Menzo: 'Racisme dieptepunt in mijn hele leven'

BVeenstra, 16-10-2019 om 07:50, 4943 views, De Telegraaf |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-doelman Stanley Menzo is diep geraakt door de racistische incidenten die hebben plaatsgevonden tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland. Tijdens deze wedstrijd werden er donkere spelers van Engeland racistisch bejegend door een groep Bulgaarse fans.

Menzo maakte in zijn eigen carrière racisme mee en om die reden weet hij hoe de Engelse spelers zich gevoeld moeten hebben. 'Mensen die dit nooit hebben meegemaakt, weten niet hoe vernederend dit is, weten niet dat het door merg en been gaat', aldus de oud-keeper in gesprek met De Telegraaf. 'Als er iemand voor je staat die je discrimineert, heb je de keuze een hartig gesprek aan te gaan of een klap uit te delen, waarbij ik altijd voor de eerste optie zou kiezen.'

'Maar als de geluiden vanaf de tribunes komen en de hele wereld op tv ook nog eens meekijkt, heb je geen andere mogelijkheid dan de vernedering te ondergaan. En ik kan je verzekeren: dat is ongelooflijk, echt ongelooflijk pijnlijk', vervolgt Menzo.

De voormalig trainer van Ajax Cape Town denkt dat veel mensen niet begrijpen hoe pijnlijk racisme kan zijn. 'Je hoort mensen die totaal niet weten waarover ze praten weleens zeggen dat donkere spelers er ook sterker uit kunnen komen. Dat is echt een ongelooflijke dooddoener, want niemand die tot in het diepste van zijn ziel wordt gekrenkt, komt daar sterker uit. Je kunt je er hooguit tegen wapenen, omdat je verder moet. Het racisme dat ik over me heb heen gekregen, is niet alleen een dieptepunt in mijn carrière, maar in mijn hele leven.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Marcao
Als ik dit zo lees, voel ik met hem mee. Goede gast. Jammer dat hij op de meest ongelukkige momenten kapitale blunders maakte... kan me De Meer helaas nog al te goed herinneren :0(
0 -1
FreddyAX
Racisme is een uiting van kortzichtig egoïsme; ik / wij eerst.
Dit idee wordt indirect gevoed door PVV en verwanten waarbij er constant op gedrukt wordt dat we het veel beter zouden hebben als we allemaal Nederlandse kaaskoppen zouden zijn die graag aardappels met spruitjes eten en een balletje gehakt .

Vreemdelingenhaat is de laatste 20 jaar aan een opgang bezig, zoals gezegd gedreven door eigen belang.
Misstanden veroorzaakt door minderheden zijn er zeker, te weinig wordt er echter gekeken naar de achterliggende oorzaken maar zoekt men de bevestiging van de vooringenomen racistische denkbeelden om het eigen gelijk te bewijzen.

Onmiskenbaar hebben mensen met een gelijke opleiding en ervaring een achterstand op de arbeidsmarkt als de achternaam te exotisch klinkt, zelfs bij het zoeken van stageplaatsen is dat al merkbaar.
Dit zal uiteindelijk leiden tot minder werk en welvaart onder minderheden waardoor de PVV opportunist weer nadrukkelijk met het vingertje kan wijzen.
Ook liggen de misdaad cijfers traditioneel hoger in armere buurten , kip of ei?

Stanley geeft terecht aan dat deze walgelijke neo-nazi praktijken tijdens voetbal wedstrijden diepe mentale littekens achterlaat.
FiFA,UEFA en KNVB zouden hier snel en veel harder tegen moeten optreden zodat de relschoppers en vandalen meteen geconfronteerd worden met de ellende die ze aanrichten.

Deze harde lijn zou ook doorgetrokken moeten worden naar ander wangedrag van de harde kernen die onze sport volkomen verzuren met hun asociale gedrag.
2 -2
Bertus2002
Het is altijd makkelijker om naar een ander te wijzen ipv. hand in eigen boezem te steken. Het ligt natuurlijk altijd aan de grote boze 'witte' man en nooit aan die mensen zelf natuurlijk.
2 -4
TwoLegsAlwaysWin
Leg ff uit, want ik begrijp geen reet van je reactie. Dus omdat je donker bent en in het veld staat, ligt het aan jezelf als je onheus (lees: racistisch) wordt bejegend door supporters? Schiet mij maar lek.....
0 -1
Bky
Bekrompen reactie.
2 -3
Nick
Kaaskop!

*lekker deugen doordrenkt van m'n zelfhaat*
2 -1
DeMeervanweleer
Het is zo onwaarschijnlijk oliedom om te discrimineren op basis van z.g. raskenmerken die niets anders zijn dan een variatie op het zelfde thema van de natuur. Denk dat het gevoel van buitengesloten worden nog het ergst is, dat dat het meeste pijn doet. Toch is discriminatie geen exclusief witte mensen domein, zwarte mensen, gele mensen maken er zich net zo schuldig aan.
2 0
rastamario
Exclusief witte domein is het niet, echter wat het zuur maakt is dat we leven in een samenleving waarin vooral een bepaalde groep (witte mannen) op posities zitten waarin macht kan worden uitgeoefend. Als we kijken naar de definitie van discriminatie, word het daardoor een zo goed als witte mannen domein. Rascisme is een ander verhaal ik denk dat het hier in dit artikel ook gaat om rascisme. Rascisme komt bij elk ras voor.
1 0
aniet
Witten mannen macht binnen Europa maar de rest vd wereld is niet exclusief voor het witte gebeuren
Misbruik komt overal voor en niet alleen door....
2 0
JPM
Tja, komt helaas nog onmiskenbaar veel voor. Mensen die het niet serieus nemen, kan ik dan weer moeilijk serieus nemen.

Tijdens Ajax-Spurs zat ik in het sfeervak, boven de F-side. Nu moet ik zeggen dat daarvan uberhaupt een groot deel bestaat uit een verloren generatie, maar dat terzijde. Tijdens de wedstrijd begon een groepje bij elke aanraking van Rose of Sissoko apengeluiden te maken. Mijn maat en ik draaiden ons om en zeiden dat ze normaal moesten doen. Dat bijvoorbeeld onze publiekslieveling in het doel ook donker is, ook al zou dat niet eens het voornaamste argument mogen zijn.

Ging er niet in bij ze. Resultaat: de hele wedstrijd lang boze blikken en na de wedstrijd - toen het drama compleet was en men toch al haar frustraties kwijt moest - beetje geduwd en uitgescholden worden totdat de stewards er tussen kwamen.

Triest, maar het gebeurt.
7 -5
TontoKarnaggel
Nu wil ik niet zeggen dat er toen niks gebeurd is hoor, begrijp me goed, maar toch wil ik wel even kwijt dat ik al zo'n 20 jaar in dat vak zit en werkelijk nooit, maar dan ook echt nooit iets gemerkt heb van iets dat ook maar in de buurt van discriminatie of rascisme kwam. Wilde ik toch even kwijt namens mij, mijn zoon en de rest van de verloren generatie uit ons vak.

p.s. voor wat betreft die "verloren generatie", is generaliseren niet een kenmerk van discriminatie?
1 0
aniet
Dan maar een stadionverbod! Weg met deze ongein, valt makkelijk uit te zoeken tegenwoordig.
Als Amsterdammer schaam ik me diep
1 -1
ram
Jezus... Ik had niet verwacht dat onze supporters apengeluiden zouden maken. Ik heb het nooit gehoord. Walgelijk. En je krijgt nog duimpjes omlaag ook, voor je verhaal. Met andere woorden: hier zitten ook een paar van die racisten.

Dit is wél één van de redenen dat ik niet meer zo vaak in het stadion zit. Een uitvak doe ik al helemaal niet. In zo'n vak is 90% mij echt te primitief (en dat blijkt ook uit jouw verhaal).
2 0
Redrum
Dit soort mensen hebben het verstandelijk vermogen niet om zich te verplaatsen in anderen of om situaties objectief te bekijken. Zij denken dat ze stoer bezig zijn en er is niemand die ze aan hun verstand kan brengen hoe sneu het is wat ze doen. Dat wil alleen niet zeggen dat je er niets van moet zeggen, het gevolg is helaas alleen altijd agressie.
2 -1
Superjan
Racisme hoort inderdaad gewoon bij F. Prijzenswaardig dat je wat hebt gezegd. Hoewel het kansloos is, is het beter dan je bek houden.
1 0
Ajax27
Menzo zegt het goed, je kunt jezelf het niet voorstellen als je het niet hebt meegemaakt. Het is totaal niet zoiets als pesten, want pesten gebeurd in veel gevallen wanneer je jong bent door leeftijdsgenoten. Je kunt jezelf niet voorstellen dat complete gemeenschappen, jong/oud allemaal met een scheef oog naar je kijken, apengeluiden maken, bananen gooien... ik kan me er zelf ook totaal geen voorstelling van maken.

Laat staan Amerika, waar je na de afschaffing van slavernij (ergens na 1860) nog meer dan 100 jaar rassen segregatie was toegestaan. 'Donkere' die niet op dezelfde wc's mochten zitten als witte, niet naar dezelfde restaurants, gescheiden achterin de bus moesten plaatsnemen. In 1964 werd dat pas verboden, dat is pas 55 jaar geleden. Dat zit nog zo diep geworteld daar.

Racisme is helaas iets van alle tijden wat gelukkig minder en minder voor komt, maar helaas nog wel bestaat.
4 -3
AFCAMM
Als je tijdens je vormende jaren stelselmatig wordt buitengesloten en als minderwaardig wordt behandeld, omdat je anders bent, dan kan dat sowieso diepe sporen achterlaten. Het maakt dan niet uit of ‘anders’ een andere huidskleur betekent of iets anders.

Systematisch racisme is natuurlijk wel iets answers dan pesten, maar ‘kleinschalig’ is er best overlapping. Beide zijn triest, in ieder geval, maar daar zijn we het vast over eens.
1 0
Aspers73
Pesten op een jonge leeftijd heeft gevolgen voor de rest van je leven. Dat stopt voor heel veel 'gepesten' niet na de lagere of middelbare school, onderschat dat niet.
3 -1
Aspers73
Als blanke Nederlander, opgegroeid in een héél blank dorp 50 jaar geleden, is het moeilijk om dit te begrijpen of te voelen. Denk zoiets als gepest worden ten overstaan van de klas, en dat je hele leven lang, ook op straat en in stadions. Volgens mij werden er destijds ook bananen gegooid naar Stanley. We zullen er toch met zijn alleen een gezellig land van moeten maken, 'ze' gaan echt niet meer weg dus kunnen we maar beter normaal met elkaar omgaan.
6 -4
Maxwell_5
Het feit dat je in tegenstelling tot sommige hier de moeite neemt om je te proberen in te leven hoe dat dan zou moeten zijn. Neem ik al mijn petje voor af.
1

Wij kunnen als man zijnde ook niet voor de vrouwen ter wereld bepalen hoe het hoort te voelen om tegen een glazen plafond aan te moeten lopen of dat we vanwege onze geaardheid met de nek aangekeken worden. Als men zich zou gedragen zoals jij nu opschrijft komen we al een heel eind.
1 0
aniet
Aan veel van onderstaande reacties te zien kan je dit onderwerp blijkbaar niet bespreekbaar maken
Zo jammer Ajax uit Amsterdam de club met spelers uit alle lagen en groepen van de samenleving
we hadden een trots voorbeeld voor de rest kunnen zijn
3 -4
JanTa
Omdat onterecht sommige blaken zich nog steeds verheven voelt t.o.v. van andere etnische groepen. Ze hebben het alleen nog niet door dat ze zo zijn.
3 -3
Juichtoon
Wat een onzin. Ms zit het in jou?
2 -4
Juichtoon
Voor mij ben je gewoon Mens Stanley Menzo. Ik wou dat de wereld zoals jij was.
3 -3
Hagmag
Heb je het interview gezien met bondscoach Bulgarije ?
Hij zegt niets gehoord te hebben. Hij vraagt zich af of het bewezen kan worden hij denkt aan propaganda !!!!!!
Volgende wedstrijd LEEG stadion en 3 punten in mindering.
Dat moet gewoon de standaard straf zijn voor dit soort grootschalig racistisch gedrag.
UEFA-KNVB hebben al jaren er de mond van vol.
Waarom bleef die scheidsrechter met de spelers op het veld ?
6 -3
Gijpjes
Ik word altijd uitgemaakt als blanke ''racist'' in de Bijlmer. Hoor je mij of anderen witte mannen huilie huilie doen geachte meneer Menzo? Nou Nou wees is een volwassen man.
8 -17
TwoLegsAlwaysWin
Ik geloof je niet.
0 0
RusselWestbrook
Verbaast me niets.
0 0
Bky
Mweh, beetje bekrompen reactie vind je niet?
0 0
ram
De real question is natuurlijk: waarom wordt jij continue uitgemaakt voor racist? Mij overkomt dat namelijk niet. Ik ben oprecht benieuwd hoe dat komt!

Verder vind ik het statement dat je maakt, vrij bizar. Maar dat maar even terzijde...
1 -1
FreddyAX
En wat is daar dan de reden van?
1 0
Lazell
De meeste donkere en getinte mensen krijgen gewoon minder kansen. Dat gaat veel verder dan dat iemand jou een keer racist noemt, dit raakt je in het solliciteren, vrienden maken, school gaan, doorgroeimogelijkheden op het werk, geweigerd worden bij een discotheek en nog veel meer.

Dat is van een andere orde dan dat mensen jou uitmaken voor racist. Snap je dat écht niet?
5 -6
Juichtoon
Helaas kan ik dit niet bevestigen. Dit is zeker geen feit maar meer een mening die je veelal vanuit links hoort. Zeer kwalijke zaak want in feite worden zo hele grote groepen burgers weggezet als racisten (ja ze hebben het zelf niet eens door wordt er dan bij gezegd) Het is flauwekul Lazell.
Iedereen krijgt in dit land volop kansen. Kwestie van aanpakken, doorzetten, vallen en weer opstaan.
6 -7
rastamario
Er zijn genoeg studies gedaan. Zoek ze eens op zal ik zeggen, in plaats van hier komen en zeggen dat wat een ander zegt flauwekul is.
1 -1
Juichtoon
Heb ik gedaan....
1 0
ram
Jij snapt het gewoon echt niet.

Donkere mensen geven continu aan wat er gaande is en hoe ze zich voelen. Ook zijn de cijfers/bewijzen wat betreft sollicitaties vrij duidelijk. Dan is het toch wel duidelijk wat er gaande is?

En inderdaad worden er grote groepen mensen weggezet als racist. Helaas is ook dat gewoon terecht. Een héél groot deel van Nederland is racistisch. Jammer dat jij het niet wil zien.
1 -2
AlexIbarra
Er is uitgebreid onderzocht of inderdaad iedereen kansen krijgt.

In Nederland blijkt bijv. dat je zo'n 50% meer kans hebt op een sollicitatiegesprek wanneer er een echt Nederlandse naam op je diploma CV staat, dan wanneer je een Marokkaanse naam hebt en exact dezelfde ervaring en diploma's.

Individuen die dit als excuus gebruiken om niet naar school te gaan, niet te werken of overal racisme in te zien, vind ik eikels.
Individuen die zeggen dat er in NL nergens racisme en discriminatie is of dat een halve kans gewoon een kans is, vind ik ook eikels.

Uiteindelijk moet iedereen het zelf laten zien. Van statistiekjes of het benoemen van alle dingen waarmee je benadeelt bent, wordt niemand beter. Soms worden straatjochies uit Afrika of Brazilië miljonair, of gaat een Nederlands jochie voor NASA de ruimte in.

Maar als grote groepen mensen structureel benadeeld worden vanwege hun afkomst, is dat kut voor hen en ook slecht voor NL.
Ajax presteert ook beter met Onana op doel dan met Scherpen, die een Nederlandse naam heeft. Ben blij dat we Andre de kans gaven.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/06/afkomst-weegt-bij-sollicitatie-zwaarder-dan-strafblad-11658392-a1565738
https://www.rtlz.nl/life/carriere/artikel/4783311/solliciteren-migratieachtergrond-minder-vaak-uitnodiging-gesprek
4 -2
Juichtoon
Hahaha NRC, RTL, nu.nl etc zijn allemaal dezelfde type media. Die praten andere media weer na. Als je dit terugvlooit kom je tot een (flut)onderzoek waarin iemand zijn of haar mening verkondigd. Het zijn allemaal meningen en dat is geen kennis maar pseudo wetenschap. Er zit geen diepgaand onderzoek achter.
Nogmaals lees eens iets van Ostendorf.
1 -3
Lazell
Nouja, ik heb familie bij uitzendbureau's zitten en die zeggen dat dit regelmatig voorkomt. Verder komt het veel in het nieuws en wordt het onderzocht en bewezen door gerenomeerde onderzoeksinstanties. Tot slot praat ik regelmatig met gemotiveerde buitenlanders (HBO-ICT opleiding, eigen advocatenbureau) en ook zij ervaren dit zo, zonder daarbij rancuneus te zijn tegen Nederlanders.

Vanuit 3 hoeken hoor ik dat het zo is. Dit is meer onderbouwd dan 'maar mijn mening'. Als je de onderzoeken wil lezen, zoek ik ze graag nog een keer voor je op.
2 -1
Juichtoon
Ik wil wat je stelt niet bagatelliseren, zeker niet. Maar ik raad je aan verder te kijken en vooral dieper te kijken. Jij stelt onomwonden dat "donkere en getinte mensen minder kansen krijgen". En dat vindt jouw familie ook, toe maar. Dan zal het wel waar zijn. Alle gekheid op een stokje. Dat zegt dus niet zoveel. 2. Het is veel in het nieuws, dat zegt ook niet zoveel. Dat maakt het niet meer waar. 3 en pas nu wordt het interessant. Gerenommeerde onderzoeksinstanties vinden dit. Dat is natuurlijk wel waarom het gaat. Ajaxshowtime is niet voor deze discussie maar ik wil je een aantal gedachten meegeven.
Zoek eens uit wie deze 'gerenommeerde' onderzoekers zijn en vooral wat zij nog meer publiceren, voor wie en vooral wie dat onderzoek betaalt.
Ga ook eens na hoe dat onderzoek wordt gedaan, welke methode, welke vragen, zoeken zij naar andere verklaringen dan de 'kleurvariabele'?
En ook ja het leven loopt niet altijd over rozen. Iedereen ik herhaal iedereen, heeft wel eens tegenslag, wordt ontslagen, niet aangenomen etc. Deal with it.
Ik zal je om een tipje van de sluier op te lichten je aangeven welke karakteristieken op de arbeidsmarkt belangrijk zijn naast de factor getint / donker of te wel de etnische achtergrond van een persoon. Hier komen ze: intelligentie, karakter, woonplaats, attractiviteit, leeftijd, gezondheid, geslacht, rijkdom, familiestructuur, opleiding en ook uiteindelijk ras. Daarbij zijn er ook nog collectieve karakteristieken van belang zoals de wijk waarin je woont, de gezinssamenstelling, de mate van criminaliteit waarin je opgroeit, mate van stedelijkheid en verhuismobiliteit.
Ik snap dus werkelijk niet waarom ras als dé discriminerende karakteristiek zo belicht wordt. Als je niet verder kijkt dan je neus lang dan wel.
1 -3
ram
Wat je hier allemaal zegt is één grote drogreden. Kom op man... volgens mij ben je slim genoeg dat je zelf wel doorhebt dat het nergens op slaat wat je allemaal zegt.

Het is op allerlei manier bewezen dat er gediscrimineerd wordt. Je bent wel heel erg hard op zoek om het tegendeel te bewijzen. Dat mag hoor. Maar wat jij allemaal aandraagt... Come on..
2 -1
Juichtoon
Aangezien je zo onzorgvuldig formuleert is het lastig antwoorden. Als je bedoelt discriminatie obv ras (racisme dus) moet ik je helaas tegenspreken. Ik geef aan dat er veel meer factoren in het spel zijn. Die doen er veel meer toe dan ras. Maar goed geloof wat je wilt de feiten zijn anders.
Bedoel je discriminatie in de zin van mensen anders behandelen op basis van de verschillen die we nu eenmaal hebben dan kan ik zeggen dat we dit allemaal doen, de gehele dag door naar collega's, kennissen, vrienden, vriendinnen etc. Waarom ga je met de een wel om en de ander niet? Dat is gewoon menselijk gedrag, een mens discrimineert nu eenmaal.
0 -4
rastamario
Zoek de definitie van discriminatie nog eens op. Focus jee vooral koop het stukje achterstellen. Mijn vrienden kennissen etc. Hebben totaal niet de macht om mij achter te stellen. Als je wilt kan je rascisme ook nog even opzoeken.
1 0
Juichtoon
En jij kunt het woord racisme niet eens schrijven. Ms is dat wel je achterstand. Maar naar anderen wijzen is makkelijker. Ben nu wel een beetje sarcastisch.
Serieuzer: natuurlijk wordt er links en rechts gediscrimineerd, al was het maar omdat het een menselijke karaktertrek is, zelfs racisme. Dat komt allemaal voor ook in NL.
Alleen de onderzoeken die wij veelal voorgeschoteld krijgen tonen dit helemaal niet aan. Die laten mensen dingen zeggen. Wordt u wel eens gediscrimineerd? Ja,nou dat maken we daar een publicatie over. Dat is geen wetenschap, noch kennis maar flauwekul.
Laten we beseffen dat van alle landen op de wereld de minste discriminatie in landen zoals NL is. Laten we het daarover hebben ipv bij elke tegenslag in het leven naar de ander te wijzen.
Feit: de zwarte gemeenschap in Manhattan is de 18e rijkste gemeenschap van de wereld. De 18e, en dat is gewoon een feit. Maar dat komt de onderzoekers niet zo goed uit. Want alles is diescrieminaazie.
0 -1
Libero
Het is een veelgehoord geluid vanuit de minderheden. Dat kan je wel heel hard ontkennen en beweren dat het een ongefundeerd links geluid is, maar dat betekent alleen maar dat jij je ogen en oren sluit voor zaken die niet in je straatje passen.
3 -2
Juichtoon
Zie mijn uitleg hierboven. Een veelgehoord geluid maakt het nog niet waar. Goed onderzoek wel en dat een paar keer herhaald. En dat is er niet. Dat is juist waarom het gaat. De racisme-kaart wordt steeds getrokken en naar andere redenen niet gezocht. Ik zou zeggen lees eens wat van Ostendorf (2001 en 2005) Hij heeft er een groot deel van zn leven aan gewijd en komt tot mooie inzichten.
1 -3
RusselWestbrook
Elk jaar worden er meerdere studies gepubliceerd die allemaal onomstotelijk aantonen dat er op de arbeidsmarkt keihard gediscrimineerd wordt.

Maar jij zet het direct weg als links gelul, dus hou maar op met dit toneelstukje waarin je net doet alsof harde feiten je mening sturen. Het interesseert je geen fuck wat de feiten zijn.
1 0
Juichtoon
En al die onderzoeken worden gefinancierd door de linkse kerk. Toon mij maar jouw beste bron. Je kunt er vergif op innemen dat de bron of de VN is, of een onderzoek van RTL, CNN, of een wetenschappelijk bureau van een linkse politieke partij. Dat is geen wetenschap maar politiek. Zelfs de Universiteiten (UvA voorop) zitten er vol mee (ivm derde geldstroomonderzoek).
0 0
RusselWestbrook
Wat moet dat makkelijk zijn, gewoon alles wat je niet bevalt wegzetten als links. Lekker simpel, hoef je amper na te denken.

De VN? Links. Universiteiten? Links. Haha, wat fucking treurig.
1 -1
Juichtoon
Ik zet dit niet neer als per se links, maar als een manier van werken wat je vooral daar aantreft. Met sommige linkse ideeën ben ik het zelfs eensch.

Maar goed, toon me jouw beste bron (vraag ik nu voor de 2e keer of geef anders toe dat je geen andere bronnen hebt dan die van zelfgeïnfecteerd links).
En daarmee halen we het ook weg uit het politieke discours. We gaan naar de feiten kijken die er volgens jou in overvloed zijn. Ik wacht op je Russel.
0 -1
trodat4030
Kan niet anders dan dat dat aan jou ligt. Ik kom al jaren gemiddeld 8x per week in Zuid-Oost en ben nimmer uitgemaakt voor blanke racist. Wel voor witje of tata, ik ben immers lelieblank, maar nooit voor racist. Waarschijnlijk omdat ik ook geen racist bén. Dat ze jou wel zo noemen geeft te denken....... Waar zou het nou door komen dat ze jou wel zo noemen?
4 -5
ram
Ik ben ook heel erg benieuwd! Misschien vertelt ie het nog.

Ik heb 2 scenario's:
1 - Hij liegt gewoon. Ligt voor de hand.
2 - Hij heeft een enorm hakenkruis op zijn voorhoofd.

;)
1 -2
Schip
Jij begrijpt echt waar racisme over gaat joh. Wat een wijze levensles deel je even met ons.
4 -3
Libero
"Ja, maar hunnie doen het ook". Two wrongs don't make it right.
3 -2
AFCAMM
Dat heeft toch helemaal niks met elkaar te maken? Wil je best een applaus geven als je daar blij van wordt, maar dat zou wel een beetje geforceerd zijn..
2 -2
NelsonAFCA
Waarom hoor ik niks over die Turkse groet bij de interlands?
7 -3
AFCAMM
Hoe weet jij van die Turkse groet waar je niks over hebt gehoord?
6 -3
NL
Wellicht dat hij doelt op de Main Stream Media..
0 0
AFCAMM
Dat kan. Maar ik heb het in meerdere artikelen voorbij zien komen op de site van het AD etc.
0 0
RusselWestbrook
Deze post is echt onsterfelijk goed.
0 0
Cupmetgroteoren
Volgens mij worden we daarmee doodgegooid in de media. Maar wat is het probleem met een groet, terwijl toen Irak binnengevallen werd en het land vernietigd iedereen in dit land zat te juichen, inclusief Balkenende.
0 -6
Libero
Ah, dus omdat het toen toegejuicht werd (door iedereen nog wel volgens jou, toe maar) moet het nu ook maar goedgekeurd worden. Fout is fout en de bedoeling is dat we leren van onze en andermans fouten.
5 0
Cupmetgroteoren
Waar heeft iedereen van geleerd dan, gezien enkele jaren geleden het buurland vernietigd werd? Ik word een beetje moe van de hypocrisie. Daarnaast mijn punt is: je mág gewoon juichen voor een politieke beslissing. Je mocht ook gewoon juichen voor de vernietiging van Irak, als je het daar destijds mee eens was. Dat heet namelijk vrijheid van meningsuiting. Dat dit soort uitingen en meningen gesanctioneerd worden vind ik een enge ontwikkeling, want dan is het einde zoek. In Turkije wordt hier heel anders naar gekeken, daar zien ze de koerden als bedreiging. Het is verder mijn zaak niet, maar ik ga niet arrogant ff bepalen hoe een ander land tegen hun problemen moet aankijken 7000 km verderop, en hoe voetballers moeten juichen daarbij.
1 -6
Libero
Je hoort de klokken wel luiden maar weet niet eens wat een klepel is. Ik ga het ook niet uitleggen aan iemand die met zijn vingers in zijn oren zit.
3 0
ChrisMokum
Omdat ze bij de NAVO zitten.
2 -2
kaashaas
Je beschadigd mensen gewoon en ik begrijp Menzo
Hoeveel donker getinte coaches zien wij hier in het westen?
2 0
036AFCA97
Toch apart. Ik ben super multi-cultureel opgegroeid en heb mijn hele jeugd nooit over mijn Molukse buurjongens gedacht ''die heeft een andere kleur''.
Tegenwoordig heb ik mocro's in mijn klas die alleen een stageplek krijgen als ze hun naam veranderen in een Nederlandse naam.
2 -1
Cupmetgroteoren
Men is totaal paranoia geworden omdat het een jarenlange politieke boodschap is om elkaar te haten.

Menzo moet hierboven staan.
0 -2
Mikenick
Merk dat ik zelf ook wel eens de impact van racisme onderschat. Dat komt doordat de racismekaart door bepaalde groepen gebruikt wordt als wapen in plaats van een verdedigingsmiddel. Veel mensen komt het woord racisme de neus uit, maar dit overschaduwt dus het echte probleem dat racisme heet. Er is zoveel racisme in de wereld en in zoveel verschillende lagen dat ik mij kan voorstellen dat mensen zich diep geraakt voelen. Een wereld zonder racisme. Het is bijna een illusie.
5 0
ram
Met mensen waarbij "racisme de neus uit komt" is een steekje los. Dat zijn voornamelijk mensen die de waarheid niet aankunnen, een verrot verleden van Nederland niet willen onderkennen en om een of andere reden per se willen vasthouden aan een zwaar gedateerde versie van een 'traditie'.

Persoonlijk vind ik het, als witte man, fijn dat er zoveel wordt gesproken over racisme. Ik vind het namelijk terecht. Hoe meer, hoe beter. Het wordt nu, fucking 2019, toch wel een keer tijd dat we richting complete gelijkheid gaan. Dat is nog lang niet het geval en zal helaas nog lang duren. De racisten moeten vrijwel letterlijk uitsterven en op termijn denk ik dat het aantal 'racisten in opleiding' zal afnemen. Over een paar honderd jaar zijn we er misschien helemaal vanaf.
5 -5
Nick
In de Westerse landen misschien wel ja.
1 0
AFCAMM
Nee, joh. Volgens Henk en Hetty is er helemaal geen racisme meer, want zij hebben het als blanke Nederlanders nog nooit meegemaakt.
4 -5
godenzonenssuper
Blanke? Biedt je excuses maar aan.
Het is 'witte'.
3 -1
AFCAMM
Nee hoor, ze liggen 8 uur per week onder de zonnebank.
2 -3
CruijffiaansNouriaans
Doe eens niet zo lullig over Henk en Hettie, Diederik-Jan.
2 0
AFCAMM
Sorry, Boris.
0 -1