Menzo: 'Racisme dieptepunt in mijn hele leven'

BartVeenstra, 16-10-2019 om 07:50, 6336 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-doelman Stanley Menzo is diep geraakt door de racistische incidenten die hebben plaatsgevonden tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland. Tijdens deze wedstrijd werden er donkere spelers van Engeland racistisch bejegend door een groep Bulgaarse fans.

Menzo maakte in zijn eigen carrière racisme mee en om die reden weet hij hoe de Engelse spelers zich gevoeld moeten hebben. 'Mensen die dit nooit hebben meegemaakt, weten niet hoe vernederend dit is, weten niet dat het door merg en been gaat', aldus de oud-keeper in gesprek met De Telegraaf. 'Als er iemand voor je staat die je discrimineert, heb je de keuze een hartig gesprek aan te gaan of een klap uit te delen, waarbij ik altijd voor de eerste optie zou kiezen.'

'Maar als de geluiden vanaf de tribunes komen en de hele wereld op tv ook nog eens meekijkt, heb je geen andere mogelijkheid dan de vernedering te ondergaan. En ik kan je verzekeren: dat is ongelooflijk, echt ongelooflijk pijnlijk', vervolgt Menzo.

De voormalig trainer van Ajax Cape Town denkt dat veel mensen niet begrijpen hoe pijnlijk racisme kan zijn. 'Je hoort mensen die totaal niet weten waarover ze praten weleens zeggen dat donkere spelers er ook sterker uit kunnen komen. Dat is echt een ongelooflijke dooddoener, want niemand die tot in het diepste van zijn ziel wordt gekrenkt, komt daar sterker uit. Je kunt je er hooguit tegen wapenen, omdat je verder moet. Het racisme dat ik over me heb heen gekregen, is niet alleen een dieptepunt in mijn carrière, maar in mijn hele leven.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Marcao
Als ik dit zo lees, voel ik met hem mee. Goede gast. Jammer dat hij op de meest ongelukkige momenten kapitale blunders maakte... kan me De Meer helaas nog al te goed herinneren :0(
0 -1
FreddyAX
Racisme is een uiting van kortzichtig egoïsme; ik / wij eerst.
Dit idee wordt indirect gevoed door PVV en verwanten waarbij er constant op gedrukt wordt dat we het veel beter zouden hebben als we allemaal Nederlandse kaaskoppen zouden zijn die graag aardappels met spruitjes eten en een balletje gehakt .

Vreemdelingenhaat is de laatste 20 jaar aan een opgang bezig, zoals gezegd gedreven door eigen belang.
Misstanden veroorzaakt door minderheden zijn er zeker, te weinig wordt er echter gekeken naar de achterliggende oorzaken maar zoekt men de bevestiging van de vooringenomen racistische denkbeelden om het eigen gelijk te bewijzen.

Onmiskenbaar hebben mensen met een gelijke opleiding en ervaring een achterstand op de arbeidsmarkt als de achternaam te exotisch klinkt, zelfs bij het zoeken van stageplaatsen is dat al merkbaar.
Dit zal uiteindelijk leiden tot minder werk en welvaart onder minderheden waardoor de PVV opportunist weer nadrukkelijk met het vingertje kan wijzen.
Ook liggen de misdaad cijfers traditioneel hoger in armere buurten , kip of ei?

Stanley geeft terecht aan dat deze walgelijke neo-nazi praktijken tijdens voetbal wedstrijden diepe mentale littekens achterlaat.
FiFA,UEFA en KNVB zouden hier snel en veel harder tegen moeten optreden zodat de relschoppers en vandalen meteen geconfronteerd worden met de ellende die ze aanrichten.

Deze harde lijn zou ook doorgetrokken moeten worden naar ander wangedrag van de harde kernen die onze sport volkomen verzuren met hun asociale gedrag.
2 -2
Bertus2002
Het is altijd makkelijker om naar een ander te wijzen ipv. hand in eigen boezem te steken. Het ligt natuurlijk altijd aan de grote boze 'witte' man en nooit aan die mensen zelf natuurlijk.
2 -4
TwoLegsAlwaysWin
Leg ff uit, want ik begrijp geen reet van je reactie. Dus omdat je donker bent en in het veld staat, ligt het aan jezelf als je onheus (lees: racistisch) wordt bejegend door supporters? Schiet mij maar lek.....
0 -1
Bky
Bekrompen reactie.
2 -3
DeMeervanweleer
Het is zo onwaarschijnlijk oliedom om te discrimineren op basis van z.g. raskenmerken die niets anders zijn dan een variatie op het zelfde thema van de natuur. Denk dat het gevoel van buitengesloten worden nog het ergst is, dat dat het meeste pijn doet. Toch is discriminatie geen exclusief witte mensen domein, zwarte mensen, gele mensen maken er zich net zo schuldig aan.
2 0
rastamario
Exclusief witte domein is het niet, echter wat het zuur maakt is dat we leven in een samenleving waarin vooral een bepaalde groep (witte mannen) op posities zitten waarin macht kan worden uitgeoefend. Als we kijken naar de definitie van discriminatie, word het daardoor een zo goed als witte mannen domein. Rascisme is een ander verhaal ik denk dat het hier in dit artikel ook gaat om rascisme. Rascisme komt bij elk ras voor.
1 0
aniet
Witten mannen macht binnen Europa maar de rest vd wereld is niet exclusief voor het witte gebeuren
Misbruik komt overal voor en niet alleen door....
2 0
Ajax27
Menzo zegt het goed, je kunt jezelf het niet voorstellen als je het niet hebt meegemaakt. Het is totaal niet zoiets als pesten, want pesten gebeurd in veel gevallen wanneer je jong bent door leeftijdsgenoten. Je kunt jezelf niet voorstellen dat complete gemeenschappen, jong/oud allemaal met een scheef oog naar je kijken, apengeluiden maken, bananen gooien... ik kan me er zelf ook totaal geen voorstelling van maken.

Laat staan Amerika, waar je na de afschaffing van slavernij (ergens na 1860) nog meer dan 100 jaar rassen segregatie was toegestaan. 'Donkere' die niet op dezelfde wc's mochten zitten als witte, niet naar dezelfde restaurants, gescheiden achterin de bus moesten plaatsnemen. In 1964 werd dat pas verboden, dat is pas 55 jaar geleden. Dat zit nog zo diep geworteld daar.

Racisme is helaas iets van alle tijden wat gelukkig minder en minder voor komt, maar helaas nog wel bestaat.
4 -3
AFCAMM
Als je tijdens je vormende jaren stelselmatig wordt buitengesloten en als minderwaardig wordt behandeld, omdat je anders bent, dan kan dat sowieso diepe sporen achterlaten. Het maakt dan niet uit of ‘anders’ een andere huidskleur betekent of iets anders.

Systematisch racisme is natuurlijk wel iets answers dan pesten, maar ‘kleinschalig’ is er best overlapping. Beide zijn triest, in ieder geval, maar daar zijn we het vast over eens.
1 0
Aspers73
Pesten op een jonge leeftijd heeft gevolgen voor de rest van je leven. Dat stopt voor heel veel 'gepesten' niet na de lagere of middelbare school, onderschat dat niet.
3 -1
Aspers73
Als blanke Nederlander, opgegroeid in een héél blank dorp 50 jaar geleden, is het moeilijk om dit te begrijpen of te voelen. Denk zoiets als gepest worden ten overstaan van de klas, en dat je hele leven lang, ook op straat en in stadions. Volgens mij werden er destijds ook bananen gegooid naar Stanley. We zullen er toch met zijn alleen een gezellig land van moeten maken, 'ze' gaan echt niet meer weg dus kunnen we maar beter normaal met elkaar omgaan.
6 -4
Maxwell_5
Het feit dat je in tegenstelling tot sommige hier de moeite neemt om je te proberen in te leven hoe dat dan zou moeten zijn. Neem ik al mijn petje voor af.
1

Wij kunnen als man zijnde ook niet voor de vrouwen ter wereld bepalen hoe het hoort te voelen om tegen een glazen plafond aan te moeten lopen of dat we vanwege onze geaardheid met de nek aangekeken worden. Als men zich zou gedragen zoals jij nu opschrijft komen we al een heel eind.
1 0
aniet
Aan veel van onderstaande reacties te zien kan je dit onderwerp blijkbaar niet bespreekbaar maken
Zo jammer Ajax uit Amsterdam de club met spelers uit alle lagen en groepen van de samenleving
we hadden een trots voorbeeld voor de rest kunnen zijn
3 -4
JanTa
Omdat onterecht sommige blaken zich nog steeds verheven voelt t.o.v. van andere etnische groepen. Ze hebben het alleen nog niet door dat ze zo zijn.
3 -3
Juichtoon
Wat een onzin. Ms zit het in jou?
2 -4
Juichtoon
Voor mij ben je gewoon Mens Stanley Menzo. Ik wou dat de wereld zoals jij was.
3 -3
Hagmag
Heb je het interview gezien met bondscoach Bulgarije ?
Hij zegt niets gehoord te hebben. Hij vraagt zich af of het bewezen kan worden hij denkt aan propaganda !!!!!!
Volgende wedstrijd LEEG stadion en 3 punten in mindering.
Dat moet gewoon de standaard straf zijn voor dit soort grootschalig racistisch gedrag.
UEFA-KNVB hebben al jaren er de mond van vol.
Waarom bleef die scheidsrechter met de spelers op het veld ?
6 -3
NelsonAFCA
Waarom hoor ik niks over die Turkse groet bij de interlands?
7 -3
AFCAMM
Hoe weet jij van die Turkse groet waar je niks over hebt gehoord?
6 -3
RusselWestbrook
Deze post is echt onsterfelijk goed.
0 0
Cupmetgroteoren
Volgens mij worden we daarmee doodgegooid in de media. Maar wat is het probleem met een groet, terwijl toen Irak binnengevallen werd en het land vernietigd iedereen in dit land zat te juichen, inclusief Balkenende.
0 -6
ChrisMokum
Omdat ze bij de NAVO zitten.
2 -2
kaashaas
Je beschadigd mensen gewoon en ik begrijp Menzo
Hoeveel donker getinte coaches zien wij hier in het westen?
2 0
036AFCA97
Toch apart. Ik ben super multi-cultureel opgegroeid en heb mijn hele jeugd nooit over mijn Molukse buurjongens gedacht ''die heeft een andere kleur''.
Tegenwoordig heb ik mocro's in mijn klas die alleen een stageplek krijgen als ze hun naam veranderen in een Nederlandse naam.
2 -1
Cupmetgroteoren
Men is totaal paranoia geworden omdat het een jarenlange politieke boodschap is om elkaar te haten.

Menzo moet hierboven staan.
0 -2
Mikenick
Merk dat ik zelf ook wel eens de impact van racisme onderschat. Dat komt doordat de racismekaart door bepaalde groepen gebruikt wordt als wapen in plaats van een verdedigingsmiddel. Veel mensen komt het woord racisme de neus uit, maar dit overschaduwt dus het echte probleem dat racisme heet. Er is zoveel racisme in de wereld en in zoveel verschillende lagen dat ik mij kan voorstellen dat mensen zich diep geraakt voelen. Een wereld zonder racisme. Het is bijna een illusie.
5 0
ram
Met mensen waarbij "racisme de neus uit komt" is een steekje los. Dat zijn voornamelijk mensen die de waarheid niet aankunnen, een verrot verleden van Nederland niet willen onderkennen en om een of andere reden per se willen vasthouden aan een zwaar gedateerde versie van een 'traditie'.

Persoonlijk vind ik het, als witte man, fijn dat er zoveel wordt gesproken over racisme. Ik vind het namelijk terecht. Hoe meer, hoe beter. Het wordt nu, fucking 2019, toch wel een keer tijd dat we richting complete gelijkheid gaan. Dat is nog lang niet het geval en zal helaas nog lang duren. De racisten moeten vrijwel letterlijk uitsterven en op termijn denk ik dat het aantal 'racisten in opleiding' zal afnemen. Over een paar honderd jaar zijn we er misschien helemaal vanaf.
5 -5
AFCAMM
Nee, joh. Volgens Henk en Hetty is er helemaal geen racisme meer, want zij hebben het als blanke Nederlanders nog nooit meegemaakt.
4 -5
CruijffiaansNouriaans
Doe eens niet zo lullig over Henk en Hettie, Diederik-Jan.
2 0
AFCAMM
Sorry, Boris.
0 -1