Directeur blij met akkoord: 'Grote clubs willen weerstand'

GinoHaverkamp, 23-05-2019 om 07:20, 7946 views, Algemeen Dagblad |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

AZ-directeur Max Huiberts is blij met het ingaan van het 'herenakkoord' per volgend seizoen. Het zou de weerstand van kleine clubs tegenover grote clubs doen verbeteren. Tegenover het Algemeen Dagblad gaat hij verder in op het akkoord tussen een aantal clubs.

Eerst een kleine opfrisser. Woensdag werd bekend dat de Eredivisie CV vanaf volgend seizoen een groot aantal veranderingen gaat doorvoeren in de Eredivisie. Het zogenaamde herenakkoord is er, ondanks dat het an sich niet veel met de Eredivisie zelf te maken heeft, één van. Dit zogenaamde herenakkoord moet ervoor zorgen dat clubs met een jeugdopleiding met een internationale status geen jeugdspelers meer van elkaar overneemt. Dit gaat om Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ, die geen spelers meer uit elkaars opleiding mogen halen.

Huiberts is daar blij mee. 'Zodat niet alleen maar de beste spelers bij één club zitten. De grote clubs willen weerstand, die krijg je niet als andere jeugdopleidingen leeggeplukt worden.' De afgelopen jaren heeft vooral Ajax veel spelers uit de opleiding van de Alkmaarders naar Amsterdam weten te krijgen. 

Niet iedereen is echter blij met het herenakkoord tussen de zes clubs. Rob Toussaint, directeur van Heracles Almelo, bijvoorbeeld. Hij denkt dat de betrokken clubs vooral zichzelf beschermen met het akkoord. 'En juist wél weer spelers van Twente, Heracles, Willem II en andere clubs gaan weghalen.'

Bekertoernooi

De directeur van de Heraclieden is ook niet echt blij met de beslissing van de KNVB om Europees spelende clubs later te laten instromen in de KNVB Beker. Dat gaat volgens hem ten koste van de charme van het toernooi. 'Het is toch mooi dat een club als RKC al in een vroeg stadium van PSV kan winnen?' De club uit Waalwijk won in de tweede ronde van het afgelopen toernooi met 2-3 van de Eredivisie-grootmacht. Dat zou met de nieuwe regels onmogelijk worden in zo'n vroeg stadium.

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
Prima, dan kopen we ze als ze een half jaar in de basis staan van het eerste ;)
0 0
HStorm
Samen met België de grootste clubs afvaardigen voor een BeNl competitie. Dan heb je tenminste wat weerstand.

Anders is het allemaal marginaal op Europees niveau gezien.
0 0
Catenaccio
Kern voor verbetering Nederlands voetbal:
Kleinere competitie (16)
Weg met plastic gras.
Niet 5/6 partijen of 18 clubs laten mee beslissen
Per slot van rekening heeft de KNVB dat kunstrgras allemaal goedgevonden in eerste instantie
0 0
MichelAngelo66
Die Heracles gast mag pas weer wat roepen als hij het plastic uit zn achtertuin heeft gehaald. Tot dan.... mond houden.
1 -1
Sallons@AS
De club dat voorstander is van plastic velden vind dat het bekertoernooi in dezelfde opzet verder moet gaan. Verrassing!
0 0
trainerdv
Gelukkig is het een 'herenakkoord' en geen harde afspraak. Het is namelijk klinkklare onzin. Ten eerste zijn jeugdspelers vrij om te kiezen waar ze willen spelen (dus als er iemand van Vitesse naar Ajax wil dan kan dat gewoon). Net als een vrije schoolkeuze. Ten tweede kan het prima zo zijn als je tussen twee van deze steden woont (Nederland is klein) dat je gevoel op een gegeven moment beter is bij de andere club. dat is nou eenmaal persoonlijk. Ten derde kan het juist heel goed zijn voor je ontwikkeling om wat diversiteit aan opleiders te hebben. Jeugdspelers zijn geen bezit en clubs mogen hun verleiden met zo goed mogelijke opleidiingen, maar niet vasthouden vanwege één of ander idioot herenakkoord
1 -1
Schip
Het akkoord sluit uit dat er actief getrokken wordt aan spelers. Niet dat een speler zelf besluit ergens te stoppen en ergens anders te beginnen. Dat geeft ook gelijk de kwetsbaarheid van zo'n afspraak aan. Hoe bewijs je dat een speler niet benaderd is.
0 0
DetMaiers
Behoorlijk vervelend voor de jeugdspelers zelf. Denkt men echt dat b.v. Frenkie de Jong dezelfde ontwikkeling ook bij Willem II had doorgemaakt?
0 -1
trainerdv
Dat is geen goed voorbeeld. Frenkie heeft namelijk juist wel zijn hele opleiding bij Willem 2 gedaan inclusief later nog een verhuurperiode. Daarbij is Willem 2 dus niet een van die internationaal georienteerde clubs (PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse) en zullen jeugdspelers dus wel gewoon zonder veel gedoe naar Ajax kunnen komen.
1 0
marrene
Dat van die jeugdspelers is natuurlijk een papieren tijger. Er zijn spelers die bij de ene club spelen maar liever naar een andere club gaan. Neem No Lang en Richard Knopper in het verleden. Die wilden van feijenoord naar AJAX. Moet je dat dan verbieden? En een club kan de speler ook bewerken. Allemaal flauwekul.
0 0
chloorbestendig
Wat als zo’n ventje nou zélf wil overstappen? Je kan in de jeugd bij feyenoort spelen tot je een ons weegt, je mag toh niet met het eerste meedoen, en dan zie je straks bij Ajax 17jarige jongens in de finale CL staan.
0 0
Jos1983
Reactie van Toussaint op bekertoernooi is zeer terecht. Dan kun je AJAX en PSV beter elk jaar in de kwartfinale laten instromen als je wilt dat ze jaarlijks in de finale staan.. De charme van het toernooi is idd dat een amateurploeg kan stunten, of een 1e divisie ploeg de arrogantie kan afstraffen van een "top"club. En nog die 1-2 wedstrijden op halve kracht merkt een topclub niet, met de grote selecties.
4 0
ACB
Belachelijk links communistisch denken. Wordt decompetitie helemaal niet beter van. Gewoon het recht vd sterkste laten gelden. Vallen de zwakken af. Bovendien heeft Ajax hier toch helemaal niets aan?? Utrecht Fnoord Az en Vitesse zijn toch niet gelijkwaardig aan Ajax? Die ploegen worden zo beschermd en halen spelers bij Hveen en bijv Groningen weg. Ajax haalt dan geen nl spelers meer maat uit het buitenland. Lekker systeem zo.
4 -5
Schip
Als dit zou strijden met het belang van Ajax, zouden ze geen akkoord hebben gesloten. Dat vindt plaats op basis van vrijwilligheid.

Het grootste bezwaar dat ik zie, is dat je jezelf nu beperkingen oplegt, die niet gelden t.a.v. buitenlandse clubs. En dan zet je jezelf letterlijk buitenspel. Daar moeten ze over nagedacht hebben, maar ik zie even niet hoe je dat oplost. Juist om de City's, Juve's en Chelsea's voor te zijn, zul je een talent weleens uit een andere opleiding moeten halen.

Aan de andere kant, het leegroven van een andere opleiding demotiveert zo'n opleiding, haalt het niveau naar beneden en dat is slecht voor het NL voetbal in het algemeen. Je kunt een jong talent ook kopen als hij in de profselecties instroomt. Betaal je meer, maar Ajax kan dat en het is gezonder voor de competitie.

De vraag blijft wat een herenakkoord waard is, als de grote buitenlandse clubs daar ook niet aan meedoen.
2 -2
Ajax27
Superleuk dat herenakkoord. Wachten tot ze 18 zijn en dan kunnen we ze alsnog voor een appel en een ei overnemen. De clubs zijn gewoon erg dom... AZ, Heerenveen, etc.. zijn er allemaal veel meer bij gebaat als ze een x-aantal procenten van de transfer krijgen die een speler maakt. Vaste regel op binnenlandse transfers.

Heeft ie bijv. van z'n 8e tot z'n 16e bij AZ gevoetbald heeft ie 8 opleidingsjaren bij die club. Voor ieder opleidingsjaar 1-2% doorverkooppercentage. Dus na 8 jaar 8-16%. Betaalt Ajax dus maar een paar ton, maar verkoopt 'm vervolgens voor 30 miljoen, dan ontvangen ze nog eens 2,4-4,8 miljoen. Verkoopt Ajax 'm voor 60 miljoen, dan krijgen ze 4,8-9,6 miljoen. Nu koopt Ajax het talent op z'n 18e nadat ie wellicht nog niet eens in de eredivisie heeft gespeeld voor 1-3 miljoen. Zijn ze blind denk ik dan? Ze hebben toch gezien wat het voor een club kan doen zoals de transfer van Frenkie. Willem II en RKC mochten fijn 10+ miljoen verdelen.

Ik ben van mening dat ze op bovenstaande manier voor de lange termijn veel gezonder eruit komen. De eerste 5 jaar heb je hier nog weinig aan, maar daarna zullen ze jaar in, jaar uit inkomsten ontvangen van spelers die zij opgeleid hebben en via Ajax, PSV, Feyenoord, etc. naar het buitenland vertrekken.
0 0
SilverHaze
Daar heeft Ajax dus niets aan. We zijn juist gebaar bij een sterkere competitie, (weerstand en Europese punten). Ajax haalt die spelers alleen maar vroeg weg, omdat ze anders naar Psv gaan. Nu dit zo afgesproken is, kunnen die club ook doorgroeien en hun positie in Europa verstevigen. Ajax zal altijd bovenaan de piramide staan. Wij kunnen nu de allergrootste internationale talenten opleiden. Alle laatbloeiers die eronder zitten zijn op te halen voor 10/15 miljoen. Wisselgeld als je kijkt naar onze inkomsten maar voor die clubs een enorme stap vooruit. Daar gaat het om. Die doorverkooppercentages zijn in jouw geval ook rendabel, maar sportief gezien onmogelijk, omdat we maar 11 spelers op kunnen stellen. De talentenpool moet vergroot worden en de weestand is veel hoger bij Vitesse dan bij Jong Ajax. Jong Ajax is voor onze 17/18 jarigen.
0 0
Ardoe
Utrecht en vitesse ja?
0 0
mgtow
Die hebben jeugdopleidingen puur alleen als bezigheidstherapie en werkverschaffing.
0 -1
SilverHaze
Wat een onzin. Denk je dat de kracht van jeugdopleiding alleen voor Ajax geldt? Dat is iets waar de hele competitie haar kracht uit haalt. Dat besef is nu terug en er wordt al jaren in geinvesteerd. Dat Ajax nu toevallig de grootste club is en meer kan betalen, betekent niet dat we ook de enige zijn die dit kunnen. Az, Vitesse en Utrecht willen nu juist rendement halen, het liefst uit binnenlandse transfers. Dit is alleen maar goed voor het niveau en Europese prestaties. De twee beste Nederlandse voetballers van dit moment hebben niet in de jeugd van Ajax gespeeld, maar van Willem 2. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Die minachting is puur jouw onwetendheid.
1 -1
ACB
Geldt dus alleen voor deze 6 clubs die nu ze zelf “ beschermd” zijn lekker bij Hveen Groningen W2 etc kunnen gaan roven. Ja joh daar wordt NL sterker van.
0 0
SilverHaze
Je snapt het niet.
1 0
Babayaka
Leuk dat herenakkoord, maar hoezo geldt dat voor az en feijenoord Vitesse en utrecht alleen?
zo bijzonder zijn die clubs niet ? en je moet toch wat als europese clubs je spelers weg halen. Laat ze dan dat herenakkoord doortrekken tot europees niveau en en trekken tot de leefttijd van 26.
0 -2
Babayaka
Heracles is niet blij, hebben ze daar nu al een grasveld of nog steeds plastic ?
0 0
behangdelul
Ik denk dat Heracles met dat neptapijt maar even heel stil in een hoekje moet gaan zitten huilen
3 0
Cesc87
Van de beker tot de grasmat, Heracles heeft overal een afwijkende mening.
3 0