'Tienminutenregel moet intrede maken in voetbalwereld'

JesseTH, 22-10-2019 om 18:45, 4504 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Zowel de KNVB als de FIFPro, de internationale spelersvakbond, zetten zich in voor de intrede van een tienminutenregel in de voetbalwereld, zo weet De Telegraaf te melden op haar website. Deze regel is van toepassing wanneer het vermoeden aanwezig is dat er sprake is van een hersenschudding.

Wanneer het plan erdoorheen komt, is de bedoeling dat artsen genoeg tijd krijgen om de benodigde checks uit te voeren bij de desbetreffende speler. Tevens is de bedoeling dat een speler tijdens de tien minuten tijdelijk gewisseld kan worden voor een andere speler. Wordt er een hersenschudding vastgesteld, dan blijft de wissel staan. Is dit niet het geval, dan kan deze teruggedraaid worden.

Vincent Gouttebarge, Chief Medical Officer bij de FIFPro geeft tegenover De Telegraaf aan dat hij dinsdag naar Zürich vliegt om de 'maatregel te bepleiten'. 'Artsen hebben een batterij aan testen nodig om te beoordelen of een speler een hersenschudding heeft', voegt hij eraan toe.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Prima, maar bij hersenschuddingen is er een enorm spectrum. De term hersenschudding is ook eigenlijk al uit de gratie....Als je na die 10 minuten nog knallende koppijn hebt, moet je er gewoon uitblijven. Dat kan je noemen wat je wilt... In elk geval goed dat een onafhankelijk iemand het beoordeelt om de speler in bescherming te nemen, want een hertrauma kan erg naar zijn.
0 0
AlexIbarra
Bij twijfel gewoon wisselen lijkt me een betere vuistregel.

Het komt ook weer geen 10 keer per wedstrijd voor dat spelers met de koppen tegen elkaar aan knallen. Dit lijkt mij zo'n verhaal waarin allerlei instanties geen verantwoordelijkheid willen (en terecht) en daarom maar een extra instantie inschakelen om er vanaf te zijn.

Als ik op m'n werk mijn kop stoot kan ik ook schade hebben, ligt het ook bij mijzelf om er hulp voor te zoeken.
1 -1
afcaman
Kun je dan een gratis wissel krijgen door gewoon te zeggen; ja hersenschudding?
1 -1
JariJari
En gratis terugwisselen door te zeggen: toch niet haha!

Bullshit dit. Gewoon bij twijfel wisselen en klaar.
0 0
Schwalbino
Lijkt me wel verstandig. Te vaak zie je dat het aan het oordeel van de speler die nog sterretjes ziet wordt overgelaten.
2 -1
ram
Nou, het komt natuurlijk zelden voor in het voetbal... Maar toch lijkt me dit zeer welkom.

Zoals altijd loopt voetbal een jaar of 50 achter op de Amerikaanse sporten dus een inhaalslag wat betreft gezondheid lijkt me welkom (en op het gebied van meer eerlijke competitie, spelregels, spectaculair spel, etc.)
1 -2
Schwalbino
Klopt. Kleine kans maar medisch kan het ernstige en onomkeerbare gevolgen hebben voor de speler.
0 -1