Cruijff: 'Begint bij de ouders'

sv, 07-12-2012 om 15:14, 3005 views, NOS | Bestel nu het nieuwe uitshirt van Ajax.
Johan Cruijff ging voor de NOS in op de toenemende agressie op de voetbalvelden. 'De normen en waarden moeten worden aangescherpt.'
                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Am*damned
Criminaliteit onder Marrokkanen is 6 keer zo hoog als onder autochtonen. In tegenstelling tot Turken waar de criminaliteit maar 2 keer zo groot is. Het ergste probleem is dat Marrokkanen in hun eigen land een grote sociale controle hebben.
Iedereen pakt kinderen aan als ze wangedrag vertonen.
In NL op straat niet. (Thuis streng, buiten mag alles want niemand zegt iets)
Vaak is het ook tegen hun overtuiging in om vaak met Nederlanders om te gaan (geldt niet voor alle Marrokkanen) omdat die veel vrijere opvattingen hebben over dingen. Dus ontstaat er groepjesvorming.
Groepjes die denken dat ze alles kunnen maken want niemand zegt er iets van.
Heel vaak worden Marrokkanen ook in 1 team gezet en is het gewoon een feit dat daar vaker ongeregeldheden mee zijn.

Al met al het probleem begint bij de ouders, maar zit ook op school waar steeds meer kan en in het feit dat er totaal geen sociale controle is (niemand doet iets als ze aan het jatten zijn of iemand in elkaar stampen en de straffen zijn te laag ze leren er niet van)
0 0
Cello
Johan heeft deels gelijk. Tuurlijk begint alles bij wat je van huis uit meekrijgt en dus gaat het om opvoeding, waarin je normen en waarden meekrijgt.
Maar dat is niet het enige, tuurlijk spelen andere factoren (de buitenwereld tov het gezin ook mee).
En al ouders wel alle goede bedoelingen hebben èn ook alle pogingen hebben gedaan in hun beste weten om hun zoon/dochter op het goede pad te houden kan het toch misgaan. Vaak is de reden hiervan, dat ouders niet alles begrijpen of gewoonweg totaal geen notie hebben waarmee hun kinderen bezig zijn. Dat kan al zijn door bijvoorbeeld taalachterstand, wat ene barriere is waarvan de kinderen handig en "dankbaar" misbruik maken. Dat buiten ze ten volle uit. Die ouders, hoe goed ook hun bedoelingen en actie's zijn, zullen heel makkelijk om de tuin te leiden zijn door hun kinderen.

Verder zijn er ook genoeg ouders die het totaal niets interesseert, want zij ervaren enkele van hun kinderen als gewoonweg lastig en zijn ze liever kwijt dan rijk.

Een voorbeeld bij mij in de buurt, ook toevallig een Marokkaanse man:
Ik vroeg aan hem, 'buurman, hoe komt het dat jouw kleine kinderen (tussen 6 en 16 ruwweg), jongens overigens, 's avonds laat en soms zelfs snachts nog op straat rondhangen. Weet je eigenlijk wel dat ik ze ook in het uitgaansleven op straat zie rondhangen (minderjarige kids dus tussen 6 en 16 jaar)".
Zijn antwoord in trouewens gebrekkig Nederlands, maar toch goed te volgen: "buurman, ik heb vrouw en 8 kinderen, ik heb slechts 3 slaapkamers en ik ben allang blij dat het 's avonds rustig is in huis en een paar niet eens komen, want er is gewoon geen ruimte voor hen....".

Het komt er op neer dat de man zich heeft neergelegd bij de situatie en hij vind het allemaal wel goed zo, want dan heeft hij er ten minste geen last van. Zijn twee dochters hebben samen 1 slaapkamer en de 6 zoons kan ie niet kwijt in 1 slaapkamer èn hij is ze trouwens niet eens de baas. Zelfs als ie een poging doet om ze tot de orde te roepen, dan draaien ze zich om en lopen weg.....die man heeft geen stok achter de deur, want verbieden thuis te komen werkt allang niet meer, want ze kwamen toch al niet of nauwelijks thuis....ze hebben oudere vrienden, war ze dan uiteindelijk als het zo uitkomt ook kunnen slapen. Met andere woorden....ze kunnen gaan en staan waar ze willen en doen en laten wat ze willen en eigenlijk is er niemand die ze tot de orde roept. Hun familie is de groep waarmee ze dagelijks optrekken. Niets meer en niets minder. Respect kennen ze alleen binnen de groep, alles daarbuiten respecteren ze niet meer, wie het ook is of zijn. Kwa emotie's zijn ze helemaal verhard en deert hen nog maar weinig. Hen pak je ook niet door ze te straffen met cel of jeugddetentie.....dat is allemaal verspilde moeite...
Ik ben bang dat het een verloren generatie is.

En dit voorbeeld is er maar één en in dit geval toevallig met Marokkanen. Maar het komt natuurlijk overal voor, bij alle bevolkingsgroepen. Het enige is dat het misschien wat meer dan gemiddeld bij de van Marokkaanse afkomst zijnde Nederlanders voorkomt. En als iets meer dan gemiddeld voorkomt, dan valt het op en ja ook dan wordt er een punt van gemaakt....

In mijn ogen is het dan jammer, dat er ook vrij weinig geluid komt vanuit de van oorsprong Marokkaanse gemeenschap. Dat die dan eens zeggen, het stopt hier en nu, wij willen niet lijden onder dat kleine groepje idioten. En als er dan ouders zijn die totaal geen illusie hebben wat hun kinderen uithalen....dan is het denk ik juist goed dat zij steun krijgen vanuit de gemeenschap zelf. Sociale controle was vroeger heel normaal in Nederland. Als je wat uitvrat aan de andere kant van de wijk, dan wist je vader al als je thuis kwam dat en wat je had uitgehaald (immers je vader had al een telefoontje gehad). Kon je wel eens van de buurman een draai om je oren krijgen, wanneer je het waagde een grote bek te hebben. Hoefde je niet thuis aan te komen, dat de buurman je een tik had gegeven, want als je dat deed kreeg je er thuis van je Pa ook nog één...... een volgende keer liet je het dus wel!.
Tegenwoordig wordt er door een vader verhaal gehaald waarom iemand zijn zoon een tik heeft gegeven.....sja, de tijden zijn veranderd, dus eigenlijk is het helemaal niet vreemd, dat sommigen ontsporen, ouders werken er wel degelijk aan mee en dragen ertoe bij.
0 0
ajax19
Best illustratief verhaal van jouw kant, dankjewel.

Exemplarisch verhaal uit de praktijk. En het probleem is, die Marokkanen jongeren groeien dus met elkaar op, met vrij veel radicale ideeën over de economie en zien hun (groot)ouders als door Nederland verwaarloosde mislukkelingen. Die vervolgens voortplanting te over hebben gedaan, waardoor zij niet de faciliteiten hebben als een normaal verhollandst kind. De jaloezie wordt dan omgezet tot strijd, want het is onrechtvaardig en ook zij zijn vaak verstoten in de kindertijd als ze een beetje afweken.

En dan doen politici alsof het nieuws is dat er een tikkende tijdbom is in de samenleving. Ik vind het ontzettend onverantwoord hoe weinig notie er is voor ongelijke omstandigheden waarin kinderen opgroeien, en van medeburgers hoe ze hun kinderen hiermee om laten gaan. Ik ben altijd goed in de weer geweest, heb geen vrees met multi-culturele maatschappij. Maar zie ook mensen die geen raad ermee weten, die vrij weinig mededogen tonen, wat hun leidertjes op hun beurt oppikken als voorbeeld voor haatzaaierij, en waarop die jochies vrij explosief reageren. (Tenzij ze goed worden opgevangen.) Tot de afschuwelijkste daden geestelijk in staat zijn.

Waarmee Cruijff geen rekening houdt, is dat er van de Marokkanen juist vaak geen ouders bij het voetbal langs de lijn staan. Vaak zijn het gewoon oudere mede-jongeren ("broeders") uit de buurt.
0 0
De scout
Het is een probleem van de hele maatschappij. Niet enkel het voetbal. Andere mensen met andere nationaliteiten misdragen zich ook veelal. keihard schelden naar een official is meestal de bovengrens. Zo zijn ze inmiddels opgevoed. Normen en waarden zijn hier en daar wat opgerekt. Wat deze Noordafrikanen doen zit in hun cultuur. Heetgebakerd volk die geen Westerse normen en waarden waarderen. Of het nu de leraar, agent, Ambulancepersoneel. trambestuurder e.d. is, Het is een kwestie van geen respect voor een ander, wie het ook is of wat het ook is.
0 0
Robinjo1988
Echt ongelooflijk hoe sommige ouders zich gedragen langs het veld idd.. Dan wil ik niet eens weten hoe ze zich in het dagelijks leven gedragen. Als hun kind een schop uitdeelt keuren ze het nog goed ook. Maar dit probleem kun je nooit oplossen. Ik denk eigenlijk dat het steeds erger wordt tot het een keer echt massaal uit de hand loopt..
0 0
Liefhebber
Bespaar me deze onzin. Wat n slap verhaal van Cruijff. Trapt enkel n paar open deuren in mbt normen en waarden en schreeuwende ouders. De gemiddelde AS-bezoeker zou zo n zelfde oppervlakkig en niks toevoegend praatje kunnen houden. Tuurlijk heeft Cruijf hiervoor geen oplossing en ook totaal geen verstand van. Waarom is t dan volgens de media/publiek interessant om t onzinverhaal van Cruijff aan te horen bij dit soort kwesties?
Van Cruijff is t btw ook redelijk genant. Denkt werkelijk dat hij overal de gouden oplossing voor weet. Maar komt nooit verder dan drogargumentaties en oppervlakkig warrig gebazel.
0 0
elpresidente
Je hebt nu niet het gevoel dat je jezelf een beetje belachelijk maakt ?
0 0
Lazell
Het is een Ajacied die spreekt over een actueel voetbalonderwerp. Daarom staat het hier op de site.

Overigens heeft hij gewoon gelijk dat het gedrag van ouders en hun tolerantie tegenover verbaal en non-verbaal geweld van cruciale waarde is. Hoe open die deur ook is.
0 0
ajax19
Halve, Johan. En dan wordt het opeens een bestuurlijk probleem in de voetbalwereld gemaakt.. O

Het gaat om een sociaal probleem op basis van economische klasse. Dus je hebt meer Marrokaantjes die opgroeien in een laag economische klasse, die gaan rebelleren en schoppen genoeg stennis. Vanwege het feit dat ze zich achtergesteld voelen in deze samenleving, en wanneer je jezelf zo gaat gedragen, komen de gekste nare verwachtingen uit. Vervolgens slaan bij hun de stopppen door, en dan opeens is het alarmfase rood in Nederland.
0 0
Wayout
En ook al zou iemand armer zijn, het zegt genoeg over het karakter van de persoon om iemand met zijn allen dood te schoppen. Je gaat ook nog excuses zoeken. Ik zei al in een reactie op jou eerder dat Nieuw Sloten geen achterstandswijk is. het blijft treffend dat 65 tot 75 % van de marrokanen geweldsdlicten hebben gepleegd. Ach die arme marrokaantjes ze hebben het zo zwaar
0 0
ajax19
Goedpraten is niet wat ik doe. Verklaren.

Sowieso ben je aardig triest als je zoveel agressie op iemand botviert, en met zijn allen is zelfs laf.

Die zogenaamde 'discriminatie' waarvan ze ons betichten, zijn ze zelf grotendeels debet aan. En zelfs bij vermeend 'racisme' kun je nog niet zo zielloos iemand verwonden. Die kinderen leven in de ontkenningswaan, leggen altijd de schuld bij de ander, en zijn zelf met hun afkeurende gedrag oorzaak.

In een reportage zeiden mensen dat op de scholen en clubs van Nieuw Sloten, amper verhollandste kinderen zitten uit Nieuw Sloten. Dus ik weet niet of dit komt door een dom integratieplan van de Amsterdamse politiek, die sowieso de hele stad aan het aftuigen is.

En die Powned verslaggever geloof ik niet meteen, met zo'n hoog percentage. Dan wil ik de statistieken zelf zien.
0 0
Wayout
Nieuw Sloten is geen achterstandswijk! Cruijff heeft gelijk, heel veel nederlandse ouders misdragen zich op het voetbalveld.Ook nederlanders maken zich schuld aan geweld. Maar Bij de marrokanen: 65 tot 75% van de marrokaanse jongeren heeft geweldsdlicten op zijn strafblad en daar kan je niet om heen. Dat zijn keiharde cijfers! Pa zit in het koffiehuis met de mannen te praten en de moeder kan haar zoontjes opvoeden maar kan ze niet aan. Vrouwen hebben zowizo niks te vertellen en als die zoontjes 15 16 jaar zijn, zijn zij al bijna de baas. Maar het ergste is, die moslim vaders doen helemaal niks, laten hun vrouwen als pakezels in het huishouden. Die marrokaanse gassies hebben schijt aan alles. Verder keihard straffen . Ook de hulpverlening is de schuld met jaren van pappen en nathouden.
0 0