Debuut lonkt: 'Met die druk zal hij om moeten gaan'

GinoHaverkamp, 24-08-2019 om 09:25, 4290 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Zaterdagavond opent Juventus het Serie A-seizoen tegen Parma en de kans is groot dat oud-Ajacied Matthijs de Ligt zijn officiële debuut voor De Oude Dame gaat maken. De druk gaat er in ieder geval vol op zitten, zo verwacht het Algemeen Dagblad.

De voorbereiding verliep niet bepaald vlekkeloos voor de pas twintigjarige Oranje-international. In juli passeerde hij zijn eigen doelman, terwijl tegen Atlético Madrid João Felix hem te slim af was. Toch wordt verwacht dat De Ligt zaterdag 'gewoon' zijn basisdebuut maakt voor Juventus. 'Conclusies uit de vriendschappelijke wedstrijden vallen er toch al amper te trekken', stelt het AD. 'Juventus oefende in de hele maand augustus maar twee keer, en slechts één keer tegen een volwaardige tegenstander, Atlético Madrid dus.'

Trainer Maurizio Sarri staat liever op het trainingsveld. 'De coach staat voor dominant en aanvallend voetbal, gestoeld op kort combinatiespel. Juist De Ligt moet in staat worden geacht om, zeker voor Italiaanse begrippen, ver van het eigen doel te spelen.' En dat wordt wellicht wennen voor de Juventus-spelers, die onder Sarri's voorganger, Massimiliano Allegri, een andere speelstijl gewend waren. De nieuwbakken trainer zou ook nog een zestal spelers willen verkopen deze maand, terwijl hij zelf er zaterdag tegen Parma niet bij is vanwege een longontsteking. Het moge duidelijk wezen: er zijn betere omstandigheden om je debuut onder te maken.

'Maar al dat soort excuses en complicaties tellen niet in Turijn', vervolgt het AD. 'De Ligt móét er gelijk staan, in een cultuur waarin elke tegengoal rechtstreeks op het conto komt van de verdediger. Met die druk zal hij om moeten gaan. De Oranje-international koos specifiek voor Juventus vanwege de Italiaanse kunst van het verdedigen, die vaak tot in de details wordt beleden. Juist bij de grootste club van Italië ligt die lat hoger dan waar ook. Het is tijd voor de vuurdoop.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Met de Ligt komt het wel goed, maar ook die kijkt zijn ogen uit daar, de druk is vele malen groter dan bij Ajax, en een verdediger in Italië is totaal anders dan in Nederland
Ik denk dat hij wel een goede keus heeft gemaakt, voetballend is De Ligt niet zo goed als men hier wel eens zegt, hij is een ras verdediger, zal veel makkelijker spelen daar, omdat hij minder met ruimtes in de rug te maken krijgt, en met corners is het een beest in de lucht, nergens bang voor kleunt er voor 100 procent in.
Bij een club als Barcelona was het toch anders geweest, daar zal hij ook wel slagen, maar komen zijn zwakke plekken veel meer in beeld
0 -2
Schip
Voetballend is hij prima en zijn kracht is juist met ruimtes in de rug te spelen. Hij maakt volwassen keuzes in de manier hoe hij duels aangaat, weet wanneer hij de bal dan moet hebben etc.

Dat is zijn kracht.

Zijn kracht is niet in kleine ruimtes het leven van een tegenstander volkomen onmogelijk maken. Het wordt dus niet makkelijker, maar moeilijker.

En in die wetenschap moet je twee cracks eruit spelen. Sorry, maar het blijft een kut transfer die alleen goed is voor Raiola. Net als die van Kluivert. Die kan ook allerlei zo-goed-voor-mijn-ontwikkeling en hier-wordt-je-een-echte-kerel verhaaltjes houden, maar staat al 1,5 jaar stil. De Ligt had moeten blijven of naar Barca moeten gaan.
0 0
Cupmetgroteoren
Het is ook een mentale kwestie. Wel meer Nederlandse topspelers hebben het niet gered in Italië: kluivert, bergkamp, van der sar. Je moet tegen de Italiaanse playboycultuur kunnen, en in een land waar de mensen de hele dag zitten te kwebbelen en je dus snel moet communiceren.
0 -3
aniet
Gullit Van Basten Rijkaard Kieft Sneijder en zo kan ik nog ff doorgaan
2 0
PetrusKeizer
Faas Wilkes, Aron Winter, Michel vd Korput, Ruud Krol, Mario Been, Clarence Seedorf, Edgar Davids. enz enz enz.
0 0
aniet
precies zo kon ik nog ff doorgaan
0 0