NU: 'Nederland stijgt in coëfficiëntenlijst'

FinnDekker, 09-12-2016 om 08:30, 8236 views, NU.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Vrijdagochtend meldt NU.nl positief nieuws over de voortgang van Nederland op het gebied van de Europese coëfficiënten. Nederland dreigt zijn vaste plek in de poulefase van de Champions League te verliezen, maar deed afgelopen week goede zaken. Mede door de gepakte punten door zowel Ajax, PSV en AZ loopt Nederland in op de concurrentie.

De belangrijkste concurrent is Zwitserland, dat net voor Nederland op de twaalfde plek staat. 'De twaalfde plaats is belangrijk, omdat vanaf volgend seizoen de kampioenen van de sterkste twaalf landen zich automatisch plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League', aldus het medium.

Waar Nederland nog twee teams in Europa terugziet met Ajax en AZ, heeft Zwitserland geen enkel team meer team in de knockout-fase. Griekenland, dat Nederland op de veertiende plek in de nek hijgt op de coëfficiëntenlijst, heeft met PAOK en Olympiacos nog wel twee ploegen in de running.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Maik
Hopen dat we PAOK loten dan!
0 0
Redrum
Het maakt allemaal geen reet meer uit, nieuwe opzet Uefa mafia zojuist bekend gemaakt: alleen de eerste 10 clubs krijgen rechtstreeks ticket voor CL en de eerste 4 krijgen 4 rechtstreekse plekken.
0 0
JanTa
Met dank aan Ajax en AZ.
0 -1
wladimir
Jammer dat PSV thuis niet van Rostov kon winnen. Logisch dat Feyenoord het niet redt in die poule. Knap gedaan van AZ. Ik ben heel erg blij met de prestaties van Ajax. Vorig seizoen dacht ik dat ik gek was geworden dat we in die poule niet konden overwinteren.
1 0
RusselWestbrook
Wel veel verschillende antwoorden haha.

Maar efkes googlen als ik thuis ben
0 -1
Chesterson93
"How it could impact on associations' allocations
• Although no longer the case this season, it is theoretically possible for a country with a potential three UEFA Champions League places (currently Italy, Portugal or France) to up this number to five, a country with two places (e.g. Ukraine) to increase to four, or a country with one place to up it to three. This can only happen if the association in question has two clubs who win both major European club competitions but that also do not qualify via their own league.*" (http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=2215121.html)


Dit is van de UEFA website. Hiermee lijkt toch te worden gezegd dat het mogelijk is dat de plekken verschuiven. Dus op basis hiervan bevat ik niet waarom mensen "nee" zeiden op je tweede vraag.
0 -1
RusselWestbrook
Omdat daar nergens staat dat een plek verschuift. Je kan alleen extra plekken krijgen als je de CL of EL winnaar in je nationale competitie hebt, maar zich niet plaatsen voor de CL.

In mijn voorbeeld plaatst Ajax zich twee keer voor de CL: als EL winnaar en als kampioen van Nederland. Er komt dus geen extra plek.
0 0
RusselWestbrook
Klein beetje off:

Als AZ de EL wint en Ajax wordt kampioen, hebben we dan 2 ploegen in de CL + 1 in de voorronde?

En als Ajax de EL wint en kampioen wordt, gaat de CL plek van het kampioenschap dan naar de nummer twee?
0 0
HoutenKlaassen
Vraag 1 is het antwoord ja, vraag 2 nee. Situatie was eerst zoals Ozymandias zegt maar is 2 jaar geleden veranderd.
0 0
Ozymandias
Vraag 1: Ik geloof dat Ajax (als kampioen) en AZ (als Europa League winnaar) dan Champions League voetbal spelen maar dat de nummer twee geen voorrondes Champions League mag spelen. Tottenham werd geloof ik vierde in het seizoen dat Chelsea de Champions League won en mocht daardoor geen voorrondes spelen.

Vraag 2: Nee
0 0
N-ajax
Dat is sowieso veranderd, maar de regel was ook niet meer dan 4 uit hetzelfde land
0 0
RusselWestbrook
Maar zowel Engeland als Spanje hebben ooit 5 ploegen afgevaardigd...

of was dat omdat de CL winnaar zich niet direct had geplaatst?
0 0
Jayq
Vraag 1 is ja, NL heeft dan 3 CL-plekken (kampioen, EL-winnaar en kwalificatie voor nummer 2).

Spanje had dit jaar namelijk ook 5 deelnemers kunnen (Sevilla was EL-winnaar, Nummer 4 Villarreal heeft in de kwalificatie verloren van Monaco)

Vraag 2: Nee

Dit linkje biedt misschien enige verduidelijking:
http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/access2016.html
0 0
jandoedel
Nederland moet nog 18 punten pakken om Zwitserland in te halen een volgend jaar directe plaatsing te behalen.
Overwinning is 2 punten waard en gelijkspel 1, daarnaast wordt er vanaf de kwartfinale elke ronde een bonuspunt uitgedeeld.

Dat jullie het even weten! Wordt nu wel erg moeilijk.
0 0
iammike
Ik denk dat een kwalificatie voor de kampioen nog geen ramp hoeft te zijn. Het is maar 1 ronde tegen de kampioen van echt een matig landje.. daarnaast verlies je standaard 1 Europa League ticket. Dus als je met 4 ipv 5 teams Europa ingaat worden de resultaten ook door 4 ipv 5 gedeeld. En Nederland heeft maar 4 Europese waardige teams.
2 0
Jayq
Dat EL-ticket verlies je pas vanaf plek 16.
Nummers 13 t/m 15 hebben 'gewoon' 5 Europese tickets te verdelen.

De kampioen moet overigens ook 2 kwalificatierondes spelen. Wel relatief makkelijke tegenstanders inderdaad.

Zo is de verdeling op dit moment in ieder geval, het kan natuurlijk dat de UEFA het nog wijzigt voor het seizoen 2018/2019
http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/access2016.htmlEDIT: Ik lees net dat eind dit jaar de nieuwe 'accesslist' bekend wordt gemaakt voor de seizoenen 2018/2019 t/m 2020/2021.

Het zou dus zomaar kunnen dat het helemaal geen zin heeft om nog naar de 12de plek te stijgen. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat de top4-landen ieder 4 directe CL-plaatsen gaan krijgen. Dat gaat natuurlijk gevolgen hebben voor de directe plaatsen van lager geplaatste landen.
0 0
Jordy1337
Mee eens, kijk naar Celtic, die doen het ook elk jaar.
0 0
iammike
Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Derest is sowieso kansloos
1 0
Kingoffdatoilet
Lekker de EL winnen. Finale tegen AZ dan pakt Nederland pas echt punten
0 0
henwildie
010 en az hadden in de poule meer punten moeten pakken, dat tikt echt aan
0 0
Redrum
Als AZ gewoon thuis van Dundalk en Maccabi had gewonnen en als PSV gewoon thuis van Rostov had gewonnen had de situatie heel anders geweest nu. Dan hadden we nu 3 ploegen in de knock-out fase gehad en nog 'maar' iets van 6 of 7 overwinningen nodig gehad in die knock-out fase. Met een beetje geluk hadden we het als Nederland dan nog gered om die 12e plek terug te pakken. Maar goed, het feit dat dit allemaal niet gebeurd is zegt ook wel wat over het niveau van Nederland natuurlijk.
0 0
Joseph
Ajax moet gewoon de EL winnen, dan hebben ze ook een plaatsje in de CL..
4 0
Civilengineer
9 keer winnen en we staan weer twaalfde. Het moet structureel worden dat minimaal 2 clubs overwinteren in de EL. Maar PSV had zeker ook door gemoeten.
1 0
Redrum
PSV heeft het gewoon verpest voor Nederland met zijn laffe schijtvoetbal. Ik vind dat de media dat ook wel eens mag benadrukken, maar natuurlijk hoor je daar weer amper wat over. Vorig jaar vielen ze over elkaar heen om hun wereldprestatie te prijzen en nu ze Nederland voor lul hebben gezet in de CL hoor je ze opeens niet meer al die objectieve journalisten.
2 0
AFCAMM
Ajax heeft niet gewonnen ;)
De groep wel natuurlijk.

Mooi dat de superieure prestaties ook voor Nederland iets op hebben geleverd.
0 0
Jaimie108
Staat er ook niet hè. ;)
0 0
AFCAMM
Er stond eerst dat Ajax en AZ beide hadden gewonnen.
0 0
Civilengineer
Stond er wel.
0 0