Ajax Showtime Homepage Apple Store Ajax Showtime Google Play Ajax Showtime
Home » Hoofdnieuws »

17,1 miljoen binnen uit Champions League

17,1 miljoen binnen uit Champions League

Ajax heeft 17,1 miljoen euro verdiend in de Champions League. De Amsterdammers ontvingen sowieso 8,6 miljoen euro door deelname aan de groepsfase. Daarnaast kreeg men 1 miljoen euro per overwinning en een half miljoen per gelijkspel. Dat betekende totaal al 10,1 miljoen euro (4 punten).

Daarnaast ontvangen de Amsterdammers 7 miljoen euro aan televisiegelden. Totaal betekent dit al 17,1 miljoen euro, exclusief de recettes van de wedstrijden. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Tags

Heb je tips, vragen, wil je adverteren of samenwerken? Mail ons: info@ajaxshowtime.com.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn, heeft u nog geen account kunt u zich hieronder registreren.

Login

Registreren

Beschikbaarheid van gebruikersnaam   E-mail adres nieuw   Wachtwoord validatie  

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Reacties

Laatste video's:

Het hakje van BulykinGoals & Skills Patrick KluivertVAK410 AJAX - Paris Saint-GermainChé Nunnely: Mooiste goals en actiesHighlight Oranje U19 - Servië U19 (1-0)Top 10: 115 jaar Ajax
Avatar van pieke
Door pieke, zondag 9 december 2012 18:34
Reactie op AjaxD1986, donderdag 6 december 2012 01:23
Ik zie graag die spits van bijna 2 meter komen uit Denemarken.
Ajax is geen koopclub!
Avatar van afcavinnie
Door afcavinnie, zaterdag 8 december 2012 15:18
kaaa-tsing, kassaaa. Weer kampioen worden en dan eens niet RM loten.
Avatar van Daneman
Door Daneman, vrijdag 7 december 2012 10:03
Reactie op AjaxD1986, donderdag 6 december 2012 01:23
Ik zie graag die spits van bijna 2 meter komen uit Denemarken.
en nog net iets liever 6 miljoen of meer voor een bikkel achterin op de CV positie. koppel alderwereild moisander is aardig, niet meer dan dat. En als een van die twee iets overkomt is de verdediging te licht; in ieder geval tegen de beter clubs in nederland.
Avatar van suske
Door suske, donderdag 6 december 2012 17:37
Reactie op jdegrijff, woensdag 5 december 2012 20:12
Dat geld is al uitgegeven, Ajax begroot namelijk, net als PSV, de Champions League opbrengsten.
Nee hoor Europa Leaqeu.
Avatar van YochananAFCA
Door YochananAFCA, donderdag 6 december 2012 17:14
Dat is sowieso lekker meegenomen
Avatar van TUFACADEMY
Door TUFACADEMY, donderdag 6 december 2012 11:38
Meer dan de helft is voor de aandeelhouders.
Avatar van DeKlassieker
Door DeKlassieker, donderdag 6 december 2012 08:52
Reactie op jdegrijff, woensdag 5 december 2012 20:12
Dat geld is al uitgegeven, Ajax begroot namelijk, net als PSV, de Champions League opbrengsten.
Ik zou graag willen ontkennen dat Ajax dit doet, maar het is uiterst moeilijk om dit aan te tonen. Je kan in ieder geval wel stellen dat ze er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen, maar of ze dit in het boekjaar 2012 / 2013 al is gelukt is lastig te bewijzen.

Wat we wel weten is het volgende. In het boekjaar 2011 / 2012 was Ajax 19 miljoen kwijt aan afschrijvingen op spelers, maar daar zat ook de afwaarderingen van Cvitanich en El Hamdaoui in verwerkt. Dat bedrag (waarschijnlijk 4 miljoen euro) zien we dus in het volgende boekjaar niet meer terug, evenals de openstaande bedragen van Assaiti en Bruno Silva (waarschijnlijk 2 miljoen euro). Sulejmani staat nog echt wel in de boeken voor 3.5 miljoen euro en daar zitten ook Sightorsson, Moisander, Janssen (met afwaardering) en Serero in verwerkt. De rest is niet noemenswaardig want Andersen staat bijvoorbeeld voor 350.000 per jaar in de boeken en Hoesen en Sana bijvoorbeeld voor 100.000 per jaar. De afschrijvingen op transfers zal waarschijnlijk gedaald zijn tot rond de 10 miljoen euro.

Aangezien Ajax voor meer dan 25 miljoen euro heeft verkocht en 17 miljoen uit de Champions League haalt (exclusief recettes) kun je waarschijnlijk spreken van een extra inkomsten van 30 á 35 miljoen euro (inclusief de afschrijvingen). Dit zou betekenen dat Ajax weer een omzet heeft van tegen de 100 miljoen euro. Waarschijnlijk gaan ze daar wel overheen, aangezien ze in verhouding met het boekjaar 2011 / 2012 meer geld verdiend hebben met transfers (13.9 miljoen tegenover 25 miljoen). De omzet kan nog verder groeien op basis van prestaties in de Europa League, want hoe meer thuiswedstrijden des te meer geld komt er binnen. Ze hebben echter wel iets minder geld verdiend aan de Champions League (slechtere resultaten), maar dit zou je dus te niet kunnen doen door in ieder geval 'één ronde verder te gaan in de Europa League. De kans is zeer aannemelijk dat de omzet in het boekjaar 2012 / 2013 weer tot recordhoogte gaat.

Dat zijn dus de inkomsten, maar die bestaan voornamelijk uit extra inkomsten als transfers en de Champions League. De uitgaven moeten echter nog steeds aanzienlijk dalen, want in het boekjaar stond dit nog steeds ruim te hoog op 91 miljoen euro. Hier gaat dus het bedrag af dat Ajax minder kwijt is aan afschrijvingen op transfers en als ze niemand kopen dan zouden de bedrijfslasten al kunnen dalen met bijna 10 miljoen euro. In het boekjaar 2011 / 2012 waren de salarissen ook al gedaald naar 45 miljoen, maar dit is nog steeds te hoog. Door het vertrek van 17 spelers en het aantrekken van 8 nieuwe spelers is de post salarissen weer gedaald. Het is lastig om in te schatten tot hoeveel dit is gedaald, maar waarschijnlijk tot onder de 40 miljoen. Sulejmani staat echter dan ook nog in de boeken voor 1.7 miljoen salaris per seizoen, dus die moeten ze in de winterstop kwijt zien te raken, want dat scheelt gewoon veel geld.

Al met al gaat Ajax een fantastisch boekjaar 2012 / 2013 tegemoet, maar ze zijn er nog niet. In de jaren dat ze geen Champions League spelen ligt de omzet op 60 á 70 miljoen euro. Als de club de afschrijvingen op transfers en salarissen in controle heeft, dan moeten we hier in de toekomst aan kunnen voldoen en dat moet dan zelfs exclusief transferopbrengsten zijn. Ik denk niet dat ze hieraan gaan voldoen in het boekjaar 2012 / 2013, maar ze gaan in de winterstop waarschijnlijk toch spelers kwijtraken en we weten nu al dat dit niet transfervrij zal zijn (met uitzondering van Sulejmani misschien, maar de rest zal verkocht worden met winst, aangezien de spelers die verkocht kunnen worden allemaal jeugdproducten zijn).

Ik vraag me dan ook sterk af in hoeverre we het vertrek van spelers in de zomer weer kunnen opvangen met directe aankopen. Ik denk dat dit slechts voor één positie zou kunnen, dus er moet meer geinvesteerd worden in de jeugd. Als er jeugdspelers klaar staan, dan hoef je namelijk niemand te kopen en dat scheelt ontzettend veel geld voor Ajax. Ik denk dan ook dat als Eriksen weggaat, dat ze daar een vervanger voor halen of hopen op Serero, Schone of Klaassen. Als Alderweireld weggaat dan hebben ze alleen Veltman en dat lijkt me niet genoeg. Als de Jong ook nog eens weggaat, dan heeft Ajax een probleem. Maar goed we gaan zien hoe het gaat lopen, maar het boekjaar 2012 / 2013 gaat waarschijnlijk het beste jaar ooit worden in de geschiedenis van Ajax, maar als ze dit beleid niet blijven hanteren dan is er in de toekomst weinig meer van over. Dus ja we moeten blijven letten op de centen vooral met Financial Fair Play in aantocht.
Avatar van AJAX3STERREN
Door AJAX3STERREN, donderdag 6 december 2012 01:57
Reactie op Chakir44, woensdag 5 december 2012 14:22
Eigenlijk moeten ze gewoon invoeren dat alleen maar kampioensploegen mee mogen doen aan de CL, en diegene die tweede word in de Europa League mag uitkomen. Zo krijg je een eerlijke verdeling, en 2 interessante competities. Dan had je nu bijv Barcelona, Man United e.d. in de Europa League gehad. Dan is het veel interessanter voor sponsors om geld in de Europa league te steken. En voor ons als supporters ook leuker om beide competities te volgen!
Europacup I,
Europacup II,
Europacup III
Avatar van AJAX3STERREN
Door AJAX3STERREN, donderdag 6 december 2012 01:56
Reactie op Chakir44, woensdag 5 december 2012 14:22
Eigenlijk moeten ze gewoon invoeren dat alleen maar kampioensploegen mee mogen doen aan de CL, en diegene die tweede word in de Europa League mag uitkomen. Zo krijg je een eerlijke verdeling, en 2 interessante competities. Dan had je nu bijv Barcelona, Man United e.d. in de Europa League gehad. Dan is het veel interessanter voor sponsors om geld in de Europa league te steken. En voor ons als supporters ook leuker om beide competities te volgen!
Europacup I,
Europacup II,
Europacup III
Avatar van AjaxD1986
Door AjaxD1986, donderdag 6 december 2012 01:23
Ik zie graag die spits van bijna 2 meter komen uit Denemarken.
Avatar van Cello
Door Cello, donderdag 6 december 2012 00:22
Reactie op N-ajax, woensdag 5 december 2012 22:38
Dan vergeet je wel dat de sponsoren geen tientallen miljoenen betalen voor een europa league club, en het TV-geld voor zulke landen ligt veel hoger dan dat van Ajax. Ook wordt er veel meer verdiend als je verder in de champions league komt.
Dat klopt, in die landen is er meer in de pot voor tv-gelden, maar daar delen ze ook vaak met maximaal aantal deelnemers van 4. En kijk maar wat de uiteindelijke clubs in de afgelopen jaren meenamen aan inkomsten CL..... afgezien van hoever men kwam was het ergens tussen 30-50 miljoen (maar dan zit je al bij de laatste 4 tot laatste 8). Zelfs dat soort van bedragen zijn als je ze afzet tegen de begroting van die clubs veelal van een andere orde dan de nu 17 miljoen ruim die Ajax vangt. Voor ons is die 17 miljoen tov onze begroting een veel groter bedrag.

Maar zoals ik al zei.....clubs horen niet afhankelijk te zijn van dit soort bedragen en het hoort dus gewoon een extra te zijn op wat je al hebt. Zelfs voor de clubs die uitkomen in één van de 3 grootste competitie's, al zouden die gezien hun begrotingen vaak al veel minder afhankelijk zijn, daar zij hun gelden meerendeels elders vandaan betrekken. Kijk naar de Premier League.... de nummer laatst van de PL krijgt zelfs meer aan tv-geld binnen dan de gehele Eredivisie tesamen....dan hebben we het nog niet eens over wat topteams krijgen. En dan de sponsoren van die clubs, zoals jij ook al zei, die spenderen vele miljoenen meer dan de sponsoren elders....
En als je al die bedragen neemt, die men al elders opstrijkt en dat afzet tegenover CL inkomsten....dan doen die CL inkomsten er al een heel stuk minder toe bij de echte grote clubs in Europa.
Avatar van DHsuarez16
Door DHsuarez16, woensdag 5 december 2012 23:38
Reactie op jdegrijff, woensdag 5 december 2012 20:12
Dat geld is al uitgegeven, Ajax begroot namelijk, net als PSV, de Champions League opbrengsten.
Tegenwoordig niet meer toch?
Avatar van N-ajax
Door N-ajax, woensdag 5 december 2012 22:38
Reactie op Cello, woensdag 5 december 2012 17:29
Wat jij noemt kan een benadering zijn, maar voor het omgekeerde valt ook wel wat te zeggen. De interesse, misschien zelfs voor sommige clubs, de noodzaak om ver te komen in de EL wordt alleen maar groter als er ook meer te verdienen is. Maar de belevingswereld van de ene club is zelfs de belevingswereld van de andere niet. Wat ik hiermee bedoel is, dat wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld Nederlandse clubs (en die van vergelijkbare comeptitie's), dan zijn de inkomsten uit de CL gewoon groot tov de begroting. Neem je clubs uit de grotere competitie's, die werken met budgetten van ruim boven de 100 miljoen, ja zelfs ruim boven de 200 miljoen en enkele zelfs boven de 300 miljoen.....ja dan mag het duidelijk worden dat het aandeel van de inkomsten op het budget van de club minder groot is. Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat het voor dergelijke clubs minder belangrijk zou zijn, maar de impact van de CL miljoenen (paar meer of paar minder) niet heel bepalend zijn. Zeker als ze er toch al niet op begroten en het dus puur en alleen extra's zijn.
Dan vergeet je wel dat de sponsoren geen tientallen miljoenen betalen voor een europa league club, en het TV-geld voor zulke landen ligt veel hoger dan dat van Ajax. Ook wordt er veel meer verdiend als je verder in de champions league komt.
Avatar van Bky
Door Bky, woensdag 5 december 2012 21:45
Reactie op AFCA19, woensdag 5 december 2012 18:14
Gewoon in de kas houden die centen...alleen gebruiken als de nood hoog is
Gebruiken om Alderweireld, Eriksen, de Jong, Fischer een vet dik verdiend contract te geven.
Avatar van 1eringzuid2
Door 1eringzuid2, woensdag 5 december 2012 21:15
Reactie op dijkie01, woensdag 5 december 2012 13:30
Logisch misschien wel, normaal niet. Maar dat is gekomen door het opzetten van de CL en uefaleague ipv de 3 europacuptoernooien die er eerst waren. De UEFA heeft de commercie en de inkomsten vooropgesteld met als gevolg een giga verschil in de vergoedingen tussen de CL en de Uefa-league. En daarbij nog het verschil in de vergoedingen die clubs uit verschillende landen krijgen. Gevolg een steeds groter wordend verschil tussen arme en rijke clubs en weinig kansen voor de kleinere landen, want die zijn commercieel niet aantrekkelijk.
Amen!
Avatar van 1eringzuid2
Door 1eringzuid2, woensdag 5 december 2012 21:14
Reactie op Chakir44, woensdag 5 december 2012 14:22
Eigenlijk moeten ze gewoon invoeren dat alleen maar kampioensploegen mee mogen doen aan de CL, en diegene die tweede word in de Europa League mag uitkomen. Zo krijg je een eerlijke verdeling, en 2 interessante competities. Dan had je nu bijv Barcelona, Man United e.d. in de Europa League gehad. Dan is het veel interessanter voor sponsors om geld in de Europa league te steken. En voor ons als supporters ook leuker om beide competities te volgen!
Mee eens! Ik heb het altijd schandalig gevonden dat van de zogenaamde topcompetities tot de no.4 mee mogen doen in de "Champions!! League". Wil je dat doorbreken kan dat op een manier zoals jij omschrijft. Maar ik denk dat dit nooit meer terug veranderd wordt. Er gaat teveel geld in om, dit terug te draaien.
Avatar van jdegrijff
Door jdegrijff, woensdag 5 december 2012 20:12
Reactie op AFCA19, woensdag 5 december 2012 18:14
Gewoon in de kas houden die centen...alleen gebruiken als de nood hoog is
Dat geld is al uitgegeven, Ajax begroot namelijk, net als PSV, de Champions League opbrengsten.
Avatar van AFCA19
Door AFCA19, woensdag 5 december 2012 18:14
Gewoon in de kas houden die centen...alleen gebruiken als de nood hoog is
Avatar van Cello
Door Cello, woensdag 5 december 2012 17:29
Wat jij noemt kan een benadering zijn, maar voor het omgekeerde valt ook wel wat te zeggen. De interesse, misschien zelfs voor sommige clubs, de noodzaak om ver te komen in de EL wordt alleen maar groter als er ook meer te verdienen is.

Maar de belevingswereld van de ene club is zelfs de belevingswereld van de andere niet.

Wat ik hiermee bedoel is, dat wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld Nederlandse clubs (en die van vergelijkbare comeptitie's), dan zijn de inkomsten uit de CL gewoon groot tov de begroting.
Neem je clubs uit de grotere competitie's, die werken met budgetten van ruim boven de 100 miljoen, ja zelfs ruim boven de 200 miljoen en enkele zelfs boven de 300 miljoen.....ja dan mag het duidelijk worden dat het aandeel van de inkomsten op het budget van de club minder groot is.
Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat het voor dergelijke clubs minder belangrijk zou zijn, maar de impact van de CL miljoenen (paar meer of paar minder) niet heel bepalend zijn. Zeker als ze er toch al niet op begroten en het dus puur en alleen extra's zijn.
Avatar van Sami88
Door Sami88, woensdag 5 december 2012 17:25
Mooie bedrag en een goede motivatie voor nummer 32 en weer meedoen in de commercieel league . En om nu al te roepen dat er nieuwe spelers moeten komen liever niet . Ik vergeet die 5 magere jaren zonder champions league niet. Ik heb vertrouwen in deze groep voor de Eredivisie maar stel dat het niet lukt , dan ben je tenminste niet screwed als PSV !
Avatar van Cello
Door Cello, woensdag 5 december 2012 17:15
Reactie op nimrodi, woensdag 5 december 2012 16:44
Dat zwarte gat heet de club Ajax. Hier betalen ze de jeugdopleiding, de salarissen en de faciliteiten van. Je moet niet net doen alsof er bij Ajax geld verdwijnt want de hele begroting wordt ieder jaar netjes openbaar gemaakt en volledig uitgeplozen door aandeelhouders, accountants en notarissen. Er is geen enkele club in Nederland die zo transparant is als Ajax. Doordat we op de beurs zitten is het exact duidelijk hoe de financiën van Ajax zijn. Onzin opmerking dus.
Dat is waar. En we hebben ruwweg tussen 2005 en 2010 veel ingeteerd op het eigen vermogen (waardoor we als club op de been konden blijven), door de soms grote verliezen....en ook dat vermogen moet weer een beetje op peil gebracht worden. Nu weet ik niet of men het komend jaar ook daar een deel in terugstort, maar men heeft het wel gedaan de afgelopen seizoenen, dat we weer CL inkomsten hadden.
Uiteindelijk blijft er dus van de miljoenen die nu binnenkomen, naar verhouding dus slechts een klein deel beschikbaar om te investeren in de spelersgroep.

Dat is nu eenmaal de prijs, die je betaalt, na jaren van verlies draaien.
Avatar van nimrodi
Door nimrodi, woensdag 5 december 2012 16:44
Reactie op OKP-AFCA, woensdag 5 december 2012 16:01
Nee dit geld verdwijnd weer in een of ander zwart gat en in de transferperiode komt weer aan het licht dat er geen paar miljoen voor een speler betaald kan worden.
Dat zwarte gat heet de club Ajax. Hier betalen ze de jeugdopleiding, de salarissen en de faciliteiten van. Je moet niet net doen alsof er bij Ajax geld verdwijnt want de hele begroting wordt ieder jaar netjes openbaar gemaakt en volledig uitgeplozen door aandeelhouders, accountants en notarissen. Er is geen enkele club in Nederland die zo transparant is als Ajax. Doordat we op de beurs zitten is het exact duidelijk hoe de financiën van Ajax zijn. Onzin opmerking dus.
Avatar van OKP-AFCA
Door OKP-AFCA, woensdag 5 december 2012 16:01
Reactie op Daneman, woensdag 5 december 2012 13:21
mooi, dan meteen een ervaren bikkel voor achterin en op jacht naar de landstitel
Nee dit geld verdwijnd weer in een of ander zwart gat en in de transferperiode komt weer aan het licht dat er geen paar miljoen voor een speler betaald kan worden.
Avatar van AjaxD1986
Door AjaxD1986, woensdag 5 december 2012 15:11
Dus inclusief kaartverkoop ongeveer 23 miljoen!
Avatar van Chakir44
Door Chakir44, woensdag 5 december 2012 14:22
Eigenlijk moeten ze gewoon invoeren dat alleen maar kampioensploegen mee mogen doen aan de CL, en diegene die tweede word in de Europa League mag uitkomen. Zo krijg je een eerlijke verdeling, en 2 interessante competities. Dan had je nu bijv Barcelona, Man United e.d. in de Europa League gehad. Dan is het veel interessanter voor sponsors om geld in de Europa league te steken. En voor ons als supporters ook leuker om beide competities te volgen!
Avatar van RobertoStrife
Door RobertoStrife, woensdag 5 december 2012 14:14
Reactie op l0l, woensdag 5 december 2012 12:56
Eigenlijk is het normaal, in de CL zitten ploegen die je eerder kijkt dan in de EL en zo is het toch? Clubs maken het er allemaal zelf naar. PSV en Twente nemen Europa niet serieus, dat is hun eigen schuld. Waarom zal je als toernooi eigenaar ineens bedragen verhogen. Dat ze het dan wel serieus nemen? Het toernooi wordt dan wel serieus genomen in de achtstefinale.
Tja, het is uiteindelijk een vicieuze cirkel zoals barbaar al zegt.

Dat er verschil is, is normaal, maar zoveel verschil?
Avatar van Bky
Door Bky, woensdag 5 december 2012 13:32
Iets van verliezend kwartfinalisten 2de voorronde CL, verliezend halve finalisten 1ste voorronde en de beide finalisten krijgen een ticket voor CL groepsfase.
Avatar van dijkie01
Door dijkie01, woensdag 5 december 2012 13:30
Reactie op l0l, woensdag 5 december 2012 12:56
Eigenlijk is het normaal, in de CL zitten ploegen die je eerder kijkt dan in de EL en zo is het toch? Clubs maken het er allemaal zelf naar. PSV en Twente nemen Europa niet serieus, dat is hun eigen schuld. Waarom zal je als toernooi eigenaar ineens bedragen verhogen. Dat ze het dan wel serieus nemen? Het toernooi wordt dan wel serieus genomen in de achtstefinale.
Logisch misschien wel, normaal niet. Maar dat is gekomen door het opzetten van de CL en uefaleague ipv de 3 europacuptoernooien die er eerst waren. De UEFA heeft de commercie en de inkomsten vooropgesteld met als gevolg een giga verschil in de vergoedingen tussen de CL en de Uefa-league. En daarbij nog het verschil in de vergoedingen die clubs uit verschillende landen krijgen. Gevolg een steeds groter wordend verschil tussen arme en rijke clubs en weinig kansen voor de kleinere landen, want die zijn commercieel niet aantrekkelijk.
Avatar van Daneman
Door Daneman, woensdag 5 december 2012 13:21
mooi, dan meteen een ervaren bikkel voor achterin en op jacht naar de landstitel
Avatar van l0l
Door l0l, woensdag 5 december 2012 12:56
Reactie op RobertoStrife, woensdag 5 december 2012 12:53
Toch ongelofelijk dat je zoveel verdient terwijl je weinig presteert. Ze zouden de verhouding EL/CL wel wat eerlijker mogen maken, al wordt je in de EL finalist, verdien je nog steeds minder dan in de CL-groepsfase. Vind je het gek dat niemand het serieus neemt?
Eigenlijk is het normaal, in de CL zitten ploegen die je eerder kijkt dan in de EL en zo is het toch? Clubs maken het er allemaal zelf naar. PSV en Twente nemen Europa niet serieus, dat is hun eigen schuld. Waarom zal je als toernooi eigenaar ineens bedragen verhogen. Dat ze het dan wel serieus nemen? Het toernooi wordt dan wel serieus genomen in de achtstefinale.
Avatar van RobertoStrife
Door RobertoStrife, woensdag 5 december 2012 12:53
Toch ongelofelijk dat je zoveel verdient terwijl je weinig presteert. Ze zouden de verhouding EL/CL wel wat eerlijker mogen maken, al wordt je in de EL finalist, verdien je nog steeds minder dan in de CL-groepsfase. Vind je het gek dat niemand het serieus neemt?
altianet.com