De Boer: 'In '98 beter dan in '10 en '14'

BVeenstra, 17-05-2018 om 13:05, 6875 views, ELF Voetbal | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Voormalig Ajax-trainer Frank de Boer denkt dat het Oranje van 1998 een beter team had dan het Oranje van 2010 en 2014. In 1998 wist Oranje de halve finale te bereiken, terwijl in 2010 de finale werd bereikt, waarna in 2014 opnieuw een halve finale werd verloren.

'In 1998 hadden we een beter team dan het Oranje van 2010 en 2014, maar we misten achteraf de echte overtuiging om wereldkampioen te worden', begint de trainer in gesprek met ELF Voetbal. 'Misschien omdat we het WK niet als topfavoriet begonnen. Het EK in Engeland liep uit op een deceptie en er was trammelant in de selectie. We realiseerden ons onvoldoende dat we goud in handen hadden, met zo’n selectie.'

In 2010 was De Boer samen met Phillip Cocu assistent van Bert van Marwijk op het WK. 'Phillip Cocu en ik hebben er bij die jongens van toen op gehamerd dat ze echt wereldkampioen konden worden. Maar dan moesten ze er wel allemaal in geloven. Het voetbal in Zuid-Afrika was niet top, maar je zag wel een team dat uitstraalde alles uit de kan te willen halen.'

Ook Ronald de Boer, speler op het WK in 1998, denkt dat het Oranje van toen beter was dan van 2010 en 2014. Vooral dynamischer ook, zo vertelt hij. 'Er zat zoveel intelligentie in ons team. We hadden een perfecte mix qua leeftijd. Vrijwel iedereen was midden of eind twintig. We hadden al van alles meegemaakt. We speelden heel volwassen', vertelt de analist, die het bij latere generaties vooral om jongens in de aanval zag draaien. 'Sneijder, Robben en Van Persie. Daar werd het team omheen gebouwd. Dat doet overigens niets af aan hun prestaties. Het is misschien nog knapper dat ze zo ver kwamen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
0romis
WK 98 was rigged. Platini heeft dat net zelf gezegd
0 0
JariHeijden
Dat staat los van de opmerking van De Boer dat Oranje in 1998 beter was dan in 2010 en 2014.
0 0
EVH
Geniaal die Frank de Boer,.. echt ..
0 0
GeraldSibon
Ik deel de meningen over de spelers van 2010 wat betreft de voorste 6 spelers totaal niet.

Van Persie was absoluut een betere speler dan Kluivert. Kluivert heeft nooit de 20 goals per seizoen gehaald en was op zijn 26ste klaar, zwaar overschat. Wat mij betreft is Van Persie de beste spits die we na Van Basten hebben gehad.
Sneijder was voor Oranje veel beslissender dan Bergkamp. Was in 2010 bij letterlijk elke goal betrokken. Natuurlijk een erg korte piek gehad maar in 2010 was hij fenomenaal.
Robben was uiteraard beter dan welke buitenspeler die we ooit gehad hebben dan ook. (Dus ook veel beter dan Overmars)
Kuijt was technisch geen hoogvlieger maar qua impact waarschijnlijk wel beter dan alternatieve spelers zoals Cocu of Zenden. (Die dat toernooi veel voorin speelden)
Van Bommel en De Jong waren in 2010 minimaal zo goed als Seedorf en Davids. Speelden gewoon als beesten.

De achterste 4 en de keeper waren in 2010 inderdaad troep. Steek keepte bij ons ook vaak gewoon matig en heeft 2 wedstrijden leuk gekeept op dat WK.
1 -4
Leviathan
Kluivert scoorde 40 goals in veel minder wedstrijden dan RvP hoor. Daarbij was Kluivert geen doelpuntenmachine maar absoluut een topspits welke van waarde was voor alle spelers om hem heen bal vast houden kaatsen assists geven en noem maar op.
0 0
JariHeijden
Kluivert had ieder jaar bij Barca (behalve het laatste jaar) een resultaat van 15 tot 20 goals per seizoen. Niet superveel, maar wel constant. Bovendien zat ie ook continu tussen de 10 en 15 assists. Met jou eens dus.
0 0
geendagsvlieg
Die eerste 10 jaar hebben PK gesloopt, hij heeft in die periode net zoveel gespeeld als RvP pas na zijn vertrek bij ManU.
0 0
GeraldSibon
@geendagsvlieg En nauwelijks voor zijn sport geleefd, maar dat vergeet je erbij te vermelden. Maakt verder ook niet uit, want ook technisch was Van Persie echt veel beter dan Kluivert.
0 0
afca95
Haha! Ga weg man! 98 was 2 klassen beter dan 2010.
0 0
GeraldSibon
@afca95 Bedankt voor de inhoudelijke reactie.
0 0
Ar
Zowel in 90, 92, 94, 96, 98 en 2000 hadden we goud in handen en moeten streven naar Europees en wereldkampioen worden, maar de overtuiging dat wij de beste selectie ter wereld hadden ontbrak bij zowel spelers als publiek of anders was er wel trammelant zoals in 90 en 96.
Het scheelde ook een slok op de borrel wie er de bondscoach was. Cruijff was in 94 overtuigd dat we wereldkampioen konden worden en noemde dat ook de ambitie. Onder Advocaat werd die ambitie terug geschroefd naar dat als we de kwartfinales haalden we het prima hadden gedaan.
1 0
Redrum
Als je dan kijkt naar de huidige selectie van Oranje dan heb je gewoon zin om spontaan te gaan huilen. Er zal ooit wel weer een mooie selectie staan, maar op dit moment is het wel echt helemaal niks.
0 0
EuforischeRealist
De generatie van 1998 is natuurlijk sowieso beter dan het team dat in 2014 de halve finale haalde, maar ook het team van 2010 red het niet denk ik.

Sar > Stekelenburg
Reiziger > vd Wiel
Stam > Heitinga
F. de Boer > Mathijsen
Cocu < v Bronckhorst
Jonk = v Bommel
Davids > de Jong
R. de Boer > Kuijt
Zenden < Robben
Bergkamp = Sneijder
Kluivert > v Persie

Ik vind eigenlijk alleen v Bronckhorst en Robben beter dan hun voorgangers, in het geval van v Bronckhorst ook omdat ik Cocu altijd liever als middenvelder zag maar de linksbackpositie een dusdanig zorgenkindje was dat hij daar steeds uitkwam (alternatieven Numan en Bogarde waren het ook (net) niet). Tussen Jonk/v Bommel en Bergkamp/Sneijder vind ik lastig kiezen, Jonk uiteraard de betere voetballer maar v Bommel was wel dusdanig belangrijk in het bewaken van de organisatie en het aansturen van de hele ploeg dat ik hem ook hoog heb zitten. Bergkamp en Sneijder waren beide op hun top in deze jaren vind ik, dus daarin maak ik geen onderscheid.

Ik ben het met Frank en Ronald eens dat het op de laatste 2 WK's vooral een teamprestatie was. In 2010 hadden we dan nog een team met meer individuele kwaliteiten die zelf een wedstrijd konden dicteren, maar in 2014 was eigenlijk alleen Robben nog wereldtop.
3 0
Ozymandias
Bergkamp = Sneijder?! Bergkamp was zeker een klasse beter dan Sneijder. Hij hoort in een rijtje met onder andere Cruijff, Van Basten en Seedorf als beste Nederlandse spelers ooit.
1 0
JesseMKB33
Bergkamp was een betere voetballer dan Sneijder, maar Wesley was in 2010 echt in bloedvorm. Was op dat moment misschien wel de beste speler van de wereld.
1 0
gras
Sorry, kan me totaal niet vinden in de vergelijkingen. Cocu speelde centraal in een gestaffelde formatie met Davids. Een ijzersterke middenvelder, sierlijk, voetballend erg sterk, maar een enorme bikkelaar. Je zou het niet zeggen als je hem nu doods en saai ziet staan.

Bronkhorst was een redelijke back, Cocu was wereldtop of schurkte daar tegen aan. Sneijder was een lange pass voetballert, Bergkamp was degene die op zulke passes kon lopen. Vergelijk Sneijder dan met Jonk zou ik zeggen. Team van 2010 kon echt niet in de schaduw staan van het team van 1998 qua veldspel. Zie vooral de laatste linie: er kwam geen voetbal van achteruit. In 98 begon alles daar.
1 0
EuforischeRealist
Dat de vergelijkingen krom zijn kan ik ook niet alles aan doen he? Ik vergelijk simpel de opstelling van 98 halve finale tegen Brazilië met die van 2010 finale tegen Spanje.

De formaties verschillen sowieso al dus dat maakt het al lastig, maar zo komen (mijns inziens) de posities het meest overeen. Cocu speelde door de rode kaart van Kluivert tegen Belgie trouwens de 2e en 3e poulewedstrijd als spits naast Bergkamp, maar in de betreffende wedstrijd tegen Brazilië speelde hij als back.

Overigens vond ik v Bronckhorst als back prima bruikbaar, goede inspeelpass en het vermogen om in balbezit mee op te komen.

Sneijder speelde in 2010 kort onder v Persie en werd mede daardoor gedeeld topscoorder. Ik snap dat Bergkamp veel meer als 2e spits speelde, maar Sneijder met Jonk vergelijken (die als verdedigende middenvelder speelde in 98) is nog krommer denk ik.
0 0
JariHeijden
Waar Zenden staat moet wel Overmars staan. Zenden speelde om de derde plaats omdat Overmars geblesseerd was. Verder speelde Overmars de wedstrijden.
1 -1
EuforischeRealist
Tegen Brazilië speelde Zenden ook al, kijk de opstellingen maar terug. Sterker nog Overmars was wisselspeler in de kwartfinale tegen Argentinië (toen speelden Numan en Cocu) en viel in in de wedstrijd om de 3e plek tegen Kroatië, van een blessure was dus geen sprake.
0 0
geendagsvlieg
"ROTTERDAM, 4 JULI. Bondscoach Guus Hiddink maakt vanmiddag pas vlak voor de kwartfinale tegen Argentinië (aanvang 16.30 uur) de opstelling van Oranje bekend. Het was gisteren met name zeer twijfelachtig of Marc Overmars zou kunnen spelen. De aanvaller raakte donderdag tijdens een onderling partijtje geblesseerd aan de hamstring van zijn linkerbeen"


6 juli 1998 :
"Terwijl buiten het Oranje-feest in volle hevigheid wordt gevierd, staat Marc Overmars er in het Vélodrome beteuterd bij. “Ik denk dat ik hier niet meer zal spelen.” Overmars, de altijd dreigende aanvaller, zit op het randje van een hamstring-scheuring in het linkerbeen. Tegen de Argentijnen is te zien dat hij zich inhoudt."
1 -1
EuforischeRealist
Vandaar dan zeker dat hij tegen Kroatië (een wedstrijd die we verder compleet lieten lopen) nog inviel in de rust?

Dat is wel logisch met iemand die geblesseerd is.
0 0
geendagsvlieg
Dan kan je verder niet helpen. Wellicht dat je in 1998 niet voor de TV zat.
0 0
EuforischeRealist
Tegen Argentinië in het stadion, andere wedstrijden wel voor de tv.

Maar om op het eerste discussiepunt terug te komen. Robben is uiteraard ook beter dan Overmars, dus wat dat betreft maakt het niet veel uit denk ik.
0 0
geendagsvlieg
Dan begrijp ik helemaal niet waarom je die krantenberichten in twijfel trekt.

En stond Robben niet op rechts in 2010? En MO op links in 1998?
0 0
gras
Met een fitte Overmars hadden we de finale gehaald. En Pierre had een pingel moeten krijgen.
0 0
Fredschuit1
Waar is Overmars?
0 0
EuforischeRealist
Ik ben uitgegaan van de opstelling van de halve finale tegen Brazilië. Uiteraard waren er nog een aantal spelers die hier niet hadden misstaan, zoals bijv. Overmars maar ook Seedorf . Andere wisselspelers als v Hooijdonk, Hasselbaink enz kwamen minder aan spelen toe.
0 0
Ajax27
Helemaal mee eens. Op v Bronckhorst en Robben na op alle vlakken beter. En dat zag je ook wel aan waar de spelers destijds allemaal speelde. Vrijwel allemaal speelde ze op wereldniveau.

En die goal van Bergkamp toen in 98 tegen Argentinie... ik was pas 12 toen, maar jezus wat een goal. Geweldig gewoon!
1 0
gras
In 98 werd kwaliteitsvoetbal gespeeld. In 2010 amper en in 2014 totaal niet. Maar wat in kwaliteit verloren was gegaan, werd qua teambuilding wel gecompenseerd. Dus enkel negatief doen over die toernooien zou ik wat kortzichtig vinden.

Overigens kon Van Gaal amper beter voetbal spelen met die groep, dat was in de kwalificatie al duidelijk genoeg geworden. Hij begon met de ambitie om 4-3-3 met de punt naar voren te spelen. Tegen Belgie werd wel duidelijk dat we daar de spelers al lang niet meer voor hadden.

Vervolgens werd het de punt naar achteren, tot Strootman uitviel als box to box speler en Frankrijk even door ons heen wandelde met groot gemak.

Dat lag anders bij van Marwijk. Die heeft echt conservatieve keuzes gemaakt door VdV niet achter van Persie op te willen stellen, zodat die op een eiland bleef staan en heeft Elia veel te weinig speeltijd gegeven als echte linksbuiten.

Benieuwd of Koetje vast gaat houden aan het dynamische concept met van positie wisselende spitsen.
6 0