Ajax Showtime Homepage Apple Store Ajax Showtime Google Play Ajax Showtime
Home » Hoofdnieuws »

Overmars: 'Grip op een klein gebied'

Overmars: 'Grip op een klein gebied'

Ajax wil zich qua scouting liever richten op een paar landen dan op de hele wereld. 'We hebben liever veel grip op een kleiner gebied dan weinig grip op een heel groot gebied', begint directeur voetbalzaken Marc Overmars zijn 'scoutingverhaal' in Voetbal International.

'Ken je dat spel nog uit de tv-shows van Willem Ruis vroeger, waar er onverwacht staven uit het plafond kwamen vallen? Als mensen daar het overzicht kwijt waren, grepen ze steeds net mis. Wanneer ze een kleiner oppervlak in de gaten moesten houden, pakten ze alles. Zo doen we dat met de internationale scouting nu ook. In Scandinavië, West-Europa en het voormalige Oostblok willen we voorop lopen. In Zuid-Amerika is dat vrijwel onmogelijk, daar zijn de grootste talenten al helemaal in de greep van de absolute topclubs. Bovendien zijn ze vaak eigendom van zaakwaarnemers. Daar doen we niet aan mee', zegt Overmars.

Wat voor jongens wil Ajax dan hebben? 'We zoeken jongens die in zichzelf willen investeren', verklaart de directeur. 'Het kaf scheidt zich van het koren: talenten die zich willen ontwikkelen, verkiezen Ajax boven het geld in Engeland of Spanje. Christian Eriksen, Lucas Andersen en Viktor Fischer zijn goede voorbeelden. Zij konden elders veel meer verdienen, maar kozen voor de opleiding en de kansen bij Ajax. Dan weet je meteen dat hun mentaliteit in orde is.' (foto: Black Bath Towel Photographers)

Tags

Heb je tips, vragen, wil je adverteren of samenwerken? Mail ons: info@ajaxshowtime.com.

Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u ingelogd zijn, heeft u nog geen account kunt u zich hieronder registreren.

Login

Registreren

Beschikbaarheid van gebruikersnaam   E-mail adres nieuw   Wachtwoord validatie  

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Reacties

Laatste video's:

Highlight Oranje U19 - Noorwegen U19 (1-1)Dames Ajax halen hard uit (Ajax TV)Het hakje van BulykinGoals & Skills Patrick KluivertVAK410 AJAX - Paris Saint-GermainChé Nunnely: Mooiste goals en acties
Avatar van PietBon
Door PietBon, donderdag 22 november 2012 19:41
Dat spel met die vallende stokken was van Ted de Braak en niet van Willem Ruis maar dat even terzijde.
Avatar van Beretta
Door Beretta, woensdag 21 november 2012 17:56
Lijkt me een prima plan, zeker in Oostblok landen valt heel veel te winnen daar de infrastructuur in de meeste landen bijzonder slecht is. Die jongens zijn over het algemeen zeer technisch maar een groot deel kan zijn potentieel niet verwezenlijken door slechte jeugdopleidingen. Ik geloof dat we samenwerking hebben met die club van La Ling die dan als tussenstap kan fungeren. Dat lijkt me een zeer goed iniatief, in Servie, Bulgarije etc. lopen zonder meer potentiele pareltjes rond die met de juiste begeleiding tot toppers uit kunnen groeien. Met de mentaliteit zit het over het algemeen ook prima, Mickey is helaas de uitzondering die de regel bevestigt.
Avatar van B_02097
Door B_02097, woensdag 21 november 2012 17:02
Vind eigenlijk ook dat Ajax in Zuid-korea of Japan moet scouten, want hoe komt VVV aan Honda dan? Daar loopt ook verschrikkelijk veel talent en die japanners staan erom bekend om alles tot in de perfectie te kunnen beheren ( meest gedisciplineerde sporters dan en dus ook talent ).

Maar dit is strategische een hele slim zet en kan je heel, heel veel clubs voor je winnen
Avatar van ne pas maroc
Door ne pas maroc, woensdag 21 november 2012 16:45
Zou leuk zijn als er jaarlijks 1 speler van Ajax CT doorbreekt. Nu hebben we alleen Enoh en Serero, aanpassen wordt nu al makkelijker voor ze nu er 2 afrikanen zitten. Maarja, Afrikaanse spelers hebben een groot nadeel wat betreft interlands. Afrika cup tijdens de competitie en voetballen in allerlei apenlanden waar nauwelijks veilig gevoetbald kan worden.
Avatar van gerajax
Door gerajax, woensdag 21 november 2012 16:26
wel jammer dat Ajax alleen maar in Europa blijft en niet naar Brazilie gaat, want je zal niet snel in Scandinavie spelers vinden als bijv: Wellington Silva Sanches Aguiar. Maarjah misschien horen de scandinaviërs wel een beetje bij het Ajax spel.
Avatar van ajax19
Door ajax19, woensdag 21 november 2012 15:14
Reactie op boye04, woensdag 21 november 2012 13:38
En dan te bedenken dat Eriksen, Andersen, Boilesen en Fischer van één scout afkomstig zijn. Geen idee wat die andere 54 eigenlijk doen.
Haha, echt hè!?
Avatar van oudzuid2
Door oudzuid2, woensdag 21 november 2012 15:05
Ajax heeft een goeie reputatie als opleidingsinstituut in Scandinavië en door jongens als Eriksen en Fischer wordt die reputatie alleen maar groter. En het helpt ook natuurlijk dat hier toppers als De Boer en Bergkamp op het trainingsveld lopen. En ach, mocht er echt een toptalent a la Suarez gescout worden dan nemen we die wel over van Groningen :)
Avatar van Daluniz10
Door Daluniz10, woensdag 21 november 2012 14:55
scandinaviers passen zich indd heel goed aan hier en hebben een goede mentaliteit/ gedrag.
echter moet ajax wel oppassen dat we niet teveel nadruk leggen op jongens die zo goed 'ja' kunnen knikken, want de 'vervelende jongens' zijn vaak ook de échte winnaars in een team, zie suarez, mido (toen hij voor het eerst bij ons was, natuurlijk niet onder Jol :) , zlatan, davids, theo J, ook bogarde was een echte kerel in de verdediging (dan maar een gele kaart extra, maar de spits van de tegenstander komt hem niet zonder een pijntje voorbij)
je moet er natuurlijk niet teveel tegelijk hebben, maar 2 a 3 in een team kan geen kwaad. Een leerdoel voor de boer is dat HIJ maar eens moet leren met zulke jongens om te gaan.
Avatar van sjaakthenler
Door sjaakthenler, woensdag 21 november 2012 14:47
Reactie op TurboUrby, woensdag 21 november 2012 13:58
Makelaars 'bezitten' in Brazilie vaak een percentage van de transferrechten van spelers, dat maakt t moeilijk om zaken te doen. Ook heb je met brazilianen/zuid-amerikanen te maken met niet-EU salarisen, waardoor je talenten van 16 in dat geval al een half miljoen moet betalen. Daar komt bij dat - zoals Marc terecht zegt - dat ploegen als Man U al de talenten in dat gebied al vrij snel oppikken en principecontracten laten tekenen. Daardoor is die markt bijna onmogelijk voor Ajax. Het probleem ligt ook niet zo zeer met het vinden van de spelers (dus de scouting waar je t over hebt), maar vooral in het daadwerkelijke aantrekken van diezelfde spelers, en alle haken en ogen die eraan zitten.
Ook vooral Porto en Benfica (wel meerdere Portugeze clubs) die daar vissen, die voelen zich daar beter thuis vanwege de taal en dergelijke, dus daar zul je nooit van winnen.

Verder hoeft men toch pas een half miljoen te betalen wanneer ze 21 worden toch? Dacht dat 18 jarigen minder aan salaris ontvingen dan een 21 jarige. Correct me if I'm wrong.
Avatar van Raikkonen94
Door Raikkonen94, woensdag 21 november 2012 14:18
Helemaal mee eens, die Scandinavische jongens zijn echte toppers vooral qua aanpassingsvermogen en gedrag. Goed bezig Marc en het technisch hart!
Avatar van TurboUrby
Door TurboUrby, woensdag 21 november 2012 13:58
Makelaars 'bezitten' in Brazilie vaak een percentage van de transferrechten van spelers, dat maakt t moeilijk om zaken te doen. Ook heb je met brazilianen/zuid-amerikanen te maken met niet-EU salarisen, waardoor je talenten van 16 in dat geval al een half miljoen moet betalen. Daar komt bij dat - zoals Marc terecht zegt - dat ploegen als Man U al de talenten in dat gebied al vrij snel oppikken en principecontracten laten tekenen. Daardoor is die markt bijna onmogelijk voor Ajax.

Het probleem ligt ook niet zo zeer met het vinden van de spelers (dus de scouting waar je t over hebt), maar vooral in het daadwerkelijke aantrekken van diezelfde spelers, en alle haken en ogen die eraan zitten.
Avatar van boye04
Door boye04, woensdag 21 november 2012 13:38
Reactie op ajax19, woensdag 21 november 2012 13:27
55 Scouts voor Scandinavië en de Lage Landen, behoorlijk veel.
En dan te bedenken dat Eriksen, Andersen, Boilesen en Fischer van één scout afkomstig zijn. Geen idee wat die andere 54 eigenlijk doen.
Avatar van ajax19
Door ajax19, woensdag 21 november 2012 13:27
55 Scouts voor Scandinavië en de Lage Landen, behoorlijk veel.
altianet.com