Eredivisie-directeur wil minder profclubs: 'Bittere noodzaak'

GinoHaverkamp, 26-04-2019 om 07:35, 9329 views, De Volkskrant |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Als het aan Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, ligt moet het aantal profclubs in Nederland omlaag. 'Een bittere noodzaak' volgens Swart om nog in de buurt te blijven van de Europese top. 

De directeur meent dat een sterkere Eredivisie hard nodig is nu de FIFA, UEFA en internationale topclubs plannen hebben voor een internationale supercompetitie. Swart ziet een model met zestien clubs in de Eredivisie en achttien clubs, inclusief twee belofteploegen, in de Keuken Kampioen Divisie als noodzakelijke oplossing. 'Ajax speelt liever vier keer tegen Feyenoord, waarvan twee keer in de play-offs, dan twee maal tegen de nummer 18. Ik begrijp dat', laat hij weten in De Volkskrant.

Hans Nijland, nauw betrokken bij het meedenken over een vernieuwde competitie, is het met Swart eens en ziet ook graag een verandering inzake het aantal Eredivisie-clubs. 'We hadden al terug moeten gaan naar zestien clubs', vindt hij. 'Je ziet in kleinere landen geen competities meer met achttien teams, maar voor zestien, veertien of zelfs twaalf als in Schotland. Ik gun iedereen zijn bestaan, maar een eredivisie met 18 ploegen is niet vol te houden. Daarvoor zijn we te klein. In het Groningse dorp Siddeburen heb je ook niet vier bakkers. Een is voldoende.'

Swart wordt vanaf juni directeur bij de European Leagues. Daar gaat hij de belangen van 35 voetbalcompetities behartigen op Europees niveau. 'De UEFA moet waarborgen dat de nationale competities de bakermat van het voetbal blijven vormen. Kwalificatie voor Europees voetbal moet je elk jaar verdienen en niet op basis van prijzen in het verleden'

Koop nu jouw wedstrijdsjaal voor de halve finale van de Champions League tegen Tottenham!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Adios
Kan iemand mij de nadelen van een BeNeLiga uitleggen? Ik zie namelijk alleen maar voordelen!
0 0
Hollister
Vrees dat dit alles al te laat is... de nationale competities gaan in de nieuwe opzet van de CL en EL geen rol meer spelen zoals nu... alleen plaatsing EL nog en de wordt de CL bepaald aan de hand van promotie en degradatie... dan moet je dus minimaal in de kwart finale van de EL komen.. op zich kan dat voor Ajax wel eens gunstig uitpakken.. vooral financieel... Kampioenschap wordt vrees ik een stuk minder waard... Eigenlijk, als je wat wil voorstellen in de toekomst, moet je gewoon bij de beste 20 landen horen van Europa.. dat wordt best een lastige klus waardoor scouting en opleiding zoals wel vaker je redding kan zijn.. samen met ons financieel draagvlak moet dat lukken
0 0
Schwalbino
Het is een echt illusie om te denken dat Nederland weer mee kan doen met de grote landen indien je wat sleutelt aan de opzet van het betaald voetbal. De Nederlandse markt kan gewoon niet genoeg geld genereren.

Je offert wat bvo's op en het resultaat daarvan op het niveau van het betaald voetbal is niet eens meetbaar. Denken ze echt dat we hierdoor opeens langs Belgie, Oostenrijk en Turkije schieten?
0 0
JariJari
NL niet. Ajax wel.
0 0
Schwalbino
Ajax heeft er ook nadeel van dat de eredivisie zo zwak is. Spelers kiezen snel om naar een grote competitie te gaan. Maar de voorstellen zullen daar geen verandering in brengen.
0 0
vdhaas
Op basis waarvan denkt men dat het beter zou gaan met 16 clubs?

Lijkt me weinig mis met de competitieopzet behalve de overbodige playoffs.
0 0
Oliveira
Competitie is aantrekkelijker wanneer de grote clubs niet meer tegen de provincie clubs hoeven te spelen waar weinig mensen naar kijken. Mensen kijken liever Ajax - PSV dan Ajax - VVV ( als voorbeeld). Als je minder clubs hebt dan speel je vaker tegen relevante clubs en dus haal je meer geld binnen via kijkrechten etc. Althans dat is de gedachte er achter.
0 0
vdhaas
Klinkt plausibel, maar of het zo is is maar de vraag. Ofwel je speelt 4 wedstrijden minder (dus minder geld uit sponsor/tv/recette), ofwel je doet een playoff waarbij je vaker tegen psv speelt. In het tweede geval devalueer je de voorronde (voor de playoff) want ajax kwalificeert zich toch wel. Ook wordt het natuurlijk minder interessant als je vaak tegen dezelfde tegenstander speelt, dat is namelijk een van de dingen die de europacup zo leuk maakt.
0 0
f.m.d.
Portugal is een kleiner land dan Nederland en die redden het ook gewoon met een competitie met 18 clubs dus onzin dat dat noodzakelijk is. Nederland faalt op andere gebieden.
2 0
Bennyben
Waarom wil iedereen verandering van competitie het is de laatste 10 jaar al spannend tot de laatste dag van de competitie. En Europees doet Ajax het ook uitstekend, ik word zo moe van al die mensen die opnieuw het licht willen uitvinden
2 0
theflyingdutchm
Weg naar de Europese top:

[X] Stuur gewoon alleen de top 3 Europa in voor de coëfficiëntenlijst.
[X] Stel een gemiddelde top 9 vast van teams de afgelopen 10 jaar. Doe hetzelfde in België. Breng ze samen.
[X] Verban kunstgras
1 -1
vdhaas
Wat heb je aan die coefficientenlijst als je toch maar 3 ploegen europa in wilt sturen?
0 0
JariJari
Directe plaatsing CL
0 0
Radie125
terug naar 14 clubs is prima speel je 26 wedstrijden en via de nacompetitie nog 10.
1 -2
GerardAjax26
Maakt 2 clubs meer of minder zo'n groot verschil? Ik denk dat het afschaffen van kunstgras een grotere impact heeft.
2 -1
Rhythim
En/En natuurlijk...
2 0
Jelephi
Excelsior, VVV, Emmen. To name a few that don't matter.
2 0
SoNick
In die landen zoals Schotland gaat het Europees ook super goed. Ik ben geen voorstander van play-offs en al helemaal niet van 4 keer per jaar een klassieker. Daarmee verlaag je echt de impact van zo’n wedstrijd.
0 0
MrAFCA
Gaat ook niet gebeuren lijkt me. Denk dat er 2 ploegen uit de Eredivisie gaan en dat er 2-4 uit de KKD gaan.
0 0
afcas
fuck die play-offs...
4 0
arigold
Pak het stemrecht dan af van die kleine clubs!
3 -1
Rhythim
Nee je hoeft dat stemrecht niet zozeer af te nemen, maar de kracht van de stem moet je wel aanpassen.

Net zoals in het politieke democratische stelsel: als je een kleine partij bent heb je minder stemkracht. Op zo'n manier moet je de stemrecht van de profclubs ook vormgeven. En dat doe je dan uiteraard op basis van prestaties. Er zijn iets van 38 profclubs. Dan is de stem van de nr 1 van de Eredivisie 38 stemmen waard en de nummer laatst van de KKD is 1 stem waard, zoiets.
0 0