Overvolle kalender De Ligt: 'Geen onmogelijke uitdaging'

BartVeenstra, 11-07-2020 om 12:45, 2854 views, Trouw |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Na een periode van geen wedstrijden spelen, is het op dit moment ontzettend druk voor een speler als oud-Ajacied Matthijs de Ligt. De verdediger van Juventus zou binnen een jaar zo'n tachtig wedstrijden kunnen spelen, een ongekend aantal.

Op 22 juni werd de Serie A hervat en op 2 augustus zal Juventus die competitie beëindigen met een thuisduel met het AS Roma van Justin Kluivert. Daarna speelt de club voor de Champions League, al zal De Ligt daarna niet op vakantie kunnen. Interlands met het Nederlands elftal wachten en vrijwel direct daarna begint het nieuwe seizoen in de Serie A weer. Als Juventus volgend seizoen ver komt in de Champions League speelt De Ligt straks tachtig wedstrijden in een jaar. En dan moet het EK nog beginnen.

Inspanningsfysioloog Peter Eppinga, onder meer werkzaam bij FC Emmen, spreekt tegenover Trouw over een uitdaging. 'Maar geen onmogelijke uitdaging. De kunst is om naar de totale belasting van een speler te blijven kijken, met behalve het fysieke ook de mentale en sociaal-emotionele stressoren. Je kunt iemand vragen om elke dag een marathon te lopen, maar zo’n marathon wordt heel anders als er iemand in je omgeving ernstig ziek wordt. Die balans moet je goed bewaken.'

Toch moet het kunnen dat De Ligt in een jaar tijd meer dan tachtig wedstrijden speelt. 'Waar het soms kan wringen, is het verschil in belangen, bijvoorbeeld tussen een bondscoach en een clubcoach. Als je het belang van Matthijs de Ligt voorop stelt, dan betekent dat ook dat je soms concessies moet doen aan het korte termijnbelang van de club', zegt Eppinga. 'Een sporter moet je altijd tegen zichzelf in bescherming nemen. Als je vraagt of hij wil spelen, dan zegt hij: "ja, natuurlijk", want dat is waarvoor hij leeft. Wij moeten juist zeggen: nu even niet.'

Verwacht jij dat Matthijs de Ligt met Juventus wint van Atalanta Bergamo en de nul weet te houden? Zet in en krijg 4,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!