Verheijen haalt uit: 'Revolutie werd ruïne'

BVeenstra, 02-11-2016 om 20:45, 5092 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen heeft in gesprek met Voetbal International flink uitgehaald naar Johan Cruijff en diens Fluwelen Revolutie. Volgens de geboren Amsterdammer was Cruijff briljant op detailniveau, maar had hij niet het vermogen om eerst een duidelijk kader aan te brengen.

'Zij (ook Wim Janssen, red.) gaan een huis bouwen en beginnen direct te praten over de kleur van de stopcontacten, terwijl nog niet eens de fundering is gelegd', begint Verheijen. 'Dat is gebeurd met Cruijff bij Ajax. Fluwelen revolutie werd fluwelen ruïne. Allemaal oud-voetballers werden jeugdtrainer. Ze gedroegen zich nog als speler. Kwamen te laat, trainingen gingen niet door. Waardoor een tweedeling ontstond tussen ongedisciplineerde, ongeschoolde oud-voetballers en kundige trainers.'

Bij Ajax begon men in die tijd ook met perfomance coaches te werken. 'Performance betekent prestatie. De prestatie in het voetbal is winnen. Een prestatiecoach houdt zich dus bezig met het verbeteren van aanvallen, verdedigen en omschakelen. Wie is daar verantwoordelijk voor? De voetbaltrainer. Als je van iemand de holistische aanpak verwachtte, was het Cruijff. Maar onder zijn verantwoordelijkheid werden atletiek- en judotrainers ineens prestatiecoaches genoemd, terwijl ze ergens in de periferie leerden om een spiertje anders aan te spannen', is Verheijen tenslotte kiezelhard in zijn oordeel.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanTa
Deze man heeft geen flauw idee waar hij het over heeft maar ik denk dat meneer Verhijen gewoon een lijkenpikker is die via Cruyff ook een graantje mee probeert te pikken.
0 -1
je
Meneer Raymond Verheijen zou even aan Ratje Arie Van OS moeten vragen waar om de Fluwelen Revolutie is mislukt .
1 -1
Kurt
Natuurlijk is het altijd extreem controversieel wat Verheijen rond bazuint op Twitter, maar er zit vaak wel een kern van waarheid in. Ben het wel eens met zijn stuk over de "Revolutie", de ideeën waren fantastisch, alleen hoe ze uitgevoerd zouden worden was niet optimaal. Het had van onderen opgebouwd moeten worden met mensen die dezelfde visie hebben, ik zeg niet dat de visie van Cruijff/Jonk superieur is aan die van F. de Boer/Bergkamp, maar er had voor één lijn gekozen moeten worden.

Stukje over performance trainers slaat natuurlijk nergens op. Hij sabelt het neer door de naam die er aan toegevoegd is, maar uiteindelijk kunnen sporters vanuit een andere tak wel degelijk iets toevoegen. Het moet echter wel vertaald worden naar het voetbalaspect, hardlopen op een sintelbaan is niet hetzelfde als een spinten op een voetbalveld. Kan echter niet oordelen hoe bijv. Bram Som dit gedaan heeft en in welke mate er getraind werd met deze trainers.

Over kwaliteit van de voetbaltrainers in Nederland ben ik het volkomen eens. Kwantiteit boven kwaliteit. De mensen hier die een TC3 en TC2 cursus gedaan hebben, zullen het vast met me eens zijn dat het slechts een formaliteit is. Het niveau is extreem laag, de visies in balbezit en verdedigen zijn gedateerd.
0 0
Eduard
Ik ga de VI kopen en het eens lezen. Ben benieuwd.

Ik vond het juist krachtig dat Cruijff altijd vanuit de spelers, vanuit de ervaring opt veld ideeën naar boven wilde laten borrelen om zo het ''technisch hart of welk orgaan dan ook'' beleid te laten maaken en te beslissen over verbeteringen Het enige was dat die beslissingen getoetst moesten worden aan de 4 uitgangspunten (De Beste Jeugdopleiding, Aanvallend and attractief voetbal, Scouting op onmiddelijke meerwaarde die geen jeugd in de weg mag staan en Een netwerk aan partner of satellietclubs)
Ik denk dat de issue bij Aax vooral zat in het feit dat dit bottom up proces geen breed gedragen steun kreeg en dat sommigen het liever anders zagen. Er werd immers inderdaad top down inbegrepen en werd die stroming waarvan Jonk de exponent was (hopelijk tijdelijk) in de knop gebroken. Het was meer machtspolitiek binnen Ajax en minder het niet kunnen uitvoeren.

Wat niet goed uitgevoerd werd was had mijns inziens dan ook niets te maken met innovatief voetbal op de toekomst (waar ook en onder andere geëxperimenteerd werd met performance ondersteuning (zoals in american football) maar met administratieve en proces zaken zoals rollen en verantwoordelijkheden en beslissings processen. Nou die liepen volgens mij spaak vanwege machtspolitiek (wie wil wat voor het zeggen hebben!!)

Ik ga het lezen
0 0
chrisjuhhh
Ach Rene was de wijn weer te zuur ?
0 0
3sterren
Hij bedoelt natuurlijk reünie...
2 0
JanTa
Vuilnisman..., kan deze Rotterdamse zak ook mee?
2 0
blava
Kijk eens hoe Duitsland zich ontwikkeld heeft na het EK 2000. Nederland moet af van de verzuiling in het voetbal. Een van Gaal zuil, Cruijff zuil enzovoort. Voetbal ontwikkelt zich maar Nederland blijft ronddolen in dogma's die 20 jaar geleden toonaangevend waren.
0 0
JohnDylan
Als ik het bij de KNVB voor het zeggen had zou ik de mensen die voor de vernieuwingen van de Belgische en Duitse jeugdopleiding verantwoordelijk zijn samen met Jonk een plan van aanpak laten samenstellen.
1 0
blava
Dat zal nooit gebeuren. De KNVB wil het gewoon niet snappen. Incompetentie of gewoon domheid?

Het zou Ajax sieren om een begin te maken met nieuw beleid. Het aanstellen van een of twee Duitse trainers rechtstreeks weggeplukt van de Duitse bond zou een begin zijn. Als de KNVB het niet doet moet Ajax maar de voortrekkkers rol vervullen.
1 0
je
Wie o wie is verheijen
1 0
Ajax412
Hahaha Raymond, wat een loser :')...
4 -1
ajax4ever01
Kan die vent zich niet beter met anderen bemoeien?
3 -1
FlyingDutchMan
Dat hij het lef heeft om over Johan te praten..
5 -1
Cello
Verheijen snapt er denk ik zelf niet zo heel veel van en doet een poging om het één en ander belachelijk te maken.
Bijvoorbeeld het stukkie over de performance-coach. Hij stelt het wel heel erg simplistisch voor en zit er dan ook imo ver vanaf, ver van wat de bedoeling is.

Performance betekent om te beginnen méér dan alleen maar prestatie. Performance kan ook bijvoorbeeld uitvoering, verrichting, voorstelling, uitoefening betekenen. Hij spreekt over aanvallen, verdedigen en omschakelen. Bij elke discipline wil men ook graag werken met een specifieke trainer, zoals een trainer voor de aanvallers, een trainer voor de verdedigers. Dat is afgekeken van bijvoorbeeld Amerikaanse sporten waarin dat gebruikelijk is.

2 -2
Sterretje73
Nu weet ik het ! Pettersson is Verheijen ! Klaar als een klontje !
4 -3
..::Rootje::..
Ik heb het hele artikel gelezen en ik vind dat hij wel zinnige dingen zegt. Vooral over dat hele trainersgebeuren. Deze tekst is dan ook een aanleiding daarvan en is ook maar een klein stukje uit een heel lap tekst.

De trainers van nu zijn nog niet zo ver in hun trainersontwikkeling of ze hebben hun trainersdiploma al in hun hand. Ik noem een Seedorf of een Stam. Daardoor schieten spelers ook vrij weinig op, en zijn ze langzaam in hun ontwikkeling. Daar heeft ie een punt in. En nog wat andere dingen, maar die ga ik niet opnoemen anders wordt het een lang verhaal.
3 -2
De Nees
Ik vraag me dan af waarom VI een gesprek wil met deze omhooggevallen gymleraar over Ajax en Cruijff.
1 -3
4xbestevaneurop
En toch was het alternatief 100x slechter: Cruijff weg + ten have etc. nog steeds aan de macht.
Jonk maakte fouten, maar zijn filosofie was hoe Ajax moest spelen, zie zijn elftallen.
Net op 2 allerzielen over Cruijff. Steunen van gehandicapte kinderen is nog altijd het allergrootste wat hij heeft gedaan.
Z.s.m. stadion zijn naam geven. Cruyff Arena,Cruyff Stadion. Wat dan ook. Zonder zijn 3 europa cups was Ajax een simpele club zoals psv en feyenoord. Nu zijn we legendarisch en is er nog steeds maar 1 Engelse club die vaker de beste van Europa was. Knaken zat die eilandbewoners, maar wij blijven The Dutch Giants.
2 -3
..::Rootje::..
Volgens mij heb jij het artikel helemaal niet gelezen...
2 -1
Knalpot
en zn feitenkennis ook nog ondermaats
0 0
DappreStryder
Verheijen. Kan hij niet weer iets voor Australië gaan doen? Lekker, ver weg van hier... Cruijff is de grootste Nederlandse voetballer ooit en op voetbaltechnisch vlak geniaal. Hij heeft zich tot zijn ziekte voor Ajax ingespannen met de beste bedoeling. Nu Cruijff overleden is, verdient hij lof voor alles dat hij voor ons voetballand betekend heeft. Verheijen zou zich dood moeten schamen om kritiek te hebben op een overleden man. Het is gewoon heel, heel erg triest van Verheijen.
1 -3
..::Rootje::..
Hahaha.. lees gewoon het hele artikel, dan zal je wel zien dat het reuze meevalt.
2 0
WyZynDeBeste
Nee Verheijen, nee.
1 -1
foensai
Ik vind het ronduit beschamend dat meneer uithaalt naar een overledene. Iemand die meer betekent heeft voor het voetbal in zijn algemeenheid dan meneer zelf ooit zal gaan doen! Meneer Cruijff die zich niet eens meer kan verdedigen. beschamend..
2 -3
..::Rootje::..
Hij haalt helemaal niet uit. Is gewoon een korte alinea uit een hele tekst.
2 -1
fanvooraltijd
kan AS niet eens wat items met meer inhoud plubliceren en ook wat minder.En niet doorlopend onzin figuren als verheien,de mos,vd vaart,etc., allemaal figuren die wat schreeuwen om aandacht te krijgen maar geen enkele toegevoegde waarde hebben.
1 -2
Bennyben
Bij Barcelona had JC er ook een puinhoop van gemaakt, aldus Verheijen. Zonder cruijf had verheijen nooit werk gehad hij is ook maar een simpele conditietrainer.
2 -2
mistermiyagi
Hij is wel universitair opgeleid voor dit vak..
Ook was deze man de beste van zijn klas..

Alleen moet hij tips geven ipv de leermeester uit gaan hangen want niemand luistert anders naar hem.
1 -1
EVH
Zit wat in.
0 -3
M.Olsen
Kan deze van de pot gepleurde kakkerlak ff zn bek houden? Mongool
1 -4
MosesD
Tokkie en dat noemt zich dan Olsen.....
1 -1
M.Olsen
Gaat toch nergens over wat die zegt? De beste spelers in Nederland lopen allemaal bij Ajax. Dit is het begin van esm periode waarin je de eerste vruchten kan plukken. Maar nee meneer gebruikt drogredenen en open deuren om onrust te stoken
1 -1
RH1900
Gaat hij nu zijn punt proberen te maken door middel van de definitie van 'performance coaches'? Wat een mafkees.
1 -2
Gerard36
deze verheijen wordt door niemand serieus genomen in de voetbalwereld, schreeuwt altijd onzin uit
1 -2
Rho1980
Aldus Verheijen die nooit betrokken is geweest en ook de laatste 10jr niet of nauwlijks op de Toekomst is geweest. Sterker nog, bij ons aller Ajax kotsen men m uit vanwege zn doelloze en ongefundeerde uitspraken...
1 -2
EVH
Aiii.... dit is vloeken in de kerk.
0 -3
godezonensuper
Hoezo? Ik neem toch aan dat niemand deze meneer verder serieus neemt.
1 -2
EVH
Omdat kritiek op Cruijff hier vaak gezien wordt als "heiligschennis".

Op voetbal gebied is Cruijff qua visie / filosofie etc altijd geniaal geweest. Period! Bar none!
Op organisatorisch gebied niet. Daarvoor zocht Cruijff altijd de juiste mensen om hem heen, die hem aanvulden. En terecht, deed ie goed.
Tijdens de "Revolutie" zijn er links en rechts wat gaatjes gevallen in die opvulling/aanvulling. Met als gevolg dat bijvoorbeeld Jonk is geslachtofferd door Ajax en Cruijff zijn handen van Ajax aftrok. Er zijn wat zaken niet helemaal goed uitgepakt, zeg maar.

Verheijen braakt niet altijd alleen maar onzin.
2 -3
godezonensuper
Ben het over Cruijff met je eens in grote lijnen. Maar deze Verheijen is toch een simpel inspanningsfysoloog? Of vergis ik me nu. Waarom heeft deze man werkelijk op iedereen kritiek in de voetballerij.
0 -2
EVH
Deze man heeft van meer zaken verstand dan alleen maar inspanningsfysiologie. Hij heeft een universitaire opleiding, scripties geschreven en bijvoorbeeld bij de Knvb gewerkt.

Bovendien heeft hij een mening, gefundeerd op ervaringen en observaties.
Hij is geen dommerik.
2 -1
DaenerysTargaryen
Dit bedoel ik niet lullig, maar binnen de WO's zitten ook bepaalde gradaties. Ik denk dat bewegingswetenschappen niet al te lastig is eigenlijk (no offense).
0 -1
T.reckveugel
Heeft bij de KNVB gewerkt. Toen haakte ik af
0 -1
talent020
Ik betwijfel alleen of hij ten tijden van de revolutie en het Cruijjff proces ook maar enige observatie en research heeft gedaan.

De beste man zal vast wel enige kennis hebben op het gebied van inspanning en trainingsmethoden maar meneer Verheijen denkt intussen dat hij het wiel heeft uitgevonden.
0 -1
Ajax412
Verheijen = God (in zijn hoofd)
0 0
godezonensuper
Ruben Jongkind ook niet.
Maar die werd afgemaakt.
0 -1
insectenverdelg
Verheijen knows best. echtvongelofelijk. Hij weet t als iedereen beter.
0 -1
pietz0r1
Kunnen we a.u.b. stoppen deze clown een podium te geven?
2 -2
afca-mark1990
Verheijen zucht......
2 -1
insectenverdelg
hee je steelt mn reactie. :)
2 -1