Coëfficiëntenlijst: Nederland zakt een plek

FinnDekker, 08-11-2018 om 23:40, 10841 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Na de Europese uitslagen van deze week is Nederland een plaats gezakt op de coëfficiëntenlijst. Concurrent Oostenrijk deed het beter dan Nederland en heeft nu een minimale voorsprong. Dit meldt Voetbal International donderdagavond.

Overwintering van Ajax in de Champions League zou straks het verschil kunnen gaan maken. 'Dat zou een enorme opsteker zijn voor het Nederlands voetbal. Als Ajax de groepsfase overleeft, krijgt Nederland namelijk een flinke bonus van vijf punten. Dat aantal wordt wel gedeeld door het aantal Europese deelnemers, in het geval van Nederland vijf, maar alsnog is het een belangrijke boost', aldus het medium.

Nederland staat nu op plek twaalf, maar wil graag richting plek elf. Deze plek geeft namelijk het recht om de Eredivisie-kampioen van 2019-2020 rechtstreeks de Champions League in te sturen. Dit seizoen kreeg geen enkele ploeg die mogelijkheid. Zowel Ajax als PSV haalden het hoofdtoernooi via de voorrondes.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
anrejane
Nogmaals: laten we het belang van het vermijden van voorrondes niet overschatten. Zonder al die fantastische wedstrijden in de voorrondes van dit seizoen had Ajax al die extra ervaring, al die Europese punten (niet alleen voor de landenlijst maar ook en vooral voor Ajax zelf, dat daardoor makkelijkere tegenstanders krijgt bij komende CL-lotingen) en, niet te vergeten, al die tientallen miljoenen extra inkomsten niet gehad. Sterker nog: ik ben bang dat, als Ajax die voorrondes niet had moeten spelen, het bestuur in de oude fouten was blijven hangen en wéér geen ervaren spelers had aangetrokken en wéér de beste spelers had verkocht. En tot slot lootte kampioen PSV toch nog net ietsje zwaarder dan het instromende Ajax.
1 -1
Ruudje74
Verschillende oorzaken dat we Europees zo matig zijn:
- Feyenoord overschat zichzelf, denkt dat het een topclub is, waardoor vaak van onderschatting sprake is (Trencin)
- PSV speelt ook geregeld EL en haalt hier haar neus voor op, echter in de CL hebben ze vaak ook weinig te zoeken (zie dit jaar, vorig jaar)
- Fairplayklassement met GAE bv
- Clubs als AZ en Vitesse moeten elk seizoen weer opnieuw bouwen aan een team. Goede spelers worden direct weggekocht (AZ) of een hoeveel huurspelers vertrekken (Vitesse). Zodoende zijn die teams erg slecht op elkaar ingespeeld in de zomer en is vaak de selectie nog niet op orde.
- Ajax is weliswaar het meest succesvol in Europa, vorig jaar pech, een rampzalig begin van het seizoen (Nouri).
Onder Frank de Boer (wel een matig seizoen in de EL) toch aardig gedaan, twee seizoenen terug was het top en dit seizoen tot dusver weer.
- Veel landen, waaronder Scandinavische landen, zijn in de zomer aldiverse wedstrijden verder dan Nederland, al meer ingesleekd


0 0
Rentokill
Schandalig kutsysteem. "Champions League" Waarvan minimaal de helft geen champion is geworden. Fuck dat hele coefficientenlijst gedoe. Dit systeem heeft voor minderwaardige competities gezorgd. Niks meer niks minder.
2 0
geendagsvlieg
In 1995 en daarvoor mochten niet eens alle landskampioenen van Europa meedoen aan de CL, er waren toen slechts 32 plekjes te verdelen.
0 0
Rentokill
Nu ook 32 plekjes. 22 clubs zijn rechtstreeks geplaatst. Het zou het meest eerlijk zijn om die 22 in ieder geval landskampioen te laten zijn.
1 0
geendagsvlieg
Met als verschil dat nu alle 55 landskampioenen een kans hebben om het hoofdtoernooi te bereiken.

In 1995 had je een ook een kwalificatieronde voor de groepsfase, 16 teams voor 8 plekjes en de overige 8 waaronder Ajax hadden een vrijstelling.

Bij de eerste 22 landskampioenen zitten clubs die nu al niet door de EL groepsfase heenkomen, bij die opzet weet je zeker dat de #2 van NL niet in de CL komt en maak je de EL een onmogelijk toernooi door de toevoeging van clubs die goed genoeg zijn voor overwintering CL.
0 0
Rentokill
Ik zeg ook helemaal niet dat vroeger alles beter was. Ik heb het over hoe oneerlijk het nu is.

De EL wordt ook al jaren gewonnen door het 'restmateriaal' van de CL of de kneuzen van de 4 rijkste voetbalcompetities. Dus dat argument gaat niet op.

Wat je wel krijgt is dat de nr 2 van Nederland evenveel kansen krijgt tot toelating als de nr 2 van Spanje. In het begin is dat een gelopen koers maar na verloop van tijd zal dat nivelleren. Omdat de rijkeren niet constant privileges krijgen.
0 0
Red Devil
Met dank aan de waardeloze prestaites van Pisvee en de clubs die al snel uit de EL vlogen.
Ajax zal het vuile werk wel weer opknappen.
1 0
geendagsvlieg
PSV staat op de clubranking 39e. Als alle Nederlandse clubs op het niveau van PSV zouden presteren dan stond NL nu dik 10e .
0 0
AjaxGLM
Is er voor de kampioen van dit seizoen directe CL-plaatsing eigenlijk?
0 -1
geendagsvlieg
Nee, want in de eindranking van 17/18 stond NL 14e.

Dat betekent dus ook dat de bekerwinnaar wederom voorronden moet spelen.
1 0
Kilum
Daarvoor moeten we P11 pakken. En we zijn dus nu net gezakt naar P12. Maar die pakken we wel weer terug. Aangezien Ajax 5 bonus punten gaat pakken door plaatsing L16
0 -1
AjaxGLM
Nee dat heeft te maken met de kampioen van volgend seizoen (2019-2020), ik heb het over de kampioen van dit seizoen (2018-2019).
0 0
..::Rootje::..
Hier is er maar één de schuldige, en dat is de KNVB.
Ajax, dat wellicht gaat overwinteren in de CL, behaalt daardoor 5 punten. Waarvan er maar één overblijft. (5/5=1)

Je hebt er dus helemaal niets aan, dat een ploeg zich kwalificeert voor de knock-outfase van de CL, omdat de KNVB, die play-offs niet afschaft.
Daarnaast zijn er nog een heleboel dingen die ze fout doen, maar dat is een verslag voor een ander keer.

Door het afschaffen van de play-offs, blameer je je niet door een Vitesse, FC Utrecht of Heerenveen Europa in te sturen. Je bereikt er helemaal niets mee. Behalve jezelf voor schut te zetten.
4 0
HilversumNoord
KNVB is van alles de schuld. Het niveau, de betrokkenheid, kunstgras...het is daar gewoon een tyfuszooi en er lopen een handjevol ex-hockeyers en andere niet voetballers rond die de zakjes vullen en zich niets interesseren voor voetbal. Je moet toch gezamenlijk een vuist maken? het niveau van de eredivisie moet omhoog. De jeugdopleidingen, clubs stadions. Voor alles zijn ze mede-verantwoordelijk. Maar ze hebben geen plan..ze doen maar wat. en de clubs moeten voor alles opdraaien...
1 0
Kilum
Eens, play offs afschaffen. Gewoon de top 4 Europa in en de bekerwinnaar. Is de bekerwinnaar onderdeel van de top 4 dan gaat P5 Europa in.
2 0
Redrum
Die play-offs zijn echt totaal nutteloos, maar met afschaffing daarvan zullen uiteindelijk toch dezelfde clubs de kwalificatie ingaan waarschijnlijk. Ajax en psv zullen de komende jaren vermoedelijk eerste en tweede worden net als de afgelopen jaren en feyenoord en AZ zitten daaronder op plek 3 en 4 meestal. Die 4 clubs horen gewoon elk jaar Europees te spelen en daarvan mag je ook verwachten dat 2 van de 4 ook nog overwinteren. Dan zit je gewoon weer structureel rond die 11e plek met je punten. Maar als clubs als AZ en Feyenoord zich dan zo gigantisch gaan blameren als ze dit jaar gedaan hebben dan is er geen redden meer aan.
0 0
Redrum
Op soccernews staat trouwens wel iets opmerkelijks, zonder Ajax zou Nederland nu op de 30e plek hebben gestaan dit jaar qua aantal punten. Dankzij Ajax staan ze op plek 9.
6 0
Redrum
Er zijn maar 3 clubs in Nederland die de afgelopen jaren structureel Europees voetbal gespeeld hebben en daar zit Feyenoord niet bij. Die drie clubs zijn dus ook verantwoordelijk voor de punten die er wel of niet gehaald zijn voor Nederland. De rest van Nederland speelt voor kwalificatieplekken Europa League om daar vervolgens uitgeschakeld te worden. Als Ajax het nu goed doet dan kunnen ze zichzelf daar in de toekomst mee helpen, maar helaas kan het ook luizenclub psv zijn die er met het rechtstreekse CL-ticket vandoor gaat. Voor mij is het belangrijkste dat Ajax het goed doet in Europa en zichzelf weer op de kaart zet en dat gaat dit seizoen goed tot nu toe.
0 0
fanforeffer
Dus Ajax moet de punten bijeen sprokkelen en als pvc kampioen wordt zijn die rechtstreeks geplaatst.pvc heeft geen beker meer en geen cl dus die kan alles op de competitie gooien. Niks presteren maar wel profiteren ,typisch pvc.
2 -1
Chrisf1985
Het gaat om de kampioen van volgend seizoen he ;-) (Niet dat psv dit of volgend seizoen kampioen gaat worden)
1 -1
MankeNelis
Het is eigenlijk op één debacle terug te voeren: Trencin. Die wanprestatie illustreert de staat van het Nederlandse clubvoetbal achter Ajax en psv.
De miljoenen stromen straks binnen bij de top twee en de rest kalft af.
1 0
Duif63
Vergeet AZ niet tegen die schaatsers uit Alma Ata.
1 0
AjaxPassion
Nee, eerder vorig jaar. Ajax en PSV beiden niet geplaatst voor een Europees toernooi...
1 0
Bensco
Ik denk dat het niet terug te koppelen is naar 1 club maar naar ons allemaal. GAE Europa in, Feyenoord kansloos onderuit tegen praktisch elke club die ze tegenkwamen, PSV die met B elftallen speelt om voor het kampioenschap te gaan en wij hebben het ook echt een paar keer goed verknalt door te naïef Europa in te gaan. We moeten het Europese voetbal serieuzer gaan nemen bij Ajax zie ik het wel maar PSV en Feyenoord praten over trots terwijl ze geen punten pakken. dat is echt de verkeerde mentaliteit
3 0
AjaxPassion
Klopt helemaal
1 0
geendagsvlieg
De 11e plek geeft de Eredivisie kampioen alleen maar een plekje in de groepsfase als de Champions League-winnaar zich ook via de gewone competitie heeft gekwalificeerd voor de CL.

Dat is doorgaans geen probleem, alleen in Engeland lopen de potentiele winnaars de kans buiten de top vier te vallen.
0 0
Kilum
Potentiële winnaars komen zelden uit Engeland de laatste jaren. Maar klopt wat je zegt.
0 0
Ferd
Alles leuk en aardig, maar Nederland verliest volgend jaar een hele berg punten. Veel meer dan de concurrentie, en dus maakt het weinig uit.
0 -1
AjaxPassion
Die vaste CL plaats kun je maar beter binnen hebben toch...
0 0
anrejane
Natuurlijk is het mooi als je die elfde plek herovert, maar allesbepalend is het zeker niet. Vrijwel iedereen dacht dat Ajax als nummer 2 van de eredivisie nooit alle voorrondes van de CL zou kunnen overleven. Achteraf moeten we, hoe vreemd dat ook klinkt, in sommige opzichten zelfs blij zijn dat Ajax afgelopen jaar geen kampioen is geworden.
Ten eerste was dat één van de redenen waarom Ajax eindelijk eens een keer ervaren spelers aantrok en er alles aan deed om de grootste talenten in ieder geval dit jaar nog te behouden.
Ten tweede hebben we in de voorrondes kunnen genieten van een paar meeslepende en uitstekende wedstrijden, waar het team veel van heeft geleerd en waardoor het beter is geworden.
Ten derde heeft Ajax mede door die extra voorrondes véél meer Europese punten verdiend dan PSV, wat de kans op makkelijkere tegenstanders bij volgende CL-lotingen vergroot.
Last but not least heeft Ajax door die succesvolle voorrondes véél meer geld verdiend dan PSV, dat bovendien uiteindelijk in een volgens mij toch echt iets zwaardere poule terechtkwam.
1 0
Sanalologo
Tja dit seizoen pakt het allemaal goed uit, maar het jaar daarvoor ging het mis en dan zit je het hele seizoen zonder Europees voetbal.
0 0
Litmanen85
We hadden echt gewoon flink punten kunnen pakken als AZ en feyenoord GEWOON poulefase EL hadden gehaald.. Triest
5 0
Aeter
Ik heb al jaren geen verwachtingen meer van clubs buiten Ajax. Ik ga er vanuit dat ze niks presteren, en neem elk punt wat ze bijelkaar harken voor lief.
0 0
Ar
De Nederlandse clubs straffen zichzelf door telkens hun beste spelers na een goed jaar te verkopen. Want dan moet er gecasht worden of zo, maar in the end zit daar de fnuik. Het niveau gaat omlaag, en omlager, spelers komen elders niet altijd en zelfs vaak niet aan spelen toe, en de clubs halen Europees steeds slechtere resultaten. Ook Oranje is daar de dupe van.
Neem die spits Janssen, goed seizoen gedraaid in Alkmaar, topscorer geworden, beoogde nieuwe spits van Oranje, om vervolgens voor veel geld te banken in respectievelijk Engeland en Turkije, waar de clubs om niet geheel begrijpelijke redenen vele malen meer kunnen betalen voor spelers dan de clubs in Belgie en Nederland kunnen.
Nederland, en de KNVB, hebben daarnaast de afgelopen tien jaar weinig gedaan om de eigen competitie te promoten en de media draagt daar niet aan bij door bij elk groot talent al na een jaar te roepen dat die toe is aan de stap naar het buitenland. Niet de eigen competitie maar het buitenland wordt gepromoot. Maar daar zitten ze veelal op de bank, dus de ontwikkeling stagneert en Oranje schiet er ook geen wortel mee. Het is een soort zelfdodingsconcept.
2 0
Bjorn
Als spelers weg willen ben je als club machteloos. Dat is al 20 jaar zo. Werk je als club niet mee zit je met een ontevrede speler die gaat weigeren te spelen, trainen of zelfs een arbitragezaak aanspant. Kapitaalsvernietiging op die manier.
0 0
Aeter
Doen ze niet meer, zeker niet bij Ajax. Ze hebben Boilesen en Gudelj gezien, dat willen ze zelf niet meemaken.
0 0
Bjorn
Spelers maken nu sneller gewoon een concrete afspraak met de leiding lijkt het. Ik blijf, maar dan wil ik volgend jaar weg als de juiste club komt. Dit deden Alderweireld, Eriksen, Vertonghen en nu ook Ziyech. Zal ongetwijfeld nog vaker gebeurd zijn achter de schermen de laatste jaren.

Als je als club dan je poot stijf houdt, dan begint de ellende... maar dat je ze moet laten gaan blijft.
0 0
Ferd
z hebben ook Sanchez gezien.
0 0
JSF
Met dank aan PSV, die straks profiteren van de door ons verzamelde punten.
4 -1
Raehvek
Dat is echt te makkelijk! Ik snap je wel vind PSV ook een geweldige k*tclub! Maar die ranglijst is meer dan dat. We krijgen het ditjaar mischien niet dicht. Maar we lopen wel in. De schade hebben we de 5 jaar hiervoor als NL opgelopen.....met name vorig jaar!
Ajax, AZ en PSV nieteens hoofdroernooi gehaald. Feyenoord in cl geen punten gepakt en ook vitesse niets.

Kijk vloeken op az en feyenoord die het dit jaar tegen k*t tegenstanders verprutst hebben, dat snap ik. Dat zijn dure punten! En dat zijn de clubs die echt profiteren.
Net zoals ajax en psv het vorig jaar ook verprutst hebben. Van een vitesse moeten je ook niet teveel verwachten.

In zo'n poule als die van psv moet het wel echt een beetje mee zitten. Dat weet iedereen, dat zou voor ons ook gelden. Als het mee zit en je ben effectief dan is er best wat mogelijk, maar als het wat tegen zit valt kun je zomaar 0 op 18 eindigen.

Psv haalt er zeker niet uit wat er in zit! 3x voorgekomen en maar 1 punt. Sportief en financieel boeid mij dat niet. Maar voor die ranglijst is dat wel echt klote!

Die ranglijst gaat over 5 jaar, en er zullen ook wel eens jaren tussen hebben gezeten waarin wij wat meer 'profiteerde' .
Wanneer wij en/of psv vorig jaar de groepsfase europaleague gehaald hadden, dan hadden we er nu ook veel beter voor gestaan!
Nu zijn de keihard verdiende bonuspunten van de finale 2 jaar geleden, te niet gedaan door vorig jaar echt helemaal niets klaargemaakt te hebben.
2 0