Vd Vaart blikt terug: 'Gebeurde exact wat hij zei'

BVeenstra, 12-10-2018 om 07:40, 9591 views, De Telegraaf |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Voormalig Ajacied Rafael van der Vaart kijkt in een interview met De Telegraaf met een goed gevoel terug op de bondscoaches die hij heeft meegemaakt als Oranje-international. Aankomende zaterdag, wanneer Nederland in de Nations League speelt tegen Duitsland, neemt hij samen met Dirk Kuyt officieel afscheid van Oranje.

Een van de coaches die Van der Vaart meemaakte, was Louis van Gaal. 'Hij is de enige trainer bij wie ik tijdens de wedstrijd dacht: krijg nou wat, er gebeurt exact wat hij in de bespreking heeft gezegd. Dat vond ik waanzinnig', zegt Van der Vaart, die aan Marco van Basten merkte dat hij zelf op een heel hoog niveau had gespeeld. 'Hij legde de lat dusdanig hoog, dat niemand daar onder hem aan kon tippen', vervolgt de Heemskerker, die een voorbeeld geeft. 'Hij kon niet begrijpen dat niet iedere international een bepaalde aanleg had voor het aannemen en spelen van de bal. Ik zag hem soms zijn hoofd schudden en dan wist ik wat er in zijn hoofd omging.'

Over Bert van Marwijk zegt Van der Vaart dat hij van iedereen een winnaar kon maken. 'Hij heeft zo enorm gelijk gehad. Er zat zoveel in zijn woorden toen hij voor me stond en schreeuwde: "Wil je wereldkampioen worden of wil je het écht worden?" Bert maakte het werk af, waar Van Basten en Van ’t Schip aan waren begonnen. Onder Bert werden we voor het eerst een winnaarsmachine.'

Over John van 't Schip, bij Oranje assistent van Van Basten, gesproken: ook over hem is Van der Vaart louter positief. In de jeugd van Ajax was Van der Vaart dol op Van 't Schip. 'Veruit de belangrijkste persoon voor mij daar destijds', besluit de middenvelder, die Van 't Schip meemaakte in de B- en A-jeugd en daarna het eerste elftal.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Mooi die opmerking over Van Basten. Ik zie zijn meewarige blik langs de lijn voor me. :)
Maar zijn fenomenale aanname en korte kapbewegingen heb ik ook alleen nog maar bij Bergkamp terug gezien na hem. Ik vraag me af hoeveel mensen van na geboortejaar 1990 beseffen hoe uitzonderlijk goed Van Basten was.

Overigens vond ik dat EK onder Van Basten een leuker NL elftal dan alles wat er na kwam. Maar er gloort weer hoop.
1 0
gras
Van Gaal wordt nog steeds onderschat door een groot deel. Punt is dat hij ook duidelijk minder aantrekkelijk is gaan spelen vanaf Bayern. Maar het is echt een fenomenale trainer geweest. Zonde dat United niet is gelukt. Als hij daar een klasse TD had gehad die de aankopen zou verzorgen, had hij daar nog gezeten en niet Mourinho.
4 0
JariHeijden
Ik zou niet weten door wie Van Gaal onderschat wordt, maar ik ben het met je eens dat hij een fenomenale trainer was. In mijn ogen de beste Nederlandse trainer ooit.
2 0
Ozymandias
In mijn ogen was de beste Nederlandse trainer ooit Michels maar Van Gaal is een goede tweede. Cruijff is de beste Nederlandse tacticus ooit maar als hoofdtrainer lukt het hem nooit (ook bij Barcelona niet) om zijn ploeg zo te laten voetballen als hij voor ogen had. Dat komt misschien ook voor een groot deel doordat Cruijff tactisch de lat ongelofelijk hoog legde en niet altijd begreep dat bepaalde spelers daar niet in mee konden.
1 0
Ajax27
Door welk deel dan? Van Gaal is de grootste clubtrainer die Nederland ooit gekend heeft en heeft bij meerdere clubs op het hoogste niveau prijzen gepakt.
5 0
DS
Van Gaal had een beetje de pech dat een speler als een Depay het af liet weten. Als je jezelf sterk maakt voor zo’n aankoop moet je wel het geluk hebben dat hij het waarmaakt.
Had hij het eerste seizoen er 20 ingerost had Van Gaal op rozen gezeten. Helaas voor hem is het niet zo gelopen.
1 0
trodat4030
Grappig die Marco.. Selecteerde soms werkelijk prut als Obdam, Denneboom, Meerdink, Lucius, vd Bergh en Slory.. En dan met je hoofd schudden als blijkt dat ze er niets van kunnen.. Op welke grond selecteer je ze dan?
2 -4
Luie
afkomst
1 -1
gras
Hij had weinig beter he. Het was niet zo dat er een laag talenten was, die hij passeerde. Hij gaf (teveel) mensen een kans en sommigen te vroeg, Willems bijvoorbeeld. Maar debuteerde Maduro niet onder van Basten? Deed hij fantastisch. Hij is alleen geen coach. Zonde, is erg beschadigd in die periode.
0 0
trodat4030
Gaat voornamelijk om het verwachtingspatroon. Als je jongens als Meerdink en Obdam selecteert, dan heb je ze zien spelen (lijkt me). Dan moet je niet op de training met je hoofd schudden als ze een bal verkeerd aannemen, want dat deden ze 5x per wedstrijd ofzo. Dat had je kunnen weten. Die zijn niet geselecteerd op basis van hun geweldige aannames.
0 -1
Aeter
Ik herinner me fantastische overwinningen op Frankrijk en Italië.
0 0