Kompany: 'Snap niet dat ze niet samengaan'

FinnDekker, 13-11-2018 om 14:45, 13649 views, VRT |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Manchester City-verdediger Vincent Kompany is groot voorstander van het invoeren van de BeNe-Ligue, een competitie met de beste ploegen van Nederland en België. De Belg denkt dat met deze wijziging de broodnodige stap richting de Europese top kan worden gemaakt. 

'Het is belachelijk dat we vandaag nog spreken van Anderlecht, Brugge en Standard die competitief het gevoel hebben dat ze niet kunnen meedoen met Barcelona en Real Madrid', aldus Kompany, die zelf in het verleden speelde voor RSC Anderlecht. 

De mandekker pleit bij VRT voor een samenwerking. 'De markt waarin die gasten zich bevinden is veel groter. Dus ik snap niet dat landen zoals België en Nederland niet samengaan in een grotere competitie, waar er veel meer kans is om Europese topploegen in te creëren.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rdk1983
Denk dat er niets anders op zit. Afgelopen jaren raakt NL voetbal omdat spelers in Eredivisie snel weggekocht worden. Daardoor zakt het niveau.
Nu is het voor talenten ook niet interessant meer. Die zullem sneller gaan.

Er moet iets gebeuren. Belgie is vlakbij. Hopelijk kunmen ze dan voor die competitie meer geld los krijgen.
1 0
AjaxPassion
@AS

Zet zo'n artikel als deze nou eens een keer opnieuw bovenaan i.p.v. alleen jullie eigen artikelen. Dit artikel is rete interessant!
2 0
trainerdv
Volgens mij vind vooral jij het rete-interessant. Dit "nieuws" komt uit België. Je bent duidelijk een voorstander, maar dit speelt al 20 jaar en zou vooral voor België een mooie stap zijn. Nederlandse clubs (dus Ajax) hebben hier totaal geen baat bij. Waarom zouden wij in godsnaam willen fuseren met een competitie die momenteel het grootste schandaal uit de voetbalgeschiedenis aan het beleven is?
1 -3
Rentokill
Denk je dat het toeval is dat de meest vooraanstaande competities in Europa uit grote landen komen? Spanje, Italië, Duitsland, UK en ook Frankrijk is hard op weg. De 5 grootste landen (Oost-Europa even buiten beschouwing) bezitten de 5 grootste competities.

Het aantal inwoners in een land bepaalt de potentiële markt 'voetbalafnemers'. Mensen die bereid zijn geld uit te geven aan voetbal. Hetzij door stadionbezoek, merchandise en niet te vergeten TV kijkers (lees reclame opbrengsten en pay-tv).

Dit, plus de UEFA die het toestaat dat de Champions League misbruikt wordt door de rijkste clubs competitieve voordelen te geven gelinkt aan dit machtsvoordeel, heeft gezorgd voor enorme scheefgroei.

Als je Europees competitie wil spelen moet je ook zorgen voor gelijkwaardige vertrekpunten. Logisch dat er maar 5 clubs zijn die de CL kunnen winnen met zoveel budget. Maar is het eerlijk? En waarom die clubs ook nog eens belonen met allemaal voordeeltjes (plaatsing, premies, etc.) t.o.v. de minder bedeelden.

Een Beneliga is een stap in de goede richting maar de UEFA heeft de taak te zorgen voor gelijkwaardige competities. Uiteindelijk ontkomen we niet aan het Amerikaanse district-model. Denk ik.
1 0
AjaxPassion
Ik denk dat je mijn reactie op jouw reactie van gisteren ook interessant vindt. Scroll maar eens naar onderen.
1 0
Rentokill
Ja we zitten op een lijn. Interessant stuk van Rob Jansen. Zegt ook precies wat ik denk. Rigoreus aanpakken. Maar misschien is eerst een beneliga en van daar uit doorpakken realistischer.
0 0
AjaxPassion
Precies, dat denk ik ook.
0 0
AjaxPassion
Klasse stuk dit! Jij snapt het!

Dit stukje mag wat mij betreft vastgepind worden op de voorpagina van AS...
1 0
Rentokill
Thanks! Die van anderen ook hoor. In tegenstelling tot vaak merk ik dat met topics als deze minder kortzichtige reacties naar voren komen.
1 0
AjaxPassion
Dat lijkt er wel op inderdaad... maar i.m.o. zou heel voetbalminnend Benelux dit rete interessant moeten vinden. Dit is de enige mogelijkheid om ooit nog aan te haken bij de als maar rijker wordende top 4 van Europa.

Wat ben jij enorm kortzichtig gozer. Je snapt het niet echt of wel? Met een BeNeleague gaan Nederland en België SAMEN EN ALLEBEI enorm groeien qua grootte en dus niveau, geld, aantrekkingskracht en dekking wat je weer veel meer kans geeft om te concurreren met de top 4 competities.

Dat Belgische schandaal is evenals die kunstgrasdiscussie noujuist veel makkelijker uit te bannen met een BeNeleague. Als je wilt weten hoe dat werkt dan gebruik maar eens CTRL F en typ dan maar eens corruptie in...
0 0
Sjaakvaak
Wat een ontzettende lariekoek. Nederlandse clubs hebbben hier geen baat bij? Anderlecht, Brugge en Standard zijn een klasse beter dan de rotzooi die hier in de middenmoot/subtop meespeelt. Hier hebben wij zeker wel baat bij.
2 -1
AjaxPassion
Het is echt ongelofelijk dit, echt vechten tegen de bierkaai.

Zijn de meeste hier nou zo dom of zijn wij nou zo slim?
0 0
trainerdv
Baat in welk opzicht? Zouden we (deels) samengaan met de BundesLiga of de Serie A zou ik de sportieve vooruitgang nog snappen: Nederland en België zijn twee relatief uitgeholde competities, een fusie daartussen gaat dat niet veranderen.
1 -1
AjaxPassion
Met een BeNeleague gaan Nederland en België enorm groeien qua grootte en dus niveau, geld, aantrekkingskracht en dekking. Natuurlijk levert dat wel wat op. Zeker als je het gaat vergelijken met de huidige staat van de Eredivisie.
0 0
BokkieBokstra
Die Rotzooi? Gaat het een een beetje aardig met Ajax en dan al meteen weer die arrogantie.
0 -2
AjaxPassion
... vallen over het woordje rotzooi terwijl je er geen fuck van begrijpt. Chapeau.
0 0
BokkieBokstra
Wij samen met de frauderende Belgen en de Belgen samen met kunstgrasland Nederland. Daar ziet niemand op te wachten. Dit is een zo vaak terugkerend verhaal, vooral het stokpaardje van Harry van Raaij van PSV. Ik denk dat er maar weinig clubs in beide landen zijn die hierop zitten te wachten. En denk niet een gezamenlijke competitie kan de conurrentie aankan met de echte grote competities. Waar je trouwens nooit dit soort verhalen hoort van minder clubs of zoiets.
0 -2
AjaxPassion
Dat 1e kun je juist eenvoudig uitbannen met een sterkere competitie. 100% eens met van Raaij al jaaaaren...

Het moet eens ophouden met dat die kleine voor eigen parochie prekende kutclubs de dienst uitmaken.

Ze zullen niet meteen de concurrentie aan kunnen gaan met Engeland enz. Maar het gat wordt iig verkleind.
1 0
BokkieBokstra
Clubs hebben elkaar nodig, de grotere ook de kleinere clubs. Maar welke gat wil je verkleinen? Het financiele gat met de grote landen zal je nooit dichten. En ik vraag me ook af, hoe zit met de Europa Cup plaatsen? Als je dan 2 plaatsen inlevert dan zullen de grote clubs er ook niet blijer van worden.
0 -2
AjaxPassion
Je snapt het niet echt of wel? Als je de competities gaat samenvoegen komen er weer 2 nieuwe niveau's. 1 voor de (middel)grote en 1 voor de (middel)kleine. Maakt alles beter. Ieder op zijn eigen niveau en bij goed beleid volop doorgroeimogelijkheden.

Welk gat denk je gozer? Alle gaten. Niveau, geld, aantrekkingskracht, dekking ALLES verklein je met een grotere competitie.Wie heeft het over gaten dichten? Het gaat over VERKLEINEN.

Die Europa League plaatsen kunnen we missen als kiespijn, die zitten groei voor NL alleen maar dwars aangezien Feyenoord, Vitesse, Utrecht en de laatste jaren ook AZ de plaatsen alleen maar verneuken door niks te presteren. Waardoor er ook weinig extra geld wordt binnengehaald. Een Europese plek moet weer verdiend worden en niet verslonst zoals nu elk jaar weer gebeurt. En wellicht geeft de UEFA een BeNeleague wel 1 tot 3 extra plaatsen, who knows?
0 0
BokkieBokstra
Op who knows kan je niet bouwen, het zal in ieder geval betekenen dat er minder geld binnen zal komen, met beide competities opgeteld. Ajax presteert nu inderdaad aardig maar heeft het ook wel verneukt, dus Ajax past prima in het rijtje Feyenoord, AZ en die anderen. Ik vraag me af, wat betekent dat voor de andere clubs in Nederland. Moeten die allemaal maar verdwijnen? Dat is een beetje hetzelfde met het idee van 16 clubs, je zal toch geen club vinden die zijn eigen doodvonnis tekent.

Uiteindelijk gaat het om geld, er zijn heel veel landen bijgekomen in al die jaren, en ook landen waar aan geld geen gebrek is. Ik denk dat belangrijk is voor het preseteren op Europees nivo. Nou, ja, ik ben er dus minder optimistisch. Toch, gozer? Van mening verschillen moetn kunnen.
0 0
AjaxPassion
Meen je dit?!?! Uit heel mijn stuk tekst haal je de 2 totaal irrelevante woordjes 'who knows'?!?!?

Je gaat gewoon weer lekker verder met kort door de bocht gaan. Minder Europese plaatsen betekend minder geld??? Zoals ik al zei, die Europese plaatsen kunnen we missen als kiespijn(!) aangezien daar toch geen prestaties worden geleverd en dus geen geld uit wordt gehaald! Daarbij wordt het met competitieve teams mogelijk om weer te stijgen op de UEFA ranking en dus dan EIGENHANDIG weer meer plaatsen te bemachtigen. En deze plaatsen leveren dan wel direct geld op omdat met een hogere ranking vrijwel alle teams direct geplaatst zijn.

Leg eens uit waarom er minder geld binnen zal komen met beide competities opgeteld? Ben oprecht benieuwd!

"Ajax presteert nu inderdaad aardig maar heeft het ook wel verneukt, dus Ajax past prima in het rijtje Feyenoord, AZ en die anderen."
Wat is dit voor een bekrompen typisch Nederlandse gedachte??? Het zit zo: Ajax kon het zich permitteren om het 'te verneuken' omdat Ajax toch altijd in de top 2 beland. Als Ajax in de Bundesliga zou spelen, dan was er dus allang ingegrepen bij die dramatische prestaties van de Boer!

"Ik vraag me af, wat betekent dat voor de andere clubs in Nederland. Moeten die allemaal maar verdwijnen? Dat is een beetje hetzelfde met het idee van 16 clubs, je zal toch geen club vinden die zijn eigen doodvonnis tekent."
Nee dus! Heb je überhaupt gelezen wat ik hierboven heb getypt, of ga je als een kip zonder kop verder? Laatste poging:
Als je de NL en BE competities gaat samenvoegen komen er weer 2 nieuwe niveau's. 1 voor de (middel)grote (De BeneLiga) en 1 voor de (middel)kleine (De al bestaande Eredivisie en JPL uit België). Dit maakt alles beter. Iedere clubs speelt op zijn eigen niveau en bij goed beleid zijn er voor iedere club volop doorgroeimogelijkheden.

Jij verschilt met mij van mening omdat je er weinig van begrijpt...

Het gaat inderdaad uiteindelijk om geld en presteren op Europees niveau. Maar als je een BeNeleague gaat opzetten dan worden die 2 facetten nou juist enorm verbetert!
0 0
AJAIXIXIXI
Zou de competitie veel interessanter maken, vind er eerlijk gezegd weinig aan op dit moment.
1 -1
AlexIbarra
10 lastige wedstrijden in eigen land, 10 mooie Europese wedstrijden (of meer) en 25 potjes die je Moet winnen. Ik vind het op zich wel prima qua belasting.

Maar ja, als je geen bekerfinales haalt, niet om de JC-schaal speelt en de EU playoffs niet overleeft, wordt het wel een minder boeiend seizoen. Gewoon blijven presteren dan komen er vanzelf genoeg uitdagingen in een seizoen.

Eerst weer eens prijzen pakken in NL lijkt me voldoende prikkel.
0 -3
Babayaka
Met with moet luxenburg samen gaan?
Beter belgie luxeburg met frankrijk,
Oostenrijk met zwitserland
Nederland met duitsland
Spanje met potugal.
Bulgarije met roemenie
Hebben we nog polen hongarije kroatie tjechie en italie.
0 -9
ajaxdordtt
Ga naar google en typ: landen van Europa. Je vergeet er een stuk of 30.
6 0
Zalazar
Het beste zou misschien zijn om alles om te draaien. In het weekend Europese ploegen tegen elkaar laten spelen. Een soort Super League, dan zijn die Europese topclubs ook blij. Maar dan wel met promoveren en degraderen. Wij zouden op het tweede niveau beginnen tegen Schalke, Valencia, Everton etc.. Maar zouden door onze eigen identiteit best eens kunnen promoveren naar het hoogste niveau. Alle jeugdspelers hebben geen prikkel meer om te vertrekken, alleen de echte toptalenten op termijn. Doordeweeks zou je nog een soort landelijke competitie kunnen spelen of een bekertoernooi, dan blijft het ook aantrekkelijk voor kleine clubs
0 -2
ram
Ik begrijp echt niet dat iedereen altijd maar praat over een Beneliga.

De hele wereld heeft nationale competities (op England Wales na dan) en wij zouden dan even de uitzondering worden? Ik zou het heel raar vinden... Stel dat Portugal en Spanje ineens samengaan én Frankrijk en België samengaan én Turkije en Griekenland ineens samengaan, dan zijn worden deze landen ineens sterker (want dat is ook onze insteek). Hoe zou Nederland zich dan voelen? Dan zijn we écht niets meer. Waarom zouden andere landen zich dan niet genaaid voelen als Nederland en België ineens samengaan? En zou de UEFA en FIFA dit zomaar toestaan?

Maar nee... niemand denkt hier ooit aan. Wij denken dat we gewoon even de werelduitzondering kunnen zijn. Okay... succes.
0 -5
Libero
De sterkste voetballanden hebben helemaal geen baat bij een samengaan met andere landen. Het gaat juist om twee landen met beiden relatief weinig inwoners en dus lage inkomsten uit tv- en sponsorgelden, waarvan de top en subtop (die ver boven de rest uitsteekt) elkaar sterker zouden maken en daarbij meer geld genereren door een voor het buitenland interessantere competitie.
Denk je echt dat Frankrijk op Genk en Standard zit te wachten of Duitsland op Lech Poznan en Legia Warschau? Spanje op Benfica , Porto en Sporting?
Wat FIFA (niet dat die veel invloed heeft op clubvoetbal) en UEFA betreft: als het lucratief is staan ze het toe. Da's nl. de grootste drijfveer van die graaiers.
UEFA vindt het ook al prima dat het VK vier verschillende competities telt en FIFA en UEFA dat het vier landenteams telt.
FIFA en CONCACAF staan toe dat de VS en Canada clubs in dezelfde competitie hebben.
Uitzonderingen zat.
Tja en schijt aan andere landen. Voetbal is een dog-eat-dog wereld en kleine voetballanden moeten nu ook lijdzaam toezien hoe the big four/five kapitalen binnenharken door tv- en sponsorgelden en in die old boys CL.
Dat gezegd hebbende moet ik het nog maar eens zien dat de NL en BE bonden zich op één lijn zullen vinden.
De KNVB laat nb. zelfs de kleine kutclubjes de dienst uitmaken als het om kunstgras e.d. gaat. Als ze het sfeervak van Utrecht straffen en dat gaat doodleuk op een andere tribune zitten staan ze met hun bek vol tanden en vinden ze het prima dat er geen Ajacieden bij mogen zijn.
Voordat de KNVB ook maar in de richting van zo'n samenwerking mag gaan denken moeten ze dus eerst maar eens een paar cojones groeien.
Oh en waar IK niemand over hoor is de corruptie in België.
2 0
AjaxPassion
100% eens.

Maar die corruptie moet je júíst gebruiken als extra argument voor samenvoegen.
1 0
Libero
Ook een idee. Maar eerst maar eens de onderste steen boven en alle schuldigen een eeuwige ban uit het voetbal geven.
0 0
AjaxPassion
Zeker. Maar i.m.o. is de kleinschaligheid en oneerlijke concurrentie júíst de oorzaak dat spelers aan de onderkant van de competitie vatbaar zijn voor corruptie.
0 0
f.m.d.
Lekker belangrijk of ze zich genaaid voelen. Die grote landen hebben makkelijk praten. Daar wordt al rekening genoeg mee gehouden.
1 -1
ram
Welke grote landen? Ook vergelijkbare/kleinere landen kunnen samengaan. That's not the point...
0 -1
mistermiyagi
Ik ben voor, alleen gaat Ajax en Psv binnen de competitie domineren vrees ik voor.

Wel is het zo dat er veel meer grote stadion's zijn, rijkere en grotere ploegen hebt, meer tegenstand, meer inkomen.

Ajax
Psv
Feyenoord
AZ
Vitesse
Utrecht
1 -1
chino
Meer tegenstand is sowieso goed voor de ontwikkeling en aantrekkingskracht op spelers.
Maar UEFA moet mee willen werken. Ook Oostenrijk en Zwitserland bijvoorbeeld samenvoegen. Financieel gaat dit niet veel schelen voor de clubs maar wel voor de spelers qua ontwikkeling.
1 -1
robinozzi
Waarom moesten die Belgen nou onafhankelijk worden? Kon ik lekker genieten van De Bruyne en Hazard bij Oranje
2 -3
kampioenenjood
Ik zie dit echt heel erg graag gebeuren! Je wisselt dan duels tegen de onderste (pakweg) 7 teams in tegen de top 7 van België. De hele zwakke teams in troosteloze oorden (zoals Excelsior en Emmen) ben je dan kwijt en krijgt er duels tegen Anderlecht, Brugge en Standaard voor terug. Oftewel, meer weerstand voor een groter publiek en dan hopelijk ook wedstrijden die interessanter zijn voor buitenlands publiek en grotere sponsoren!

Het zal het (financiële) gat misschien niet helemaal dichten, maar we komen toch wat dichterbij zonder onze identiteit te verliezen aan een veel te grote Bundesliga or Premier League.
2 -3
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Daarom ben je ook een BELG
0 -4
TontoKarnaggel
Begin langzamerhand toch wel voor iets als een beneliga te worden, want zo gaat het ook niet goed.
Maar wat ik eigenlijk het mooiste zou vinden (volstrekt onmogelijk maar toch):
Een Ajax, Anderlecht, Kopenhagen en Rapid Wien die zich aansluiten bij de bundesliga en een soort van west europesche/ bundesliga competitie vormen.
Voor deze clups de mogelijkheid om door te groeien en voor de bundesliga een enorme markt erbij. Alleen in Nederland kijken er al 6 miljoen Ajacieden om Ajax te zien winnen en nog eens 8 miljoen om Ajax te zien verliezen, en dat is alleen Nederland dan nog maar. Hiemee kan de bundesliga zich wapenen tegen een allesoverheersende premier league en hebben wij tripjes naar dortmund en frankfurt enzo :)
2 -3
Bocarra
Liever vandaag dan morgen! Voorstanders, laat je horen.
6 0
robinozzi
HEUUUUUUUUuuuuuuuuuu
0 0
appiani
Voor neer info hierover check BeNeLiga op fb
Maakt het wat duidelijker
0 0
AjaxPassion
Wat maakt dat duidelijker?
0 0
Joseph
Zo snel mogelijk ook graag. De eredivisie is compleet verziekt met die clubs die niet eens een grasveld kunnen/willen betalen.

Versterking van Anderlecht, Gent en Brugge is ook zeer welkom. Niveau is echt om te huilen hier in de eredivisie en bij die Belgische competitie is dat natuurlijk niet anders.
4 -1
ghouleseddik
Deze kneus laat al jaren geen kans onbenut om het NL voetbal af te zeiken, en nu moeten we opeens samen? :')
0 -10
robinozzi
Kneus? hahahaha
1 -1
trodat4030
Nou Vinnie, omdat het een druppel op een gloeiende plaat is. Anderlecht, Standard en Brugge kunnen beter aansluiten bij bijv League 1 en Ajax en PSV beter bij de Bundesliga of Premier League dan dat ze samen zouden moeten smelten. Dan gaat het potentiële publiek van 17 naar 28 milj en als men samensmelt met de L1 en BL gaat het van 17 naar 97 milj en voor België van 11 naar 78 milj. Dát zet zoden aan de dijk. 28 milj (NL plus Bel) is nog steeds peanuts. En dat is maar 1 puntje, er zitten nog veel meer nadelen aan die ik niet benoemd heb.

Waarom Nederland en België? Waarom niet Nederland en Duitsland? Áls Nederland (of iig de topclubs) ergens mee samen zou moeten smelten, zouden Duitsland of Engeland veel betere opties zijn. Voor België geld overigens hetzelfde. Je krijgt enkel een iets minder kleine competitie, maar nog steeds geen grote, niet eens een flinke, hoogstens een aardige.. Er zitten ook nadelen aan instromen in Engeland, Duitsland of Frankrijk natuurlijk, maar dan nog. Op termijn zijn de voordelen veel groter dan samensmelten met een ander klein landje (zeker voor NL dat nog steeds ruim anderhalf x België is).

Als je groot wilt denken, moet je écht groot denken, niet semi-groot. Dan hebben we over pakweg een jaar of 20 namelijk weer hetzelfde probleem als nu.
0 -6
Luie
Ik denk dat ze in Duitsland het niet leuk vinden als Ajax kampioen van Duitsland kan worden
1 0
Joseph
Waarom zouden de Duitse en Engelse competitie met ons samen willen gaan..
4 0
Middenweg401
Klopt dat BENE nog steeds een erg kleine kijkers/ commerciële markt is. Vooral voor ons Nederlandsers is de toevoeging van België een erg kleine, al is het sportief wel veel interessanter dan alleen onze eredivisie.
Samengaan met Engeland zie ik niet gebeuren. Waarom? Dat is juist waarom je gaat kijken naar samenwerkingen: om te concurreren met Engeland en Spanje.
Nederland-België-Frankrijk lijkt mij interessanter omdat je het dan hebt over een enorme markt en ook een land dat net buiten de top landen valt. Ook is het sportief voor Frankrijk misschien interessant aangezien ze een top-1 hebben. dat laatste argument geldt ook voor Duitsland, maar ik denk dat ze daar commercieel geen noodzaak zien iets te veranderen.
Portugal en 2 a 3 Schotse ploegen past ook perfect bij Nederland en België om een kwaliteitspool te maken, maar geografisch niet echt geschikt.
2 0
Ozymandias
Omdat je dan waarschijnlijk maar twee/drie Belgische en twee/drie Nederlandse clubs hebt die op het hoogste niveau actief zullen zijn. De kans is dan groot dat er per jaar maar één Belgische en één Nederlandse club Europees voetbal zouden spelen. Voor de Belgische en Nederlandse topclubs is dit misschien beter maar niet voor het Belgische en Nederlandse voetbal. Dit is niet "groot denken" maar egoistisch puur en alleen aan het belang van de paar topclubs denken.
1 -2
Middenweg401
Ja, wat wil je nou? Als je aansluiting wil, dan moet je wat. Je kunt het zien als een divisie boven de eredivisie met een een paar degradatiekandidaten per land.
3 -1
Ozymandias
Ik wil niet dat het succes van Ajax ten koste gaat van het Nederlandse voetbal. Het succes van Ajax moet juist een ondersteuning van het Nederlandse voetbal zijn. Het succes van Ajax in de jaren '70 bracht het hele Nederlandse voetbal succes. Het succes van Ajax in de jaren '90 bracht het hele Nederlandse voetbal succes. Zo moet het zijn en niet anders. Als de topclubs in de Duitse competitie worden opgenomen zal het niveau van het Nederlandse voetbal wegzakken naar dat van landen als Denemarken en Zweden.

Trouwens is er toch ook niets aan om negen van elke tien seizoenen achter Bayern tweede te worden?
3 -3
Middenweg401
Onze competitie stelt niks voor naar Europese begrippen. Dat zie je nu Ajax een jaartje op Europees subtop niveau is. Dus uit idealisme moet Ajax zich daar mee bezig houden? Het is een utopie dat Ajax dat omhoog kan trekken.
Met een Europese competitie voorzie ik een betere spreiding van de topspelers over de niet Engelse, Spaanse en Italiaanse top clubs. Ze willen namelijk wel spelen, maar niet in de Eredivisie. Zo'n heersend Bayern is dan geen uitgemaakte zaak.
Andere discussie, maar ik zou ook graag eens zien dat er meer fair play regels zouden komen als in de Amerikaanse sportcompetities.
2 -1
Ozymandias
De Nederlandse competitie heeft nooit iets voorgesteld. Als de topclubs een topploeg hadden hebben ze altijd de competities gedomineerd.
2 -3
Sunny_Boy
Eens, competities inkrimpen en de beste 4 van elke land spelen om de bene titel. De stand van de nationale competities is bepalend voor een europese ticket. Mooie duels en meer tegenstand.
3 0
trainerdv
Groter is niet altijd beter: Niet iedereen zal hier op zitten te wachten. Landskampioen worden staat heel hoog aangeschreven en dat zou verdwijnen met zo;n BeNe Liga. Overigens wel schattig dat sommigen denken dat we dan ineens het niveau van Barca etc gaan halen :)
1 -7
AjaxPassion
Volgens mij is het juist hoe groter de omvang van de competitie, hoe eervoller een prijs. M.a.w. landskampioen worden boeit geen fuck als je kampioen kan worden van een groter gebied.

Overigens wel schattig dat je niet verder kunt nadenken dan de huidige situatie en een landskampioenschapje als hoogste ideaal ziet.
3 -1
trainerdv
Landskampioen is ná CL winst de grootste prijs. Dus niet iets om zomaar even overboord te gooien. Overigens ben ik er niet per se tegen, Maar ik denk dat er weinig mensen op zitten te wachten en dus weinig draagvlak voor is.
Buiten dat 1 keer rellen in Brussel van Feyenoord, of Ajax fans en het plan is alweer mislukt. Het speelt al zolang ik Ajax kijk. Ik sta er redelijk neutraal tegenover, maar zie het gewoon niet gebeuren.
0 0
AjaxPassion
De beker is nu na t landskampioen de grootste prijs, maar die heeft ook totaal geen waarde meer voor Ajax en PSV. Zo zal het ook gaan met het landskampioenschap als je kampioen van de Benelux kunt worden.

Je moet je oren niet laten hangen naar mensen die bang zijn voor noodzakelijke verandering, dat is het stomste wat je kunt doen. Ik zie werkelijk bijna alleen maar voordelen aan een Beneliga...

Onzin wat je zegt over die rellen. Ga eens in Engeland kijken bijv.

Ik zie dit echt als een noodzakelijke stap, want nog zo'n zaadperiode als de 5 voorgaande jaren (buiten het succes van Ajax in de EL) en ik denk dat er dan heel veel mensen een andere hobby gaan zoeken.
0 0
Ajax27
Gewoon 100% eens met Kompany.
Competitie met 20 ploegen, onderste 2 degraderen direct zoals in Engeland, gewoon een veel sterkere competitie. Meer weerstand is aantrekkelijker voor talenten, want we zullen een springplank blijven naar de top.

Met ploegen als Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Brugge al 5 ploegen = 8 wedstrijden per ploeg die er echt toe doen. Daarnaast krijg je een veel sterkere en interessantere subtop met AZ, Vitesse, Standard en Genk.
3 0
Ozymandias
Ik hoop persoonlijk op een opzet waarbij België en Nederland voor de winterstop hun eigen competities van tien clubs hebben die twee keer tegen elkaar spelen. Waarna de bovenste vijf Belgische clubs en de bovenste vijf Nederlandse clubs na de winterstop in een BeNeLiga twee keer tegen elkaar spelen (in een competitie met tien relatief sterke ploegen).

De onderste vijf Belgische clubs en de onderste vijf Nederlandse clubs kunnen dan na de winterstop in een competitie tegen de bovenste vijf clubs uit de op één na hoogste Belgische en Nederlands competities voor promotie en degradatie spelen. Elke club speelt zo dus 36 competitie wedstrijden per seizoen.

Het grote nadeel wat hieraan kleeft is dat er dan minder Belgische en Nederlandse clubs in Europa zullen spelen. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg aangezien er toch maximaal zes clubs uit de lage landen Europees voetbal waardig zijn. Wel zullen de clubs die dan wel Europees voetbal spelen een groot deel van hun inkomsten moeten afstaan aan de rest.
4 -1
AjaxPassion
Doe het goed of doe het niet zou ik zeggen. Jouw voorbeeld is niet slecht, maar door geen keuze te maken duurt de acceptatie/normalisering veel langer.
0 0
Ozymandias
Met een "normale" competitie opzet krijg je op termijn dat veel van de Belgische clubs wegzakken en België er weer voor zal kiezen om hun eigen competitie op te zetten. Met mijn opzet zorg je ervoor dat er evenveel Belgische als Nederlandse clubs op het hoogste niveau actief blijven.

Ik denk dat mijn opzet juist sneller zal worden geaccepteerd/normaliseerd doordat beide landen er net zo veel baat bij zullen hebben. Wat bij een "normale" competitie opzet zeker niet het geval zal zijn aangezien Nederland daar veel meer baat bij zal hebben dan België.
0 0
AjaxPassion
Je brengt het als een feit, maar waarom denk je dat? Dat specifiek Belgische clubs wegzakken?

Anderlecht zal bijv. nooit wegzakken lijkt me.
0 0
Ozymandias
Ik heb het niet over de topclubs maar over de clubs daar onder. Kijk naar het verschil in budget en faciliteiten tussen de Belgische en Nederlandse clubs. Op termijn zal dat er zeker voor zorgen dat er meer Nederlandse dan Belgische clubs in een "normale" BeNeLiga actief zouden zijn.
0 0
AjaxPassion
Ah ok zo. Maar voor die grote Belgische clubs is het dan nog altijd voordelig en zij krijgen juist meer mogelijkheden. Dus die gaan die mogelijkheden dan niet zomaar weer opgeven of denk je wel?
0 0
Ozymandias
Het probleem is dat je ook de andere clubs moet overtuigen dat het goed voor ze is. Dat lukt niet als het alleen goed is voor de topclubs.
0 0
AjaxPassion
Als je vooruit wil, moet je iets. Gewoon meeste stemmen gelden. Als je niet wilt aansluiten, dan pech gehad. Als je blijft hangen in een afgeraamde competitie wordt het helemaal nooit meer iets.

Verder moet het gewoon goed worden uitgedacht. De competitie onder de beneleague wordt weer interessanter dan de KKD bijvoorbeeld...
0 0
Ozymandias
"Gewoon meeste stemmen gelden."

Maar je denkt toch niet dat de meeste Belgische clubs met zo'n opzet akkoord zouden gaan? Alleen de topclubs zouden daar wel wat in zien.
0 0
AjaxPassion
Dat zijn toch de enige die je nodig hebt? Top 8. Elke club wil dan wel in de sterkste competitie terechtkomen. En anders top 6 of top 7, maakt het uit. Er moet iets gebeuren wil je weer meetellen.

En bovendien, als er dadelijk een super league komt en geen CL, of een zwaar gedevalueerde CL komt, schiet Ajax zichzelf in de voet. Want dan worden de inkomsten voor Ajax en NL nog minder.
0 0
Ozymandias
Nee, de meerderheid van de clubs in de Belgische Jupiler Pro League zouden ermee akkoord moeten gaan. Net zoals dat de meerderheid van de clubs in de Eredivisie ermee akkoord moeten gaan. Anders krijg je het geval een aantal clubs zich tegen de regels in afscheiden maar de competitie die zij dan opzetten heeft geen rechts op Europese tickets.

Ik voorspel dat de Super League er niet zal komen. Dat is puur en alleen een tactiek om de UEFA onder druk te zetten zodat ze meer van hun Champions League inkomsten zullen afstaan aan de clubs die in de Champions League spelen.
0 0
AjaxPassion
Daar heb je een goed punt met recht op Europese plaatsen. Maar ik denk dat daar wel iets voor te regelen moet zijn. Het is bijv. Al belachelijk dat je 2/3e van alle clubs nodig hebt om er iets door te drukken. Als Ajax en PSV door willen groeien (of alleen nog maar hun huidige niveau willen behouden) dan zal er echt iets moeten gebeuren met het niveau van hun tegenstanders, anders zal dit jaar een van de weinige stuiptrekkingen blijken.

Dat laatste denk ik ook, had ik een goede discussie over met Youri08. Maar dat laat niet weg dat er iets moet gebeuren voor Ajax en PSV willen ze stappen blijven/gaan maken om überhaupt hun niveau vast te houden.
0 0
Rentokill
Ik zie meer heil in een totale herverdeling van competitiedistricten in Europa. Doen ze ook in Amerika omdat ze daar ook tegen dezelfde problemen aan liepen: De afzetmarkt van competitie A was veel groter dan die van C, D en E bij elkaar. Denk aan bijv.:

A: Wales/Ierland/Schotland
B: Spanje/Portugal
C: Scandinavië
D: Frankrijk/Belgie/Zwitserland
E: Nederland/Duitsland/Oostenrijk
etc.
hierdoor krijg je gelijkwaardige competities. Verschillen in rijkdom worden dan vanzelf kleiner. winnaars van de districten tegen elkaar enzovoort.
3 -2
AjaxPassion
Eens, maar dat gaat de top 4 landen van nu echt niet toestaan, dan vloeit het geld wat ze nu zelf krijgen weg naar andere landen.
2 -1
Rentokill
Dat denk ik ook. Daarom moeten de kleinere landen een pact vormen en niet meer mee willen doen met de CL. Dat systeem verzwakt de eigen competities. Ze gooien ons af en toe een bot toe. Waar we allemaal op duiken.

Weiger het gewoon en vorm met andere landen een eigen initiatief. Moet je eens opletten hoe snel ze 'om' zijn als de 4 grote landen veroordeeld zijn tot elkaar. (Elke week Chelsea - Barcelona wordt ook saai.) Het grote geld vloeit vanzelf weg. En door de schaalvergroting van de overige landen zal de commercie vanzelf ook daar terecht komen....
0 0
AjaxPassion
Je hebt helemaal gelijk Maar dat is héél ingewikkeld, vrijwel onmogelijk. Lees dit artikel maar eens:
https://www.ad.nl/sport/plan-atlantic-league-is-een-kansloze-missie~acb1ff12/

De 4 grote landen hebben meer dan voldoende clubs om een afgescheiden Super League interessant te houden, dus dat gaat niet werken. Super League is waarschijnlijk ook een loos dreigement, want als ze dat gaan doen, dan maken ze een heel groot deel van de Europese markt boos.

BeNeleague of een andere Europese competitie om te concurreren met de top 4 is in ieder geval al een heel goed begin. Laat ze daar maar eens mee beginnen!
1 0
BlueDuke
Doe dan maar een echte champions leugue met 20 ploegen en een degradie promotie naar en van deze league naar de sub leagues per land.
0 0
Rentokill
Bedoel je met echte cl dat alleen landskampioenen mee mogen doen? Daarmee los je het probleem niet op. Iets soortgelijks (maar dan veel erger) werd toch ook geopperd door de top 12? Een top league, aangevuld met wat kneusjes die zich mogen plaatsen...

Ik zeg doen! Maar wij doen niet mee. Ga maar lekker met zn 12 een jaar lang tegen elkaar spelen. Publiek en geld lopen vanzelf weg.
0 0
AjaxPassion
Dat gaat de top 4 van nu nooit toestaan.
1 0
pizzapunt
Het feit dat er nog geen BeneLiga is betekend ook dat er genoeg nadelen aan kleven en het allemaal niet zo simpel is als het lijkt, anders was hier vast wel eerder een deal over.
2 -1
AjaxPassion
Dat vraag ik me dus af. Heb je hier meer info over?

Ooit wel zoiets gelezen als:
Niet voldoende draagvlak onder supporters. Maar dat is natuurlijk een bullshit argument.
0 0
AFC Ajax
gaat met name om die europese plaatsen die vergaan ga ik vanuit..
0 0
AjaxPassion
Dat maakt weinig verschil als je kijkt wat dat nu oplevert. Het moet altijd van voornamelijk Ajax en soms PSV en in het verleden van AZ af komen. Daar verlies je dus niks aan.
0 0
AFC Ajax
Maar die belgen wel.. die zijn gewoon met 4 van de 5 teams actief.
en staan 4 plaatsen hoger als nl op de ranking.
0 0
AjaxPassion
Momentopname. Die arogante houding heeft Nederland dus al jaren (lees 20 jaar) tegengehouden in hun vooruitgang.

En wellicht kan er een uitzondering worden gemaakt voor een gecombineerde competitie.
0 0
JSF
Eens. En het drukmiddel binnen de eredivisie om van het kunstgras af te komen.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Dit had twintig jaar geleden al rond moeten zijn. Was het ook bijna. Maar de mensen zijn domoren en denken alleen voor de korte termijn. Nu dan alsnog maar doen, beter laat dan nooit.
1 0
AjaxPassion
Het probleem is puur dat de macht bepaalt, dus ik denk dat een BeNeleague ook wordt tegengehouden door de UEFA.
0 0
appiani
UEFA geeft al aangegeven voorstander te zijn van samensmelting van kleinere competities zoals de BeNeLiga
0 0
AjaxPassion
Heb je daar een link van?
0 0
Gertje30
Denk niet dat het voordelen heeft standard luik is al paar keer door ajax weggezet afgelopen jaren in europees verband. Ik zou me minder druk maken hierover ik dacht gisteren nog aan de tijd met shota arveladze enz, toen we regelmatig grote uitslagen hadden. En we zelfs kregen te horen de kleintjes bestaan niet meer. Nu bestaan ze weer wel, en wellicht is volgend jaar in 1 keer heracles ofzo beter. Waan van de dag!
0 -1
f.m.d.
Luik staat 6de ofso, maar ajax zou z'n handen vol hebben om racing genk of brugge te verslaan.
0 0
Vazajax
Precies! Een BeNeLiga zou veel voordelen hebben!
1. Hogere UEFA ranking
2. Meer TV geld
3. Meer sponsor geld
4. Meer clubs in de CL (b.v.b. directe plaatsing plek 1+2)
5. Talentvolle spelers makkelijker te behouden.
6. Aantrekken van goede voetbalspelers (o.a. oud Ajax spelers)
7. Kortom, mooier voetbal!
4 -1
AFC Ajax
punt 1 en 4 kloppen niet.. op den duur misschien, maar niet bij de fusie en is volgens mij ook het enige struikelblok waarom het niet gebeurt..
nederland en belgie worden gewoon bij elkaar opgeteld en door 2 gedeeld, daarmee gaat de competitie kwa uefa ranking vanuit belgisch opzicht (staan 8e) achteruit en vanuit nederlands opzicht iets vooruit (staan 12e).
dus we houden ongeveer dezelfde plaatsen als nl/be individueel hebben, dus de helft van de plaatsen gaan verloren. ipv 4 cl plaatsen (2 nl, 2 be), maar 2 etc.
1 0
BlueDuke
Ben voorstander van beneliga maar wat jij zegt klopt niet helemaal. We zouden niet meer plaatsen krijgen, want je kan niet zomaar plekken van nl en belgie optellen. Op den duur kunnen we hogere plek innemen met cl plaats etc, omdat we betere ploegen europa insturen die per ploeg in europa meer punten halen. Als dit zou gebeuren zal uefa punten van nl en belgie delen door twee en zo de rating van de benaliga bepalen denk ik. Of plek van de hoogste compentitie laten innemen.
1 0
OpNaarNummer4
Kompany heeft helemaal gelijk. Ook die nieuwe opzet van de eredivisie is lang niet goed genoeg. Daarnaast gaan al die andere ploegen het nooit goedkeuren. Verlaat je met de beste 8 ploegen de eredivisie en ga je met de beste 8 belgische ploegen samen, dan heb je meteen een goeie competitie. Bij het creëeren van de competitie kan je als voorwaarde van een licentie natuurgras verplicht maken.
4 0
amthree
Beter tegen belgische ploegen spelen dan tegen vvv of heracles...
1 0
Salamis
Ik ben het wel met hem eens. We zijn zelfs bijna hetzelfde land met een gedeelde geschiedenis en taal. Van mij mogen de competities samengaan, daar word je alleen maar sterker van. Vlaanderen en Nederland kunnen ook wel fuseren. Wordt het Nederlands Elftal ook meteen een stuk sterker :-)
2 0
A'dam Oud-West
Wel een totaal andere voetbalcultuur en uiteenlopende budgetten. De Nederlandse stadions zijn vele malen beter verzorgd dan de brakke, oude onderkomens van de Belgen.
0 0
AjaxPassion
Kompany heeft hier 100% gelijk en het is echt niet te geloven dat hier nooit iets mee gedaan is. Hopelijk volgen er meerdere en levert het eindelijk een keer wél iets op i.t.t. al dat geleuter over de Eredivisie en kunstgras.

Kompany zegt sowieso vaak verstandige dingen, volgens mij een intelligente man.
2 0
Redrum
Misschien heb ik iets gemist, maar is er een tijd geweest dat clubs als Brugge en Standard wel mee konden met de top van Europa dan?
6 -3
AjaxPassion
Pffffff wat is dit nou weer voor een reactie? Jouw rancuneniveau is echt buiten alle proporties...

Wat Kompany hier zéér terecht aangeeft gaat júíst voornamelijk Ajax aan.
0 -4
Redrum
Ik kan beter aan jou vragen wat dit voor reactie is. Je loopt allemaal dingen in te vullen. Wat ik zeg klopt toch? Waarom moeten we het in vredesnaam gek vinden dat clubs als Brugge en Standard niet bij de Europese top horen, terwijl dit NOOIT het geval is geweest? Ik kan me de gloriedagen van deze clubs in ieder geval niet herinneren. Dus wat meneer Kompany zegt slaat gewoon nergens op en dat benoem ik. Waarom zou ik in vredesnaam rancune hebben richting Belgische clubs? Je noemt jezelf AjaxPassion, maar van enige passie voor Ajax heb ik nog bijzonder weinig gemerkt. Ik merk wel dat je met heel erg veel passie andere Ajax-fans de les probeert te lezen hier.
5 0
AjaxPassion
Je had beter een reactie als: "Ik vind roze olifanten mooi" kunnen neerplempen, want dat had evenveel toegevoegde waarde gehad en bezit daarnaast nog een leuk verrassingselement...

Het is namelijk zijn hele punt niet. Het gaat hem om het perspectief dat ontbreekt voor alle kleine landen en dus ook Nederland en België.
0 -3
SPRKY020
valt wel mee toch?? vind dat ie best een normale vraag stelt tbh.. de Belgische teams hebben nooit super veel voorgesteld in Europa
0 0
AjaxPassion
Dat is toch het hele punt niet!!! Hoe facking stom kun je zijn...

Dat is precies wat ik hierboven zeg. Rancune jegens een (of eigenlijk bijna alle) andere club is groter dan je gevoel voor Ajax.

Wat Kompany hier zegt gaat dus voornamelijk (het perspectief van) Ajax aan, WTF begrijp je daar niet aan!?
0 -4
Redrum
Gozer, ga ff een rondje lopen buiten. Neem een kopje thee en zet een rustig muziekje op. Je hoeft niet helemaal uit je panty te schieten om mijn reactie. Ik begrijp prima wat Kompany bedoelt, maar hij brengt het alsof het noodzakelijk is om de Belgische clubs weer aan de top te brengen. Als je het zo brengt dan klets je gewoon uit je nek. Wel apart dat ik dat niet zou mogen benoemen, terwijl jij geen enkele mogelijkheid onbenut laat om iemand hier de les te lezen.
2 0
***1900***
Kerel doe ff rustig man haha! Hij heeft het over de top van Belgie en NL. Niet alleen over Ajax. Dus dan kan je prima aangeven dat de Belgische top nooit bij de Europese top gehoord heeft. Geen idee waarom je daar zo fel op reageert hoor.
1 0