[Update] Drie clubs onderzoeken mogelijkheid natuurgras

giobelloni, 24-01-2018 om 11:00, 10275 views, Voetbal International, Algemeen Dagblad | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

PEC Zwolle gaat in de toekomst afstappen van het kunstgrasveld in het MAC3PARK Stadion. Dat meldt Voetbal International dinsdagochtend. Volgens voorzitter Adriaan Visser stapt de club in 2021 of 2022 over op hybride gras.

Na Almere City zijn de Zwollenaren nu de tweede Nederlandse club die besluiten het kunstgras in te ruilen voor natuurgras of hybridegras. Toch staat voorzitter Visser niet geheel achter het besluit. 'Puur rationeel zie ik geen enkele aanleiding kunstgras te verlaten. Maar goed, het is een emotioneel geladen discussie. Nu kennelijk iedereen vindt dat kunstgras slecht is, zijn we in het algemene belang wel bereid die prijs te betalen. Dat kun je zien als een handreiking.'

Hiermee is de opmars tegen kunstgras officieel begonnen. Onlangs ontstonden er sterke discussies binnen de voetbalwereld over het afzweren van kunstgras op de Nederlandse velden. Op dit moment spelen 21 profclubs op kunstgras.

Update - 11.00 uur (24 januari 2018)
Nadat eerder bekend werd dat Almere City en PEC Zwolle zullen overstappen op natuurgras, zijn er nu ook drie clubs die onderzoek doen naar de mogelijkheid om af te stappen van kunstgras. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zouden de clubs Sparta Rotterdam, Excelsior en ADO Den Haag inmiddels een proces zijn gestart.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Laten we eerlijk zijn. Kunstgras heeft ook veel voordelen. Je kan heel Nederland inclusief de jeugd buiten laten voetballen vrijwel zonder afgelastingen en tegen betaalbare contributies. Dat de profclubs allemaal op de zelfde ondergrond spelen, lijkt me dan wel weer eerlijk voor de competitie, dus goed dat dat rechtgetrokken gaat worden.
0 0
Oliveira
Dt zijn alleen maar voordelen buiten het veld. Kunstgras beïnvloed het spel. Je kunt geen slidings maken zonder pijn te hebben, het effect van de bal is compleet anders dan op gewoon gras en daarnaast staat het synthetisch spul dat ze gebruiken ter discussie op het wel goed is voor de gezondheid van de spelers. Dit allen heb je niet op gewoon gras.
1 0
Champy
Als een profclub moet onderzoeken of een echt grasveld financieel haalbaar is, heb je gewoon geen bestaansrecht als profclub. Die bestaansrecht hebben ze eigenlijk al verloren bij de overstap naar kunstgras. Nederland is te klein voor zoveel profclubs.
0 0
Ajacied33
Ik sluit me hierbij aan. Overigens wel "mooi" dat ze in ieder geval weer terug willen naar echt gras
0 0
Ajax#1900
Helemaal mee eens. Bizar dat de knvb dit toestaat.
0 0
Michelinho
Leuk, dat verweer altijd dat er geen hard bewijs is van de nadelen (hoewel de onderzoeken elkaar tegenspreken), maar ik vind dat een drogreden. Veel te veel variabelen om daarmee tot een harde conclusie te komen.
Wat wel gemeten is zijn veel minder slidings op kunstgras, minder passes, slechtere balcontrole en grotere fysieke inspanning.
Spelers moeten zich aanpassen om blessures, schaaf- en zelfs open wonden te voorkomen, waardoor je een heel ander spel speelt.
Bovendien wordt er veel geklaagd over stijve knieën en enkels na een pot op kunstgras en je kan mij ook niet wijsmaken dat van die opspringende rubberkorrels er niets in je lijf of huid terecht komt. Of die nou kankerverwekkend zijn of niet, gezond zal het niet zijn.
Daarbij schrikt het ook nog eens spelers af om in de ED te komen spelen.
1 0
DavidFerr
Heel goed nieuws dit. Hopelijk binnen 5 jaar de gehele eredivisie weer op echt gras.
0 0
Noxin
Hulde!
0 0
Champy
Het veld van Utrecht schijnt weer klote te zijn.
0 0
QBFAJAX34
Ik snap niet waarom mijn amateurclub (Quick Boys) wel een normaal grasmat kan betalen, en een profclub als Sparta niet.
0 0
Oliveira
Heeft te maken het kwaliteit van het veld en de licenties die daarbij horen. Die zijn voor Eredivisieclubs nogal fors.
0 0
Oliveira
De alinea waarin de mening van Dhr. Visser staat is precies wat er mis is aan het manier van denken in dit land. "emotionele waarde" "algemene belangen" "bereid zijn de prijs te betalen" "meningen andere mensen ter discussie stellen". Je moet kijken naar wat men wilt en daarop anticiperen niet niet een lang lul verhaal ophangen van "O wat zijn we weer bijzonder en onomstreden dat we dit gaan doen".
0 0
Ajacied33
Mooi om te horen dit. Eerst Almere en nu Pec. Waarom moet het alleen nog 3 a 4 jaar(!!!) duren?
3 0
Oliveira
Zal wel te maken hebben met geld. Een echt grasveld is stervensduur.
0 0
Stamhoofd
Zullen wel een contract hebben met plasticleverancier
1 0
Lazell
Almere doet dat natuurlijk omdat ze spelers van ons willen blijven huren. En hier zegt die voorzitter ook weer dat ze het doen 'als handreiking' en omdat 'puur rationeel zie ik geen enkele aanleiding om kunstgras te vervangen'. Die voorzitter doet het dus niet omdat hij het zelf inziet, maar meer voor goodwill. Uit oogpunt van emotie wil ik ook gras, maar vraag me af of het ooit bewezen gaat worden dat gras beter is dan kunstgras. Want hard bewijs ontbreekt daar nog steeds over.
0 -3
ajax2004
Lijkt mij dat als goede voetballers zeggen er niet op te willen spelen en een duidelijk verhoogt aantal blessures dat dat toch hard genoeg bewijs is
3 0
AlexIbarra
1 club van de 21 die van kunstgras naar hybride gras gaat (geen echt gras), over 4 jaar...

Ik vind het een goed initiatief van PEC maar de bond mag er wel wat fanatieker achteraan bij de andere 20 clubs. In dit tempo schiet het niet op.
2 -1
Sjaakvaak
Almere was ook al overstag hè. Maar inderdaad, belachelijk dat het zo lang moet duren.
0 0
Suarez16_
Ajax heeft ook hybride. In Engeland spelen ze ook op hybride gras. Dat is 95% gras en 5% kunstgras om kale plekken bij te werken. Overigens gaat almere city ook naar gras, dus nog maar 19. Hopelijk promoveren club als nec, de graafschap en go ahead (bijvoorbeeld) en gaan roda, sparta en excelsior (bijvoorbeeld) er uit. Dan heb je weer 3 grasvelden er bij en 3 kunsgras er uit en qua niveau maakt de graafschap-sparta niet heel veel uit momenteel. Ik vind dat ado en heracles onderhand ook wel een grasveld mogen nemen. Zijn al 10-15 jaar solide Eredivisie clubs. Dan kunnen ze heus wel een linksback van verweggistan missen, een eigen jongen er in zetten en op gras gaan spelen.
4 0
DonnyNeres
Heracles had tot medio 2017 een sponsorcontract met TenCate dus die konden pas sindsdien veranderen in gewoon gras, echter hebben ze sinds Juni net het nieuwste kunstgras van TenCate geplaatst met een bepaalde korting. Dus ik denk dat die nog wel langer op kunstgras zullen gaan spelen.
Ado speelt sinds 2013 pas op kunstgras en is daarop overgestapt, omdat ze een knollenveld hadden en ze het veld moesten verbeteren van de KNVB. De club heeft overigens al aangegeven weer op normaal gras over te willen gaan, maar hebben daar momenteel niet de financiële middelen voor.
Dus voor volgens seizoen maar hopen op promotie van Fortuna, De Graafschap en NEC . Dat zou toch mooi zijn voor het echte gras. Go Ahead zie ik trouwens niet 123 promoveren dit jaar..
0 0
Bartos
Ja, over 4(!) jaar. Ik mag toch hopen dat tegen die tijd het kunstgras volledig verbannen is uit de eredivisie.
0 0
Ajax68
IK vind dat die KNVB daaraan moet bijdragen, en wel per DIRECT, steek die clubs de reddende hand toe !
Tref een regeling met die clubs, en schiet dat geld voor.
0 0
Mart42
Ik kom het er vanmiddag persoonlijk wel uit halen.
3 0
Van Reenen
Ik ben volgende week in Zwolle, als je dan nog bezig bent, kom ik je helpen.
KNVB moet inderdaad financieel helpen, behalve de clubs die zijn overgenomen door buitenlanders en clubs en clubs die weigeren. Deze clubs voor het blok zetten en de keuze laten voor geen kunstgras of terugzetten naar JL.
1 0
Bjorn
Heb je daar drie jaar voor nodig?
3 -1
Michelinho
Het is niet overal zo simpel als even de mat verwisselen. Ze moeten ook elders trainingsaccomodatie (ook met gras) creëren. De meeste kunstgrasclubs en hun lagere ploegen trainen in het stadion, sommige hebben naast het stadion niet eens de ruimte. Vooral dat kost heel veel geld.. en tijd.
3 0
afca12
Financieel gezien waarschijnlijk
2 0
MosesD
Begrijp ik ook helemaal niets van.
0 0
Lars93
Zou het met de afschrijving op de huidige mat te maken hebben?
2 0
NouridolbergNeres34
Zo goed nieuws, eindelijk gaan ze inzien dat het tijd word om er afscheid van te nemen.
3 0
Mikes
Ook ADO en Sparta hebben aangegeven gras erin te gaan leggen.
2 0
Sunstridr
Waar hebben zij aangegeven dat ze van kunstgras weg gaan? Ik kan het niet vinden.
1 0
DonnyNeres
Ado heeft het vorig jaar geloof ik ergens aangegeven, volgens mij met de actie van aanvoerders tegen het kunstgras. Dat Sparta ook weer wil switchen heb ik ook niet meegekregen.
0 0