Blind: 'Zonder Frank nooit bij United'

KoenWeijland, 28-07-2015 om 12:14, 6225 views, Helden Magazine |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Daley Blind heeft dinsdag in Helden Magazine nog maar eens benadrukt dat hij Frank de Boer eeuwig dankbaar is. De verdediger annex middenvelder was al min of meer afgeschreven, werd uitgefloten door het Ajax' publiek en zag het niet meer zitten. Maar doordat de oud-verdediger aan de macht kwam bij het eerste elftal, wist Blind zich te revancheren en uiteindelijk een droomtransfer naar Manchester United te realiseren.

'Ik wilde weer verhuurd worden omdat Martin Jol nog trainer was, maar FC Groningen wilde alleen verder met me als ze me konden kopen en dat wilde ik weer niet. En er kwam weer geen andere Eredivisie-club die me wilde huren. Mijn vader heeft me toen geadviseerd om voor Groningen te kiezen. Maar ik koos ervoor om dan maar een jaar bij Jong Ajax te spelen en af en toe bij het eerste op de bank te zitten', legt Blind uit hoe lastig de keuze op dat moment was. 'Ik wilde niet accepteren dat ik verkocht zou worden, dat ik geen Ajacied meer was. Dat was onbespreekbaar voor mij. Een half jaar later werd Frank de Boer ineens trainer. Ik was heel blij en opgelucht na het vertrek van Jol. Ik hoorde het in de bus terug met Jong Ajax. Ajax moest meteen daarna uit tegen AC Milan, dat duel kwam nog te vroeg voor mij. De volgende wedstrijd was Feyenoord thuis. De dagen ervoor zei Frank meteen dat hij in mij de nieuwe linksback van Ajax zag in plaats van Vurnon Anita.'

En onder De Boer zouden er voor Blind gouden tijden aanbreken. 'Onder Frank heb ik dat seizoen alles gespeeld, totdat ik geblesseerd raakte aan mijn enkel. Toen koos hij voor Nicolai Boilesen', herinnert Blind zich, die zich vervolgens in de ploeg knokte, mede dankzij de kansen die hij kreeg van De Boer. 'Ik ben Frank de Boer ontzettend dankbaar dat hij altijd vertrouwen in me heeft gehad. Ook als ik minder speelde, hield hij vertrouwen in me. Ik realiseer me heel goed dat ik zonder Frank misschien nooit bij Manchester United had gespeeld. En achteraf besef ik ook dat ik door mijn achternaam kritischer werd benaderd dan andere spelers.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MichelAngelo66
Niet mijn voetballer, maar het is knap dat ie nu bij ManU speelt. Hij heeft daarbij wel de mazzel dat van Gaal samen z'n vader hand in hand op de de bank hebben gezeten. Ik maak me sterk dat hij anders nu niet bij deze club had gespeeld. Maar goed, een kruiwagen heb je nodig. Aangetekend moet wel worden dat van Gaal hem nu gezegd heeft zich te richten op een cv plek. Dus geen lb of middenveld waarvoor hij eigenlijk gehaald is. Van Gaal vindt hem daar klaarblijkelijk niet goed genoeg voor, maar wil hem niet direct bij het grof vuil zetten.
1 0
Arim_
Spelers als Blind, en in mindere mate Anita, zijn ontzettend belangrijk.
Er zijn echter maar weinig mensen en coaches die dit zien. Die kijken eerst en voornamelijk naar lengte, fysiek, snelheid en duelkracht. De kwaliteiten van Blind, en in mindere mate Anita, liggen in het tactische, het spelinzicht, positionering en het spel zonder bal. Daar ligt hun meerwaarde. De Boer was een trainer, net als Van Gaal, die dit goed heeft ingeschat. Kijk maar eens goed naar de wedstrijden waar Blind onder Van Gaal in Oranje (de kwalificatiereeks) als linksback speelde en hoe hij vanuit die positie veelal voor de verdediging kwam (vaak bij balbezit tegenstander) en ballen onderschepte en afspeellijnen doorkruiste.
Veel fans van ons aller Ajax hebben moeite gehad deze kwaliteiten van Blind op waarde te schatten, De Boer en Van Gaal schatten dit wel goed in. Ajax zonder Blind scheelde ook een slok op de borrel. Ik ben ervan overtuigd dat met Blind De Boer vorig jaar veel vaker naar een 3-4-3 systeem zou zijn overgestapt, aanvallender had kunnen spelen, met de punt naar voren, met Blind vanuit de achterhoede doorschuivend naar het middenveld (als 4 dus), een positie die hij nu bij Van Gaal ook inneemt. Met verdedigers als Moisander en Viergever is dat bijna godsonmogelijk en met een Riedewald moet het nog maar gaan blijken.
Ik heb het hier en elders altijd gezegd: Daley is net zijn vader als speler, kwa fysiek, lengte, duelkracht, snelheid, pure verdedigende kwaliteiten, niet goed genoeg, maar dit ruim compenserend met een surplus aan kwaliteiten die maar weinig spelers hebben (Koeman, Baresi hadden die kwaliteiten ook). Dit komt voornamelijk omdat de meeste mensen en traines primair kijken naar fysiek, lengte, duelkracht en snelheid. Trainers als Cruijff, Van Gaal en De Boer zijn daarin uitzonderingen.
2 -2
De_Realist
Achteraf praten is het makkelijkst. Wie weet hoeveel spelers zich nog beter hadden kunnen ontwikkelen als zij onvoorwaardelijk het vertrouwen kregen van Frank.
0 -1
Arim_
Zoals?
Ik kan alleen Denswill en Sana bedenken op wie je doelt.
Ebecilio heeft het vertrouwen gekregen en het het tweede seizoen zelf verkloot. Kishna heeft de kans gekregen en maakt nu zelf de keuze naar Lazio te gaan. Ghazi heeft de kans gekregen en gepakt, Bazoer idem. Andersen heeft een hoop vertrouwen gekregen. Onvoorwaardelijk vertrouwen moet je wel afdwingen en dat begint wel met een behoorlijke voetbalmentaliteit.
Neem Dijks bijvoorbeeld. Die geeft zelf te kennen dat hij pas na het vertrek bij Ajax echt bewust werd welke professionele houding vereist is voor het profvoetbal. Dit is waarom spelers als Blind, Veltman en Klaassen dat onvoorwaardelijke vertrouwen krijgen. Je kan niet zeggen dat De Boer er geen werk van maakt jonge spelers bewust ervan te maken welke professionele houding vereist is, alleen sommige spelers daar dringt het niet tot door of worden hordensmoe van die De Boer.

Oja, achteraf praten is inderdaad altijd het makkelijkste. Ik heb hier echter over de speler Blind altijd al hetzelfde gezegd toen hij nog bankzitter was bij Van Basten, toen ie verhuurd was aan Groningen, toen Jol hem links liet liggen, en toen al de speler Blind een grootse toekomst voorspeld, waarbij hij of jarenlang onbetwiste leider en aanvoerder zou zijn van ons Ajax of bij een grote club zou komen te spelen. Blind jr is zijn vader maar dan nog beter (Danny moest het ook niet hebben van snelheid, duelkracht etc). Dat zal blijken.
Wat De Boer betreft heb ik toen na Van Basten al een pleidooi gedaan hem trainer te maken en toen Jol trainer was, omdat ik van mening was dat hij wel eens de kwaliteiten van Anita, Blind, Vertonghen en Eriksen op waarde zou schatten en zo zou benutten dat het er ook uit kwam.

We hebben allemaal heel veel kritiek op De Boer, ik ook, ik word doodmoe weer achteraf na 3 kansen te hebben gecreeerd in 90 minuten te horen dat we gedomineerd hebben en weinig hebben weg gegeven.
We hebben allemaal kritiek op het betonvoetbal van afgelopen seizoen.
We hebben allemaal kritiek op de samenstelling van de selectie.
En terecht ook. Ook ik heb hier elders mijn kritiek daarover geuit.
Maar je kan niet zeggen dat het allemaal ronduit driewerf kut is onder De Boer.
Eigen jeugd breekt door en wordt verkocht. Alderweireld, Vertonghen, Blind, Anita, Eriksen, we mochten wensen dat we hen nog hadden, maar wat moet welke trainer dan ook wanneer elk jaar de beste spelers weer vertrekken?

Het volste vertrouwen geven aan een paar tieners?
Juist bij hen ontbreekt vaak nog het besef wat vereist wordt als prof.

De Boer is een geweldige trainer, met een geweldige eigen reflectie, niet te beroerd zelf in te zien dat mensen, spelers wel eens moe kunnen worden van zijn zelfde geriedel, of als technische staf in eigen boezem te kijken.
Riedewald, Bazoer, Sinkgraven, Ghazi, Tete, ze kloppen op de deur van Oranje als ze zo doorgaan. Allen spelers onder de 20.
Hoeveel meer tieners moeten er in het eerste?
Beseffende dat Milik, Fischer, Klaassen, Veltman, Dijks ook de twintig nauwelijks ontgroeid zijn.
Dat zijn 10 spelers van de beoogde 11.
Mogen we even met z'n allen weer wat realistisch zijn in onze eisen tov de ploeg en de trainer?!
2 -1
ajaxinho
Dat heeft weinig met Frank te maken.
Als je het kritisch bekijkt heeft hij geen zware concurrentie en een te zwakke selectie om zich heen gehad.
4 -2
AFCABart
Zonder Frank had hij het inderdaad misschien niet gered. Dat is duidelijk een verdienste van de Boer die dit goed gezien heeft.
Anderzijds mag hij zichzelf ook wel complimenteren voor zijn inzet en doorzettingsvermogen.
In mijn ogen is die jonge wat mentaliteit betreft een voorbeeldprof.
7 0
Rayno95
Super veel respect voor Daley's vechtmentaliteit kunnen veel grotere talenten wat van leren. ;) en natuurlijk heeft het vertrouwen van Frank erg goed gedaan.

Al vraag ik me af wat er gebeurd zou zijn als Boilesen fit zou blijven (had toen veel meer potentie), was hij dan eerder op 6 gekomen? of wel bankzitter gebleven?
3 0
De_Realist
"En achteraf besef ik ook dat ik door mijn achternaam kritischer werd benaderd dan andere spelers."

Ik ben het daar niet mee eens, ik denk niet dat hij kritischer werd benaderd vergeleken met andere spelers. Hij speelde zijn eerste twee seizoenen bij Ajax als linksback namelijk ruk, maar dan ook echt heel ongelooflijk slecht. Kunnen mensen zich dat nog herinneren? Die jongen werd elke wedstrijd omver gelopen. Niemand kon geloven dat Blind zijn basisplaats onder Frank maar bleef behouden en begonnen te denken dat het kwam omdat Blind Sr. Frank's assistent was. Plots bij zijn derde seizoen als linksback draaide alles 180 graden om voor hem en was hij Eredivisie's beste linksback dat jaar, voordat hij een goed seizoen als controlerende middenvelder draaide.

Kudos aan Blind dat hij het heeft volgehouden, want hij heeft het zeker niet makkelijk gehad met onze supporters, maar Blind heeft dan ook wel het vertrouwen gekregen en constant een basisplaats onder Frank de Boer, iets waar maar weinig spelers over kunnen mee praten met uitzondering van zijn selecte groep lievelingetjes.
6 -1
HeinJan
Maar dan ben je het toch eigenlijk wel eens met Blind?
Je zegt nota bene: Doordat hij bleef staan begon men te denken dat het kwam omdat Blind sr. assistent was.
Ik ben het met je eens dat het logisch is dat dat gebeurt, maar dat neemt niet weg dat hij anders werd benaderd. Blind noemt dat kritischer en ik kan daar wel in komen.
Ik ben ervan overtuigd dat elke zoon van een goede ex-voetballer, bewust of onbewust, anders wordt benaderd. Zeker op een moment dat hij slecht speelt, en dat was bij Blind niet anders. Als hij goed speelde werd de link met senior nooit gelegd en als hij slecht speelde wel. Dat ervaart Blind als kritischer en dat is begrijpelijk.
1 0
De_Realist
Ik vind het ook moeilijk om het uit te leggen, maar hier zijn twee dingen aan de hand:

1) Blind die slecht regelmatig slecht speelde
2) Frank die Blind 2 jaar lang een basisplaats bleef geven ondanks zijn slechte prestaties als linksback (voordat Blind opeens goed ging spelen in zijn 3de en 4de seizoen)

Blind werd niet harder uitgefloten omdat mensen meer van hem verwachtten door zijn naam, maar omdat hij gewoon echt slecht speelde continue en er maar geen verbetering in zat en toch steeds een basisplaats kreeg.

Ik hoop dat ik het misschien nu wat duidelijk heb kunnen onderscheiden?
0 0
strafschop
2) Frank die Blind 2 jaar lang een basisplaats bleef geven

1e seizoen 8x basis eredivisie
2e seizoen 16x basis eredivisie
1 -1
rss-dion
Ja en aan de supporters nu de les; fluit je spelers niet uit maar geeft ze vertrouwen. Soms moet een speler een paar keer onderuit gaan voordat die doorbreekt. Dat is ook ajax. Blind was idd slecht Maar hou vertrouwen in frank dat het erin zit. Siggy, Vermeer, en boilesen pakte slechter uit. Maar Blind, Eriksen, en anita hebben ook minderen periodes gehad waarna ze daarna het licht zagen. Spelers moet je niet te snel wisselen. vertrouwen is ook belangrijk. na een tijdje is het wel gewoon klaar natuurlijk. Van rhijn, boilesen, siggy waren zo lang slecht dat frank nu knopen heeft door gehakt. maar het blijft een lastig proces.
1 0
HeinJan
Ik begrijp je, maar ben het er alsnog niet helemaal mee eens. Blind kreeg vrij snel het stempel waardeloos te zijn en van die stempel kwam hij heel moeilijk af. Sterker nog, zelfs toen hij goed presteerde waren er nog talloze supporters die hem afkraakten, tot zijn vertrek aan toe.
Bij Anita werden zijn abominabele prestaties als linksback al gauw met de mantel der liefde bedekt, want hij zou een CVM zijn en geen linksback.
Blind z'n geval was eigenlijk niet anders, maar hij kreeg wel bakken kritiek over zich heen.
0 0
Wimmel
Er waren voldoende supporters welke vertrouwen hadden in Blind, ook in zijn mindere wedstrijden. Want hij speelde geen 2 seizoenen ruk. En ja hij had voldoende slechte wedstrijden, dat ben ik direct met je eens.

Echter hier op de site is hij wel 2 jaar compleet afgezeken omdat er te veel reactiekiddies zijn welke mee beginnen te roepen wanneer de algemene opinie tegen iemand is.

Oh en dan generaliseer ik niet, ik bedoel hiermee niet diegenen welke een mening regelmatig onderbouwen.

*edit: ik vermoed dat zijn achternaam vooral veel problemen heeft gegeven bij Martin Jol, die kon namelijk totaal niet met zijn vader door 1 deur en de media speelde daar handig op in. Hier op het forum heb ik zelden gezien dat men kritischer was vanwege zijn achternaam.
0 -3
masterrr
Hele slimme speler, ben benieuwd waar zijn plafond ligt. Europese top.... ik weet het niet, ook omdat hij Oranje bijv. nog niet kan dragen achterin. Ik vind dat een Blind dat van zichzelf als speler van United mag verwachten tov een Bruma of De Vrij. vind het ook wel een indicatie: kan een speler zijn land dragen en beter maken? Bij Ajax deed hij dat natuurlijk wel, ook in Europese duels. Het zal allemaal dit seizoen blijken! Met een sloper als Ramos naast hem, zie ik hem het goed doen. Maar anders is Europese subtop zeker geen schande natuurlijk.
3 -1
PowNed
Jij noemt United Europese Subtop???

Wat is Ajax dan wel niet volgens jou??
1 -1