgroeien richting de top.
Deze spelers waren er helaas nog niet klaar voor of werden niet gehaald.

Ik ben ervan overtuigd dat Ajax naar de winterstop beter op elkaar ingespeeld zal raken en uiteindelijk de titel vrij eenvoudig naar zich toe zal trekken.
2 0
strafschop
Minder goals.
Minder punten.
De meest verguiste speler uit de basiself die met afstand de belangrijkste goals maakt.

En toch gaat het beter dan vorig seizoen, of niet?
2 -8
EVH
Wel.
0 0
Siemmie
Ik heb liever goed spel dan dat saaie gedoe bij die fdb. En geef Bosz de tijd, zoals Ajax tegen PSV speelde hebben ze bij fdb nooit gespeeld. Als Ajax thuis tegen Roda en Willem II had gewonnen, stonden ze gedeeld koploper. En dat was nou net in de periode dat Bosz nog zoekende was.
5 -3
JordyAjacied
Normaal hadden we die inderdaad gewonnen, en dan met 3,4 - 0, dan was het punten totaal genoeg voor plek 1 en het doelsaldo ook veel beter.
2 -2
strafschop
Al had Ajax die twee wedstrijden allebei met 6-0 gewonnen, dan was het doelsaldo nog minder dan wat Feyenoord nu heeft.
2 0