Koeman eist toewijding: 'Oranje geen tussendoortje'

BartVeenstra, 07-02-2018 om 07:55, 3987 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De nieuwe bondscoach Ronald Koeman wil in zijn toekomstige selectie alleen spelers die topfit en honderd procent gemotiveerd zijn. De oefenmeester is van mening dat meedoen bij Oranje niet gezien mag worden als onderdeel van een revalidatie of om even te vluchten van een club.

'Om te spelen moet je sowieso topfit zijn', citeert het Algemeen Dagblad de nieuwe bondscoach. 'Ik kan me nog voorstellen dat je een speler oproept die niet fit is voor de eerste interland in een week, omdat-ie de tweede interland wel haalt. En twee weken niet spelen bij een club, dat kan om toch te worden opgeroepen. Maar maanden niet of weinig spelen is een ander verhaal', aldus Koeman, die ook volledige toewijding eist van zijn spelers. 'Af en toe kreeg ik het gevoel bij spelers van het Nederlands elftal: het is heerlijk rustig en we kunnen even uitblazen. Men moet trots zijn als men geselecteerd wordt en het mag niet gezien worden als een tussendoortje', citeert de NOS de trainer.

Dat Nederland op het moment niet beschikt over de allerbeste spelers, wil volgens Koeman niet zeggen dat je geen goed team kunt formeren. 'Het is niet zo slecht als wij denken. Ik heb de ervaring vanuit het buitenland. Ik vind wel dat we dingen anders moeten gaan doen. Alles bij elkaar zie ik daar een enorme uitdaging in. Nederland hoort op een eindtoernooi te zijn.'

Koeman zou het mooi vinden als hij een combinatie kan maken van spelers uit de Eredivisie en uit de buitenlandse competities. Vaste regel blijft wel: het beste elftal speelt. 'Kun je dat bewerkstelligen met jeugd, dan is dat prima. Ik vind dat er echt wel talent is en jonge spelers krijgen in Nederland snel de kans in de eredivisie. Maar het gaat om de balans. Dat het wedstrijdprogramma meteen zwaar is in 2018 is duidelijk. Maar ik lig daar niet van wakker.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schöne82
Koeman is de geschikte bondscoach wat mij betreft. Veel ervaring als speler en trainer, hard voor jonge jongens en ik denk ook voor de pseudo vedettes van tegenwoordig.
1 0
Schip
Ik put nog weinig vertrouwen uit de uitlatingen van een Gudde, Koeman en Hoogma. De laatste heeft het over harder werken, de eerste twee over dat 2014 de norm moet zijn. De norm? Ik vind dat Van Gaal het fantastisch heeft gedaan, maar het was een crime, een drama en een parodie op aanvallend voetbal. Van gaal roeide met de riemen die hij had en had een absurde eis van de KNVB om de halve finale te halen meen ik.

Hij heeft alles gedaan om 4-3-3 te spelen eerst met de punt naar voren. Hopeloos mislukt met een luive vdVaart en een Sneijder die niets deed in de omschakeling. Toen met de punt naar achteren, wat alleen beloopbaar was met Strootman als belangrijke box-to-box speler naast Sneijder die niet meeliep. Tot Strootman geblesseerd raakte en Frankrijk ons even liet zien waar we stonden.

Pas daarna is hij naar een 5-3-2 gegaan en af en toe weer naar 4-3-3. Maar de kritiek van Sampaoi - die gek is van de hollandse school - was terecht. Dit was geen hollands voetbal. Dit was betonvoetbal. Tegenhouden en counteren met Robben.

En dat wordt de norm? Maak het WK 1998 de norm. Prachtig voetbal. Alleen ontbrak het echte geloof en de winnaarsmentaliteit. Als Hoogma met harder werken professionaliseren bedoelt, is dat prima. Die professionaliseringsslagen moest het NL voetbal om de zoveel jaren maken. En bij de trainersopleiding beginnen ook. Maar noem dan als eerste dat de ontwikkeling van creativiteit weer prioriteit krijgt. Weg met resultaat. Ontwikkeling van technische, creatieve spelers die laten in een professioneel klimaat terecht komen.

Je gaat nu pas zien hoe uniek de visie van Cruijff was. Zwakke geesten geloven er niet in. Die gaan grijpen naar hard werken, verdedigen bla bla. Enkel de avontuurlijke visionairs als Sampaoli, Klopp en natuurlijk de meest geniale trainer aller tijden mogelijk Guardiola: DIE pakken de filosofie van Cruijff op en passen die in hun eigen varianten toe.

Dat zijn onderscheidende trainers. Al zouden die geen prijzen winnen, wat ze wel doen, dan zouden ze nog hun stempel drukken op de geschiedenis van het voetbal.

Liever een Bosz - ben geen fan van de persoon - die oranje met kloten laat spelen en dan maar eerder uitgeschakeld wordt maar tenminste een paar memorabele wedstrijden achter zijn naam zal krijgen met een ouderwets oranje - dan opnieuw met betonvoetbal een halve finale halen. Waarbij je voetbalnaam als mooi voetballende ploeg definitief weg is.
2 -2
EKS
Interessant leesvoer, maar ga je wel eens naar het NL elftal? Dat is hooguit 5% voetbalpurist en 95% gemiddeld hoempapa publiek. Winnen, verliezen, speelstijl etc lijkt allemaal weinig uit te maken bij het NL Elftal, het feestje komt er toch wel... eigenlijk nauwelijks serieus te nemen dat NL Elftalgebeuren. Niet het podium althans m.i. om nu eens geschiedenis te gaan schrijven met hogeschool voetbal. Zeker niet met de huidige selectie. Als er al iets telt dan is het resultaat.
0 0
DeGodenzonen020
Jij snapt niet dat internationaal 433 op onze oude wijze heel gemakkelijk is tegen te gaan, zeker met de huidige generatie? Van Marwijk deed weinig vernieuwends een weet je nog hoe kansloos we tegen de Denen waren en in de poule van EK 12? Die generatie was sterk vergeleken met nu.
Naïef om te blijven hangen in het oude en al het andere op voorhand te verwerpen. Counteren is niet t enige alternatief. Strategie hoeft niet vastgeroest wmb op een idee dat vernieuwend was in de jaren 70
0 0
geendagsvlieg
Kan Bosz dat, binnen drie dagen een selectie klaar stomen? En laten presteren naar de kwaliteiten die ze hebben?
0 0
Web
Koeman heeft niet de makkelijkste klus op zich genomen.
Maar er komen toch goede talenten aan. de Ligt, Frenkie, vd Beek, Kluivert.

Hij zal nooit des Ajax gaan spelen, dat komt niet ( nog ) goed met deze spelers.
Toch is hij de enige Nederlandse trainer die hier voor in aanmerking komt.
0 0
Ajax27
Tijd om aan het nieuwe oranje van de komende jaren te gaan bouwen. De toplichting met De Ligt, Frenkie, Kluivert en vd Beek zit eraan te komen.
0 0