De Boer: 'Hoe ik nu speel, heeft niks met Ajax te maken'

BartVeenstra, 18-10-2019 om 07:25, 7831 views, Trouw |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Frank de Boer heeft het prima naar zijn zin in de Verenigde Staten waar hij trainer is van Atlanta United. Met die ploeg won hij recentelijk twee bekers en in de 'eastern conference' van de Major League Soccer eindigde hij als tweede. Om die reden strijdt hij nu in de play-offs om het kampioenschap.

Na een stroeve start ging Atlanta United onder De Boer steeds beter draaien. 'De spelers moesten mij leren kennen en ik hen, dat kost punten. Ik luisterde naar mijn spelers. Wij vonden dat het aanvallen al heel goed ging, het verdedigen kon beter. Zij hadden het gevoel alleen maar te moeten verdedigen', zegt De Boer in gesprek met Trouw.

Zelf heeft De Boer zich ook moeten aanpassen. 'Je moet flexibel zijn. Als je ziet hoe ik nu speel, dat heeft niks met Ajax te maken', aldus De Boer, die nu speelt met drie centrale verdedigers en opkomende backs. 'Moeilijke dingen eisen heeft geen nut. Het team moet zich er goed bij voelen.'

 

De Boer blijft nog een seizoen, maar een terugkeer naar Europa sluit hij op termijn ook niet uit. Feit is wel dat het buitenland hem goed bevalt. 'Al die culturen waar je mee te maken krijgt, dat is een verrijking. Dat je niet alleen maar gefocust bent op dat eigen, kleine landje. Ik heb in Barcelona gespeeld, ben in Qatar geweest. Je leert de talen spreken, hoe andere mensen denken, dat maakt je zoveel rijker als persoon.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
altijd fijn om n echte ajacied door andere ajacieden afgebrand te zien worden. Ivic was ook n defensieve trainer, liet Ajax countervoetbal spelen, maar ik heb destijds niemand op de tribunes horen kankeren of klagen over de speelwijze. Dat was de enige informatie die je van andere fans kreeg, want internet was er toen nog niet.
1 0
RusselWestbrook
Net een artikel over de Boer gelezen op nu.nl over zijn tijd bij Atlanta. Even wat directe quotes, voor mensen die om wat voor reden dan ook nog denken dat Frank diep van binnen een aanvallende trainer is:

"De spelers zaten in hun maag met de ultradefensieve benadering. Toen ze meer vrijheid kregen, keerde op de lach terug op hun gezicht"
"De Boer wilde het hoge tempo van zijn voorganger Martino naar beneden halen zodat ze meer controle kregen. Het werden daardoor veel balletjes breed en terug, maar ook veel clean sheets en nipte zeges. Desondanks waren de fans niet blij..."

Dus alsjeblieft, bedank deze man voor de vier titels, maar hou verder op met al dit toneel. De Boer is gewoon een laffe, defensieve trainer en we moeten ontzettend blij zijn dat hij geen trainer van Ajax meer is.
1 -1
FrankBeton
Frank de Boer met zijn hotsknotsbegoniaboerenkoolijzerengordijnbetonvoetbalcatenaccio filosofie
1 0
geDaante
Hoe je bij Ajax speelde had ook niks met Ajax te maken.
3 -1
FrankBeton
Precies.
1 -1
Just74
Iedereen die loopt te haten op het voetbal onder Frank de Boer wil ik graag het voetbal onder Martin Jol in herinnering brengen. Want dat was pas een potje kut. Opportunisme ten top. Suarez en El Ham mochten het voorin uitzoeken en de rest moest de boel dicht houden. Daarna was het voetbal onder de Boer een enorme verbetering en veel meer Ajax. Er werd opgebouwd over de grond en er werd weer in een systeem gedacht. Na FdB is dit wel nog veel meer verbeterd maar weet waar we vandaan kwamen.
3 -1
geDaante
Wat heeft het voor zin verschrikkelijk voetbal met verschrikkelijker voetbal te vergelijken?
Dat maakt het voetbal van De Boer niet minder verschrikkelijk.

Moet De Boer ook zelf weten, is zijn goed recht, maar gewoon niet bij Ajax, en niet doen alsof het voetbal dat hij speelde des Ajax was, dat stond er vrijwel haaks op.
3 -1
aniet
Wat moet het lekker zijn om gewoon je werk te doen. zonder al die kleinzielige snormannetjes
die zelf amper de middenmoot haalde maar wel de zogenaamde kenners zijn.
De Boer een speler en coach die ons successen heeft gebracht, ik hoop hem ooit bij ons terug te zien.
Die 4 titels die hij haalde met (op de uitzondering na ) middelmatige spelers beloofd een hoop in combinatie met het huidige beleid
1 -1
FrankBeton
Ik hoop hem nooit meer als trainer terug te zien bij AJAX.

Vre se lijk
1 -1
je
Hij blijft lobbyeen en anders dat verschrikkelijke broertje van hem die er even tussenuit kneep en naar de tv ging toen hij er bijna tussen bleef Toen Wim Jonk geslachtoffert werdt.
Dat Ben ik niet vergeten.
Frank de Boer huichelaar
0 0
Truth
Vooral Qatar heeft hem rijker gemaakt als persoon, denk ik ;)
0 -1
FreddyAX
Ach ja, de afzeikbrigade schrikt weer wakker, de Boer heeft er ook helemaal niets van gebakken bij ons, die vier titels waren toevalligheden die ondanks de gebrekkige coaching tot stand kwamen.
Met al dat geld wat Ajax toen had, na de meer dan uitstekende periode voor hem, moest het een keer tot prijzen leiden.

Frank was een vreemde eend in de bijt die geen inzet had voor ons cluppie en bij gebrek aan inzicht de meest vreemde beslissingen nam, gelukkig had hij een stabiel bestuur boven zich die hem uit de wind hield en hem voorzag van een wereldelftal, ..........toch??
3 -1
geDaante
De Boer deed zijn eigen aankopen, kwam zelf met Van der Hoorn in plaats van Van Dijk, Gudelj in plaats van Pröpper, etc., zette zelf Schöne op rechstbuiten (Bosz op 6), koos liever voor een breker op 6.

Waar Bosz koos voor zoveel mogelijk voetbal in iedere linie, haalde De Boer er zoveel mogelijk uit.

Heeft puur met mentaliteit te maken, De Boer denkt behoudend en vanuit controle, zekerheid en de nul houden, Bosz extreem aanvallend, vanuit risico en lef, en meer scoren dan de tegenstander.
3 0
FreddyAX
Klopt voor een groot deel maar de aankopen die Frank deed moesten wel in een andere categorie gezocht worden.
Hij was wel een coach met te veel nadruk op controle, vermoedelijk ook omdat de talenten die we hadden tezamen teveel instabiliteit gaven door hun leeftijd.

De keuzes van hem pakten zeker niet allemaal goed uit, dat is een feit, maar waren in het perspectief van dat moment ook niet heel vreemd.
Hij kreeg geen Ziyech maar wist wel Sinkgraven te halen , dat zegt ook iets .

Schone was een transfervrij overgekomen speler hetgeen aangeeft wat de financiële mogelijkheden waren van Ajax.
In het beeld van Frank stelde hij hem op ,zoals nu met Ziyech gebeurt, op een plaats waar hij bij balverlies minder risico zou opleveren.

Het betonvoetbal van Frank leverde niet vaak mooie wedstrijden op maar leverde vier titels en daarmee geld op , in die zin heeft hij zijn bijdrage zeker gehad.

Ik heb begrip voor het feit dat mensen zijn voetbal niet mooi vonden, vond ik ook niet, maar vind het teleurstellend dat hij continu beschimpt wordt waarbij de waarde die hij heeft gehad volledig over het hoofd gezien wordt.

Toen Bosz aantrad had men bij Ajax begrepen dat er een andere koers ingezet moest worden en werd de RVC ruimhartiger met het aankoopbeleid.
Bosz heeft het vervolgens prima gedaan met de middelen die hij kreeg, Ten Hag heeft mede hierdoor nog meer mogelijkheden.

Ik geef toe dat Frank eerst voor resultaat koos en dat met vechtvoetbal in zijn ogen beter te bereiken was, ik zie het wel in de context van die tijd en neem hem niets kwalijk.
1 0
FrankBeton
Eens
1 0
MPAjax
goede veldtrainer maar geen goede coach
0 -1
MosesD
'Je leert de taal spreken', daar merk ik weinig van....
1 -7
Marcao
Ik moet nu echt op mijn tong bijten... de tranen springen me nog steeds in de ogen als ik aan zijn FC Knudde-voetbal denk.
2 -3
FrankBeton
Klopt
1 0
Ismael Urzaiz
De Boer: 'Hoe ik nu speel, heeft niks met voetbal te maken'
2 -5
Naoro
Het is toch apart dat hoe langer hij bij Ajax zat, hoe defensiever en saaier (vooral selchter) het werd.
Begon nog zo leuk, maar nu is hij nog minder avontuurlijk dan die assistent Spijkerman
3 -3
RedFeather
Zoals je bij ons speelde had er al helemaal niets mee te maken
5 -5
je
Ik wordt moe van onze Lobby Koning Frank de Boer.
Blijf maar lekker in Atlanta met dat Negatieve Voetbal .
Ajax stuur hem een Shirtje op dat kan hij Boven zijn bed hangen.
3 -13
mvdk
Een beetje respect graag!

1988 tot 1999 speler van Ajax
328 wedstrijden voor Ajax 1 als speler
2006 tot 2010 trainer Ajax jeugd
2010 tot 2016 trainer van Ajax 1

Prijzen met Ajax

Wereldbeker 1995
Champions League 1995
UEFA Cup 1992
Europese Supercup 1995
Landskampioen 1990, 1994, 1995, 1996, 1998, 2011, 2012, 2013, 2014 (9 keer!)
KNVB Beker 1993, 1998,

Ongelooflijk dat een Ajaxsupporter zo over hem durft te praten. Over zijn negatieve voetbal de laatste 2 jaar kan ik begrijpen, maar de rest??? Kom op zeg, Frank heeft 21 jaar voor Ajax gewerkt, speelde van 84 tot 88 in de jeugd en heeft alles met de club gewonnen wat er te winnen valt.
1 -2
Bjorn
Vier titels in tijden dat Ajax financieel heel moeilijk zat en bestuurlijk een grote chaos was.

Dankzij deze grondlegger van het financieel gezonde Ajax dat je nu ziet onder regie van de grootste aller tijden.

Niets van lof.
9 -3
Schip
En weer een goed Ajax in Europees verband, op die laatste afgrijselijke jaren na. Maar Barca thuis, Milan uit, United uit, City thuis (en uit), Lyon, daarmee klopte Ajax toch weer op de deur, dat het er ook internationaal nog was. Pas toen in de ploeg na jarenlange uitholling weer echt werd geïnvesteerd en de scouting eens goede spelers aantrok, werd dat overtroffen.

Maar die speelwijze de laatste jaren, zal ik nooit begrijpen. Hoop dat Frank dat nog eens toegeeft. Zou hem sieren en zou zijn speelwijze de eerste jaren ook veel beter doen uitkomen.
0 0
Bensco
Alle respect voor Frank hoor maar Europees succes was hem niet weggelegd. Dat was juist de kritische noot van zijn periode. Ajax begon pas weer succesvol te worden onder Bosz.
1 0
mvdk
Kijk ook even naar het verschil in spelers. Natuurlijk was de aanvallende visie van Bosz veel beter dan die van De Boer, maar Bosz had er ook de spelers naar. Frank de Boer kreeg Duarte omdat er geen geld was en Bosz kreeg Ziyech, Traore, Sanchez, De Ligt stond op en noem maar op. Hoe wij Barcelona afmaakten met spelers als Hoesen is een godswonder.
1 0
Lazell
Het zat hem ook niet mee Europees, met o.a. de knip-oog kroaat en de lotingen. En niet te vergeten een véél mindere spelersgroep.
1 0
Bensco
met name dat laatste vind ik een belangrijk argument. Frank had nooit iets Europees kunnen klaar spelen met de spelers die hij tot zijn beschikking had. Het is een Gods wonder dat hij er 4x kampioen mee werd en een paar leuke wedstrijden in Europees verband mee speelde maar we mochten er geen wonderen van verwachten nee.
1 0
Oeroeboeroe
kun je nagaan hoe kudt de concurrentie was
1 0
Bensco
2012/2013 en 2013/14 waren slechte jaren voor de eredivisie, dat klopt. Toch werd er in 2010/2011, 2011/12 en 2012/2013 goed voetbal geleverd. De 2 jaren daarna was het dramatisch. 2013/14 zag het voetbal er niet uit en was de concurrentie kut. Het jaar daarna kregen we ineens concurrentie van PSV en waren we direct na de winterstop al praktisch uitgeschakeld.
0 0
afcas
Ik zal hem niet maken...
0 -3