Oud-Ajax-spits Redan hekelt doorstroming Chelsea

DouwedeVries96, 12-09-2019 om 07:30, 10360 views, De Telegraaf |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Daishawn Redan, de 'voorbestemde' Ajax-spits, hekelt de doorstroom van talenten bij Chelsea FC. Dat zegt hij in gesprek met De Telegraaf. Redan maakte afgelopen dinsdag zijn debuut op De Vijverberg voor Jong Oranje. 

Over zijn kansen bij Chelsea FC zegt de beloftevolle spits het volgende: 'Chelsea staat niet bepaald bekend als een club waar jonge spelers doorbreken. Daarnaast heeft de club ongelooflijk veel spelers verhuurd. En die moeten óók nog terugkomen. Ik wilde na Chelsea Onder 23 per se in een eerste elftal spelen, dat is het beste voor mijn ontwikkeling. Toen ben ik om me heen gaan kijken, bij clubs waar kansen voor mij lagen. Het werd Hertha BSC.' 

Redan doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar besloot in de zomer van 2017 naar Chelsea O23 te transfereren. Na twee jaar werd hij (dus) losgeweekt door Herta BSC voor 2.7 miljoen euro.

Redan geeft in het Algemeen Dagblad wel toe dat hij zijn periode bij Chelsea enorm leerzaam vond. 'Bij Ajax liep alles voortvarend, ik koos vaak mijn momentjes om toe te slaan. Op dat vlak is mijn tijd bij Chelsea ook heel goed geweest. Daar heb ik geleerd dat ik veel meer energie in een wedstrijd moet stoppen en ben ik fysiek en mentaal gegroeid. Ik leerde om me staande te houden, ver van huis. In een gastgezin, tussen mensen die een taal spraken die ik nog niet machtig was. Ik ben in Engeland volwassen geworden.' 

Hij besluit het interview met: 'Ik weet wat ik kan, ben zelfverzekerd. Als ik de kans krijg, ga ik die gewoon grijpen. Of het nou bij Hertha of Jong Oranje is. Het komt altijd goed.'

Schrijf je nu nog in voor de Ajax Showtime subleague!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Liam
Zit over een jaar bij PSV waar hij gezien wordt als 'eigen jeugd'
0 0
Rik428
No shit gap hoe achterlijk ben jij?
0 -1
brullie
Als je nou van te voren weet dat ze bekend staan om het moeizaam in laten vloeien van talenten??...waarom ga je dan mey die wetenschap er naar toe?...Alleen voor de knaken dus en moet je nu niet zeuren dat je niet speelt....
0 -1
Tinus
Als je echt het idee hebt dat je je bij een andere club veel beter kan ontwikkelen tot het moment dat je doorbreekt in het eerste elftal, dan kan ik het best begrijpen. Want ontwikkelen en doorbreken zijn twee verschillende dingen. Of dat destijds de overweging was is niet duidelijk, want er staat alleen hoe hij op de afgelopen periode terugkijkt.
0 0
Terugnaardemeer
Op basis van wat had Redan in de zomer van 2017 moeten beseffen dat blijven bij Ajax de juiste stap was voor een talentvolle aanvaller die al jaren in de jeugdopleiding meeliep? Serieuze vraag!
0 0
brullie
Precies wat hij zelf al concludeerde voordat hij er heen ging..."Chelsea staat niet bepaald bekend als een club waar jonge spelers doorbreken"....
0 0
Hofpleinismaareenfontein
Tja, die hogere weerstand had hij bij Jong Ajax vast niet gekregen. En de baard in de keel heeft hij zeker ook aan Engeland te danken.
0 0
Meerkoet
...... je verwacht het niet !?
En dat allemaal voor de snelle zak geld.
1 0
ajax4ever01
Eigen schuld dikke bult, dat had iedereen je vantevoren wel kunnen vertellen.
3 0
Cello
Deze jongen ging op 16 jarige leeftijd naar Chelsea. Nu kan je die stap als een stap van een kind betitelen, maar desondanks denk ik dat je óók als 16 jarige toch de beschikking hebt over een stel hersenen. Hetgeen hij nu opsomt, waarom Chelsea achteraf geen goede keuze was, dat was ook 2 jaar geleden allang algemeen bekend. Dat had hij zich kunnen bedenken. Maar goed, dan kan je het op zijn jeugdigheid gooien en zeggen. okay hij heeft ervan geleerd. Maar is dat werkelijk zo?. Anders dan het stuk hierboven laat weten heeft Hertha hem niet losgeweekt bij Chelsea, maar heeft zijn zaakwaarnemer hem in eerste instantie aangeboden. Maar dan denk ik, waarom kies je voor een ploeg als Hertha?. Persoonlijk vind ik dat niet een ploeg die een spel spelt dat bij Redan past. Als je dan al 2 jaar ouder en wijzer bent geworden (wat ik betwijfel), dan kies je wel juist een ploeg, die een spelletje speelt dat bij jouw manier van spelen het beste past. En dat is Hertha niet. Ondanks dat Javairo Dilrosun er ook speelt ( en ik denk dat die ook daar verkeerd zit).

Door deze keuze denk ik echt dat deze boys niet echt overlopen van gogme. Maar ja....misschien heb ik het wel verkeerd en zaten clubs, die kwa speelstijl beter bij hem passen, wel niet direkt op hem te wachten en was dit de enige echt goede keus uit de beschikbare clubs. Dan speel je bij de huidige nummer 17 uit de Bundesliga (voorlaatste) die al wel 2 keer gescoord hebben.... lekker vooruitzicht als spits....spelen in een team wat waarschijnlijk moeite heeft om überhaupt de spits te bereiken, laat staan dat die spits veel kansen krijgt om dan te scoren.

Had dan als Redan zijnde onderzocht of je weer bij Ajax kon terugkeren. Of als dat niet kon òf wanneer hij dat niet zou willen.....had dan bijvoorbeeld gekeken of je bij Leverkusen, bij Bosz had kunnen aansluiten...die een spel probeert te spelen, dat je wel zou moeten kunnen liggen.

Kortom...ik denk dat Daishawn Orpheo Marvin Redan in de 2 jaar dat ie bij Chelsea heeft gezeten niet heel veel slimmer is geworden, gezien deze keuze's die hij maakt.
Desalniettemin hoop ik, dat het toch goed komt met hem en dat hij de gelegenheid krijgt te laten zien dat hij in een beter team als Hertha kan, nee hoort te ballen.
Naar Ajax komen zie ik niet meer gebeuren dan, want dan zal ie kwa transfersom te duur zijn. Dan had ie deze zomer terug moeten komen. Maar ik hoop wel dat ie alsnog gaat maken.
1 0
Web
Ik vind je veel te streng, aan de ene kant begrijp ik het wel, maar ze zijn zo jong, krijgen enorm veel aandacht, hoe is de situatie thuis.
Ik hoop oprecht dat Ajax ze probeert terug te halen.
De nieuwe talenten leren hier ook weer van.
Je kan de poot stijf houden als Ajax, maar ik vind dat niet verstandig, gelukkig zie ik een kentering? Castillo als voorbeeld
Het gaat maar om een ding, het beste team moet in de JC Arena spelen, ik had graag Malen bij Ajax gezien, nu zie je hem bij de grote concurrent goed spelen, niet handig
0 -1
Cello
Ik streng?. Hehehm tsjah.....ik vind het gewoonweg te makkelijk om leeftijd (jong zijn) steevast als excuus aan te dragen. Ik bedoel maar....ook op je 16de, zelfs als je jonger bent, heb je genoeg hersenen om na te kunnen denken en verstandig te kunnen zijn. Krijg af en toe wel eens het idee, dat we over , zoals in dit geval, 16-jarigen spreken als dat we gewoon doen bij kleuters, die inderdaad niet dergelijke beslissingen kunnen nemen. Als 16 jarige volg je toch ook het nieuws, helemaal daar waar het je passie, voetbal, aangaat?. Dan moet je toch ook gelezen en gezien hebben hoe het anderen is afgegaan die voor jou die stap hebben gezet?. Dat dat, stuk voor stuk, geen echte succesverhalen zijn geweest?. Zelfs sommige zeer jonge gassies hier op AS kunnen dat zien en zich indenken.....dan moeten voetballers die op zo'n punt aanbelanden dat het hen overkomt dat kunnen afwegen?.
En dan komt ook heel vaak het verhaal...jaaaa, maar de financiele situatie thuis, dit en dat. Ook dat vind ik een slap argument voor iemand die in Nederland woont en opgroeit. Tuurlijk, ouders kunnen het zwaar hebben, moeite om het hoofd boven water te houden......maar vergeet niet, dat als je dan al je ouders financieel wil ondersteunen, dit zelfs al kan met je eerste jeugdcontract bij Ajax. Zo'n contract is al gauw rond de 40-50.000 op jaarbasis. Als je dan nagaat dat bij veel gezinnen, met één werkende ouder, soms dat al niet binnen komt, maar dat ze het wel redden......dan moet je zelfs met een dergelijk jeugdcontract bij Ajax heus je gezin wel kunnen ondersteunen waaruit je komt. Daar hoef je heus geen 4 of 5-voudige van te verdienen om je gezin te kunnen ondersteunen. Het is niet zoals wel eens wordt gezegd van Afrikaanse of in sommige gevallen Zuid Amerikaanse spelers dat ze zelfs hun hele familie moeten ondersteunen....in welke gevallen ik dan nog wel begrijp, dat ze dan eerder voor het 4-5 voudige kiezen.

Castillo is op dit moment zo'n beetje het enige voorbeeld wat ik me kan herinneren, dus om te spreken van een kentering???. Ik hoop het.
1 0
brullie
eens....
0 0
Terugnaardemeer
Een 16 jarig toptalent in de aanval heeft ook geen enkele garantie op succes als hij wel blijft. Sterker nog in de acht jaar dat Redan in de opleiding zat heeft geen enkele aanvaller die als D of jonger binnen kwam een succesvolle doorbraak via Ajax kunnen maken. In plaats daarvan werd elk aanvallend talent rond zijn 16de of 17de opzij gezet voor een aangekocht talent uit Denemarken of zo. En zij die wel lang genoeg meekonden voor een hoopvolle start in het eerste werd na verloop van tijd uitgekotst door de tribune. Om vervolgens te verdwijnen naar clubs van een bedenkelijk niveau.
0 0
Ronaldinho020
Oprecht benieuwd of jij het stuk wel aandachtig hebt gelezen. Hij somt letterlijk op wat er in zijn mentaliteit verbeterd is. Daarnaast geeft die aan dat die persé in een eerste team wilt spelen. Zo makkelijk is dat niet als je van een Jong Chelsea komt. Denk dat hij bij Hertha een hele goede kans heeft op basisplekken en minuten in de Bundesliga. Dat het spel niet optimaal is voor hem dat daar gelaten.
0 0
Cello
Dan ben ik oprecht benieuwd of jij mijn stuk wel aandachtig hebt gelezen, dan wel begrijpend kunt lezen. Immers....verbetering van mentaliteit staat los van of iemand in 2 jaar tijd (zoals bij Redan) slimmer is geworden in zijn keuzes.
Het kijken naar daar waar je goede, de meeste, kans hebt op basisplekken (in de hoofdmacht) als 18-jarige (!), vind ik een verkeerde invalshoek. En als je bij een team gaat spelen, wat nauwelijks tot aanvallen toe komt en jij als spits nauwelijks tot kansen kan komen, doordat je niet bereikt wordt door medespelers, dan is veel in d ebasis staan leuk, maar voegt niets toe. Al helemaal niet aan je ontwikkeling als speler. Oh wacht.....ja je leert wel verlies en nederlagen incasseren en omgaan, straks, met degradatievoetbal.
Maar ja.....op die manier kan je ook bij RKC gaan spelen. Die komen ook nauwelijks tot aanvallen, krijg je als spits ook nauwelijks kansen om je te bewijzen, laat staan jezelf te verbeteren. En ook daar leer je omgaan met verlieswedstrijd na verlieswedstrijd en straks de druk van degradatievoetbal.

Dus nee. Als 18-jarige moet je miet alleen kijken naar daar waar je de meeste basisplekken kan bemachtigen. Je dient wel een stuk verder te kijken of je o.a. je talent verder kan ontwikkelen. En dat laatste lijkt me niet, wanneer je spits bent in een team dat nauwelijks aan voetballen toekomt, nauwelijks aan aanvallen toe komt en dus nauwelijks de spits in stelling kan brengen.

Kortom...hij stelt eisen (voor zichzelf), die eigenlijk een 18-jarige zichzelf op die manier nog niet zou moeten stellen. Hij hoort, imo zoals ik hierboven al zei, te kijken naar zijn ontwikkeling in de eerste plaats...die basisplekken komen dan vanzelf. Overschatting ligt op de loer.
1 0
Ronaldinho020
Ik ben het volkomen met je eens hoor, maar hij zegt toch waar hij zich (volgens zichzelf) heeft ontwikkeld? Of het slimme keuzes zijn die die heeft gemaakt daargelaten.
Ben van mening dat hij zelfs bij Hertha zich kan ontwikkelen, ook al is het degradatie voetbal. Misschien goed voor de werk ethiek? Voor de efficientie? Joost mag het weten.
0 0
amthree
No shit sherlock... Echt wat zijn sommige toch dom, die zien dollar tegens voor hun ogen en worden daardoor dommer..
1 0
Robeerke
Dat is je vast nooit verteld toen je op het punt stond om te vertrekken..
1 0
trainerdv
Niet alleen doorstroming, maar algeheel beleid. Spelers als Salah, De Bruijne en Lukaku van absolute wereldtop zijn gewoon over het hoofd gezien en verprutst. Net als ManU een gevallen grootheid zonder goede visie en leiding. Hopelijk gaan we er de aankomende maanden flink van profiteren.
1 0
Restored
$$$$$$
1 0
Marcao
Jammer joh, jij wilde zo snel weg. Zeg maar daaaaaag tegen je carrière.
1 0
EuforischeRealist
Je gaat dus klagen over de doorstroming van talenten bij je ex-werkgever terwijl je daarvoor bij een club zat die juist die doorstroming als essentieel voor de club heeft omschreven?

Had dan gewoon gebleven en had aansluiting bij de 1e selectie tot doel gesteld! Dan had je zeker ook kunnen/moeten werken aan je fysiek en had je meer moeten laten zien dan "af en toe een moment kiezen".

Je maakt je keuze en dat is je goed recht, hoe jammer ik als Ajax-supporter het ook vond, maar nu klagen over de doorstroming bij Chelsea is echt enorm naïef!
3 0
Van Reenen
Zal volgend jaar wel in Eindhoven spelen.
0 -1
Babangida83
Hij geeft zelf precies aan waarom hij niet naar Chelsea had moeten gaan. Op fysiek en mentaal gebied is hij enorm gegroeid. Dit is precies wat je pas vanaf je 18de/19de moet gaan leren. Vanaf die leeftijd is dat veel makkelijker te trainen. Daarvoor zijn techniek, wendbaarheid, passing, spelintelligentie en dat soort skills allemaal belangrijker.
4 0
Redrum
Precies, hij was bij Ajax ook fysiek sterker geworden waarschijnlijk. Daarnaast is het ook vrij logisch dat je meer volwassen wordt als je ouder wordt. Ook bij Ajax was hij volwassener geworden. Het zijn allemaal loze kreten om het voor zichzelf goed te praten. Nu gaat hij met frisse moed weer voor zijn kansen bij Hertha BSC, hopende via hen alsnog de top te bereiken. De realiteit leert echter dat het meestal niet meer goed komt met dit soort spelers. Als laatste redmiddel kunnen ze altijd nog bij psv terecht. Maar via psv haalt niemand de top.
2 0
Simon1
Tja, janken doen we altijd achteraf.
1 0
036AFCA97
Nogmaals; wij hebben allemaal niet in zijn schoenen gestaan. Als jij in je flatje in de Bijlmer woont en Chelsea maakt je gek met geld en dat jij we even door gaat breken, zeg dan maar nee.

Kennelijk is met Familia-Castillo de ban qua vertrokken talenten doorbroken. Wat mij betreft halen we niet iedereen terug, maar wel de grootste talenten en daar valt Redan zeker onder.
5 0
Redrum
Natuurlijk valt dat wel te begrijpen, maar dat slappe en schijnheilige gelul dat ze dan verkopen als argument om weg te gaan valt gewoon verkeerd bij veel mensen. Ook leggen sommigen de schuld bij Ajax en dat irriteert mij. Het terughalen van spelers ben ik geen voorstander van, maar als we ze daarmee uit handen van die zielloze club uit Eindhoven houden moeten we dat misschien toch vaker gaan doen.
6 0
amthree
Die clubje juicht als er spelers bij ons al vroeg vertrekken, want dan kunnen hun die spelers later weer ophalen.
0 0
JariJari
Inderdaad. Zeg gewoon dat je geld wil zekerstellen. Niet bla bla bla sportieve uitdaging want dat is gelul.
0 0
GvanderK
Geen medelijden mee
3 0
Ajacied33
Denk ook niet dat hij medelijden nodig heeft..
2 0
Redrum
Je gaat naar een club die er om bekend staat dat het de jeugd geen kans geeft en legers aan jeugdspelers verhuurt en bent dan vervolgens teleurgesteld dat je geen kans krijgt bij het eerste. Tja.. Gelukkig is hij wel volwassen geworden en gaat hij nu via Hertha BSC alsnog de top bereiken. Net als al zijn voorgangers die geen kans kregen bij Chelsea en via omwegen allemaal bij topclubs terecht zijn gekomen. Met een beetje mazzel speelt hij over een paar jaar wel bij psv.
3 0
Mokumnorth
Met een beetje mazzel speelt hij bij ons, absolute topspits gaat dit worden
1 0
Caparzo
Heeft gewoon doelbewust de zak poen gepakt voor hemzelf en z’n familie en gaat nu aan z’n carrière beginnen. Zoals Malen. Hij zegt het impliciet notabene zelf. Het is erg jammer dat zulke jongens niet blijven, doordat er steeds gaten vallen in de doorstroming zijn we aangewezen op (mindere) aankopen. Er gaat men zeiken Ajax wordt een koopclub. Het probleem is dat je niet tegen tegen het grote geld opkan als Ajax zijnde, des te knapper wat het huidige TH toch weet te bewerkstelligen!
6 0
Mokumnorth
Waarom kan Ajax daar niet tegenop?
0 0
brullie
2 jaar geleden niet maar nu zeker wel...
0 0
Aspers73
Dus je verlaat DE club die kinderen de kans geeft op eerste elftal voetbal voor een club die dat niet doet. En dan ga je klagen over die club? Ik zou eerder klagen over de mensen die je naar Chelsea hebben gebracht.
5 0
RJB1979
Een Nederlandse jongen die op 16/17 jarige leeftijd geen Engels spreekt? Dan ben je een heul apart gevalletje.
2 -1
DonAdam
Waar hij vandaan komt(uit een van de armere wijken van ZO), moest je de jongemannen die nauwelijks behoorlijk Nederlands spreken de kost moeten geven, dan was je berooit. Schrijven kan je helemaal vergeten. Je moet de "Nederlandstalige" raps eens luisteren van die gasten uit ZO; belabbert Nederlands wat dan verkocht wordt onder de noemer straattaal.

Zo gek is het dus niet. Naar school gaan is in sommige wijken in Nederland niet populair. Je moet blij zijn dat Deshaiwn het voetbalveld heeft opgezocht ipv de drugsdealers.
0 0
trodat4030
Berooit? Belabbert? Ook uit een arme wijk uit Zuid Oost?
2 0
Ajaxxxisdebeste
Speelt over een jaar bij die lampjes zijn dol op voormalige Ajax spelers...
5 0
Mokumnorth
Hoop t niet, dit is nog een veel groter talent dan maken en familia
1 0
Rsv
Zag dat deze jongen ontzettend gespierd is geworden. Ben benieuwd naar zijn ontwikkeling maar heb er een goed gevoel over.
0 0
mgtow
Had je dat niet eerder kunnen bedenken?
5 0
jaribombari
Gewoon terug halen. Anders wordt het zo'n Malen verhaal en dat wil je niet.
2 -2
trodat4030
Of het wordt een Mink Peeters verhaal. Het kan nog steeds beide kanten op. Lekker ver weg van blijven.
1 0
ram
Volgens mij werd Minky bij ons niet als groot talent gezien maar zag Real dat anders. Hadden wij lekker gelijk.
0 0
ram
Nah, wij hebben Traore en Brobbey. Zelfde niveau en leeftijd.
3 0
kaashaas
Het leven bestaat uit keuzes m'n jong.
Het is jammer dat ik straks CL ga kijken zonder jou.
3 0
Ajax27
Je bent gewoon een stumperd die voor het snelle geld is gegaan en ook nu Dolberg had kunnen opvolgen als eerste spits... Want talent heeft ie zeker. Daarom snap ik ook nog minder waarom Ajax toch besluit om Familio Castillo terug te kopen. Hét verkeerde signaal naar de jeugd.
6 -1
Ajacied33
Mensen, en zeker jonge gasten maken nou eenmaal verkeerde keuzes, je kunt ze niet straffen door bijvoorbeeld niet terug te halen zoals jij aangeeft bij Familia. Verder vind ik het wel vreemd wat Redan hier zegt over doorstroming van jeugd. Hij wist van tevoren dat je bij Chelsea als jonge speler niet aan de bak komt, waarom ga je er dan heen? Ik weet het, alles draait om geld, maar zeg bovenstaande dan niet
0 -2
gi0vanni
Ene Kevin de Bruyne kwam er ook niet in het eerste zelfs niet na 2 goede verhuurperiodes in Duitsland.
0 0
Ajax27
Nope, helemaal niet. Ajax gaat de komende jaren verder en verder van PSV weglopen. Wanneer PSV een paar jaar achter elkaar in deze tijden geen CL haalt worden de verschillen echt enorm. Redan, Malen, Castillio behoren tot de absolute top van hun lichtingen. Die weten dat ze door gaan breken, dat ze het eerste vroeg kunnen halen. Dat ze dan met 18 jaar al 2-3 ton kunnen verdienen. En met 16 jaar al 50-100 duizend.. dat is al enorm voor hem en zn familie. Gewoon heel strikt in zijn bij Ajax, dan blijven ze op een gegeven moment echt wel. PSV gaat de komende jaren echt nog geen salarissen van 3-4 miljoen geven.
1 0
trodat4030
Je kunt ze zeker wel straffen door ze niet terug te halen, het is alleen heel erg de vraag of Redan het wel als een straf ziet..
0 0
Rosco
Hoe kun je iemand straffen die het zelf niet gaat voelen?
0 0